RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 摩頓台車場 [打印本頁]

作者: jythegreat    時間: 2011-8-12 22:58
標題: 摩頓台車場
想問吓有冇師兄知道摩頓台個遙控車場重健唔健在?
作者: hkeast    時間: 2011-8-12 23:06
回復 jythegreat 的帖子

摩頓台車場已經冇咗好耐Lu
作者: carlos    時間: 2011-8-12 23:07

無咗好多年了!
作者: ming1389    時間: 2011-8-12 23:13
去0左橋底
作者: jythegreat    時間: 2011-8-12 23:14
果度有我唔少少年回憶. RIP
以前唔係去摩頓台就去遂道口(當時重係溜冰場,冇乜人玩架).
两位師兄是否港島區?而家香港呢邊有邊度可以放車?JV太遠啦人又多
作者: jythegreat    時間: 2011-8-12 23:44
ming1389 發表於 2011-8-12 23:13
去0左橋底

鵝頸橋底?我住銅鑼灣個喎,都唔覺有嘅?!打小人果度應該唔係吖?!師兄係咪指遂道口呀?要上橋落橋果度?如果係嘅話,我十幾年前成日去玩,果陣唔係車場係溜場,得小貓三两隻,好多時有d板仔去玩嘅.而家變左車場?
作者: jythegreat    時間: 2011-8-12 23:50
ok 唔該晒 ming 1389師兄
作者: ozone    時間: 2011-8-12 23:50
jythegreat 發表於 2011-8-13 02:58
想問吓有冇師兄知道摩頓台個遙控車場重健唔健在?

邊度啊? 開左好耐?

作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 00:00
ozone 發表於 2011-8-12 23:50
邊度啊? 開左好耐?

我諗呢個場要30歲以上嘅師兄先知道咯果陣時都未有中央圖書館.
作者: Cliff    時間: 2011-8-13 00:02
我以前都成日去,真喺一段好回憶
作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 00:17
Cliff 發表於 2011-8-13 00:02
我以前都成日去,真喺一段好回憶

師兄,有冇印象見過部爆炸花嘅GTR呀?
作者: Cliff    時間: 2011-8-13 00:23
jythegreat 發表於 2011-8-13 00:17
師兄,有冇印象見過部爆炸花嘅GTR呀?

有,不過當年都好多此車壳出現
我當年喺玩laszer同双星既FF-01+civic Jaccs+白豬
作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 00:40
Cliff 發表於 2011-8-13 00:23
有,不過當年都好多此車壳出現
我當年喺玩laszer同双星既FF-01+civic Jaccs+白豬

我同班friend都係双星shaft四驅(唔知乜嘢車架編號?當年冇咁pro).
柏林2000 190E/BMW M3/Skyline GTR 全部用同級RS-540SD.咁先公道.考set車考技術.
好懷念呀見到師兄有一種他鄉遇故知嘅感覺.Cliff兄邊頭放車多?
作者: Cliff    時間: 2011-8-13 00:44
jythegreat 發表於 2011-8-13 00:40
我同班friend都係双星shaft四驅(唔知乜嘢車架編號?當年冇咁pro).
柏林2000 190E/BMW M3/S ...

宜家好小玩,因工作忙
作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 00:55
Cliff 發表於 2011-8-13 00:44
宜家好小玩,因工作忙

彼此彼此啦我而家連砌都未得閒砌,莫講話玩嘞,下星又要出trip一個禮拜,希望唔洗等年尾先再落場啦.以前玩開班friend都冇聯絡咯
作者: kkchung    時間: 2011-8-13 01:14
jythegreat 發表於 2011-8-12 23:44
鵝頸橋底?我住銅鑼灣個喎,都唔覺有嘅?!打小人果度應該唔係吖?!師兄係咪指遂道口呀?要上橋落橋 ...

