RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 一控多車問題 [打印本頁]

作者: alanalan_27    時間: 2012-3-16 21:37
標題: 一控多車問題
小弟知道有ching 係一控多車/船 但是我見多數係用AM/FM控
請問2.4G可以嗎?
對接收/控 有影響嗎?
又如何配對

THANKS
作者: sing2008    時間: 2012-3-16 21:42
alanalan_27 發表於 2012-3-16 21:37
小弟知道有ching 係一控多車/船 但是我見多數係用AM/FM控
請問2.4G可以嗎?
對接收/控 有影響嗎?

2.4G係可以的
作者: gta    時間: 2012-3-16 21:53
一控多車AM.FM或2.4G是可以。
作者: 大頭蟋蟀    時間: 2012-3-16 22:06
我1枝4pk . 4隻接收 .... 幾唔錯.換車時唔怕唔記得拎接收
作者: alanalan_27    時間: 2012-3-16 22:08
咁如何配對
作者: zeda    時間: 2012-3-16 22:20
先做配對就可以
作者: ESSO    時間: 2012-3-16 22:22
2.4g要同廠同給數才可以連接到.又其是futaba!
作者: tb03    時間: 2012-3-16 22:39
回復 alanalan_27 的帖子

以我用futaba4pl為例,一個新接收是未有確認的,當多於一個或以上接收時先係枝控上copy一個新的mode給新的接收確認然後switch on控跟住同時按住接收上一個制switch on等待接收上的紅燈闪爍轉為綠燈表示已被確認
注意:一個新mode要將所有嘢变為预設才開始進行接收確認
希望幫到你
作者: bbcc2200    時間: 2012-3-16 23:12
alanalan_27 發表於 2012-3-16 22:08
咁如何配對

以下YOUTUBE 連結,有很詳細介紹:
http://www.youtube.com/watch?v=BXKC5wffI44
作者: erikism    時間: 2012-3-16 23:37
一控3個接收,我用cheap cheap gt3b都無問題,3個接收同支控做一次對頻就可以,不知幾爽.
作者: man6815    時間: 2012-3-17 00:44
平平地GT3B都可以做到,$7x一隻接收,新買接收返嚟先做對頻就可以。
我同樓上果位ching一樣、一控三車一船,頂癮呀!
作者: waiwaiyick    時間: 2012-3-17 01:55
各位師兄請指教不知是否個接收有問題定我不懂得對頻張個接線插入的時候它巳經著紅燈不是閃亮的是長着的請各位師兄指教、謝謝!
作者: nikeid    時間: 2012-3-17 09:10
回復 tb03 的帖子

"一個新mode要將所有嘢变為预設才開始進行接收確認"  
呢個步驟點做架??  我唔識呀,pls teach me , thanks

作者: tsanpong    時間: 2012-3-17 11:58

I use gt3b, 1控, 3接收, ok wor (對頻 easy)
作者: tb03    時間: 2012-3-17 22:16
回復 nikeid 的帖子

你係咪用緊4pl係menu項目上試吓揾setting上有冇default 呢項然後set 0K
我都要睇番説明書
作者: alanalan_27    時間: 2012-3-18 11:01
ok thanks

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2