RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 品牌不斷出復刻品是否好事 [打印本頁]

作者: rhkp    時間: 2012-1-31 17:34
標題: 品牌不斷出復刻品是否好事
其實一個品牌不斷出復刻品是否好事!雖則山豬一出我一定會買
作者: 泉    時間: 2012-1-31 17:43
創造就業, 造福玩具廠員工, 運輸司機, 零售老闆/店員, 當然是好事
作者: Allan007    時間: 2012-1-31 17:51
回復 rhkp 的帖子

不是好事,表示要靠食老本。
作者: 有勇冇謀    時間: 2012-1-31 17:52

對當年冇機會買的人係好事, 對現在的炒家係苦事....
作者: windows3.11    時間: 2012-1-31 18:00
如果原版復刻我會讚成,
以前D製作非常有誠意,先叫模型.
而家個D唔知點講好.
作者: Evo5    時間: 2012-1-31 18:42
不之所謂,一點創意都冇,只番炒design
作者: Sin    時間: 2012-1-31 18:45
復刻 use as the spare parts for 原版
作者: nuser    時間: 2012-1-31 18:57
還有巿埸價值不用投資大成本!換來生存空間!
係做生意人一定想要!公司同廠要的係錢!客戶係要想要喜愛的產品!
作者: 泉    時間: 2012-1-31 19:00
面對衫, TOP, X, 肉, 蛇, 驚等廠牌, 加埋不知名的複製品, 若不是賣復刻車殼, 可能TA06......會成為媽星的遺作
作者: Evo5    時間: 2012-1-31 19:24
Yes all they wanted is $$$$
作者: jypepe    時間: 2012-1-31 19:28

要數孖星不如數左BANDAI先, 一隻RX78出個沒完沒了

玩具O者, 何必認真?

作者: zeda    時間: 2012-1-31 20:13
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 17:52

Agreed.  It is a better chance for us to buy those old models that we had missed (due to lack to money at that time)
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 20:27

而家果D先係抄襲,毫無創意。各廠商只顧赢賽事,你抄我我抄你,一路向速度同性能果面發展。至於玩樂同像真方面嘅出品,已經買少見少。
就算媽星出D新嘢好似F35O&Hilux新山豬咁,用咗拖頭D parts嚟減低成本,性能好咗但像真度就唔夠,結果D銷路都唔係咁好。
加埋而家嘅新一代都偏好打機、上網、玩電話、去wet......等等,玩RC嘅年青人已經唔多,快車高性能都唔會買,何況像真車呢!
如果性能同像真度兩全,個價會............結果都係好少人會買。
所以復刻版的對象大多是六七十後,當年玩過之後爛咗Dum咗,或者無錢買而望住模型舗厨窗不斷流口水嘅三四條嘢老餅。
出復刻版成本較低,銷售對象又有一定嘅購買能力,可以保證成本收益。在全球經濟不景下,先保住個招牌之後等經濟好轉時再發展新產品,是很好的策略。
復刻版可以為廠商增加收入,滿足我地懷舊嘅童年夢想,像真RC玩家嘅追求,舊車借屍還魂嘅零件。而最大損失應該係各大網站嘅賣家同炒家,價錢會被拖低同銷情會被拖慢。
我個人覺得而家擁有一盒30年前嘅nib,個情況同我30年前係模型舗厨窗望住果盒都係一樣,有得睇冇得洗。如果擁有好似亞so屎咁未開膠紙嘅nib就仲慘,剩係得望住個盒,咁樣同向模型舖望都差唔幾。復刻版嘅出現就令到各收藏家可以親身體驗nib從盒跳出嚟嘅樂趣。

作者: Lotus    時間: 2012-1-31 20:29
1 復刻對TAMIYA 能賺到錢係好事
2 對老一輩玩車既Fans係好事
3 對炒家絕對不是好事
作者: BUNNYYUEN    時間: 2012-1-31 20:35
算啦,一個日本海嘯,死咗咁多人,比人搵返 D 洗用啦
作者: 比利羊    時間: 2012-1-31 21:27
回復 cfchung 的帖子

很感動...剛出社會工作, 跟本無錢同無技術去玩山豬, 今時不同往日,
山豬係一定要買, 買的是年少回憶!
作者: novacell    時間: 2012-1-31 21:50
cfchung 發表於 2012-1-31 20:27
而家果D先係抄襲,毫無創意。各廠商只顧赢賽事,你抄我我抄你,一路向速度同性能果面發展。至於玩樂同像 ...

c hing 所言甚是.......現在玩r/c 其中一大群是兒時無$$$ 玩的30-40 才大哥.....我都係其中一個70後......

