RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: d3 新手 , 吾知點學好cs Drift [打印本頁]

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-30 02:57
標題: d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

好耐之前玩過搖控車 [快車] , 前幾曰帶個仔去睇下見原來而家出到有飄移車 , 心想和個仔一齊玩 , 一次過買兩部 ,  搞左四日 , 落地試下車 , 好難玩! 車的cs當初時常白鴿 , 而家改左如下 , 前單 , 頂前齒改15 , 頂尾齒改16 , 後中改雙星 37齒, 怒響10.5t馬達 , 電變買錯左無感60a 好瑩[不過學住先] , 想問各ching , 有什麼可提點一下 , 我而家CS落到几多 ? 點做先可今頭輪行多一點?或要不再減尾頂?  點可以玩得到呢? 今早落去球場玩都飄到小小 [好勁太陽] , 但夜晚又去 , 不過成曰白鴿 , 吾知係味今早熱所以好D ,  吾想令個仔失望 , 希望大家指示 THX SO MUCH !!

作者: dandanhk    時間: 2013-5-30 07:05
油門控制要更細緻,cs車對油門好敏感,加得快少少就會開始飄。
我都諗緊用on-road呔練下cs(或者軟身的drift呔)....可能會易控制d…(不過就…)
我都學緊,一齊努力。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 07:34
其實前面唔使改,中帶都唔使改,凈改後面做15/30或16/30已經好D,但尾帶都要改174mm。咁你而家CS齒比係幾多?

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 07:48
D3 原裝車係CS 2.14,係幾難玩,改15齒=1.46 改16齒=1.55 會比較易控D。希望幫到你。
作者: marcophoto1    時間: 2013-5-30 14:43
先多謝各車友回復,而家用本說明書後面方法去計出來是,CS1點48,甘是不小了一點Cs,目標是CS1點5,定係而家已相近就ok?上面CHing講用軟呔應買那種,努力中
作者: doc    時間: 2013-5-30 16:34
內地網友教改cs另一種方法係
尾38T 轉 30T , 換195mm皮帶。=1.6x
作者: marcophoto1    時間: 2013-5-30 18:21
dandanhk 發表於 2013-5-30 07:05
油門控制要更細緻,cs車對油門好敏感,加得快少少就會開始飄。
我都諗緊用on-road呔練下cs(或者軟身的drift ...

On road ,什麼功能?軟身呔好似聽落冇甘滑?我在球場綠色的地面應該用那種?

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 19:08
marcophoto1 發表於 2013-5-30 14:43
先多謝各車友回復,而家用本說明書後面方法去計出來是,CS1點48,甘是不小了一點Cs,目標是CS1點5,定係而 ...

Ching想攪清楚先,有d唔清色(頭皮帶即頭單叉速齒及細齒係幾多)(中皮帶2個齒有無改)(尾皮帶叉速齒及細齒幾多)我計到唔啱數。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 19:10
marcophoto1 發表於 2013-5-30 18:21
On road ,什麼功能?軟身呔好似聽落冇甘滑?我在球場綠色的地面應該用那種?

不如去JVB 試下。

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 20:03
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

等於1.45到。

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 20:05
其實佢原裝呔幾好用㗎。不過嘈D。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 20:15
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43

Ching中皮帶條數可能出咗d問題,Ching可在前轆及後轆中線高位貼2快膠紙,然後前轆向後轉1圈,睇睇尾轆轉咗幾多圈,如果CS1.48就會頭轆轉1圈,尾轆就會轉咗1.48個圈,即大約1圈半。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 20:22
其實一嚟就2.14 真係好難玩,你不如試下用番1比1去玩即頭尾都用13/38,練下油門,軚盤咁,慢慢加大個CS嚟玩,其實玩飄移真係要時間,慢慢學無得急,我有個朋友玩快車,佢話玩飄移要好有耐性及投入感唔同一般快車,要慢慢摸。
作者: LOSE    時間: 2013-5-30 20:42
吾想令個仔失望 ,衛"信"電"信"........真係想快,終極矛招,氹下個仔,你有兩部車,可以揾一架出矛招用gyro,包你個仔玩緊架冇gyro望住你話:爸爸你好勁呀不過小心玩慣左返唔到轉頭(玩壞手,唔建議)
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 20:56
albert0329 發表於 2013-5-30 20:03
等於1.45到。

我估CS唔係1.4幾,因為我部改咗中皮帶齒唔係尾除頭。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 21:02
LOSE 發表於 2013-5-30 20:42
吾想令個仔失望 ,衛"信"電"信"........真係想快,終極矛招,氹下個仔,你有兩部車,可以揾一架出矛招用gyro ...