登錄/註冊後可看大圖

http://www.lcsd.gov.hk/lsb/b5/facilities.php?ftid=48&did=15
作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 01:26
kkchung 發表於 2011-8-13 01:14
http://www.lcsd.gov.hk/lsb/b5/facilities.php?ftid=48&did=15

唔該晒kkchung師兄,果然真係隧道口,而家變得咁鬼靚!!!
我屋企去呢度行路唔洗10分鐘,等我攞架紅色240z去dum返两轉先(路人甲:"等老嘢砌好架老爺車先講啦")
作者: JV西人    時間: 2011-8-13 02:43
ozone 發表於 2011-8-12 23:50
邊度啊? 開左好耐?

師兄你年資都好淺喎
作者: JV西人    時間: 2011-8-13 02:44
jythegreat 發表於 2011-8-13 00:00
我諗呢個場要30歲以上嘅師兄先知道咯果陣時都未有中央圖書館.

當年都有0係0個度玩 FF01 同 TOMY
作者: Cliff    時間: 2011-8-13 11:33
jythegreat 發表於 2011-8-13 00:00

我記得星期五同六夜晚重喺出面(即現時中央圖書館)鋪水喉開大track玩
作者: jythegreat    時間: 2011-8-13 12:17
Those were the days
作者: carlos    時間: 2011-8-24 15:37

突然諗起......以前仲去大坑租"水電:去玩.......幾個夾一齊夾落個水電慨情形哈哈哈哈!
作者: jf813    時間: 2011-8-24 17:08
回復 carlos 的帖子

haha, ya, I always go rent 水電, too.  Long long time ago la.  haha
作者: jythegreat    時間: 2011-8-24 20:42
carlos 發表於 2011-8-24 15:37

突然諗起......以前仲去大坑租"水電:去玩.......幾個夾一齊夾落個水電慨情形哈哈哈 ...

以前有個friend帶舊細碼水電,唔洗比錢,hehe
其實當時最開心就係成班friend放完車(星期六下午放工就去),一齊食飯吹水,跟住擗酒,好回味
作者: lui222k    時間: 2011-8-28 19:42

似乎你都有番咁上下年0咼
作者: lui222k    時間: 2011-8-28 19:45
jythegreat 發表於 2011-8-24 20:42
以前有個friend帶舊細碼水電,唔洗比錢,hehe
其實當時最開心就係成班friend放完車(星期六下午放工就去 ...

我無租水電, 但記得有個阿伯賣臭豆腐超好食, 依家周圍都食唔番
作者: takuma    時間: 2011-8-28 19:51

突然諗起......以前仲去大坑租"水電:去玩.......幾個夾一齊夾落個水電慨情形哈哈哈 ...

我記得大坑租水電好似$5-10蚊左右...我同我阿哥每人帶條"急差線"充電,當時只係巴士站玩

作者: takuma    時間: 2011-8-28 19:55
個陣時好多師兄放孖星Hotshot,Supershot,回力標........用Kyosho 360 Gold摩打,好鬼快
作者: jythegreat    時間: 2011-8-28 20:13
lui222k 發表於 2011-8-28 19:42
似乎你都有番咁上下年0咼

計都計到啦師兄,柏林2000(當年德國正申辦千禧奧運,即係話2000年奧運重未抽簽!),我啱啱出嚟揾食
作者: jythegreat    時間: 2011-8-28 20:15
lui222k 發表於 2011-8-28 19:45
我無租水電, 但記得有個阿伯賣臭豆腐超好食, 依家周圍都食唔番

對面重有間新都戲院(讀書果陣走堂睇早場) he....he....好好睇
作者: lui222k    時間: 2011-8-28 20:29
jythegreat 發表於 2011-8-28 20:13
計都計到啦師兄,柏林2000(當年德國正申辦千禧奧運,即係話2000年奧運重未抽簽!),我啱啱出&#22 ...

