RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 求ching幫幫忙貨櫃音響一問 [打印本頁]

作者: fai101hk    時間: 2010-2-7 21:46
標題: 求ching幫幫忙貨櫃音響一問
我有一個12v既氣車cup仔想放入貨櫃車聽,但係又唔知點做,求ching幫幫忙.

我想問要用咩年先可以堆得到個cup仔,如果我用兩舊7.2  5000NIMH 黎堆得唔得呢    14.4會唔會燒

我試過用火牛12V 500MAH開大聲D唔夠力,正常黎講我用兩舊7.2 5000NIMH 就有14.4 10A唔知會唔會勁得唔得呢...
作者: fai101hk    時間: 2010-2-7 22:11
其實玩HI FI用咩電最好,一定要電量夠多,水電又重........鋰電又差得慢,仲有咩電好用丫,唔知CHING有咩好介紹呢~~~~~ 我要12V電用黎堆氣車CUP仔
作者: mike20192    時間: 2010-2-7 22:27
粉電Lo!!
作者: 魚釣人    時間: 2010-2-7 22:29
如果唔嫌重的話 可用粉电
作者: fai101hk    時間: 2010-2-7 22:59
粉電有幾多容量,同堆幾錢到
作者: ivanlee102324    時間: 2010-2-7 23:20
粉電la.......
作者: SF-scat    時間: 2010-2-8 01:06
14.8v實燒出煙      12.v         ok    一定夠堆     一係舊電唔夠電力才唔係點推得响
man.fai 發表於 2010-2-7 21:54

未必..我見我個fd部車上面多左個錶板..上面有轉數.公里同電池v數..佢停定車個v數平均都係13-14v..
作者: SF-scat    時間: 2010-2-8 01:07
粉電有幾多容量,同堆幾錢到
fai101hk 發表於 2010-2-7 22:59

50蚊到有交易..細細個..不過幾重下..
作者: fai101hk    時間: 2010-2-8 08:17
粉電去邊可以買到^^如果我用NIMH耐唔耐用10000電用唔用到1天 THX
作者: 魚釣人    時間: 2010-2-8 19:43
鴨記有售
作者: 老尖    時間: 2010-2-8 20:18
你最好睇下你個cup要幾多a電流~
電流太低d聲會細同唔令...
電線最好用d令d同粗d~
電線太幼而電流太大會燒線
作者: 老尖    時間: 2010-2-8 20:25
我依家用電腦2.1
拿吧~轉用12v粉電/7.2v車電d聲都好正又大聲~
作者: 老尖    時間: 2010-2-8 20:29
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... light=%2B%A6%D1%A6y
作者: ericyeung78    時間: 2010-2-8 22:35
我有一個12v既氣車cup仔想放入貨櫃車聽,但係又唔知點做,求ching幫幫忙.

我想問要用咩年先可以堆得到個cup仔,如果我用兩舊7.2  5000NIMH 黎堆得唔得呢    14.4會唔會燒

我試過用火牛12V 500MAH開大聲D唔夠力 ...
fai101hk 發表於 7-2-2010 21:46

其實音響你可以pm長毛問下佢,佢隻柜D音色真係好正
作者: CK4237    時間: 2010-2-9 01:29
講咁奈,究竟係真櫃車定模型櫃車呀?做法唔同.
作者: ericyeung78    時間: 2010-2-9 01:41
師兄,我想响呢道問應該係遙控貨櫃啦
作者: CK4237    時間: 2010-2-10 02:12
首先要知道個部Amp係幾多watt output,單聲道定電聲道,個Amp係咪汽車用,因為模型體積有限,又唔可以太重,要有聲比較容易做,如果要爆機,就要做多D野,要大聲,要爆機,要聲靚當然雖要大watt數輸出Amp,重有大喇叭,重要用大電流電池.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2