唔係gyro,係差佬,用咗差佬就梗係勁啦,打撗行,都有得諗喎,係個仔面前威下都好喎。

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 21:07
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:02
唔係gyro,係差佬,用咗差佬就梗係勁啦,打撗行,都有得諗喎,係個仔面前威下都好喎。
...

thank you $780 HPI DBox
作者: LOSE    時間: 2013-5-30 21:07
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:02
...

公安先至係打撗行的..........
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 21:12
LOSE 發表於 2013-5-30 21:07
公安先至係打撗行的..........

咁我收返先..........!
純粹係個名似啫,原來公安先打橫行既。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 21:21
albert0329 發表於 2013-5-30 21:07
thank you $780 HPI DBox

albert兄有無試過裝差佬。

作者: LOSE    時間: 2013-5-30 21:28
d直升機好多gyro轉晒款,整隻二手futaba gy401,兩三舊有交易,不過又多樣野煩,要set,最好當然係set好架車,練好手指,
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 21:34
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:21
albert兄有無試過裝差佬。

未試過,但想裝過But 問左價就無諗過,太貴,裝左就玩法唔同。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 21:39
不久前屯門有個室內飄移場,好靚下,個場主可能都係玩呢樣,都無機會見識佢就無做,唔知幾時再有。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 21:42
LOSE 發表於 2013-5-30 21:28
d直升機好多gyro轉晒款,整隻二手futaba gy401,兩三舊有交易,不過又多樣野煩,要set,最好當然係set好架車,練 ...

我見yahoo 有D賣舊零水唔知啱唔啱用?
http://hk.search.auctions.yahoo. ... =3&collection=2

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 22:04
albert0329 發表於 2013-5-30 21:34
未試過,但想裝過But 問左價就無諗過,太貴,裝左就玩法唔同。

CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。
作者: albert0329    時間: 2013-5-30 22:12
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:04
CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。 ...

咁裝左好D定唔裝練手指好D?裝左係咪易D行直線,及幫助反呔。

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 22:18
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:04
CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。 ...

Yahoo 賣果D我問佢可否做飄移輔助,佢答我唔知道。吹脹。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 22:22
albert0329 發表於 2013-5-30 22:12
咁裝左好D定唔裝練手指好D?裝左係咪易D行直線,及幫助反呔。

裝咗就練油門,一定行到直線full雞令計,拎轉向架車一甩,個控轉向放曬手佢就自己會反,反多反小佢自動,我就覺得唔好玩,好似唔係自己控制咁。

作者: LOSE    時間: 2013-5-30 22:31
albert0329 發表於 2013-5-30 21:42
我見yahoo 有D賣舊零水唔知啱唔啱用?
http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/booth?seller=eric353 ...

例如......."媲美GY520" 功能上"寫"可以,一定要有得SET(舵机行程量调整),最好有(遥控器调整陀螺仪的感度)用多1CH,不過唔知佢質素QC....

作者: LOSE    時間: 2013-5-30 22:36

摩打齒都會影響操控,請問幾多齒?如識set到電變,就set返柔d唔好咁爆,萬一set唔到電變,唯有個控度set,拉低油門EPA,即full雞幾多%油門,如果有油門曲線set更好,就拉低d油門曲線,係好多野煩要慢慢試,

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 23:11
LOSE 發表於 2013-5-30 22:31
例如......."媲美GY520" 功能上"寫"可以,一定要有得SET(舵机行程量调整),最好有(遥控器调整陀螺仪的感度) ...

唔該曬,清楚明白。

作者: albert0329    時間: 2013-5-30 23:13
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:22
裝咗就練油門,一定行到直線full雞令計,拎轉向架車一甩,個控轉向放曬手佢就自己會反,反多反小佢自動, ...

