RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我架新玩具改裝完今日試咗車 [打印本頁]

作者: 陳真    時間: 2010-11-19 20:40
標題: 我架新玩具改裝完今日試咗車
[attach]435013[/attach]
因為想用返啲舊電所以改改佢
[attach]435014[/attach][attach]435015[/attach][attach]435016[/attach]
作者: abcde    時間: 2010-11-19 20:52
wa ...勁ar...師兄用乜電...點解唔就咁擺返中間呢
師兄部是12r5.1....在原裝底版鑽孔....我覺得有d肉尺.....
作者: mikuro    時間: 2010-11-19 21:05

Ching, it is a great change on your 12r5.1 !!!
Surely you want to have a better balance when putting the battery sideway.
Is it a Lipo battery?
作者: zivtong    時間: 2010-11-19 21:24
借來玩下,睇下係未真係咁好玩
作者: 陳真    時間: 2010-11-19 22:00
其實鑽個孔件底板唔會爛,而且我搵咗個最合理位置感覺唔似係自己鑽
我係用返之前玩直昇機啲電3s改返2s黎玩
平衡方面就開工之前已經磅過左邊啲電子野同右邊舊電都已經好接近,但仲未實際咁去秤過
今日試車帶咗四排電去玩,頭兩排覺得架車好甩,以為set車問題,但係套呔爆晒所以搵套新呔再試
第三四排電用咗新呔之後只有三個字"太好玩"比我架1/10仲好玩
又快又夠靈活仲要唔甩,真係正到無朋友

但係仲係有問題要解決,就係servo位只係用海綿雙面貼黎貼實,個servo會郁
解決方法初步構思用熱容膠加返落個servo啲邊位

大家JV見
作者: 陳真    時間: 2010-11-19 22:07
wa ...勁ar...師兄用乜電...點解唔就咁擺返中間呢
師兄部是12r5.1....在原裝底版鑽孔....我覺得有d肉尺... ...
abcde 發表於 2010-11-19 20:52

唔記得覆你,唔擺中間係因為我啲電太長,我又唔想升高啲電黎放
作者: mikuro    時間: 2010-11-19 22:12
回復 5# 陳真

Ching, 幾時上JV? 希望可以見實物呢 ^^
作者: 陳真    時間: 2010-11-19 22:18
我成日都去
星期日就多數都會去,因為有朋友同我一齊去
作者: mikuro    時間: 2010-11-19 22:27
回復 8# 陳真

好啦, 下次上黎影快相先 ^^
作者: 陳真    時間: 2010-11-19 22:57
影快相?
我揸車好慢,通常都安全車速
作者: mikuro    時間: 2010-11-19 23:49
回復 10# 陳真

對, safety first
    See you soon ^^
作者: abcde    時間: 2010-11-20 00:24
回復 6# 陳真

明白晒.....有幾一齊玩.....
紅色魔丁好少見...是好盈的嗎?...
師兄玩是9t ?
作者: 陳真    時間: 2010-11-20 09:41
唔係好盈,呢隻係LEOPARD係啲平野無感套裝
係9t
作者: silvavisil    時間: 2010-11-20 17:05
唔記得覆你,唔擺中間係因為我啲電太長,我又唔想升高啲電黎放
陳真 發表於 2010-11-19 22:07

c_hing 你d 2200mah 系邊度買,kws 唔覺有~
作者: mrpanda    時間: 2010-11-20 19:32
想借問師兄的電子設備是什麼
幾多v 電
幾多t 摩打
作者: 陳真    時間: 2010-11-22 00:42
c_hing 你d 2200mah 系邊度買,kws 唔覺有~
silvavisil 發表於 2010-11-20 17:05

師兄真利害,一睇就知係2200mah
不過我上面都講咗我係用返之前玩直昇機啲電3s改返2s黎玩

作者: 陳真    時間: 2010-11-22 00:43
想借問師兄的電子設備是什麼
幾多v 電
幾多t 摩打
mrpanda 發表於 2010-11-20 19:32

7.4v 電
    9t摩打
作者: silvavisil    時間: 2010-11-22 02:36
7.4v 電
    9t摩打
陳真 發表於 2010-11-22 00:43

ching, 7.4v + 9t 都ok 好玩, 不過小弟係淘宝買li_fe電6.6v發覺又ok,玩9-10鐘. 玩完後快叉15min後又玩得~ 但c-hing 你咁擺法好難放其他種類.
作者: 陳真    時間: 2010-11-22 02:44
li-fe深水埗都有得賣唔洗上網訂都有現成
我咁擺係因為我想用返手頭上啲電,而且重量平衡差唔多
作者: king2    時間: 2010-11-22 16:22
回復 5# 陳真 [/b

我都試吓你部車
今個星期冇得玩
下個星期借來走兩轉啦
作者: king2    時間: 2010-11-22 16:22

回復 5# 陳真 [/b

我都想試吓你部車
今個星期大家都冇得玩
下個星期借來走兩轉啦

作者: zivtong    時間: 2010-11-22 22:33
師兄真利害,一睇就知係2200mah
不過我上面都講咗我係用返之前玩直昇機啲電3s改返2s ...
陳真 發表於 2010-11-22 00:42

