RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 今日佐敦谷意外啟示 [打印本頁]

作者: 空降兵    時間: 2010-9-23 18:08
標題: 今日佐敦谷意外啟示
當時我在pit位花曹邊整近車.場內有+部以上快車跑近.不知可時在直路中有死車.車主出去汁車好正常呀!但佢係賽道中整車定攪其它野.仲放低左技控係地.、全無戒心.當一排快車高速行駛中.其中一架直射落技控.技控成支飛起左落地.變在三件.其他師兄收車入pit全場靜左.苦主+分不快.出聲問邊位師兄做的但係無人出聲.苦主無奈但非常有風度1句粗口都無.我聽到佢話技控要幾千蚊.大家汁車真真要小心同快手快腳離開跑道.安全為上.
作者: sing.kh8212    時間: 2010-9-23 18:13
賽道中整車...等同企在馬路無分別(危險)
作者: sam    時間: 2010-9-23 18:16
自己不對,還想講甚麼
作者: 車仔同學會    時間: 2010-9-23 18:18
當係買個經驗
作者: q太郎.    時間: 2010-9-23 18:18
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 18:13

我有朋友試過俾rc射爆自己脚旨甲
作者: soniccat    時間: 2010-9-23 18:24
賽道整車比人射中,應該係自己責任,冇得怪人!
作者: lionpp    時間: 2010-9-23 18:27
今日早上,都有個玩rc電單車既人,佢果個應該係佢老婆幫佢汁車,次次都大曬咁慢慢汁,最pk係唔係一次,無10次都有8次
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 18:28
放支控係有十幾架快車飛緊既 track 度,仲要係直路 ....
當買個經驗 lor ....
作者: snipertat    時間: 2010-9-23 18:29
我當時都在場...
事發時我就係大直路中間...

因為同d差唔多速既c兄玩緊.直路我都已經盡晒油...
講真...我都留意唔到直路中間左邊綠地有人同車..
因為太過專心跑好自己

點知過左果個過...好正常無問題...
但跟我後面果位c兄就射中左...
我聽到巨响都即時死車..覺得好奇怪..
無理由我過到見無車..佢會撞到死車架..

再睇返..原來有個c兄係邊位...
係咪整緊車就唔知啦..但就肯定佢放底左支控係地下...

我都覺得c兄好慘..大拿拿幾千蚊分左體
不過我自己就認為係拾車果個c兄唔小心了

因為控千萬別放地下.最好加頸繩,二來落到去任何一個位置都好..
別相信對方已經知道你的存在..
要時時刻刻留意跑道上的動態.拾完車應該即時離開,邊行亦都要邊留意情況
因為你唔知架車會唔會失控成百幾KM撞埋黎

我自己落去拾車都一定睇到實,隨時要跳起...
一係先在PIT位向上邊控制台大聲講話出去拾車.叫佢地慢少少先,一係等無咩車先再落去拾車
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 18:31
今日早上,都有個玩rc電單車既人,佢果個應該係佢老婆幫佢汁車,次次都大曬咁慢慢汁,最pk係唔係一次,無10 ...
lionpp 發表於 2010-9-23 18:27

係佢老婆危險 jar ...
比快車射中,唔傷都痛一餐啦。
作者: sunday    時間: 2010-9-23 18:37
"苦主+分不快.出聲問邊位師兄做的"............
苦主問邊位師兄做的
可能係苦主想同射佢支控既人...道歉....
作者: 空降兵    時間: 2010-9-23 18:38
大家比返少少同情心好唔好.張心比已.你我都有一時間係隻大頭虾.大家玩車都係為開心.場地規則無人一出世就識.
多d交流少d惡意rc界會開心d
作者: lionpp    時間: 2010-9-23 18:38
但係我覺得如果架電單車成日反,應該係要整車,唔係汁車
作者: 車仔同學會    時間: 2010-9-23 18:39
道理好似咁,邊有得怪人 --> http://www.youtube.com/watch?v=NYO4yPmf5AI
作者: hei_choro    時間: 2010-9-23 18:40
下午有班小朋友開部XB FD3S都好可怕。。。
(不論人同車)
作者: AMAT    時間: 2010-9-23 18:41
表面上嚟睇,就梗係希望人"將心比己",但現實生活,相信邊一個都唔想賠返支控俾人.

