RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: AM MR02 -> 2.4 MR02 [打印本頁]

作者: lwclam    時間: 2012-3-24 00:50
標題: AM MR02 -> 2.4 MR02
AM車轉2.4車果份野
值唔值得買呢?
作者: hktopra    時間: 2012-3-24 01:50
太貴啦,比多少少買到架新
作者: Daggerbm    時間: 2012-3-25 00:12
買MR03啦,改咗佢好煩,錢又唔係差好多,不過如師兄想砌車,咁味試下轉
作者: lwclam    時間: 2012-3-25 13:40
多謝議見。
另外有個問題,原本部mr02 有加fet,若然換了mr03,係咪可以轉移呢?

作者: Tat-tat    時間: 2012-3-25 14:19
lwclam 發表於 2012-3-25 13:40
多謝議見。
另外有個問題,原本部mr02 有加fet,若然換了mr03,係咪可以轉移呢?

如果目的係想用 2.4Ghz,唔係有原因咁留住 MR-02 既車架,咁真係買架 MR-03 會比較化算。

如果係想留住 MR-02 車架,咁我會建議買一架新出既 MR-02 2.4Ghz Ready Set,因為可以多架車做 Parts,又有埋 KT-18 遙控,仲多個殼添。

一般都吾會將安裝好既 FET 轉去另一塊底板,最少我自己個人習慣就吾會, 一來 D FET 都舊了,順便換新既;二來再 '汗' D FET 出來,有機會整燒 D FET,怕怕, he he。
另外要睇下你塊 AM 板上既改裝 FET 係咩型號,因為吾知佢係唔係好舊既型號,不過我吾太識邊隻型號新或好。
仲有就係,要睇下幫你整既人,願吾願意幫你由舊板搬 D FET 過去新板啦,同埋會吾會另外收費,你要先問清楚。
作者: lwclam    時間: 2012-3-25 17:15
回復 Tat-tat 的帖子

因為我見到而家部 mr02 又夠快,係想轉走 am 用 2.4

如果真係換mr03 ,本身parts 有冇機會轉移?
Atomic stock motor用唔用得番?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-25 17:26
lwclam 發表於 2012-3-25 17:15

因為我見到而家部 mr02 又夠快,係想轉走 am 用 2.4

可以用既,只係得:
查查
中油壓 (如果你有用開)
摩打座
珠差
Bearings
車輪

你都睇到,其實吾多,而且集中都係車尾驅動系統。

至於你指既 Stock motor 當然可以,因為咁多代既 Mini-Z 都係用同一 Size 既摩打,至於裝吾裝到,都只係睇你用邊隻摩打座。例如原裝膠摩打座就裝吾到一些只可以用螺絲安裝既摩打啦,所以你玩 MR-01, MR-02 或者 MR-03 都唔需要 concern 啦。
作者: 558558    時間: 2012-3-25 20:10
lwclam 發表於 2012-3-25 17:15

如果真係想將Atomic stock motor換落mr03 ,記得辣Fet喎
作者: lwclam    時間: 2012-3-25 23:47

其實都算好多野可以用得番喇~ 呢度都慳番唔少錢!!
車頭有轉向杯同呔尺可以換?
作者: lwclam    時間: 2012-3-25 23:48
回復 558558 的帖子

MR02時有fet
隻atomic stock一定要加fet先得?
作者: 558558    時間: 2012-3-26 00:01
lwclam 發表於 2012-3-25 23:47

02呔尺在上, 轉向杯枝棍仔都係向上

03呔尺在下, 轉向杯枝棍仔都係向下
作者: 558558    時間: 2012-3-26 00:06
lwclam 發表於 2012-3-25 23:48

MR02時有fet

純粹推測, 02加Fet底板... 應該係用緊快摩打

咁... 如果將快摩打轉移, 同樣需要加Fet底板
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 00:16
lwclam 發表於 2012-3-25 23:47

當然有啦,用原裝膠料都好好 (我個轉向杯雖然轉了金屬,但覺得和膠料沒太大分別)
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 00:21
lwclam 發表於 2012-3-25 23:48

MR02時有fet

其實你去返佢地個網睇睇就知要吾要加 FET 先用得
好似哩個咁,就吾駛啦 "Suitable for non-modified PCB, No Fet upgraded or turbo required"

http://www.rcatomic.com/atomic/i ... uemart&Itemid=1
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 01:24

明白。多謝指教
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 01:25

丫,仲有係咪都有kingpin架?
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 01:26

我就係呢隻喇。
即係我換去03 都可以唔駛 fet
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 01:33
lwclam 發表於 2012-3-26 01:25

丫,仲有係咪都有kingpin架?