咁咪即係佢玩多個自己玩,諗諗先。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-30 23:35
albert0329 發表於 2013-5-30 23:13
咁咪即係佢玩多個自己玩,諗諗先。

係呀!買佢返嚟伐你玩囉,哈哈.........!
又唔係完全無用,裝咗6去睇下部車幾時開始要反呔、唔同速度要反幾多同埋出灣等等,第日拆咗6嚟都知道大約要點反法。
我就覺得手控攞個手感好玩d。

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-30 23:49
dandanhk 發表於 2013-5-30 07:05
我都諗緊用on-road呔練下cs(或者軟身的drift ...

用了on road 呔 , 飄左成個鐘 , 好多謝各c hing 的分亨 , 使到我慢飄 ^^

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-31 00:06
LOSE 發表於 2013-5-30 22:36
摩打齒都會影響操控,請問幾多齒?如識set到電變,就set返柔d唔好咁爆,萬一set唔到電變,唯有個控度set,拉低 ...

麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a 有感,係點架呢? 那個見綱上比賽D片,比賽個D係咪用個gyro , 吾識問問! THX

作者: LOSE    時間: 2013-5-31 01:32
marcophoto1 發表於 2013-5-31 00:06
麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a  ...

有感對於玩快車重要d,膠軚大負荷好多,感應返電變輸出至摩打是否相稱,溝通返,設定turbo時點,及對設定表現會較準確聽話,,,等等,但依家無刷摩打一般平貴都有sensor,可選性大好多,60A夠用,120A大水喉支持,當然好,但實際用120A玩飄移係會SET到60A能力可及範圍,係取捨返120A,熱量無咁高,襟D,重量,必要性,價錢,
一般都唔用GYRO,但覺得太難玩,太漫長,裝黎玩下,慼受下亦無妨
個人井底青蛙,有錯請指正
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 02:40
marcophoto1 發表於 2013-5-30 23:49
用了on road 呔 , 飄左成個鐘 , 好多謝各c hing 的分亨 , 使到我慢飄 ^^

Ching 真係用on road呔玩飄移,摩打、電變負荷大咗小心d過熱喎。
作者: dandanhk    時間: 2013-5-31 08:43
on road tire只係權宜之計,快d掌握油門同轉向時機既控制先係最重要。
有排練呀><
作者: larry1234    時間: 2013-5-31 09:05
各位 Ching,請問那處可找到裝 Gyro 玩漂移的資料,我無玩車,但有玩直升機,好奇想知道控制原理,謝謝!

作者: SPAWN    時間: 2013-5-31 10:40
裝gyro不如唔好玩,教人用咬地胎仲錯得交關!
作者: SPAWN    時間: 2013-5-31 10:52
胎反而要用硬!要改飘移用軟彈簧,大轉向打盡唔kick萬向,大把野要試同操車,真係有排你玩!
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 15:13
樓主講明純粹唔想令個仔失望,果個ching先提起gyro呢樣嘢,已經講明玩壞手勢,如果真係中意玩飄移,有幾多人會裝丫,用on-road呔我就唔想多講。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 15:22
marcophoto1 發表於 2013-5-31 00:06
麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a  ...

Ching 其實你自己真係想玩飄移定純粹唔想個仔失望呢!

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-31 15:36
SPAWN 發表於 2013-5-31 10:52
胎反而要用硬!要改飘移用軟彈簧,大轉向打盡唔kick萬向,大把野要試同操車,真係有排你玩! ...

我諗要比心機玩下,可以在那裏睇到人玩飄移車?小弟在將軍澳出入的,多謝回復

作者: marcophoto1    時間: 2013-5-31 15:41
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 15:22
Ching 其實你自己真係想玩飄移定純粹唔想個仔失望呢!

我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順理成章,莫見笑

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 18:05
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41
我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順 ...

CS1.5玩飄移係最易上手ching都應該知,ching改咗中皮帶齒我怕個CS唔知有無計錯咗,最好攪清楚先。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 18:33
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:41
我要識玩,先可帶佢一齊,我想用車來練佢專注力,因佢好喜歡車,我細路個陣都玩過幾架,自己都喜愛,咪順 ...