呢件事上面,難分對錯.

事實上冇人會睇到場地上放咗支控,要怪玩車O既冇可能.
呢件事的確係果個放支控O既人要負上責任.

冇人肯道歉或認頭,亦都反映出人性.

下次小心.
作者: sing.kh8212    時間: 2010-9-23 18:46
回復 14# 車仔同學會

好似
作者: @JOLY@    時間: 2010-9-23 18:49
點解我見唔到既
作者: sunday    時間: 2010-9-23 18:50
標題: ,
大家比返少少同情心好唔好.張心比已.你我都有一時間係隻大頭虾.大家玩車都係為開心.場地規則無人一出世就識 ...
空降兵 發表於 2010-9-23 18:38

依 d 吾係規則, 係常識, 同玩車無關
要賠就唔係賠返支控俾人
係苦主賠返個 bumper 同車殼比人
作者: 空降兵    時間: 2010-9-23 18:52
之後我唔知.但係苦主當時真係eq相當高同有气度.真係一句粗口都無.如果係我全地球D阿媽都出曬黎都次
作者: snipertat    時間: 2010-9-23 18:52
點解我見唔到既
@JOLY@ 發表於 2010-9-23 18:49

你果陣好似走左
作者: AMAT    時間: 2010-9-23 18:59
之後我唔知.但係苦主當時真係eq相當高同有气度.真係一句粗口都無.如果係我全地球D阿媽都出曬黎都次
空降兵 發表於 2010-9-23 18:52

香港好多人EQ好高,同埋唔講粗口
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 18:59
"苦主+分不快.出聲問邊位師兄做的"............
苦主問邊位師兄做的
可能係苦主想同射佢支控既人...道歉 ...
sunday 發表於 2010-9-23 18:37

如果個 CHing 真係放支控係 track 度,咁應該係 ...
不過如果係我,自己都咁慘,幾千銀解左體 ... 都唔會咁好EQ問邊個做的。
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-23 19:04
要賠就唔係賠返支控俾人
sunday 發表於 2010-9-23 18:50

agree, 係常識
作者: 車仔同學會    時間: 2010-9-23 19:05
我諗佢知道講粗口都冇用,倒不如俾自己一個藉口買過支新~
作者: @JOLY@    時間: 2010-9-23 19:07
回復 21# snipertat

哦。
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-23 19:09
請問支控係方响綠地定黑地?
作者: carvenchow    時間: 2010-9-23 19:12
要整車最好番PIT  個邊D磚仔路...

大修就番上看台

我今日踢拖去汁車都好驚@V@
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 19:22
要整車最好番PIT  個邊D磚仔路...

大修就番上看台

我今日踢拖去汁車都好驚@V@
carvenchow 發表於 2010-9-23 19:12

小心直路甩拖鞋比快車射中飛左去執唔返。
作者: stjoint    時間: 2010-9-23 19:36
當學個經驗,自己ge安全意識亦可提高^_^=玩kart仔咁,你好似以為好簡單,唔洗牌,係人都飛得,但賽道是很危險ge道理
作者: RC881    時間: 2010-9-23 19:43
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 06:13 PM

賽道中整車...等同企在馬路無分別(危險)<<< agree

而且隨時會唔見手指
作者: snipertat    時間: 2010-9-23 19:43
請問支控係方响綠地定黑地?
ryancmlam 發表於 2010-9-23 19:09

我諗係放係白線綠色地....但好接近黑色賽道...

