RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: FGX 用什麼膠車輪好 [打印本頁]

作者: joeechiu    時間: 2011-10-31 10:36
標題: FGX 用什麼膠車輪好

FGX 是第二部F1,先前玩開F104有車輪,買了"FGX"玩只有"車另"現在只用1/10車輪玩,有C HING知道用什麼"膠車輪"可以用回這"車另"嗎?

作者: Nicvic    時間: 2011-10-31 11:42
如果系用原裝鈴,咁103車用既軚可裝上。我就用RIDE
作者: Nicvic    時間: 2011-10-31 14:40
re:3rock3rock
我講既系用tire皮,唔係鈴!
作者: IBM    時間: 2011-10-31 15:43
可唔可以用番 1/10 touring 呔, 或者 1/10 海綿呔 ?
作者: windows3.11    時間: 2011-10-31 17:00
IBM 發表於 2011-10-31 15:43
可唔可以用番 1/10 touring 呔, 或者 1/10 海綿呔 ?

有師兄講用F104 rubber tire,模型店都係咁講.
作者: IBM    時間: 2011-10-31 17:54
佢係唔係好似 touring 咁用六角上呔 ?

咁用 1/10 海綿呔咪超平
作者: windows3.11    時間: 2011-10-31 18:02
IBM 發表於 2011-10-31 17:54
佢係唔係好似 touring 咁用六角上呔 ?

咁用 1/10 海綿呔咪超平

係六角,但係闊度唔係24,26mm,係3xmm
作者: 陳真    時間: 2011-10-31 23:24
係同touring粒六角一樣,我朋友今日試車都係用touring呔
不過個樣怪怪地,同埋始終都係後驅車,用返後面闊呔應該會好跑D
作者: 陳真    時間: 2011-11-1 07:42
sorry 我唔係好識英文
作者: alanchow03    時間: 2011-11-1 08:23
回復 陳真 的帖子

佢話FGX用touring 呔好似澳門d F3咁,仲有問架車用touring 呔行成點?

我就想問有冇拍片?
作者: casyyeung    時間: 2011-11-1 08:28
我都好想知,準備入貨!
作者: 葉生    時間: 2011-11-1 09:42
前後都用六角的話.....F201 同 F10 都只係尾鈴用六角, 前鈴係行軸.....
咪D 鈴咪要用TOURING 或者 3 自家出既 F 車鈴?
作者: andylee    時間: 2011-11-1 10:08
回復 葉生 的帖子

F10是前后6角的
作者: 葉生    時間: 2011-11-1 10:40
andylee 發表於 2011-11-1 10:08
回復 葉生 的帖子

F10是前后6角的

係喎.....thx!!!
作者: 3rock3rock    時間: 2011-11-1 11:02
Anybody can advise me if I have to put lubricant to the gear chain.
If yes, which  grease should I use?
Thx
作者: peterkit888    時間: 2011-11-1 19:17
海綿呔
作者: IBM    時間: 2011-11-1 22:21
peterkit888 發表於 2011-11-1 19:17
海綿呔

用 1/10 油車海綿呔 ?  個樣都麻麻地好睇, 不過就慳皮

[attach]554374[/attach]

作者: IBM    時間: 2011-11-1 22:27
3rock3rock 發表於 2011-11-1 11:02
Anybody can advise me if I have to put lubricant to the gear chain.
If yes, which  grease should I  ...

you mean these gears , they run very smooth

I will not put any lubricant, my own opinion   

[attach]554376[/attach]

作者: windows3.11    時間: 2011-11-1 22:28
個樣就真係 nogood
作者: Salviour94    時間: 2011-11-1 22:37
塊底板都係膠....?
作者: IBM    時間: 2011-11-1 22:46
係呀, 玻璃纖維板, 同 Sakura S 果件一樣, 好重   

[attach]554378[/attach]

作者: tiger1    時間: 2011-11-1 22:50
that means they will release a graphite
作者: tiger1    時間: 2011-11-1 22:51
will suck up more $$

作者: IBM    時間: 2011-11-1 22:54
我估都係勒, 好似 Sakura S 咁, 6xx 開賣引你入手, 之後 upgrade 駛左 2000 都唔止
作者: bmw740i    時間: 2011-11-2 00:27
請問有無師兄可以清楚講吓套 FGX 原裝鈴究竟用唔用到 F104 呔呢??  thks..  
作者: IBM    時間: 2011-11-2 00:44
bmw740i 發表於 2011-11-2 00:27
請問有無師兄可以清楚講吓套 FGX 原裝鈴究竟用唔用到 F104 呔呢??  thks..

說明書話用 Ride 24005 - 24010 ,同唔同 F104 呔呢 ?

