RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1994|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD狗骨問題?

hillfaihk 發表於 2008-10-16 06:18:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我架awd玩左個幾月.呢排發覺就算個後轆上到幾緊都好.轉動緊個時都係fing下fing下咁...咁個支狗骨又好似蝕左咁.咁有乜方法可以整到個轆唔會fing fing下咁樣?係唔係要換左支狗骨呢?有邊隻牌子好d.同埋要幾$到呢?thz!!
scalpel 發表於 2008-10-16 11:47:39 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-10-16 06:18 發表
我架awd玩左個幾月.呢排發覺就算個後轆上到幾緊都好.轉動緊個時都係fing下fing下咁...咁個支狗骨又好似蝕左咁.咁有乜方法可以整到個轆唔會fing fing下咁樣?係唔係要換左支狗骨呢?有邊隻牌子好d.同埋要幾$到呢?thz!!: ...

咁可能係個轆蝕左喎!中間穿落狗骨個位蝕左,所以有墟位!
 樓主| hillfaihk 發表於 2008-10-16 14:26:03 | 只看該作者
但係係個轆係上緊左係支狗骨到....係連埋支狗骨fing fing下...開頭我都以為係個轆問題.所以換左set轆.但係都係有咁情況.....
henry888 發表於 2008-10-17 00:05:32 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-10-16 14:26 發表
但係係個轆係上緊左係支狗骨到....係連埋支狗骨fing fing下...開頭我都以為係個轆問題.所以換左set轆.但係都係有咁情況.....

你有無用bearing?
如果膠杯士係會蝕的
如果用緊bearing用得耐都會蝕
 樓主| hillfaihk 發表於 2008-10-17 00:43:13 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-10-17 00:05 發表

你有無用bearing?
如果膠杯士係會蝕的
如果用緊bearing用得耐都會蝕

bearing都會蝕?
henry888 發表於 2008-10-17 01:24:49 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-10-17 00:43 發表

bearing都會蝕?

無錯, 會好虛嫁
 樓主| hillfaihk 發表於 2008-10-17 03:23:41 | 只看該作者
但係我已經換左套鈴同bearing.都係咁樣.....其實套狗骨大約要幾$到架?有邊牌子好d.無咁多虛位架?試下換埋去睇下好唔好d先 thz!!
henry888 發表於 2008-10-17 04:10:20 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-10-17 03:23 發表
但係我已經換左套鈴同bearing.都係咁樣.....其實套狗骨大約要幾$到架?有邊牌子好d.無咁多虛位架?試下換埋去睇下好唔好d先 thz!!

買番kyosho套原裝膠狗骨, $70左右
又唔會打到個珠叉杯起坑
 樓主| hillfaihk 發表於 2008-10-18 05:59:33 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-10-17 04:10 發表

買番kyosho套原裝膠狗骨, $70左右
又唔會打到個珠叉杯起坑

原裝個隻係唔係一套得兩支個套呢? thz!!
henry888 發表於 2008-10-20 03:47:40 | 只看該作者
一套有四支, 全黑色的
JKC710 發表於 2008-10-21 00:08:57 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-10-20 03:47 發表
一套有四支, 全黑色的

我諗我套3RACING狗骨打左柴既話都會買返奸商, D位好似真係FIT好多~
 樓主| hillfaihk 發表於 2008-10-21 01:43:55 | 只看該作者
原帖由 henry888 於 2008-10-20 03:47 發表
一套有四支, 全黑色的

我已經buy左啦.但係搵唔到kyosho個隻.之後buy左atomic個隻都好fit位.都唔差.但係整完先知個轆fing fing係唔關支狗骨事...真係個bearing有問題.... 但係我拆左對bearing再反方向整返上去.以家又無事....其實D bearing有分方向呢?.......haha
henry888 發表於 2008-10-22 01:54:39 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-10-21 00:08 發表

我諗我套3RACING狗骨打左柴既話都會買返奸商, D位好似真係FIT好多~

無所謂, 你喜歡便是了
henry888 發表於 2008-10-22 01:58:57 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-10-21 01:43 發表

我已經buy左啦.但係搵唔到kyosho個隻.之後buy左atomic個隻都好fit位.都唔差.但係整完先知個轆fing fing係唔關支狗骨事...真係個bearing有問題.... 但係我拆左對bearing再反方向整返上去.以家又無事....其實D b ...

Bearing原本買番黎係無方向性既(單向另計)
但你裝好之後玩, 係會有損耗的, 向前轉多過向後轉, 咁粒bearing向前就愈來愈虛, 轉得愈快, 但又唔代表順滑