不過我經過果刻都完全留意唔到佢放咩位...
之後,後面架車撞到野我都覺得好奇怪
作者: RC881    時間: 2010-9-23 19:48
大家比返少少同情心好唔好.張心比已.你我都有一時間係隻大頭虾.大家玩車都係為開心.場地規則無人一出 ...
空降兵 發表於 2010-9-23 06:38 PM

C兄所言 , 值得一讚!
作者: CIVICMAN    時間: 2010-9-23 19:49
請問師兄遇難支控是什麼牌子和型號
作者: hei_choro    時間: 2010-9-23 19:54
請問師兄遇難支控是什麼牌子和型號
CIVICMAN 發表於 2010-9-23 19:49

Futaba 4PKS...?
作者: carvenchow    時間: 2010-9-23 20:05
回復 29# maxchow

咁應該都唔會解體掛-.-?
作者: wingwing    時間: 2010-9-23 20:09
自己錯重"出聲問邊位師兄做"?
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-23 20:14
我諗係放係白線綠色地....但好接近黑色賽道...

不過我經過果刻都完全留意唔到佢放咩位...
之 ...
snipertat 發表於 2010-9-23 19:43

坦白講,好多師兄係成個場行晒,唔知綠地吾係賽道,要行黑地。
我試過將架車停到牆邊都比人射中,個師兄仲好意思話綠地都行得
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 20:16
回復  maxchow

carvenchow 發表於 2010-9-23 20:05

解体做三件??
咁要赤腳返屋企
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 20:28
我試過將架車停到牆邊都比人射中,個師 ...
ryancmlam 發表於 2010-9-23 20:14

其實綠色地都不宜久留。
唔係 D 車唔想行黑色 track,而係唔係下下咁 perfect 做得到。
車場就係咁 .... 唯有盡可能保護自己及自己心愛的車車啦。
例如架車車減慢 feel 到就來 lipo cut 就快手收車,避免自己有可能 cut 電變死車。
放部車去 track 走返上 driver 台前,部車最好放係人地炒極都炒唔中的地方等等都要注意。

因見到很多師兄都是因此被人炒中的。
作者: 大野    時間: 2010-9-23 20:32
今日早上,都有個玩rc電單車既人,佢果個應該係佢老婆幫佢汁車,次次都大曬咁慢慢汁,最pk係唔係一次,無10 ...
lionpp 發表於 2010-9-23 18:27

可謂大哂, 我同太太一早去. 襯車唔多放去跑玩兩排電叫大哂??? 慢慢汁, 我相信我由DRIVER台跑落去汁, 唔會快過有人係下面汁呀, 比賽咩下下撲住去.  同埋當時在埸得果6-7部車, 有幾個師兄抄低我, 都講聲SORRY啦. 我覺得冇咩問題, 玩車係咁嫁啦.
作者: z96282424    時間: 2010-9-23 20:34
我都係度, 對對錯錯樓上講曬, 但我作為路人, 我見到既就係射人同被射果兩位, 係未出事前都係射車射得好勁既人... 我睇住佢射控, 第一時間果下感覺就係"出得O黎行, 預左要還"...
作者: mouse    時間: 2010-9-23 20:37
我試過將架車停到牆邊都比人射中,個師 ...
ryancmlam 發表於 2010-9-23 20:14

咁偷小小位行綠地,都很正常。

個人認為,只要車於在track上,無論是什麼意外,誰對誰錯,都沒有責任賠償。
要是怕車會被撞壞,最簡單的方法,就是唔落場玩。
作者: goldenk001    時間: 2010-9-23 20:41
>但佢係賽道中整車定攪其它野.仲放低左技控係地.<
不嬲大部份人都知部車有問題理應囉返部車埋pit位至整
作者: EX超龍    時間: 2010-9-23 20:44
=="危險動作...
作者: zakuv    時間: 2010-9-23 20:44
其實呢D都係意外,大家雙方都唔想發生, 不過最終最緊要係人無事, 各位入場執車時真是要小心打醒十二分精神.
作者: lionpp    時間: 2010-9-23 20:50
回復 41# 大野

咁我覺得要行快D羅,唔係好似大曬咁既
作者: 空降兵    時間: 2010-9-23 21:02
請各位大朋友及小朋友不要罵戰。
作者: GARY^^    時間: 2010-9-23 21:09

唉自己係唔正確地方做危險野唔怪得人, 事主應該慶幸被射中既係支控唔係佢本人...