作者: andylee    時間: 2011-11-2 08:13
回復 bmw740i 的帖子

用唔到Tamiya F104 的胎,但可以用Ride的F104胎。因为Ride比F104用的鈴和Tamiya的鈴唔同的。
作者: johnxxxjelly    時間: 2011-11-2 09:44
I think they will issue a complete set with most of the options parts and call it a pro version...
作者: carven.chow    時間: 2011-11-2 20:58
我都諗住用TOURING TYPE玩喎
作者: IBM    時間: 2011-11-2 22:12
carven.chow 發表於 2011-11-2 20:58

good, 例如以 JV 來說, 已經知道玩開邊種 touring 呔係好跑, 咁可以專心其他 setting

唔知我咁稔有無錯
作者: KENNY110    時間: 2011-11-3 07:17
carven.chow 發表於 2011-11-2 20:58

我想睇下你玩呢部車喎!

作者: tiger1    時間: 2011-11-3 07:21
full option will be 'sky price'
作者: carven.chow    時間: 2011-11-3 08:24
KENNY110 發表於 2011-11-3 07:17
我想睇下你玩呢部車喎!

我未試過玩呀,唔知難唔難設定呢
作者: KENNY110    時間: 2011-11-3 08:35
carven.chow 發表於 2011-11-3 08:24
我未試過玩呀,唔知難唔難設定呢

你都唔知?砌咗op件未呀?
作者: IBM    時間: 2011-11-8 14:17
官方的相

[attach]557389[/attach]

裝了 Touring 呔, 香雞腳, 好似雙草蜢

[attach]557388[/attach]

裝了前窄後濶油車海綿呔, 好一點

[attach]557390[/attach]

作者: babyboomer    時間: 2011-11-8 14:26
設計一流,物料九流
作者: IBM    時間: 2011-11-8 14:39
回復 babyboomer 的帖子

設計一流,物料九流,  價錢令人口水流
作者: 車仔同學會    時間: 2011-11-8 14:43
用220mm個d海綿呔會唔會更好跑?
作者: IBM    時間: 2011-11-8 14:49
回復 車仔同學會 的帖子

除左好跑, 還想找些容易買, 價錢平又抵玩的輪呔, 1/10 海綿呔 勝在夠平
作者: 葉生    時間: 2011-11-8 14:54
師兄打算用咩齒比同摩打?
jv 早場大部份都係用白豬, 齒比大約係3..
如果呢架車....又應該用咩呢?
作者: IBM    時間: 2011-11-8 15:12
呢架車唔係行尾直軸, 和一般 F1 的驅動不同, 佢似後驅車多d

加上經過了一組齒輪, 我依家都仲未知齒比點計

作者: 大野    時間: 2011-11-8 15:59
佢內齒比係2.71, 個馬達齒最大只可去到21(除非執執條柱), 馬達齒掂住果隻牙(大減)就43. 個齒比大約5.5. 唔知有冇錯, 錯左插輕D手.
作者: joeechiu    時間: 2011-11-8 16:28

內齒比係2.71,(大減41),(同3RACING FF車齒共用,可以轉用35齒)我用35/32X2.71齒比2.964,同其他F1用一樣快,彎行走好好,

作者: IBM    時間: 2011-11-8 16:49
咁講, 因為條柱頂住的關係, 很有可能要換 35t 大齒, 才能得到較快的齒比

如果唔執下條柱, 43t 的大齒只能提供到約5 至6 的齒比, 咁咪分分鐘要用 6.5r/7.5r  摩打 ?
作者: tiger1    時間: 2011-11-8 16:58
個樣就真係膠 X 100
作者: dl    時間: 2011-11-8 17:03
你買到呔嗱!現在用咩呔呀!!
作者: 大野    時間: 2011-11-8 17:42
joeechiu 發表於 2011-11-8 16:28
內齒比係2.71,(大減41),(同3RACING FF車齒共用,可以轉用35齒)我用35/32X2.71齒比2.964,同其他F1用一樣快,彎 ...

師兄, 係米即係呢包?
http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=5285

定係要用埋快齒
http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=5123

作者: 大野    時間: 2011-11-9 02:30
師兄,唔該哂
作者: 葉生    時間: 2011-11-9 09:22
個人意見.....頭呔建議用中性呔.....咬得黎冇咁推頭.....
作者: 葉生    時間: 2011-11-9 09:28
joeechiu 發表於 2011-11-8 16:28
內齒比係2.71,(大減41),(同3RACING FF車齒共用,可以轉用35齒)我用35/32X2.71齒比2.964,同其他F1用一樣快,彎 ...