如果換咗頭單向,仲有須要換係頭萬向,原裝果支角度細,大d角度好易瓜,最好換支三節棍
油壓你試下原裝果套得唔得,我果部就升起 1 個轆30-40mm其餘 3 個轆都仲貼地,我果套係TRF油壓換咗軟彈弓,d3個尾咁輕應該甩得好穩,我就yokomo-04呔玩地台瓦都好穩,仲有其他嘢㗎,你可以試咗先。

作者: albert0329    時間: 2013-5-31 19:26
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:33
如果換咗頭單向,仲有須要換係頭萬向,原裝果支角度細,大d角度好易瓜,最好換支三節棍
油壓你試下原裝果 ...

我仲走去落左硬彈弓Tim,今晚返去換返至得,個尾仲超硬。

作者: albert0329    時間: 2013-5-31 19:28
marcophoto1 發表於 2013-5-31 15:36
我諗要比心機玩下,可以在那裏睇到人玩飄移車?小弟在將軍澳出入的,多謝回復
...

去JVB場

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 19:52
albert0329 發表於 2013-5-31 19:26

D3個頭比一般車重,個頭睇下用唔用倒,但都係要長彈弓,個尾用返長軟彈弓,甩到穩好多㗎,之前你唔講,仲走去6超硬,哈哈.......!

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-31 20:11
albert0329 發表於 2013-5-31 19:26

D3算係唔太多嘢set,部VDF先set死人呀。

作者: albert0329    時間: 2013-5-31 20:15
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 19:52
D3個頭比一般車重,個頭睇下用唔用倒,但都係要長彈弓,個尾用返長軟彈弓,甩到穩好多㗎,之前你唔講,仲 ...

OH....一路玩都唔知,正朱仔,收工啱啱去偉高買左對呔,因上次喺JVB飄左埋櫈腳即刻KO左條軨。
下次都淘多幾套MST,都幾正㗎。

作者: LOSE    時間: 2013-5-31 20:32
larry1234 發表於 2013-5-31 09:05
各位 Ching,請問那處可找到裝 Gyro 玩漂移的資料,我無玩車,但有玩直升機,好奇想知道控制原理,謝謝!
...

咪同直升機一樣SET法囉,直升機尾舵咪即是轉向,只不過放落車頭度,我最初都係你咁好好奇,本身有兩隻係度拆落黎試下,先發覺勁到低能.......BUT好奇完,了解完,太悶,好快就折左落黎,其實對於好多新入門玩RC飄移,有一定難度,用唔用GYRO好個人,亦因人而異,如果純粹玩樂,又唔係認真到要落場比賽,又真係玩唔到又想玩,或純粹好奇,了解下....等等理由,裝黎試下玩下,有乜問題?在於我黎講等同由細到大,又玩下TANK,又玩下直升機,又玩下慢爬,又玩下.....想玩咪試下囉,何況個GYRO可以隨時係個控度關左佢,又操下,唔係完全冇用,都操到油門手指,雖然我都唔主張用GYRO,但如果我見到有人裝GYRO黎玩,我真係冇諗過叫人不如唔好玩

作者: cylpeter71    時間: 2013-5-31 23:18
albert0329 發表於 2013-5-31 20:15
OH....一路玩都唔知,正朱仔,收工啱啱去偉高買左對呔,因上次喺JVB飄左埋櫈腳即刻KO左條軨。
下次都淘多 ...

Ching, I also have CS, can you tell me what kind of drift tyre (MST?) to be used on JVB course? if possible, can you provide the url of those tyre. Thanks

作者: Ivansiu666    時間: 2013-5-31 23:51

前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37<<<<師兄你這是cs 1.1
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 00:03
Ivansiu666 發表於 2013-5-31 23:51
前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

我計法都係,所以叫佢試清楚,但叫過2次摟主都無復實我,究竟部車E加CS係幾多。

作者: LOSE    時間: 2013-6-1 00:07

可以同個仔一齊玩,共同嗜好,好羨慕,努力
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 00:18
Ivansiu666 發表於 2013-5-31 23:51
前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

說明書中皮帶齒係13除13=1,說明書又唔清色,前除後定後除前摟主可能攪錯咗,改咗中皮帶齒我果部係前齒除後齒先啱數。

作者: marcophoto1    時間: 2013-6-1 04:04
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 18:33
油壓你試下原裝果 ...