上次我見到某個星期日下午時段..
場中有5,6部車飛緊..
有3架SHORT COURSE同TOURING..
其中一架好似直路尾炒左死車擺左係右上角綠地..
應該係車主落去執車..
好似唔見左PARTS..
車主企在直路盡頭綠地東張西望搵野..
之後陸陸續續有2,3個朋友同佢一齊搵..
幾個人足足搵左15分鐘都仲係果度..
需知道直路尾車速極快而且極易衝入綠地..
畀車撞係遲早既事..
卒之有架TOURING(唔係好記得)失控撞左埋去..
佢地睇"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..
冇幾耐有架SC低速撞埋去..
佢地再次"望"晒上DRIVER台口UPUP好似鬧人咁..

我心諗你地冇野下話, 早應該離開果個位啦咁危險, 唔見左咩PARTS咁值錢非搵不可呀, 直路尾企咁耐畀人撞遲早既事啦, 仲係度啤人...
之後佢地15分鐘先離開直路尾..
作者: 大野    時間: 2010-9-23 21:09
回復  大野

咁我覺得要行快D羅,唔係好似大曬咁既
lionpp 發表於 2010-9-23 20:50

您一再強調大哂一詞, 唔緊要. 您有權點講都得, 各有各感覺.
我只係講出當時客觀情況係點, 冇咩車, 冇咩人,
又冇胡亂咁跑去汁.
我覺得同大哂一詞談不上關係.
作者: truckman    時間: 2010-9-23 21:10
回復 44# goldenk001

不嬲都要入pit 整,D 人覺得在外會快整好...........其實好危險............爛控事小.........危及生命事大,
作者: BB~    時間: 2010-9-23 21:29
汁車一定要爽手啦~唔可以慢行甚至停留
大吉利士射中腳到時點計先?
係味同人地講話我要修車及已離開賽道或見小車就慢慢行然後同人家講話要賠償?成個汁車過程如果有不必要的延時的話對好多車手都有好大影響囉.請為其他人設想一下.
作者: lionpp    時間: 2010-9-23 21:33
您一再強調大哂一詞, 唔緊要. 您有權點講都得, 各有各感覺.
我只係講出當時客觀情況係點, 冇咩車, 冇咩 ...
大野 發表於 2010-9-23 21:09

你講野呀,今朝D車10架都有,係道車緊,成個台都企曬人
咁又係既,你都當其它人無到既,緊係無車無人啦
作者: shouldbe    時間: 2010-9-23 21:46
慢慢行大支野地執車我只會個場一部車都冇先夠pop做,因為就算有一部車都可能會發生意外及對其他人有影響,例如可能有機會阻礙車手的視線之類,好多時好多事當時人咩都唔知但已對其他人造成不便.
作者: snipertat    時間: 2010-9-23 21:52
回復  maxchow

carvenchow 發表於 2010-9-23 20:05

你可以試試放係直路中...我地搵架車盡油撞埋去..
情況一目了然..
作者: 大野    時間: 2010-9-23 21:56
你講野呀,今朝D車10架都有,係道車緊,成個台都企曬人
咁又係既,你都當其它人無到既,緊係無車無人啦 ...
lionpp 發表於 2010-9-23 21:33

咁就幾時都係各有各講架啦.
但係大哂, 同目中冇人,
我都係唔同意嫁喇.
我玩果陣係得果幾部車.
台係開始有人準備緊.
車開始多果時我都執野走左啦.
作者: pskyng    時間: 2010-9-23 22:02
好多時大家都多0的出聲. 可能個場比較大. 樓梯又長. 好多時多過一個圈架死車都重在.
其實可以一家人玩車. 就只有公家場. 難得有家人願意和自己一齊玩rc. 大家忍讓下. 當然遇到"逆走"或危險動作咪出聲提番.  