舊車復刻從好方面睇可以用"較合理" 價錢玩一d 經典名車如 CC01 Pajero, Avante, 而且舊車返出同時提供有關零件, 有部classic 係手, 但買唔到 parts 既慘況可以避免.......

但從負面想......舊車返炒即係製造商無"新橋", 或者班高層想保險, 唔敢用新設計.......用舊design 改良小小物料, cup 返個絶版車殼已經大賣; 咁何必要冒險搞咁多 R & D 或革新 設計.......所以而家好多唔同廠既車都大同小異......以4wd touring 為例, 差唔多歐,日, 美廠既設計都係長短皮帶, 摩打,電池各放一邊....... ABC Gambado 呢d 咁激既產品真係唔多見.......咁樣落去, r/c 車會走向衰落......因為已經無乜新野吸引新玩家進入 R/C 世界......

再者, 復刻真正打擊既係收藏市場.......如果大家都認為星星係一款 HEAT 車停產後大概10-15 年一定會返出......仲點會有人買2-3盒 nib 儲??
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 22:00
回復 比利羊 的帖子

唔知係咪人大咗,硬係覺得D舊事舊物有味道D嘅! 睇ching果句「今時唔同往日」就幾有味!
作者: 比利羊    時間: 2012-1-31 22:23

以前...港島區有好多 R/C 店, 當中令我最難忘又最心痛的是克街"新新"
"新新"買的品牌是"AYK", 而家兩樣都沒了, 小弟第一部全新車就係"AYK"的4WD,
為左唔比亞媽鬧, 連個新車盒都唔要,入落個手揪袋回家, 當年無錢, 乜都 DIY,
呢份情多少都可以從復刻中得回!

作者: cfchung    時間: 2012-1-31 22:24
novacell 發表於 2012-1-31 21:50
c hing 所言甚是.......現在玩r/c 其中一大群是兒時無$$$ 玩的30-40 才大哥.....我都係其中一個70後{:3_8 ...

同意ching的觀點。不過我腍現存vintage嘅nib應該唔係有人向三十年前買2,3盒而流傳到而家掛?因為vintage RC都係最近十幾年先炒到咁貴,以前唔係咁值錢,無乜投資價值!
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 22:32
比利羊 發表於 2012-1-31 22:23

以前...港島區有好多 R/C 店, 當中令我最難忘又最心痛的是克街"新新"

Ayk D車無$買,得個睇字。睇完車仔仲可以睇埋個靚姐姐仔!
作者: TWTST    時間: 2012-1-31 22:46

agree
作者: TWTST    時間: 2012-1-31 22:46

agree
作者: ford    時間: 2012-1-31 22:49
其實,如果唔喺有internet邊有得炒.邊知佢出復刻,我可能都唔會玩返rc.或者根本唔記得自己玩過rc.孖星可能會汁......
好,打爛部腦戒毒!!!
作者: jerwin123    時間: 2012-1-31 22:51
個客中意就一定係好事!
作者: 有勇冇謀    時間: 2012-1-31 22:53
刚回想起以前系模型鋪門口見到架幾千蚊的山豬好想買但冇錢買的情況
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 22:59
ford 發表於 2012-1-31 22:49
其實,如果唔喺有internet邊有得炒.邊知佢出復刻,我可能都唔會玩返rc.或者根本唔記得自己玩過rc.孖星可 ...

Agree!!
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 23:09

作者: novacell    時間: 2012-1-31 23:17
cfchung 發表於 2012-1-31 22:00
回復 比利羊 的帖子

唔知係咪人大咗,硬係覺得D舊事舊物有味道D嘅! 睇ching果句「今時唔同往日 ...

Absolutely!! 第1代 Avante 出果時真係好 dream car feel....... 90年左右好似850-1000 左右......
果個數對當時只有 Form 2 既我簡直係天文數字....... 果陣時用套 KO EX7已經好似幾型....... 當年27mHz 套裝價 大概 350-380....... 想入門玩最cheap 既草蜢都要 1200以上, 1 隻慢叉機 + 孖星1200mAh Nicd 電都差唔多3 舊 .......父母唔support 根本無可能玩到........ 91/92年到有同學玩 mad cap, 另一個玩草蜢2 ......到中3, 有個唔熟既同學玩 manta ray........haha

到93年到 孖星 190E 都算係果個年代最型既像真殼........
作者: cfchung    時間: 2012-1-31 23:26
回復 novacell 的帖子

果陣又無賽車塲又無計時,只係向小小嘅爛地已經玩得好過引。
作者: novacell    時間: 2012-1-31 23:28
有勇冇謀 發表於 2012-1-31 22:53
刚回想起以前系模型鋪門口見到架幾千蚊的山豬好想買但冇錢買的情況

我第一部 dream car 應該係 Avante, 80年代尾, 90年代初果隻流線 body + metallic blue  真係殺死人........, 跟住應該係 TA02 既 Benz 190E.......隻餐枱尾翼+鬼面真係正到...... 但終歸去到 2000年先解毒......人生第1部 r/c...... TA03F + evo 5 body~~~ 個3前3後機變而家仲係度.......  

