RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Sakura Zero S的問題 [打印本頁]

作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:25
標題: Sakura Zero S的問題
我砌好左部車啦~但係車頭轉向個位出黎兩支野我扭得太埋~
但係我右砌左落去~攞唔返出黎~
個車頭轆兩邊好似V字形錦~
作者: patshiu    時間: 2012-1-14 14:29
toe out is normall... how many degree??
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:31
好似係0度
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:33
回復 patshiu 的帖子

好似頭轆冇得選擇幾度~寫住FR+0 FF+0
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:37
[attach]579741[/attach]
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:42
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:37

登錄/註冊後可看大圖

用依條野扭番長佢
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:47
回復 alan0108 的帖子

我見到你張相我先搵搵~完來有E條野幫手~
琴晚我用手扭~扭完隻手勁痛~
作者: Allan007    時間: 2012-1-14 14:50
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:47

用手都擰到你都犀利啦
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:51
回復 Allan007 的帖子

個兩支野有冇得買金屬~扭唔郁錦既><
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:51
Allan007 發表於 2012-1-14 14:50
用手都擰到你都犀利啦

我arm arm 整架zero s 我都係用手擰xd
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:53

我有D想張佢換做金屬算~
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:53
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:47

長遠d講,最好換左做鈦推干,依條黑色我都整到扭5到''達''左
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:53

同埋兩支野點解'蚊'唔返出黎既~
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:54

鈦推干幾錢~我想即刻出去買-,-
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:55
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:53

同埋兩支野點解'蚊'唔返出黎既~

用兩個鉗夾住ball頭用中間果粒野扭出來就得
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:55

因為我都好次'達'左
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:55
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:55

因為我都好次'達'左

扭扭下就中伏架la xd

作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:56

錦點算~買個支鈦推干要幾錢到~
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 14:58
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:56

錦點算~買個支鈦推干要幾錢到~

好似100蚊鬆d
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 14:58

兩支100蚊~定1支定100蚊= =
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:00
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:58

兩支100蚊~定1支定100蚊= =

$1xx 成set 推干
作者: Allan007    時間: 2012-1-14 15:00
alan0108 發表於 2012-1-14 14:58
好似100蚊鬆d

唔駛咁貴下話
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:00

我連蚊支野出黎都有問題~點換= =
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:01
Allan007 發表於 2012-1-14 15:00
唔駛咁貴下話

5係官網打7''節'',就係街價???
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:03
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:00

我連蚊支野出黎都有問題~點換= =

用兩個鉗,一個夾住ball頭,一個夾住推干果粒野慢慢扭,就扭到出來
作者: kkchung    時間: 2012-1-14 15:04
hihi3254 發表於 2012-1-14 14:37

相片中這車好像是把左和右C座互倒裝錯了。
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:06
回復 kkchung 的帖子

姐係頭轆兩邊個位調轉左?
作者: Allan007    時間: 2012-1-14 15:10
alan0108 發表於 2012-1-14 15:01
5係官網打7''節'',就係街價???

咁我呢堆野咪好值錢?
[attach]579742[/attach]
我記得衫威醒應該五十蚊對上下啦。

作者: patshiu    時間: 2012-1-14 15:12
$35 for this pair
Zero S is difficult to assemb...   I got the same problem.. haha
forget the ballcap buy new cap and 推干
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:12
Allan007 發表於 2012-1-14 15:10
咁我呢堆野咪好值錢?

我記得衫威醒應該五十蚊對上下啦。

佢有出full set 鈦推干賣有6支,$1xx
作者: Allan007    時間: 2012-1-14 15:12
kkchung 發表於 2012-1-14 15:04
相片中這車好像是把左和右C座互倒裝錯了。

依個角度你都睇到
作者: kkchung    時間: 2012-1-14 15:13
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:06

姐係頭轆兩邊個位調轉左?