上星期我個車友同老婆一齊去. 一人一架車一齊落場. 不知幾羡慕..
作者: Badman916    時間: 2010-9-23 22:06
我支 EX-10 Spektrum 都係 JV 俾人由直路頭 (綠地牆邊) 射到直路尾落地, 成支散晒爛天線呔盤, 拆天線配返個合金鈴呔盤又玩到, 估唔到 KO 0甘硬淨.
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 22:08
你可以試試放係直路中...我地搵架車盡油撞埋去..
情況一目了然..
snipertat 發表於 2010-9-23 21:52

我同 carvenchow 兄討論緊佢果日著住果對拖鞋,
如果執車果時係直路甩左隻拖鞋,比車射中隻拖鞋會唔會解体姐
我都估唔會既,最多都係飛左去執唔返啫
作者: snipertat    時間: 2010-9-23 22:22
我同 carvenchow 兄討論緊佢果日著住果對拖鞋,
如果執車果時係直路甩左隻拖鞋,比車射中隻拖鞋會唔會 ...
maxchow 發表於 2010-9-23 22:08

我有一次都係著拖鞋去...
點知真係要拾車..我落到去大直路尾,d車好鬼快..好鬼驚....
最後走返上黎都要(目及)住d車既走勢先返到黎~
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-23 22:22

it was not an accident, it should be an avoidable incident, could be avoided by common sense
作者: ul8000kbs    時間: 2010-9-23 22:24
我支 EX-10 Spektrum 都係 JV 俾人由直路頭 (綠地牆邊) 射到直路尾落地, 成支散晒爛天線呔盤, 拆天線配返個 ...
Badman916 發表於 2010-9-23 22:06

係...ko個d料真係幾挨得~我個ex5成日飛落地都唔死~(放左電腦台頂,有時一撞就飛落黎,只係換左十次八次天線.....)
作者: william0106    時間: 2010-9-23 22:25
當學個經驗,自己ge安全意識亦可提高^_^=玩kart仔咁,你好似以為好簡單,唔洗牌,係人都飛得,但賽道是很危險ge道 ...
stjoint 發表於 2010-9-23 19:36

agree~~~~~~^^
作者: maxchow    時間: 2010-9-23 23:04
我有一次都係著拖鞋去...
點知真係要拾車..我落到去大直路尾,d車好鬼快..好鬼驚....
最後走返上 ...
snipertat 發表於 2010-9-23 22:22

係呀 .... 直路 D 車 fee fee 聲過,個勢真係幾得人驚。
因為你會感覺倒如果比咁既速度撞中一定要睇跌打gar ma。
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-23 23:33
其實直路尾隻彎有幾難入?要飛到出綠地?
我玩SC我要就住部車唔好反先攞d大個彎,都好少上綠地
今日玩快車更加完全冇上過

另,整車真係入pit area整啦,有幾遠呀,夠係屋企去JV遠?

今日"4PK事件"......我真係唔覺得撞果個做錯
作者: AUDISPORT    時間: 2010-9-23 23:34
見到d電單車,裝甲車,大轆車係條track慢流,兩個字'無奈'!
作者: hei_choro    時間: 2010-9-23 23:39
回復 66# AUDISPORT

唔係wo...
D Slash好鬼死快...
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-23 23:42
回復  AUDISPORT

唔係wo...
D Slash好鬼死快...
hei_choro 發表於 2010-9-23 23:39

我食鬼哂d快車線佢地過唔到咪無奈嚕
我都覺慢ga其實=.="
作者: truckman    時間: 2010-9-23 23:43
回復 67# hei_choro