即係你用27t + 齒比大約3 同 103/104 用白豬 + 齒比 3 一樣速度?
定係因為摩打問題會再快少少?
PS. 不要用陳真setting 作準....因為條友仔出古惑

作者: 葉生    時間: 2011-11-9 10:31
我依家103用白豬.....齒比3....起圍唔覺太大問題......
但係一泊落d "古惑仔摩打" 即刻輸成條街....
玩完一排電後.....摩打溫度都可以接受.....
作者: 葉生    時間: 2011-11-9 10:34
據樓主所講......如果fgx 要同103 白豬 + 齒比3 速度一樣的話...
FGX 要用到有刷27t + 齒比3?
作者: 葉生    時間: 2011-11-9 10:53

白豬起圍再快....都唔夠"古惑的豬" 快啦~~
作者: 3rock3rock    時間: 2011-11-9 20:10
古惑550
作者: 陳真    時間: 2011-11-9 23:45
葉生下次出黎裝隻古惑豬落你架車度睇下會唔會快D
作者: deekam    時間: 2011-11-10 00:09
陳真 發表於 2011-11-9 23:45
葉生下次出黎裝隻古惑豬落你架車度睇下會唔會快D

你條古惑仔,下次要驗車合格先可以落jv
作者: 葉生    時間: 2011-11-10 11:20
deekam 發表於 2011-11-10 00:09
你條古惑仔,下次要驗車合格先可以落jv

你都係一樣呀~~~你架車直路快過人....
你都要去驗尿!!
作者: deekam    時間: 2011-11-10 14:24
葉生 發表於 2011-11-10 11:20
你都係一樣呀~~~你架車直路快過人....
你都要去驗尿!!

無可能,你齒比係3,我齒比係3.2,點都快唔過你。
作者: 葉生    時間: 2011-11-10 14:35
deekam 發表於 2011-11-10 14:24
無可能,你齒比係3,我齒比係3.2,點都快唔過你。

你直路快過我喎.....你又用古惑的豬?
作者: dennis2008    時間: 2011-11-10 16:29
回復 deekam 的帖子

有可能F103及F104有分別及大齒不同齒數也有分別
作者: KKKOO3K    時間: 2011-11-16 16:50
220 TIRE
作者: wahli    時間: 2011-11-19 09:00
joeechiu 發表於 2011-10-31 10:36
FGX 是第二部F1,先前玩開F104有車輪,買了"FGX"玩只有"車另"現在只用1/10車輪玩,有C HING知道用什麼"膠車輪" ...

請問這車可否改GT-one殼,thanks
作者: jkkj    時間: 2011-11-21 23:41
Tires for HPI Formula 10 is suitable, I have a FGX and the HPI tires.
作者: RC888    時間: 2011-12-8 16:42
經過在TRC試車后,只調教少許,用綿胎真過引........................
作者: fyin    時間: 2011-12-9 10:20
3rock3rock 發表於 2011-11-9 20:10
古惑550

Hi Bro,
你諗吓可唔可以改到用pro 10 呔, 如果改用到我就有興趣買架黎玩!
作者: rave1010hk    時間: 2011-12-11 21:20
回復 joeechiu 的帖子

有隻平價膠呔叫"Pardus",有出啱FGX用的。
作者: cHRisTiAN    時間: 2011-12-11 22:34
回復 rave1010hk 的帖子

很有興趣,請問那裡有售?
作者: wellhope    時間: 2011-12-11 23:28
i need it
作者: redmond    時間: 2011-12-29 17:48
回復 rave1010hk 的帖子

I also want to know where can buy this!! Thx!
作者: kkchung    時間: 2011-12-29 18:38
Pardus Racing 呔淘寶價錢約為人民幣 135.00
作者: CHARLEY    時間: 2011-12-29 19:12
rave1010hk 發表於 2011-12-11 21:20
回復 joeechiu 的帖子

有隻平價膠呔叫"Pardus",有出啱FGX用的。

是上海比赛的控制胎吗?
作者: kkchung    時間: 2011-12-29 19:36
CHARLEY 發表於 2011-12-29 19:12
是上海比赛的控制胎吗?

看牌子好像是差不多的東西。
http://www.f1rccup.com/index.asp

下年香港新賽會計劃會開辦的 HKF1-RCGP 全年度計分賽,如能限定全部用這種輪呔也不錯!大家成本又不會太貴,又能有鈴 用於 Sakura FGX 和 HPI F10 的車架。重要的能減低大家要找輪呔的問題。
作者: CHARLEY    時間: 2011-12-29 19:52
kkchung 發表於 2011-12-29 19:36
http://www.f1rccup.com/index.asp

我再问问上海的朋友。HKF1-RCGP积分赛跟伟高的F1RCGP不是一回事吧?新的赛会?赛例有出吗?
作者: andylee    時間: 2011-12-30 08:35

我地响上海比SGP1系用Pardus胎。都几耐用架。有朋友用呢套胎响JV玩FGX觉得好ok。值得一试。
作者: littlebee    時間: 2011-12-30 11:05
貴在係好消息, 謝謝分享~
作者: kevin-ysl    時間: 2011-12-30 11:29

你意思是否有一個全新組織辦一個年度比賽嗎??
同年尾偉x的重有冇關係!?
因為我地成班都係主要玩F1
所以想了解多D~~~
作者: kkchung    時間: 2011-12-31 01:57
如沒錯可能下年最少有三賽會會有興趣辨 F1 賽事,但其真正情況會什樣;等各賽會有關人事自己想去公佈時才等他們說吧。各會也是和弟沒關,我什麼也不知道 sorry

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2