RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教各位ching,其實啤呤油可唔可以用wd40替代? [打印本頁]

作者: cl65amg    時間: 2012-6-14 23:42
標題: 請教各位ching,其實啤呤油可唔可以用wd40替代?
因為我見啲啤呤油好似都唔平
作者: 丘比凸    時間: 2012-6-14 23:45
cl65amg 發表於 2012-6-14 23:42
因為我見啲啤呤油好似都唔平

吾可以,,,好傷啤鈴
一支吾貴,,,幾十蚊用幾年
作者: cl65amg    時間: 2012-6-14 23:48
哦原來係唔得嘅...咁機油係咪就可以呀?
作者: iggihk    時間: 2012-6-14 23:56
people in America use light weight motor oil
作者: kevin-ysl    時間: 2012-6-15 00:00
啤呤雖然成四十幾蚊咁貴...
但係非常耐用~~用你半年好未??
何必因少失大!!
作者: 16vale    時間: 2012-6-15 00:42
想平D?家庭式五金鋪,衣車油,機油太濃。
作者: angryboy    時間: 2012-6-15 01:13
回復 cl65amg 的帖子

不二之選用啤呤油
作者: dsds    時間: 2012-6-15 02:24
其實不能不知道既係,WD40是有腐食性的,
想想點解佢可以除鏽就明白...
作者: tiger1    時間: 2012-6-15 08:06
啤呤油唔可以用wd40替代, WD40 is only kerosene ('fire water')
作者: jypepe    時間: 2012-6-15 08:44

車仔啤呤一粒落一滴啤呤油我都嫌多......太多我嫌漿住啤呤
屋企d鋁窗, 鉄閘我都已經唔用wd40, 越用越衰,
掉轉頭用rc 啤呤油落......, 我買一支啤呤油三年都未用完(少玩少洗...)
作者: gimsink    時間: 2012-6-15 10:41
衣車油最好用, 十蚊八蚊一支, 用到你退出RC都未用完 !!
作者: cl65amg    時間: 2012-6-15 13:57
既然係咁唯有死死氣去買支啤呤油啦,壞幾粒啤呤啲錢都喺返到

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2