RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: M車新手,比D意見,唔該 [打印本頁]

作者: appletree    時間: 2011-11-17 22:21
標題: M車新手,比D意見,唔該
budget 大概算 1,000-1.200 (車only), 有什麼車可選擇? e.g.

M05/06
VMII (don't know how much in the market)
Top Mini (out budget, right?)
Other choice???

謝謝
作者: bigbigboy    時間: 2011-11-17 22:25
VMII for sure
作者: JasonLeung    時間: 2011-11-17 22:26
RCMART見到m06 pro 千1
作者: KoalaJaii    時間: 2011-11-17 22:38
極X $950 VMII   早幾日問過
作者: tegretol    時間: 2011-11-17 22:39
ABC Gambado !
作者: windows3.11    時間: 2011-11-17 22:39
快車?跑街?像真?
作者: ken6159    時間: 2011-11-17 22:41
TOP FD
作者: kevin-ysl    時間: 2011-11-17 23:35
m05...新手必選!!
因為新手總會易爛野...
就算abc有代理!!!parts都等死你...
你等嘅時間夠你放棄幾次囉~~~
作者: 阿希32318    時間: 2011-11-18 00:52
要快緊係
ABC Gambado !
但m05有d樂趣~又平 雙星出品 改件多到數唔哂

作者: fuckedfung    時間: 2011-11-18 01:02
m06
作者: batcat    時間: 2011-11-18 01:41
appletree 發表於 2011-11-17 22:21
budget 大概算 1,000-1.200 (車only), 有什麼車可選擇? e.g.

M05/06

睇吓樓主你自己嘅要求!
要入門吾好諗住要威M03 M05係你首選,貪佢容易上手,易買到parts,易揸,二手有供應,仲要差不多全部殼都用到。(Around $1k - $500 depend)
要玩另類,HPI CUP RACER 都好襟撞,殼又吾錯,又可玩飄。(Around 1.2k)
要玩快M車而又要平,VMII啦。當然你既跟尾嘅 investment 會幾大。(有感 LRP Brushless Motor  + 120A hobby Wind ESC 都要成$1.4k)
要挑戰自己技術,揀RR 如M06 , ABC Goose 都正!(Around 1k)
要玩全能上山又下水,揀Ken block。2.5k全包。

我同班friend 玩過,又瘋癲過,最後都係覺得M車最好玩就係風扇黑豬再配隻像真殼,百搭配,又平,又FUN,又襟撞,玩邊架都開心!
作者: 阿希32318    時間: 2011-11-18 07:15
batcat 發表於 2011-11-18 01:41
睇吓樓主你自己嘅要求!
要入門吾好諗住要威M03 M05係你首選,貪佢容易上手,易買到parts, ...

我記得以前用m03加黑豬加mini殼,果種感覺真係又好玩又好笑~~
作者: batcat    時間: 2011-11-18 08:53
回復 阿希32318 的帖子

Yeah... agree, M 車嘅樂趣此中尋.  for me: 快m就真係..... 免啦!
作者: tegretol    時間: 2011-11-18 10:54
睇吓樓主你自己嘅要求!
要入門吾好諗住要威M03 M05係你首選,貪佢容易上手,易買到parts, ...

Suddenly think, Ken Block cost $2.5k... is not expensive at all...
作者: batcat    時間: 2011-11-18 11:00
回復 tegretol 的帖子

Yes, it is really fast enough for fun, especial on rainly day!  However, it have only 1 dis-advantage is No M shell can be fit with except the original.
作者: oscarchoi    時間: 2011-11-18 11:11
回復 appletree 的帖子

新手入门车首选mo5/mo6价在$7xx另加全车啤令约九十元(mo5前推mo6后推)
而vm2车价约九佰伍十·但车没有胎及壳(4wd)

作者: tegretol    時間: 2011-11-18 11:32
batcat 發表於 2011-11-18 11:00
回復 tegretol 的帖子

Yes, it is really fast enough for fun, especial on rainly day!  However, it  ...

This disadvantage.... is bad enough
作者: 4X4offroad    時間: 2011-11-18 11:45
睇吓樓主你自己嘅要求!

有同感,我會這樣做.
先M05,接M06,尾會係VM2.
作者: tegretol    時間: 2011-11-18 12:02
Watch those video about M05 in youtube ~~ you will enjoy it

作者: 阿希32318    時間: 2011-11-18 16:44
好多英文啊
作者: appletree    時間: 2011-11-19 00:14
唔好意思,中文打得慢,所以用英文。

多謝各位 c hing 的意見。 我以差不多十多年沒有玩車了 (我是玩OPTIMA, HOTSHOT 的)最近玩返mini z, 但始終同 1:10 有分別。  所以心思思想入手。

綜合大家的意見, 我想我的要求是:
不需要好快。
外殼要像真(最好有燈)

所以似乎M05比較適合我。 但是我對4wd始終有好感...  另外VMII的性價比看似很高... 所以還在考慮中。ABC 像真度都很高,但零件方面真的這麼差嗎?沒有副廠件嗎?
作者: appletree    時間: 2011-11-19 00:36
appletree 發表於 2011-11-19 00:14

多謝各位 c hing 的意見。 我以差不多十多年沒有玩車了 (我是玩O ...

另外,剛看到這部,可以嗎?

http://www.rchobby.com.hk/   (Active A210)

作者: windows3.11    時間: 2011-11-19 00:43
appletree 發表於 2011-11-19 00:14

多謝各位 c hing 的意見。 我以差不多十多年沒有玩車了 (我是玩O ...

不需要好快。
外殼要像真(最好有燈)
ABC
作者: 4X4offroad    時間: 2011-11-19 13:54
回復 appletree 的帖子

active a210 跟VM2可會是一樣(結構上),VM2零件會平些.
作者: kks168    時間: 2011-11-20 01:04
樓主最好睇吓同边班師兄玩
問吓佢地最好
作者: appletree    時間: 2011-11-20 22:53
因太"耐"冇玩車,現仍在這我forum上學’野‘中。

另家住東九龍,所以出車後多數會去JV玩,或在樓下玩。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2