RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手要練幾多小時, 才可以比賽. [打印本頁]

作者: Samsunny    時間: 2010-11-8 16:12
標題: 新手要練幾多小時, 才可以比賽.
新手要練幾多小時, 才可以比賽. 不是要獎, 只希望見到人尾燈.
作者: arto6    時間: 2010-11-8 16:25
我覺得心理質數到了當比人推時都唔行錯線位,我覺得可以去試下玩比賽了.
作者: Samsunny    時間: 2010-11-8 16:29
但係我玩唔夠 10 hours, 直線ok, 轉灣就Very bad, 我驚去比賽會比人勁"小".
作者: truckman    時間: 2010-11-8 17:02
回復 3# Samsunny

有時間操多D車
作者: lung1    時間: 2010-11-8 17:04
但係我玩唔夠 10 hours, 直線ok, 轉灣就Very bad, 我驚去比賽會比人勁"小".
Samsunny 發表於 8/11/2010 04:29 PM

入場玩睇下自已行得穩唔穩定, 線位行唔行到,
再同其他人pair 下睇下自已實力....
作者: @JOLY@    時間: 2010-11-8 17:09
回復 2# arto6

我都學緊不過成日係jv唔出錯都俾人射
作者: 41671    時間: 2010-11-8 17:16
有錢便可以....
作者: chiyuen    時間: 2010-11-8 17:28
駕駛心態很重要,還有多方面學習, 如 set 車, 車呔應用,麽打setting,電變 setting 等, 多的入車塲練習,多 請教 塲內的 ching, 祇要虛心, 可想收獲都不錯,
作者: arto6    時間: 2010-11-8 17:39
回復  arto6

我都學緊不過成日係jv唔出錯都俾人射
@JOLY@ 發表於 2010-11-8 17:09

我認為高手過車唔難基於前車線位明確, 最怕一D反應過敏, 冇線位冇預計性的車友. 最後過車變射車.
作者: kevlau    時間: 2010-11-8 17:56
新手可以比新手賽.
作者: 車仔同學會    時間: 2010-11-8 18:01
仲要時間, 心機, 金錢...
作者: truckman    時間: 2010-11-8 18:10
回復 7# 41671

關事咩
作者: Aurora    時間: 2010-11-8 18:11
周六, 日入場同d師兄pair下, 不但只可以如樓上説, 知道自己的能力, 學習一下; 也好認識多兩個朋友, 以後一起參賽.  多參加車場比賽, 也能熟悉比賽流程, 方便參加場外大賽
作者: 車仔同學會    時間: 2010-11-8 18:34
買個AMB,去收費既車仔場練~
作者: Samsunny    時間: 2010-11-8 19:05
買個AMB,去收費既車仔場練~
車仔同學會 發表於 2010-11-8 18:34

What is "AMB"??????
作者: buzzybee82    時間: 2010-11-8 19:09
唔想花錢落灣仔橋底......場細, 彎多, 地面情況次次唔同, 操車好地方, 不過預左架車有排抹!!
作者: truckman    時間: 2010-11-8 19:09
回復 15# Samsunny

圈速計
作者: 車仔同學會    時間: 2010-11-8 19:11
AMB: http://www.mylaps.com/index.php/ ... ebsites/B2C/rc/home
作者: sai20092001    時間: 2010-11-8 22:04
我玩架TA05 玩左一個月多少少..已經算可以跟路行到左右XD
作者: gimsink    時間: 2010-11-8 22:40
其實都講天份架, 三十歲不成國手, 終生无望 !
作者: lung1    時間: 2010-11-8 23:34
唔想花錢落灣仔橋底......場細, 彎多, 地面情況次次唔同, 操車好地方, 不過預左架車有排抹!!
buzzybee82 發表於 8/11/2010 07:09 PM

只有入車場玩如tc/trc 玩才能練習到.....(個人意見)
作者: arto6    時間: 2010-11-8 23:35
只有入車場玩如tc/trc 玩才能練習到.....
lung1 發表於 2010-11-8 23:34

認同.......
作者: buzzybee82    時間: 2010-11-9 00:47
只有入車場玩如tc/trc 玩才能練習到.....(個人意見)

新手入trc/tc玩咪又係棧俾人射爆/小爆玩到無引離場~~~
作者: hk_sdu    時間: 2010-11-9 01:07
新手入trc/tc玩咪又係棧俾人射爆/小爆玩到無引離場~~~
buzzybee82 發表於 2010-11-9 00:47

no, from zero to basic, it only takes 1-2 months if u go there 1-2 time per week
In the track, u compete with others as well as your own lap time (AMB)
作者: buzzybee82    時間: 2010-11-9 01:22
no, from zero to basic, it only takes 1-2 months if u go there 1-2 time per week
In the track,  ...
hk_sdu 發表於 2010-11-9 01:07

人家都係話新手.....對住個個ching都玩緊4t5t咁, 邊有mood自己係道練車架??? 除非閒日, 但你估又會唔會個個week都走到老遠trc玩呢??要番工番學既更加唔使講啦.....

純粹想講下d實際既見意.....新手玩就要盡量操好d技術, 再落jv, 橋底呢d場感受下落track玩既感覺.....玩得熟左再入私人場都未遲~
作者: sai20092001    時間: 2010-11-9 12:06

咁又唔一定要比錢入埸ga..JV都得架..^^
作者: arto6    時間: 2010-11-9 12:33
我覺得車場係RC 照妖鏡, 就算架車在球埸,停車場, 街埸點勁都好, 在RC車埸咩野問題都會現晒形~~~~
作者: 41671    時間: 2010-11-9 21:24
回復  41671

關事咩
truckman 發表於 2010-11-8 18:10

比賽不限人的質素.....但每人都要俾報名費~
作者: wingwing    時間: 2010-11-9 21:37
唔好咁快就想比賽,操熟啲先喇...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2