提起柏林2000, 就想個BENZ殼呢!! 好懷念當時常去玩車的日子
作者: lui222k    時間: 2011-8-28 20:30
jythegreat 發表於 2011-8-28 20:15
對面重有間新都戲院(讀書果陣走堂睇早場) he....he....好好睇鮁

好想入, 但D錢囉去玩曬車呢
作者: carlos    時間: 2011-8-28 21:43
回復 takuma 的帖子

巴士站我都有去玩呀!可能以前見過面架啦! ha...ha....ha.....我以係玩德昌嘅搖控車架!
作者: jythegreat    時間: 2011-8-28 22:01
carlos 發表於 2011-8-28 21:43

巴士站我都有去玩呀!可能以前見過面架啦! ha...ha....ha.....我以係玩德昌嘅搖控 ...

隔籬個球場都有人玩
作者: jythegreat    時間: 2011-8-28 22:03
lui222k 發表於 2011-8-28 20:29
提起柏林2000, 就想個BENZ殼呢!! 好懷念當時常去玩車的日子

昨日之日不可留嘞... ....
師兄而家去邊度玩多?
作者: takuma    時間: 2011-8-28 22:15
carlos 發表於 2011-8-28 21:43

巴士站我都有去玩呀!可能以前見過面架啦! ha...ha....ha.....我以係玩德昌嘅搖控 ...

德昌嘅搖控...小弟真係未見過
我小時候到係用Acomes
作者: sdan321    時間: 2011-8-29 00:49

巴士站only圈,但己經勁開心囉,啲大叔仲放架油雞八仔落去玩添,細個果時超羨慕,回望過去....依家自己己經變成阿叔玩八仔了
作者: sdan321    時間: 2011-8-29 00:52

試過求其揾張過期學生証去租,''昆''走埋舊水電 ha ha
作者: jythegreat    時間: 2011-8-29 00:59
sdan321 發表於 2011-8-29 00:49

巴士站only圈,但己經勁開心囉,啲大叔仲放架油雞八仔落去玩添,細個果時超羨 ...

我覺得最緊要自得其樂,14歲又好,40歲又好,啱玩一齊玩就very good嘞

"人唔係因為老所以停止玩樂,而係因為停止玩樂所以變老"

諗返以前唔止淨係放車嘅,好多開心事(唔開心果d唔記得晒咯)而家想起都好回味
都係果句"Those were the days"

作者: lui222k    時間: 2011-8-29 08:07
jythegreat 發表於 2011-8-28 22:03
昨日之日不可留嘞... ....
師兄而家去邊度玩多?

哈哈哈......你講得對
我依家多數都係上JV玩多,因近屋企呢
作者: jythegreat    時間: 2011-8-29 12:44
lui222k 發表於 2011-8-29 08:07
哈哈哈......你講得對
我依家多數都係上JV玩多,因近屋企呢

摩頓台->JV,師兄搬過屋呢?
作者: kayming    時間: 2011-8-29 14:13
我舊時都有去摩頓台玩, 係係新都戲院隔離轉角間水電鋪租水電, 未有摩頓台之前, 通常都係維記大網球場隔離個手球場放車, 個時放車超好玩.
作者: lui222k    時間: 2011-8-29 17:23
jythegreat 發表於 2011-8-29 12:44
摩頓台->JV,師兄搬過屋呢?

係呀, 先前住九龍灣, 近MTR, 所以舊時時常去
依家同JV較近, 所以多數JV呢
作者: jythegreat    時間: 2011-8-29 19:53
lui222k 發表於 2011-8-29 17:23
係呀, 先前住九龍灣, 近MTR, 所以舊時時常去
依家同JV較近, 所以多數JV呢

九龍灣去摩頓台都幾遠吓過喎
作者: jythegreat    時間: 2011-8-29 20:05
kayming 發表於 2011-8-29 14:13
我舊時都有去摩頓台玩, 係係新都戲院隔離轉角間水電鋪租水電, 未有摩頓台之前, 通常都係維記大網球場隔離個 ...