我用 Kyosho 原裝加長滑 King Pin
MR-03 車頭底下有一塊板,如果你要換,就用唔到原裝 King Pin,我就冇換,所以用原裝啦。
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 11:34

條king pin同02又唔用架?

tat tat 大師係玩03?
有咩推介係新03返黎一定要換走?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 13:33
lwclam 發表於 2012-3-26 11:34

條king pin同02又唔用架?

前一次比賽, 岩岩玩返 Mini-Z, 果時用架 AD MR-02, 都冇咩問題, 而且穏定少少添, 後來架 MR-03 整好, 所以岩岩既三月就用 MR-03 去比賽啦.

岩岩開始試架 MR-03 既時候, 我只係將 MR-02 個車尾直接搬過去, 因為 MR-02 既車頭, 係冇一樣零件可以用在 MR-03 呢, 彈弓都吾得. 換完後, 發現架 MR-03 個車尾好甩, 可能係因為行 94mm 啦, 所以後來換左架 98mm LM 摩打座.

得.
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 13:40
吾記得講添, MR-03 要換既, 其實都係車尾 (摩打座, 珠差), T 板, 查查, 頭彈弓, King pin, Bearing, 同 MR-02 差吾多
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 13:46

珠差係咪唔可以用番02果條呢?

摩打座都有分長短?普偏係用幾長?
我係02度,98同94 d 車殼都可以共用到,好奇怪
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 13:56
lwclam 發表於 2012-3-26 13:46

珠差係咪唔可以用番02果條呢?

如果你係將 02 既野搬過去 03, 咁你要買既野, 就係 MR-03 既:
頭彈弓 (有長和短兩款)
頭 King pin
T 板

冇啦!
注意既係哩三樣都係 MR-03 既款式就得

你架 02 既車尾(查查, 摩打座, 差速), 同埋 bearing 全部轉過去架 03 度, 咁就得啦.
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 14:38

哇,實在太美好喇~哈哈~
多謝!!
等我得閒留意下先!

還是留遲下個黃色特別版?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 15:03
lwclam 發表於 2012-3-26 14:38

哇,實在太美好喇~哈哈~

如果我係今日都未買 MR-03, 我都會等到架特別版出左, 睇下係咩價位先買啦.

留意喎, 佢係跟 Kyosho 原裝 Option parts, 好似 Kyosho bearing 咁, 要百幾蚊一包架, 所以黃版一定個價一定會高少少, 而計返佢抵吾抵買, 要用返 Kyosho option parts 個價去計......即係話你都估到佢個價會好...
作者: 558558    時間: 2012-3-26 16:04
Tat-tat 發表於 2012-3-26 15:03
如果我係今日都未買 MR-03, 我都會等到架特別版出左, 睇下係咩價位先買啦.

留意喎, 佢係跟 Kyosho 原 ...

但係一定啱師兄, 黃色口味
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 17:59

你咁講一講,即時縮一縮,都係唔好等黃版喇。
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 18:45
558558 發表於 2012-3-26 16:04
但係一定啱師兄, 黃色口味

死火, 我哩 D 小學都畢吾到業既, 睇吾明你講咩添!
哈哈!
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 18:50
lwclam 發表於 2012-3-26 17:59

快買啦,等我有新車仔玩嘛
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 18:51
Tat-tat 發表於 2012-3-26 18:45
哈哈!

你睇下你頭像張相就明的鳥
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 18:51
Tat-tat 發表於 2012-3-26 18:45
哈哈!