山豬對我o黎講太早, 無乜 feel~~~
作者: tiger1    時間: 2012-2-1 06:40
re-release 是好事
作者: chopsticks    時間: 2012-2-1 11:37
係商業角度。一定係一個商機。因為翻出的車仔,都係我地果個年代,不可以買到的。所以喝想擁有!我們大個了有了,出來做嘢!所以買翻當年”童”景!
有賣有買,視附你的”觀點”與”角度”
作者: aattaa    時間: 2012-2-1 12:08
對我來講覆刻與否無嘜所謂,但對媽星來講,我覺得係相當短視的做法.
作者: cfchung    時間: 2012-2-1 13:10

我覺得復刻版係將以前D設計同工程司嘅心血同創意再延續,當年佢地都用左好多心機同努力先做倒出嚟。所以話復刻版只係照cop冇創意嘅產品我就唔同意啦!
  好似可九可樂賣左過百年都係賣可樂都得。痕香賣嚟賣去都係老婆餅又得。點解其他産品賣舊設計又叫番cop無誠意呢?
  如果豐田番出corolla DX後驅or AE86嘅話,我都很有興趣!當年嘅車揸落去係好有樂趣,唔同而家果D車,冇乜自己風格,設計大同小異,性能不相百眾。各廠為左競爭,為增取客人,馬力越嚟越大,車廂就越嚟越大架,外貌就越嚟越似隻豬仔包,頭尾不分,冇曬線條。咁嘅產品取向又係咪最好呢?
  以前嘅日本車,各有各特式,每4年轉一次款,每次都好有期待,睇下新款有幾靚有乜新設計,但而家好似冇乜突破冇乜賣點。産品不斷向前走嘅同時,係咪要回望過去少少呢?

作者: cfchung    時間: 2012-2-1 13:58
  如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先照顧我地呢班六七十後老餅,遲D可能會照顧番班八九十後呢!當佢地過多十年八年之後,心態又會變成我地咁,又開始懷舊,又想搵番自己嘅童年回憶,到時就會復刻佢地嘅夢想啦!
  停止復刻就等如停止下一代嘅童年回憶同夢想。但在向後望嘅同時,亦要不斷往前走,繼續創新同發展,咁樣先會有更好嘅產品留比下幾代去復刻嘛!!

作者: yiumk    時間: 2012-2-1 14:00
Lotus 發表於 2012-1-31 20:29
1 復刻對TAMIYA 能賺到錢係好事
2 對老一輩玩車既Fans係好事
3 對炒家絕對不是好事

Agree!!!
作者: longman0072    時間: 2012-2-1 15:01
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58
如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先 ...

Exactly!! 所以我之前都有講復同時, 都要將賺返來既$$$ 投資再開發新產品..... 前2年既 FF03 都算有D 誠意, 市場都幾BUY......咁咪廠家同玩家都雙贏law.......  其實做乜產品都要不斷開發同變先有新市場.........90年代初 貨柜車, 06年左右既Rock Crawler, 08年左右既 short course truck 都算係一d 突破......帶來唔小新 R/C 玩家.......
作者: zeda    時間: 2012-2-1 15:15
cfchung 發表於 2012-2-1 13:58
如標題所講不斷復刻係咪好事呢?孖星每年復刻都係3,4部,所以要復刻曬或用曬quota都無乜可能。而加孖星就先 ...

the rate of re-release seems more frequent in these years.  You may see in 2011, Tamiya had re-release how many items
作者: windows3.11    時間: 2012-2-1 17:20
復刻就真係要睇邊架,好似軍車,XR311呢頪形原版復刻會多人買D.
有幾架復刻都係得個殼,個車架就真係
我呢D 60後覺得唔夠誠意o羅.
作者: novacell    時間: 2012-2-1 23:16
windows3.11 發表於 2012-2-1 17:20
復刻就真係要睇邊架,好似軍車,XR311呢頪形原版復刻會多人買D.
有幾架復刻都係得個殼,個車架就真係 ...