我第一次放車都係喺果度喎,1982年.最超好玩嘅地方係睇住d油車搓住條野扯來扯去撻成日都撻唔着,最唔好玩就係冇錢買水電,急叉,得两排6V(重要叉足两日),玩一陣就game over.
咁師兄應該知道新都戲院果座大厦裏面有間模型鋪啦
作者: kayming    時間: 2011-8-29 21:32
jythegreat 發表於 2011-8-29 20:05
我第一次放車都係喺果度喎,1982年.最超好玩嘅地方係睇住d油車搓住條野扯來扯去撻成日都撻唔 ...

你係話灣景樓裡面個間, 我都係裡面買唔小野, 不過佢冇RC賣喎! 重有外面間機鋪好似重係到, 我最初放車係係而家中央圖書館近馬路, 係一個好細既排球場. 我同D FRIEND 成日係個到放車, 我記得係雙星啱啱出部司力架應該係80年咁上下, 太耐都唔係好記得日子, 買野通常係幫新新買, 佢個時係一間細鋪, 係而家京華中心對面, 即係地鐵站隔離斜路口

作者: jythegreat    時間: 2011-8-29 21:41
kayming 發表於 2011-8-29 21:32
你係話灣景樓裡面個間, 我都係裡面買唔小野, 不過佢冇RC賣喎! 重有外面間機鋪好似重係到

係呀,果度冇RC,不過去果度買模型唔同去其他模型鋪,唔係自己攞嚟睇,係你叫佢佢攞嚟放櫃面比你睇嘅.好懷念呀...唔知果個呀伯重健唔健在呢? 師兄講果間機竇,係我地去新都睇戲等入場時必去嘅地方.
作者: lui222k    時間: 2011-8-30 19:07
jythegreat 發表於 2011-8-29 19:53
九龍灣去摩頓台都幾遠吓過喎

哈哈......
係呀, 不過唔落球埸, 公園玩, 就係去0個到, 幾個朋友重要拖舊水電去玩
當年真係瘋狂呢
作者: jythegreat    時間: 2011-8-30 20:41
lui222k 發表於 2011-8-30 19:07
哈哈......
係呀, 不過唔落球埸, 公園玩, 就係去0個到, 幾個朋友重要拖舊水電去玩
當年真係瘋狂呢

可唔可以叫做童真呢?
作者: lui222k    時間: 2011-8-30 20:50
jythegreat 發表於 2011-8-30 20:41
可唔可以叫做童真呢?

應該都叫係
依家真係熱D或自己一個都無咩心去玩
作者: jythegreat    時間: 2011-8-30 20:55
lui222k 發表於 2011-8-30 20:50
應該都叫係
依家真係熱D或自己一個都無咩心去玩

都唔係嘅,有班同好就唔到啦,玩吓吹吓水,一樂也.

不過我都希望有d indoor場可以玩,咩時間,天氣玩都得.要比錢我都制
作者: rczzzi    時間: 2011-9-4 21:14

以前西環室內運動場前面逢星期六晚都有鋪水喉開大track玩.......................
最近逢星期六晚見到係柴灣巴士總站有人玩油車.l

作者: ikesan    時間: 2011-9-5 13:08
jythegreat 發表於 2011-8-29 21:41
係呀,果度冇RC,不過去果度買模型唔同去其他模型鋪,唔係自己攞嚟睇,係你叫佢佢攞&#22 ...

哈哈!好懐念、新都戲院以前成日做鹹戲!玩完車都要特登行過装下d鹹湿片頭!佢後面重有檔車仔麵、當時成日走去食....................因我以前細個住加山既!
作者: jythegreat    時間: 2011-9-5 13:10
ikesan 發表於 2011-9-5 13:08
哈哈!好懐念、新都戲院以前成日做鹹戲!玩完車都要特登行過装下d鹹湿片頭!佢後面重 ...

師兄細果時環境唔差喎
作者: Doughboy    時間: 2011-9-5 21:14
果時摩頓台已經分咗AB場, 一大一細~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2