你都未見2wd slash的power
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-23 23:45
回復  hei_choro

你都未見2wd slash的power
truckman 發表於 2010-9-23 23:43

都係,小心反車XD
我cup左4次......=.="
作者: chowhungjai    時間: 2010-9-23 23:45
下午有班小朋友開部XB FD3S都好可怕。。。
(不論人同車)
hei_choro 發表於 2010-9-23 18:40

Yes, red fd, dangerous guy!!!!!!
作者: chowhungjai    時間: 2010-9-23 23:48
空降兵 發表於 2010-9-23 18:52

Then what can he say??? The only one he can blame on is himself!!!!
作者: chowhungjai    時間: 2010-9-23 23:49
要賠就唔係賠返支控俾人
sunday 發表於 2010-9-23 18:50

That make sense, agree with you
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-23 23:50
Yes, red fd, dangerous guy!!!!!!
chowhungjai 發表於 2010-9-23 23:45

果部野真係好得人驚
慢都唔緊要
行逆track玩J turn乜都有.........

我都避左佢幾次=.="
作者: hei_choro    時間: 2010-9-23 23:50
回復 69# truckman

仲恐怖???
不如下次等我出部3.5T Lunchbox~
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-23 23:52
回復  truckman

仲恐怖???
不如下次等我出部3.5T Lunchbox~
hei_choro 發表於 2010-9-23 23:50

起飛........
作者: sunday    時間: 2010-9-23 23:53
That make sense, agree with you
chowhungjai 發表於 2010-9-23 23:49

now i know you are one reasonable person
作者: chowhungjai    時間: 2010-9-23 23:53
回復 75# hei_choro

Would it fly????
作者: truckman    時間: 2010-9-23 23:57
回復 75# hei_choro

白pig lunch box ok is me
作者: truckman    時間: 2010-9-23 23:58
回復 70# Noir.KAZE

小事............
作者: leongeric    時間: 2010-9-24 00:05
回復 18# @JOLY@

你走左la,,,,,
作者: GARY^^    時間: 2010-9-24 00:39

講開Shortcourse我又諗緊...
其實OFFROAD車落TRACK會唔會ONROAD車對危險左D(例如TOURINGM車電單車等)?
[例如]SC都有返咁上下重量, ONROAD車被轆過"責"過都可大可小(睇到張相責到TOURING成個殼變形)...SC速度唔快唔慢又大部, 推頭甩尾走線又難估, 好似流動障礙物, 反左車咁大架死車都幾難避仲有直路尾轉灣係你前面調頭避唔切撞埋去ONRAOD車可以幾傷下...
另外OFFROAD車此終都係跑沙地泥地, 係TRACK同ONROAD CAR一齊飛好似有D奇怪..仲唔多唔少帶左D沙泥落TRACK, TOURING入沙好可能崩牙掃牙或傷啤令... 又有次睇完幾架 SC飛完水(係幾好睇), 地乾返到我玩幾分鐘4條胎都痂唔少沙返來, 仲有粒沙係細牙, 好彩早發現得早唔係就掃牙收場(其實已經畀粒沙整崩左...) 我估係SC冇沖身就飛水, 留左好多沙係TRACK先會咁, 之前都未試過痂咁多沙...
個人認為OFFROAD車如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D, 不過OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D...
小弟有感而發, 無意針對指責SC等OFFROAD車..不喜輕力插
作者: georgej    時間: 2010-9-24 01:39
回復 82# GARY^^

公共場.睇開d.
作者: ryancmlam    時間: 2010-9-24 07:02
見到d電單車,裝甲車,大轆車係條track慢流,兩個字'無奈'!
AUDISPORT 發表於 2010-9-23 23:34

but they have the right to run on track. not only in JV, even in TC/ TRC
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-24 08:48
but they have the right to run on track. not only in JV, even in TC/ TRC
ryancmlam 發表於 2010-9-24 07:02

其實我都盡量唔俾佢反,好多次出彎都玩到2輪離地
係d彎會好慢好慢,部車又大份
d快車比較難過頭

你知啦,d slash直路真係唔慢........
作者: skylinebun    時間: 2010-9-24 09:07
公共場.睇開d. ---- agree!