這 4 度 C 座 應是字向前。

這是C 座

登錄/註冊後可看大圖

有4 度向後角度

登錄/註冊後可看大圖

4R、4L字向車頭

登錄/註冊後可看大圖

作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:17

車中樂~入邊好個條街~好似有間賣部全改Sakura Zero S~
我有個FD想玩~右唔識砌~個部野有冇事既~
同埋有冇師兄知幾錢??
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:19
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:17

車中樂~入邊好個條街~好似有間賣部全改Sakura Zero S~

如果買果架全改zero s ,不如買zero ,佢地好佢都係差5多價錢
砌車係玩車一定要做既野來個bo
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:21

幾錢到呀~我廢時個FD遲D要我幫佢砌埋一份><
佢都心郁郁想同我玩但想比我砌
作者: kkchung    時間: 2012-1-14 15:22
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:17

那台約二千四佰多。

但出面街創昇 Sakura Xi 做特價 $2200.00 ,買這台你和他一起組裝會好些。

作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:26

Sakura Xi會唔會好唔同~
我怕我都教唔到佢~同埋都係4WD車嗎?
作者: Allan007    時間: 2012-1-14 15:27
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:21

幾錢到呀~我廢時個FD遲D要我幫佢砌埋一份><

有個咁既friend真好,如果我所有friend都要我幫佢地砌車我諗我會開心死
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:30
kkchung 發表於 2012-1-14 15:22
那台約二千四佰多。

但出面街創昇 Sakura Xi 做特價 $2200.00 ,買這台你和他一起組裝會好些。

搭單問,$560 FGX 係邊間買到??
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 15:31
Allan007 發表於 2012-1-14 15:27
有個咁既friend真好,如果我所有friend都要我幫佢地砌車我諗我會開心死

我遲d比架FGX你砌ya
作者: kkchung    時間: 2012-1-14 15:31
hihi3254 發表於 2012-1-14 15:26

Sakura Xi會唔會好唔同~

登錄/註冊後可看大圖

3RACING SAKURA XI 是代替上一代 SAKURA ZERO 的 3RACING 頂級車系。

香港 3RACING SAKURA XI 房車介紹和部份相片。
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/29443695

香港 3RACING SAKURA XI 房車組裝分享 (一) :
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/29443733

香港 3RACING SAKURA XI 房車組裝分享 (二) :
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/29468127

香港 3RACING SAKURA XI 房車組裝分享 (三)
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/29472275

香港 3RACING SAKURA XI 房車組裝分享 (四)
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/29482658

原廠介紹:
http://os.3racing.hk/carkits_web.php?carkits_web_key=11

作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:33
回復 Allan007 的帖子

我琴晚開夜車~砌到3點~用左7個鐘砌完部Sakura Zero S~
金朝隻手勁痛同埋砌自己個部就開心姐~
作者: kkchung    時間: 2012-1-14 15:35
alan0108 發表於 2012-1-14 15:30
搭單問,$560 FGX 係邊間買到??

同樣是出面街創昇。
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 15:47

超級多謝你
我調轉個時~扭埋個推桿~
終於冇埋個V字形頭轆啦
作者: mathew97726    時間: 2012-1-14 16:08
Allan007 發表於 2012-1-14 15:27

Joseph 師傅
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 20:54

摩打齒~Sakura Zero S係唔係冇跟要自己去買?
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 21:57

順便一問~櫻花係咪出左3種~
Sakura Zero/Sakura Zero S/Sakura Xi
唔見你提Sakura Zero e部車~係咪以經好舊冇出
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 22:29
hihi3254 發表於 2012-1-14 20:54

摩打齒~Sakura Zero S係唔係冇跟要自己去買?