而家原裝個轉向,小弟SET到最盡 , 是否巳足夠度數 , 還是有得買大轉向+頭萬向換三節棍? 是否買原廠大轉向 , 和原廠三節棍?
今日我見到個仔試車個樣超頭入 , 同多謝哂你地 , 如果有一大班人玩車 , 其實好開心的

作者: marcophoto1    時間: 2013-6-1 04:11
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 00:18
說明書中皮帶齒係13除13=1,說明書又唔清色,前除後定後除前摟主可能攪錯咗,改咗中皮帶齒我果部係前齒除 ...

那是不中間13X13回復 , 只搞15 X 30 用 174 .好D?

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 07:52
cylpeter71 發表於 2013-5-31 23:18
Ching, I also have CS, can you tell me what kind of drift tyre (MST?) to be used on JVB course? if ...

http://mstchina.tw/cn/
呢度有或淘寶
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 09:28
marcophoto1 發表於 2013-6-1 04:11
那是不中間13X13回復 , 只搞15 X 30 用 174 .好D?

只改尾皮帶齒就肯定CS1.46,之前你改CS我計條數得1.09。
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 09:36
marcophoto1 發表於 2013-6-1 04:04
而家原裝個轉向,小弟SET到最盡 , 是否巳足夠度數 , 還是有得買大轉向+頭萬向換三節棍? 是否買原廠大轉向 ...

原裝支萬向set得太盡好易瓜,最多先去到45度,換三節棍已可,我覺得買返㗎仔嘢好d,呢d損耗嘢,最好換埋個原廠金屬轉向,原裝膠果個麻麻地。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 09:41
marcophoto1 發表於 2013-6-1 04:11

Ching多口問下,之前d齒改動咁大,係咪想用d齒嚟令到架車線性好d。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 10:22
marcophoto1 發表於 2013-6-1 04:04
而家原裝個轉向,小弟SET到最盡 , 是否巳足夠度數 , 還是有得買大轉向+頭萬向換三節棍? 是否買原廠大轉向 ...

有個仔陪你玩,乜都冧曬啦!
set d 避震,原裝都好似係軟彈弓,䀆量較軟又唔可以太軟,好難形容,最好一路試一路set,最簡單就反呔飄緊大灣果時再比大d油或大油轉細油睇下架車會唔會走白鴿或過甩,會就set返硬d,太硬又係唔得,要set到大轉細或細轉大油架車都係會坐住去,要用返飄移呔呀,好多嘢set架,唔明再問。

作者: cylpeter71    時間: 2013-6-1 12:03
Thanks, Ching
作者: marcophoto1    時間: 2013-6-1 12:38
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 09:41
Ching多口問下,之前d齒改動咁大,係咪想用d齒嚟令到架車線性好d。

係有間廣華叫我咁改,而家諗住改番,只改尾16\30 ,尾帶174 ,呔是否用番火石或Y記04?,係咪係D滑D的地練習,Y記04同火石分別大吾大?尋日個仔已試左車,感覺幾好

作者: marcophoto1    時間: 2013-6-1 12:40
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 09:36
原裝支萬向set得太盡好易瓜,最多先去到45度,換三節棍已可,我覺得買返㗎仔嘢好d,呢d損耗嘢,最好換埋 ...

支三節,吾知買什麼牌子,型號,可否建議?吾想買錯

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 12:58
marcophoto1 發表於 2013-6-1 12:38
係有間廣華叫我咁改,而家諗住改番,只改尾16\30 ,尾帶174 ,呔是否用番火石或Y記04?,係咪係D滑D的地練 ...

說明書又寫得唔清色,我都唔敢肯定,我部中皮帶齒如果後齒除前齒會變咗2.65,但係架車都唔係2.65CS,前除後就啱數1.5同架車一樣,所以想叫你試下架車係幾多。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 13:07
marcophoto1 發表於 2013-6-1 12:40
支三節,吾知買什麼牌子,型號,可否建議?吾想買錯

星星果支44mm長no-42216 ,計價錢質量算係最平均,我用咗過半年都味瓜。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 13:17
marcophoto1 發表於 2013-6-1 12:38
係有間廣華叫我咁改,而家諗住改番,只改尾16\30 ,尾帶174 ,呔是否用番火石或Y記04?,係咪係D滑D的地練 ...