另外,我想幫下 "大野"師兄講返句公道說話,我尋日十點未夠去到已經見到佢玩緊老電,佢都應該係襯最少人果時玩架啦.... 無錯佢係間唔中跌車,但大野兄即時大大聲叫邊個位出事,佢把聲大到我肯定連廁所都聽到,所以都無人炒到佢呀....

不過下次都係唔好叫老婆執車啦,搵返d男性車友仔,始終手腳快d又識避車....
作者: skylinebun    時間: 2010-9-24 09:19

聽得太多師兄講黎樣唔好、果個唔岩、邊個唔著.....不如等小弟講返d好事俾大家分享下:

1. 尋日上晝去跑touring,同一部BMW鬥左十幾圈都難分高下,之後小弟"吸車",部BMW二話不說幫我推返正,之後大家晌driver台相認,大家仲分享一下心得,咁又識左一個車友,幾開心呀...Joly師兄,nice to meet you!

2. 下晝改玩formula,玩左一陣部車有事,死左晌右下角,有一位粉紅色FD師兄停左晌我車尾,一來幫我檔住避免我俾人射中,二來又嘗試幫我推返入PIT位,果位師兄真係太好人,我要再多謝佢一次。
作者: 大野    時間: 2010-9-24 12:00
回復 86# skylinebun

多謝師兄先. 我把聲又係大D既
作者: GARY^^    時間: 2010-9-24 19:15

回復 83# georgej

唉已經睇得好開喇  開到由直路中段就用眼尾SAO去直路尾預備大DUP~ 開到未出灣已經望定下一個灣有冇調頭吸4死車逆走任何人等~ 如果唔係多多PARTS都唔夠炒爛~ 冇車同場除外

不過都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場至少掃下沖下沙泥先飛會好D...希望下次去JV唔會踩幾分鐘就成腳沙或入沙掃齒啦....
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-24 20:41
回復  georgej

唉已經睇得好開喇  開到由直路中段就用眼尾SAO去直路尾預備大DUP~ 開到未出灣 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 19:15

邊部SC一邊行一邊跌返D沙出黎?
作者: GARY^^    時間: 2010-9-24 21:11

回復 90# Noir.KAZE

邊部? 當時我見既有幾部== 可能部部都有跌沙出黎啦~

問題係SC本身係OFFROAD車飛沙地泥地的=="
師兄你果部可能乾乾淨淨, 但難保其他既冇帶住多少沙泥去飛水飛乾地==
唔通SC玩完OFFROAD一粒沙都冇??
唔通飛水果時D水帶埋沙粒飛上天蒸發左而唔會因地心吸力跌返落TRACK??
唔通TRACK D沙係ONROAD車走去跑OFFROAD再邊行邊跌落跑道上??
定微型沙塵暴吹十萬九千里偏偏在JV賽道上降落??
唔係串咀或挑釁..推測D沙泥係OFFROAD車(例如SC)帶到TRACK上係正常不過.

不過師兄我係JV見過你架SC, 真係好有型~
作者: SPAWN    時間: 2010-9-24 21:18
sing.kh8212 發表於 2010-9-23 18:13

直頭係弱智ga行為
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-24 21:26
回復  Noir.KAZE

邊部? 當時我見既有幾部== 可能部部都有跌沙出黎啦~

問題係SC本身係OFFROAD車飛沙地 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:11

正常黎講我一定會清哂d野出黎,就算玩水咁大把都會搵野吹乾佢
一黎成日清部車行得好d,2黎SC唔怕水,唔代表唔會起銹
特別係4X4,中差bearing係好弱雞(果日大雨玩完都起左貨)
其他師兄既SC我唔敢講
我地果班玩開既部車都ok乾淨

