RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Ta05 改 牙差? [打印本頁]

作者: cussonyu    時間: 2009-9-26 04:32
標題: Ta05 改 牙差?

Anyone know how to 改ta05 牙差?
作者: namnambbb    時間: 2009-9-26 07:43
mod??唔明...
作者: beebone    時間: 2009-9-26 08:18
夠位咩????????
作者: MotorsportM5    時間: 2009-9-26 09:19
賣TB05 EVO 未ok lo
作者: abba    時間: 2009-9-27 14:16
賣TB05 EVO 未ok lo
MotorsportM5 發表於 2009-9-26 09:19

TB05 EVO 幾時開始用牙差?
作者: wingwing    時間: 2009-9-27 23:00
好地地做乜攪高難度嘢?
作者: bigman0712    時間: 2009-9-27 23:25
好地地做乜攪高難度嘢?
wingwing 發表於 2009-9-27 23:00

每種步件都有好處與壞處......點解E家重有人用...點解用....有咩配搭用得著...你自己諗下la....
作者: wingwing    時間: 2009-9-28 00:01
每種步件都有好處與壞處......點解E家重有人用...點解用....有咩配搭用得著...你自己諗下la....
bigman0712 發表於 2009-9-27 23:25

我當然明向每種部件都有好處與壞處的道理...
我亦知道牙差只有在用高性能、大馬力無刷摩打時損耗少啲、圍修少啲,其他方面都比珠差冇咁好用...
師兄你有甚麼意見?請賜教
作者: bigman0712    時間: 2009-9-28 00:10
個人起好.....頭直尾牙差......咁配搭可以維修亦可有一定車速效能....但就唔好羅D最快黎比羅.....我係玩車....唔係鬥世界賽.....最緊要開心.....
作者: cussonyu    時間: 2009-9-28 06:42
個人起好.....頭直尾牙差......咁配搭可以懶維修亦可有一定車速效能....但就唔好羅D最快黎比羅.....我係玩車....唔係鬥世界賽.....最緊要開心.....
bigman0712 發表於 2009-9-28 00:10

this is what i think!!
作者: gimsink    時間: 2009-9-28 09:42
" 我係玩車....唔係鬥世界賽.....最緊要開心....."

10000% agree and support !
作者: wingwing    時間: 2009-9-28 17:04
個人起好.....頭直尾牙差......咁配搭可以懶維修亦可有一定車速效能....但就唔好羅D最快黎比羅.....我係玩車....唔係鬥世界賽.....最緊要開心.....
bigman0712 發表於 2009-9-28 00:10

呢個topic講緊"Ta05 改 牙差"喎!
唔止係喜好嘅問題喎!係高難度改裝喎!重要係改完之後好有可能差過未改喎!
如果咁都叫開心我亦無話可說
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-9-28 17:10
呢個topic講緊"Ta05 改 牙差"喎!
唔止係喜好嘅問題喎!係高難度改裝喎!重要係改完之後好有可能差過未改喎!
如果咁都叫開心我亦無話可說
wingwing 發表於 2009-9-28 17:04

咁有人鍾意試新野試下人地唔用既野
佢改到出黎用到自己覺得好咪開心嚕

開心既定義人人唔同,有人鍾意比賽攞獎
有人鍾意改車/DIY
有人鍾意街飛
只要玩果個開心就得,唔需要人地認同
作者: wingwing    時間: 2009-9-28 17:17
開心既定義人人唔同,有人隨口up老點人(高難度改裝)一樣好開心
作者: Noir.KAZE    時間: 2009-9-28 17:22
開心既定義人人唔同,有人隨口up老點人(高難度改裝)一樣好開心
wingwing 發表於 2009-9-28 17:17

或者係呱~
作者: bigman0712    時間: 2009-9-28 17:32
咁有人鍾意試新野試下人地唔用既野
佢改到出黎用到自己覺得好咪開心嚕

開心既定義人人唔同,有人鍾意比賽攞獎
有人鍾意改車/DIY
有人鍾意街飛
只要玩果個開心就得,唔需要人地認同
Noir.KAZE 發表於 2009-9-28 17:10

绝對同意 ......
作者: abba    時間: 2009-9-28 17:55
唔好玩啦C hing,叫人 TA05 改牙差咁大整蠱
作者: bigman0712    時間: 2009-9-28 17:59
abba 發表於 2009-9-28 17:55

邊個叫人改牙差.....有咩?
作者: abba    時間: 2009-9-28 18:02
冇.....我哋睇錯.....你啱晒.....
作者: bigman0712    時間: 2009-9-28 18:16
冇.....我哋睇錯.....你啱晒.....
abba 發表於 2009-9-28 18:02

無話啱唔啱晒o既.....都系有問有答姐....下下都好似槽交咁....何必呢 .....
作者: abba    時間: 2009-9-28 20:32
鬼同你嘈交,只係睇唔過眼有人亂點人
作者: bigman0712    時間: 2009-9-28 22:25
鬼同你嘈交,只係睇唔過眼有人亂點人
abba 發表於 2009-9-28 20:32