作者: HN577    時間: 2012-3-26 19:44
lwclam 發表於 2012-3-26 17:59

師兄忍住啊!我都忍住唔買橙色AWD等黑色部DWS+KT18套裝
黃色版好大機會會抵買過普通車+散執OPTION,我估賣$1350-1400
而我既觀念係:等新車,唔抵買既話,大可買返舊款;但宜家買左,到時新車出左個價好吸引(好似橙色AWD岩岩出個價咁),咁你就返唔到轉頭了(如果你話你好多錢唔介意散執OPTION/索性到時買多部黃色,OK當我冇講過)
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 19:59
白鬍子 發表於 2012-3-26 18:51

哈哈, 原來係咁!
我真係冇為意, 因為我唔係特別鍾意黃色
我係鍾意 C5R 個車殼好跑, 而佢原裝係黃色 ja ~~~~~~~~~
作者: wing1203    時間: 2012-3-26 20:05
HN577 發表於 2012-3-26 19:44
師兄忍住啊!我都忍住唔買橙色AWD等黑色部DWS+KT18套裝
黃色版好大機會會抵買過普通車+散執OPTION,我估賣 ...

我諗$1300~$1400 都未必可以
睇返Q嫂佢個價,架黃車係貴過橙車......
我諗分分鐘要$1600
作者: HN577    時間: 2012-3-26 20:36
wing1203 發表於 2012-3-26 20:05
我諗$1300~$1400 都未必可以
睇返Q嫂佢個價,架黃車係貴過橙車......
我諗分分鐘要$1600

咁真係要等到左港先知點定價
等下啦宜家都3月尾,都係2-3星期姐~呢段時間唔落廣華街就無事架啦
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 20:37
回復 wing1203 的帖子

到時真係1600,又抵唔抵買呢?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 21:02
lwclam 發表於 2012-3-26 20:37

比條數你計下就知架啦

$960 淨車,鍍金電片
$160 Kyosho bearing
$200 Kyosho 油壓
$280 Kyosho 珠差
$120 Kyosho X-Speed Motor
$40 Kyosho Lock nuts

佢仲有 LM 既差速軸 (LM用ボールデフシャフト No.MZW302-1)
http://www.ebay.co.uk/itm/Shaft- ... 302-1-/200460214821
作者: wing1203    時間: 2012-3-26 21:25
HN577 發表於 2012-3-26 20:36
咁真係要等到左港先知點定價
等下啦宜家都3月尾,都係2-3星期姐~呢段時間唔落廣華街就無事架啦

但係我想落去買F1 既PARTS呢
作者: wing1203    時間: 2012-3-26 21:28
lwclam 發表於 2012-3-26 20:37

如果真係$1600 , 唔好再想了,快快手手俾錢啦
作者: HN577    時間: 2012-3-26 21:54
wing1203 發表於 2012-3-26 21:28
如果真係$1600 , 唔好再想了,快快手手俾錢啦

Kyosho日文網架黃03同ma015 dws+kt18個標價都一樣,如果黎到香港都係1600我都會即卡比錢帶套車走
作者: wing1203    時間: 2012-3-26 22:03
HN577 發表於 2012-3-26 21:54
Kyosho日文網架黃03同ma015 dws+kt18個標價都一樣,如果黎到香港都係1600我都會即卡比錢帶套車走

希望唔好太貴啦
作者: lwclam    時間: 2012-3-26 22:07
到時會唔會有炒賣價架~
作者: wing1203    時間: 2012-3-26 22:11
lwclam 發表於 2012-3-26 22:07
到時會唔會有炒賣價架~

都係呢句"早買早享受,遲買就越貴"
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 22:30
HN577 發表於 2012-3-26 21:54

好衰架,講到非買不可咁.....引死人
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 22:32
Tat-tat 發表於 2012-3-26 19:59
哈哈, 原來係咁!
我真係冇為意, 因為我唔係特別鍾意黃色
我係鍾意 C5R 個車殼好跑, 而佢原裝係黃色  ...

ma010用到嗎?不過kws都唔多覺眼有呢隻殼賣鳥
作者: HN577    時間: 2012-3-26 22:41
白鬍子 發表於 2012-3-26 22:30

如果1600姐,世事未必有咁完美
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 22:45
HN577 發表於 2012-3-26 22:41
如果1600姐,世事未必有咁完美