我都明SC同快車玩埋一碟係有d危險
所以yesterday我9成時間都係玩快車
玩到部T3玩唔到先同兩個fd落slash玩下
如果真係唔多like我地玩slash既,最多唔玩,我冇所謂

但係我唔相信我地d slash比起逆track/直路J-turn/狂鏟入pit
係安全好多嚕已經
作者: GARY^^    時間: 2010-9-24 21:47

回復 93# Noir.KAZE

師兄係明事理之人, 換位思考, 我揸架直路狂灣路亡,大份兼重身既車係你架T3前面隨時調頭橫擺或吸車, 一個唔為意仲上埋膊飛起責落你架T3, 我諗你都唔爽... 如果要同亂龍死士比, 我覺得危險程度都有返咁上下高...

最最最後都係果句啦...個人認為OFFROAD車都係去返OFFROAD場地玩會比較好, 對細車會相對安全D... 如要落場我阻止唔到, 不過煩請提提同伴掃下沖下沙泥先飛會好D... 師兄你有清走D沙先飛都好好架喇
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-24 23:32

師兄係明事理之人, 換位思考, 我揸架直路狂灣路亡,大份兼重身既車係你架T3前面隨 ...
GARY^^ 發表於 2010-9-24 21:47

估佢落雨先拎埋去je,咁大部車拎黎拎去都辛苦
下下都要揸車車佢入去,好貴ga=.="
作者: Marco明    時間: 2010-9-24 23:51
估佢落雨先拎埋去je,咁大部車拎黎拎去都辛苦
下下都要揸車車佢入去,好貴ga=.="
Noir.KAZE 發表於 2010-9-24 23:32

將心比己.....我拎部1:8電buggy同你同場玩你會點....even你玩sc我都未驚過
不過你放心我唔會咁做......大家都係明白事理既人
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-25 00:02
將心比己.....我拎部1:8電buggy同你同場玩你會點....even你玩sc我都未驚過
不過你放心我唔會咁做......大 ...
Marco明 發表於 2010-9-24 23:51

其實我唔驚ga wor
不過人地出到聲唔like咪唔玩嚕

去得公家場玩,預左乜人都有
一係唔去,一係就預左部車有損耗要整

唔通見返星期四果部紅色FD我就要唔落場讓佢玩左先?
等佢走左先玩?
係咁我不如入TC玩,一定冇呢d咁既人咁既車先

不過既然有人講到明唔like我地咁樣玩咪唔玩嚕,無謂有d不必要既爭執
作者: 1524    時間: 2010-9-25 00:18
回復 97# Noir.KAZE

ching明事理, 識設身處地諗, 唔鬥咀.  十個讚.
o個日見ching好忍得手, 都係趁人少先出去飛圈, 灣又收慢晒.
作者: rcmodel    時間: 2010-9-25 00:20
比人撞散支控  我只可以講兩個字  "抵死"
仲有呀,有d契弟汁車果時慢慢散步行過去,仲要係track中間行 大支野果d  比人撞都係抵死
上兩個星期我都見到有條友玩dee  佢平均5分鍾之內要去汁一次車
次次都慢慢"泠"過去 係正場中間行  好心佢就行快兩步
幾次差d撞到佢個人,  條友仲要眼望望,都唔知佢望咩x野
死車佢又唔出聲.   最後見到佢比人射到架車散左,個人仔斷手斷腳
作者: Noir.KAZE    時間: 2010-9-25 00:21

ching明事理, 識設身處地諗, 唔鬥咀.  十個讚.
o個日見ching好忍得手, 都係趁人少先出 ...
1524 發表於 2010-9-25 00:18

1.費事反車要執
2.費事反車影響到人
3.我部T3收左工,唔係就T3玩埋d電佢

我出果陣係少人ga,我fd幫我影完相就多左車.........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2