唔好咁幼自la.....你覺得系點人就投訴la.......你好似追住我D post咬wor...慢慢揾la.......你咁得閒真系令我好配覆....
作者: pplu    時間: 2009-9-29 09:52
abba 發表於 2009-9-28 17:55

佢冇叫人改,佢誤導啫
作者: pplu    時間: 2009-9-29 09:53
有人問問題、有人亂點人、有人踢爆有人亂點人
作者: cccb04320    時間: 2009-10-7 22:50
牙差要成日入油
作者: bigman0712    時間: 2009-10-7 23:04
牙差要成日入油
cccb04320 發表於 2009-10-7 22:50

我部416都改左牙叉la.....E家點玩都唔洗點整(我係懶人 ).....
玩牙叉通常唔理佢由佢過順的......如果你咁勤力換油....咁玩珠叉好過喇....

有幾會入TC睇下班快車手吖....佢地都改左尾牙叉的.....
作者: 亞叔    時間: 2009-10-7 23:16
我想是沒有咁細只(牙差)吳夠位.可以就好了小很多麻煩.
作者: bigman0712    時間: 2009-10-7 23:27
我想是沒有咁細只(牙差)吳夠位.可以就好了小很多麻煩.
亞叔 發表於 2009-10-7 23:16

圖內中間黑色果隻咪唔擺得落羅.....放落原始版ta-05重fit晒位的(最麻煩就係改返皮帶齒數姐)....但要配過啤鈴先得...因佢係8mm直徑的.....

登錄/註冊後可看大圖

作者: 亞叔    時間: 2009-10-7 23:41

登錄/註冊後可看大圖

bigman0712 發表於 2009-10-7 23:27

登錄/註冊後可看大圖
[/quote]
(最麻煩就係改返皮帶齒數姐)....前後都改用解決了.
作者: bigman0712    時間: 2009-10-7 23:54
bigman0712 發表於 2009-10-7 23:27

登錄/註冊後可看大圖

(最麻煩就係改返皮帶齒數姐)....前後都改用解決了.
亞叔 發表於 2009-10-7 23:41

登錄/註冊後可看大圖
[/quote]
因為佢重細左D的....就算換晒前後都要換埋18t的中皮带轆...如果唔係條皮帶鬆到用唔倒的.....而D齒比要自己計過攞.....
作者: bigman0712    時間: 2009-10-7 23:56
亞叔~等我一會....我補D相比你睇....
作者: 亞叔    時間: 2009-10-8 00:03
亞叔~等我一會....我補D相比你睇....
bigman0712 發表於 2009-10-7 23:56

多謝C兄提供!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: bigman0712    時間: 2009-10-8 00:11

呢排好忙....遲D得閒去配返啤鈴先改....
圖中一隻是原裝膠珠叉....別一隻應是蛇仔的(唔享訂)....兩隻闊度一樣....試過晒位.....夠位唔頂殼......啱裝的..........

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: xuzb2000    時間: 2009-10-9 09:33
想请教下,蛇仔只牙差皮带轮几多T呢?我都准备改落去,小维护是我GE目的。
作者: chacha    時間: 2009-10-9 13:12
圖中一隻是原裝膠珠叉....別一隻應是蛇仔的(唔享訂)....兩隻闊度一樣....試過晒位.....夠位唔頂殼......啱裝的..........
http://farm3.static.flickr.com/2538/3990 ...
bigman0712 發表於 8/10/2009 00:11

齒數好似唔0岩喎
作者: wingwing    時間: 2009-10-9 20:35
bearing 大小都好似唔同...
作者: chacha    時間: 2009-10-9 22:24
http://farm3.static.flickr.com/2538/3990 ...
bigman0712 發表於 8/10/2009 00:11

但我覺得呢隻牙差好似京商早期出品,不過我都唔很定
作者: xuzb2000    時間: 2009-10-9 23:01
想了解这个蛇仔齿差的尺寸等,看看有无得改
作者: bigman0712    時間: 2009-10-10 00:08

你由頭睇到尾至問la....較前咪講過點改攞......
用系原始版ta05就fit晒位的(要配個8mmx15mm的啤羚)...闊度一樣......你可似大工程D改皮帶齒數.....或簡單D換18T的中皮帶轆(但要前後換晒,因為佢是31齒)...
如果換中皮帶轆就要計過齒比.....最細重可似去到4.xx齒比......
作者: xuzb2000    時間: 2010-1-6 10:27
隻牙差咩型號啊?想穩都吾知點穩?
作者: bigman0712    時間: 2010-1-6 11:05
隻牙差咩型號啊?想穩都吾知點穩?
xuzb2000 發表於 2010-1-6 10:27

只有去深水埗的新高登商埸二樓....有間好似垃圾站咁o既舗頭.....要小心.....個老板好姦狡的.....知你要塭野就一定劏到你一項血.....但只有佢有(大量新舊貨).....吹佢唔漲......小心

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2