我都覺得係...hk乜都炒一餐
上次果架全紅mr03一出果時大約幾錢呢?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 22:51
白鬍子 發表於 2012-3-26 22:30

咁又吾係非買不可佢只係 "可能" 抵買少少
不過佢係限量版就一定啦,廣告都有話: 限量版更值得擁有

http://www.youtube.com/watch?v=QyFej5lgGOg

[attach]604371[/attach]

作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 22:53
Tat-tat 發表於 2012-3-26 22:51
咁又吾係非買不可佢只係 "可能" 抵買少少
不過佢係限量版就一定啦,廣告都有話: 限量版更值得擁有

哦~達達師兄賣廣告
我都知,但4月又ma015又mr03....賣血都唔掂呀
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 22:55
白鬍子 發表於 2012-3-26 22:32
ma010用到嗎?不過kws都唔多覺眼有呢隻殼賣鳥

用到,只係頭擋風玻璃可能有少少頂到車架,磨一磨就得,磨都係磨好少。

慢你應該有,好似放左係個櫃 (門口隔離好多 Mini-Z 殼果個)左手邊近最頂,不過可能唔係哩隻花,你可以去睇睇,或者問老闆啦。
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 22:58
白鬍子 發表於 2012-3-26 22:53
哦~達達師兄賣廣告
我都知,但4月又ma015又mr03....賣血都唔掂呀

賣血就緊係吾掂啦,哩度係香港呀,只係得捐血架 JA
都叫你賣左架 AWD 啦!
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 23:41
Tat-tat 發表於 2012-3-26 22:55
用到,只係頭擋風玻璃可能有少少頂到車架,磨一磨就得,磨都係磨好少。

慢你應該有,好似放左係個櫃 ( ...

白黃定係全深藍果隻呀?
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-26 23:42
Tat-tat 發表於 2012-3-26 22:58
賣血就緊係吾掂啦,哩度係香港呀,只係得捐血架 JA
都叫你賣左架 AWD 啦!

儲定錢等黃甘甘先
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-26 23:45
白鬍子 發表於 2012-3-26 23:41
白黃定係全深藍果隻呀?

我都吾 confirm,好似藍色既係 C6,不過同 C5 分別不大
問老闆啦,佢知架。
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-27 00:07
Tat-tat 發表於 2012-3-26 23:45
我都吾 confirm,好似藍色既係 C6,不過同 C5 分別不大
問老闆啦,佢知架。

仲有2隻白殼未攪....都係唔諗住
聽日開工攪左隻cooper先
作者: wing1203    時間: 2012-3-27 00:10
白鬍子 發表於 2012-3-27 00:07
仲有2隻白殼未攪....都係唔諗住
聽日開工攪左隻cooper先

我兩隻都未整
幾時上ct呀?
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-27 00:18
wing1203 發表於 2012-3-27 00:10
我兩隻都未整
幾時上ct呀?

聽晚唔得,最快星期三啦,五六都可能會上
作者: wing1203    時間: 2012-3-27 00:21
白鬍子 發表於 2012-3-27 00:18
聽晚唔得,最快星期三啦,五六都可能會上

我打算聽晚上,操f1,星期六再上

作者: 白鬍子    時間: 2012-3-27 00:23
wing1203 發表於 2012-3-27 00:21
我打算聽晚上,操f1,星期六再上

又無緣添,下次借隻舊甲蟲黎試跑下得唔得先?
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-27 00:25
我幾時先有得玩車呀~~~~~~~~~~~~
作者: wing1203    時間: 2012-3-27 00:27
白鬍子 發表於 2012-3-27 00:23
又無緣添,下次借隻舊甲蟲黎試跑下得唔得先?

下次啦
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-27 00:32
wing1203 發表於 2012-3-27 00:27
下次啦

好啦 先謝謝
作者: wing1203    時間: 2012-3-27 00:35
白鬍子 發表於 2012-3-27 00:32
好啦 先謝謝

但係你要準備頭20尾10度既窄胎同軨先 0度offset
我冇後備係度
作者: 白鬍子    時間: 2012-3-27 00:35
wing1203 發表於 2012-3-27 00:35
但係你要準備頭20尾10度既窄胎同軨先 0度offset
我冇後備係度

收到

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2