都係.......啱啱果架 Nissan R91CP 真係有D 借機抽水 (個人認為出返限量body + 鈴, 已經夠) ......個膠底好多C HING 話一撞就Bye bye........ 返出 山豬雖然貴,但都叫有誠意~~~
作者: colorbee    時間: 2012-2-2 11:18
是好事還是壞事,當然由市場決定。產品不受歡迎,一定遭淘汰。
作者: chris6200    時間: 2012-2-2 13:11
如果開法一個新產品,轉過頭就比班蝗蟲國人copy咗!
問你死未!
所以星星玩復刻都是上策。

作者: cfchung    時間: 2012-2-2 16:16
chris6200 發表於 2012-2-2 13:11
問你死未!

我本passport都係寫住(蝗蟲國HKSAR)播,唔通我都係一條蝗蟲?HEHE! 不過我都覺得自己係條注米大蟲多DD!
作者: chris6200    時間: 2012-2-2 20:57
我地同他們不同,我們擁有尊重別人學識。
作者: aattaa    時間: 2012-2-2 22:06
吾知香港有幾多人用正版Window 7 同 office嘅呢?
作者: hihizaza    時間: 2012-2-3 00:12
回復 aattaa 的帖子

我買左正版win7幾個月,仲未裝,仲用緊老番XP
作者: longman0072    時間: 2012-2-3 14:50
係 R/C 車來講, 反而 copy 唔算太嚴重 孖星416 同 d 漂移車  都有老番; 但一d 都唔覺得有 heat 過~~~
作者: cfchung    時間: 2012-2-3 23:03
longman0072 發表於 2012-2-3 14:50
係 R/C 車來講, 反而 copy 唔算太嚴重 孖星416 同 d 漂移車  都有老番; 但一d 都唔覺得有 heat 過~~~ ; ...

點解佢地唔cop隻豬呢??????
英九國以前都cop唔少D嬌嫂嘢啦!

作者: hing830    時間: 2012-2-4 16:27
所謂復刻係咪用番以前D膠料,以前D膠料鬆緊好多次都無事,現在D膠鬆—次就,,,山豬真係童年回憶,外形靚過F350,
作者: tarotrex    時間: 2012-2-5 21:30
算吧!無論如何討論結果都是一個事實!就係會出復刻。這一點某程度吾係只為左比任何六七八十去回憶!亦非為香港這旦丸之地!所有策略都針對朧大歐美巿埸而作!話比星星聽所有需求你我都在網上出左分力!而品牌必然要回需求!肥水不留,老幼均殺!所以絶對係殺手鐧!而且要造這一點從製造上亦非易事!如果公司檔案不齊,人事及供應鏈不完善根本造不出。試想你中小學時造此車的師父同啤機今日係邊到!Q數Ultima個設計師去左美國造完部Baja5之後直程消失於Rc界!所以該母公司Q嘜的車都吾容易復刻!(希望吾會)佢地只可抄殻造小型號收新客!所以不可說復刻無誠意!只是杯茶啱吾啱你飲啫!
但我在此聲明!我吾啱飲!只祝佢地増加資金有能力去䦕發便是!
作者: tiger1    時間: 2012-2-5 22:58
chris6200 發表於 2012-2-2 13:11
問你死未!

good point!!!!!
作者: ftbingobingo    時間: 2012-2-5 23:37
其實間間廠都要自己搵自己市場定位啦, 好似KYOSHO主要做細車同RTR/競賽油車, ASSO/MUGEN/XRAY主要做競賽車, HPI主要做玩樂車........星星一向做入門/像真電車同搭單做競賽車, 但正如有師兄講, 除左不斷俾人抄抄抄之外, 新一代的加入速度實在慢........佢諗個NICHE MARKET搵下錢無可厚非, 作為玩家/消費者的我們啱咪買件支持下LAW, 現在起碼唔係間間廠都一齊淨係識復刻, 多樣野買下無話好定唔好既
作者: ryancmlam    時間: 2012-2-6 21:16
咸魚青菜,各有所愛,有人話好,有人話吾好
作者: HighLamb    時間: 2012-2-15 00:19

星星復刻都開始無效,要搵個日本時裝介人物(渡邊純)合作搞潮物.........

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://tamiyablog.com/2012/02/on ... nd-mr-jun-watanabe/
http://www.tamiya.com/japan/cms/newstopics/1570-zozotown.html
作者: mkevin    時間: 2012-2-15 00:33

絕對同意
作者: mkevin    時間: 2012-2-15 00:38
比利羊 發表於 2012-1-31 22:23

我亦有 C hing 那種動作
作者: mkevin    時間: 2012-2-15 00:40
cfchung 發表於 2012-1-31 22:24
同意ching的觀點。不過我腍現存vintage嘅nib應該唔係有人向三十年前買2,3盒而流傳到而家掛?因為v ...

只是互抄一番, 塘水滾塘魚, 買貢都是那些人

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2