街冇得買,陳真代理
作者: king2    時間: 2010-11-25 10:35

試左你部車
真系好鬼正喎....快到冇朋友....
唔想中毒的朋友最好唔好亂試車啦....
ps 我系第一次試玩12仔
作者: 16vale    時間: 2010-11-25 23:34

作者: 陳真    時間: 2010-11-26 13:09
再执過啲位同埋整返個電兜,電變唔係好熱所以連風扇都唔要
[attach]437210[/attach][attach]437211[/attach][attach]437212[/attach]
而家差個頭揼把,出去問過crc果件要成$47,咁o既價錢買塊海綿仔真係唔抵,所以都係決定自己去搵啲大海綿返黎DIY
作者: silvavisil    時間: 2010-11-26 15:44
再执過啲位同埋整返個電兜,電變唔係好熱所以連風扇都唔要

而家差個頭揼把,出去問過cr ...
陳真 發表於 2010-11-26 13:09

c-hing, CRC 有塊黑色的,不過要自己cut.how much 就唔知.[attach]437239[/attach]
作者: mikuro    時間: 2010-11-26 17:13
Ching, 我尋日買左條 yokomo 1/12 細bumper, 不過都要廿幾蚊 ^^
作者: 陳真    時間: 2010-11-26 17:35
c-hing, CRC 有塊黑色的,不過要自己cut.how much 就唔知.
silvavisil 發表於 2010-11-26 15:44

CRC果件就係問咗要成47元,我覺得太貴所以無買
真係唔明點解咁細塊海綿都可以賣到四十幾差唔多五十元,我估如果去廣東道搵到買五十元可能以經可以cut過五十條
作者: 陳真    時間: 2010-11-26 17:36
Ching, 我尋日買左條 yokomo 1/12 細bumper, 不過都要廿幾蚊 ^^
mikuro 發表於 2010-11-26 17:13

細bumper係咪即係同工蘇屎原裝果條一樣?
作者: mikuro    時間: 2010-11-26 18:11
回復 29# 陳真

yes, 亞蘇士仲會平d ^^
作者: silvavisil    時間: 2010-11-26 19:28
CRC果件就係問咗要成47元,我覺得太貴所以無買
真係唔明點解咁細塊海綿都可以賣到四十幾差 ...
陳真 發表於 2010-11-26 17:35

但佢隻bumper真係堅好用!夠堅硬~
作者: silvavisil    時間: 2010-11-26 19:30
回復  陳真

yes, 亞蘇士仲會平d ^^
mikuro 發表於 2010-11-26 18:11

但細bumper protection 心理上唔夠呢~ `
作者: mikuro    時間: 2010-11-26 20:15
回復 32# silvavisil

咁又真係細左D ^^
作者: 陳真    時間: 2010-11-27 23:08
原裝果件我覺得同裝飾品無乜分別
作者: photocatcher    時間: 2010-11-27 23:36
勁呀師兄,咁到比你想到,比你令我對12仔有新的睇法,真係好佩服你
作者: 陳真    時間: 2010-11-28 20:43
勁呀師兄,咁到比你想到,比你令我對12仔有新的睇法,真係好佩服你
photocatcher 發表於 2010-11-27 23:36

師兄有咩新睇法?
作者: abcde    時間: 2010-12-9 00:18
陳真師兄
想請教下用9t 用乜野大餅同魔打齒?
小弟今日試9t....92/27 ...a123電(巳用lipo mode 差...都有3.8v 1 cell)....但係都覺得有小小慢.....
尾呔有43mm 到....
是否要用更大魔打齒呢?
同時如有用a123電玩12仔師兄...可否指點迷中.........
作者: 陳真    時間: 2010-12-9 09:04
我用緊26/93玩到43mm都感覺慢咗少少
我用lipo差滿2s有8.3幾,你v數少咗正常都會慢咗
你唔係玩比賽唔怕快無電就小啲齒比都唔怕,最緊要啲摩打電變唔好過熱就得
作者: hardmankam    時間: 2010-12-9 10:05
回復 37# abcde

abcde 兄:
I use A123 + 11.5 + boost&turbo;
gearing: 92/33; rear: 48mm

Straight line speed is very fast, acceleration is controllable.
However, I can only play around 8 mins for 2300mAh.
Temp of ESC ~ 4xC, Motor ~ 5xC
作者: abcde    時間: 2010-12-9 10:11
多謝師兄們指教....似乎要擔大d魔打齒先得
作者: hardmankam    時間: 2010-12-9 10:47
多謝師兄們指教....似乎要擔大d魔打齒先得
abcde 發表於 2010-12-9 10:11

If your motor temp is <60C, then gear up to improve straight line speed.
作者: mikuro    時間: 2010-12-9 11:54
回復 41# hardmankam

Hello Ching, what kind of thermometer you using to check the temperatures? ^^
作者: hardmankam    時間: 2010-12-9 12:25
A china-made hand held temp gun.
作者: FATYUEN83    時間: 2010-12-11 10:52
wow...nice
作者: johnson417    時間: 2011-1-5 10:57
回復 5# 陳真

我用個standard size servo 都是用熱融咋

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2