冇架,要自己出去買,以你用緊9t
用25t既魔打齒就arm arm 好
作者: alan0108    時間: 2012-1-14 22:30
hihi3254 發表於 2012-1-14 21:57

順便一問~櫻花係咪出左3種~

zero 係一款比較舊既車
佢仲有出,係因為xi既出現
所以先無乜人講zero 姐
作者: hihi3254    時間: 2012-1-14 22:38

e部應該賣比個fd~
自己諗緊買多部咩車~
諗緊買Sakura Xi但有d貴~
Sakura Zero幾錢到
作者: kkchung    時間: 2012-1-15 04:04
hihi3254 發表於 2012-1-14 22:38

e部應該賣比個fd~

很久前也有說過。
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/26171927

Sakura Zero 會比 Sakura Xi 再貴多 $160.00 左右。
Sakura Zero 門市多也不再進貨,回來價錢又比 Sakura Xi 貴。
SAKURA ZERO SPORT 雖然說是平價板 SAKURA ZERO,但其實不小部份是改良了之前 SAKURA ZERO 的設計而做。
作者: hihi3254    時間: 2012-1-15 12:21

我法現個油壓~條彈弓~跟本唔夠長錦既~
作者: kahungboy    時間: 2012-1-15 21:41
hihi3254 發表於 2012-1-15 12:21

我法現個油壓~條彈弓~跟本唔夠長錦既~

無錯~原裝油壓彈弓真係會有好"虛"既感覺

zip C ring又好似到喉唔到肺咁...

作者: neki2001    時間: 2012-1-18 04:43
我想諗住買樓主果隻!!邊到買!!我完全新手乜都唔識!!我之前都係聽人講玩快車新手買依架!係咪淨係同佢講要zero s就得架喇?定係要每件零件執!!後日大後日有師兄帶我去買就好喇!
作者: kahungboy    時間: 2012-1-18 08:59
neki2001 發表於 2012-1-18 04:43
我想諗住買樓主果隻!!邊到買!!我完全新手乜都唔識!!我之前都係聽人講玩快車新手買依架!係咪淨係同佢 ...

同老細講要部sakura zero s就ok~
price 大約680或以下

但留意依部車頗為難砌, 大家都講緊要買套2mm絲攻開靚d洞
作者: neki2001    時間: 2012-1-18 13:10
咁買左依個!咁仲要買咩?搖控?其他零件?仲有咩2mm絲攻?
作者: alan0108    時間: 2012-1-18 13:12
neki2001 發表於 2012-1-18 13:10
咁買左依個!咁仲要買咩?搖控?其他零件?仲有咩2mm絲攻?

最重要既2.0mm六角批
作者: neki2001    時間: 2012-1-18 13:22
咁佢唔係仲要搖控同其他零件架咩?
作者: kahungboy    時間: 2012-1-18 15:12
由零開始...仲要買...
遙控+接收
差機+火牛
lipo電
電變+摩打
車殼
架生(1.5,2.0六角批,內六角批裝車輪etc.)

作者: neki2001    時間: 2012-1-18 15:24
\如果係咁樣....全部野...執執埋埋連車架幾錢左右架.多野問佐D...
仲有另外一問.....多人玩漂移車定係竟速車..?
作者: alan0108    時間: 2012-1-18 15:26
neki2001 發表於 2012-1-18 15:24
\如果係咁樣....全部野...執執埋埋連車架幾錢左右架.多野問佐D...
仲有另外一問.....多人玩漂移車定係竟 ...

兩邊都多好多人玩既...
如果平平地玩zero s 可以係$1200-$1500到
作者: airtrek_k01    時間: 2012-1-18 15:31
kahungboy 發表於 2012-1-18 15:12
由零開始...仲要買...
遙控+接收
差機+火牛

呢部車最緊要係記得買摩打齒,我之前通宵砌好哂所有野,就係差笠 "摩打齒" !!!!!
作者: neki2001    時間: 2012-1-18 15:32
我都係預兩千左右
作者: neki2001    時間: 2012-1-18 15:32
兩千玩法可以點玩.,.=.=11
作者: alan0108    時間: 2012-1-18 15:39
neki2001 發表於 2012-1-18 15:32
兩千玩法可以點玩.,.=.=11

比個list你
zero s $630-680
hobbywing 60a冇感電變+魔打
$6xx到
servo: savox 1251 $350到
控:gt3b$290/有多d錢就mt4 $1380
電:用nimh(電既種類),大約3000mah $120到

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2