火石呔可以玩埋佢先,買就唔好買佢,我用04就瓦仔地、英泥光面地同埋膠地板都玩到,其他牌子味用過可問其他ching。

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 13:19

火石呔嘈D咬D,04呔靜D甩D。

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 13:33
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 13:07
星星果支44mm長no-42216 ,計價錢質量算係最平均,我用咗過半年都味瓜。

3仔果支三節棍有貨了,唔知其他Ching 會唔會試呢?

作者: obert    時間: 2013-6-1 17:24
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 09:28
只改尾皮帶齒就肯定CS1.46,之前你改CS我計條數得1.09。

ching想問皮帶齒即係改幾多??
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 17:55
obert 發表於 2013-6-1 17:24
ching想問皮帶齒即係改幾多??

尾皮帶頂15齒CS1.46,16齒CS1.55。

作者: larry1234    時間: 2013-6-1 19:44
LOSE 發表於 2013-5-31 20:32
咪同直升機一樣SET法囉,直升機尾舵咪即是轉向,只不過放落車頭度,我最初都係你咁好好奇,本身有兩隻係度拆 ...

唔該哂師兄,等我買架車返黎加個 Gyro 比佢,試下效果先,再帶去飛場比其他機友看看!

作者: LOSE    時間: 2013-6-1 19:54
larry1234 發表於 2013-6-1 19:44
唔該哂師兄,等我買架車返黎加個 Gyro 比佢,試下效果先,再帶去飛場比其他機友看看!
...

天上洗碗,地上洗碟,何其壯觀
作者: obert    時間: 2013-6-1 22:24
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 17:55
尾皮帶頂15齒CS1.46,16齒CS1.55。

左尾皮帶頂15齒,但係好
點算??

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 22:33
obert 發表於 2013-6-1 22:24
我改左尾皮帶頂15齒,但係好鬆
點算??

要改埋皮帶Ka,用174mm帶OK,177mm都得

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 22:34
點算??

作者: obert    時間: 2013-6-1 22:42
albert0329 發表於 2013-6-1 22:34

即係用174定177好??
作者: LOSE    時間: 2013-6-1 22:43
點算??

你皮帶有問題,掉轉左,中皮帶必須擺返去右邊,你裝單向會掉轉左
作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 22:47
LOSE 發表於 2013-6-1 19:54
天上洗碗,地上洗碟,何其壯觀

諗起都心跳加速,頭頂電直洗碗,隻腳飄移車洗碟,我呢d企喺度睇既都唔知咪埋係邊先安全。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 22:59
點算??

Ching d 皮帶、皮帶齒擺錯咗方向,個頭單向㑹錯咗方向,要改頭單向就好麻煩。

作者: LOSE    時間: 2013-6-1 23:11
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 22:47
諗起都心跳加速,頭頂電直洗碗,隻腳飄移車洗碟,我呢d企喺度睇既都唔知咪埋係邊先安全。
...

咁邊個叫你硬係要企正中心點"得正正係度"度,睇,追求刺激,你估你係飄移女郎
作者: obert    時間: 2013-6-1 23:17
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 22:59
Ching d 皮帶、皮帶齒擺錯咗方向,個頭單向㑹錯咗方向,要改頭單向就好麻煩。
...

好,吾該ching
但係你建議174定177?
作者: albert0329    時間: 2013-6-1 23:20
LOSE 發表於 2013-6-1 22:43
你皮帶有問題,掉轉左,中皮帶必須擺返去右邊,你裝單向會掉轉左

Ching 好眼利,睇到係反帶D3,西利。

作者: albert0329    時間: 2013-6-1 23:25
obert 發表於 2013-6-1 23:17
好,吾該ching

174啦,我用171Tim。要較啤鈴去最鬆。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-1 23:40
obert 發表於 2013-6-1 23:17
好,吾該ching

用174,尾直軸同皮帶頂都有得就鬆緊。
作者: LOSE    時間: 2013-6-2 00:15
albert0329 發表於 2013-6-1 23:20
Ching 好眼利,睇到係反帶D3,西利。

唔利啦,咁特別點會睇唔到,年紀大,機器壞,D集中力,尤其是眼力,好明顯弱左好多,已經同"絕對領域"講byebye

作者: obert    時間: 2013-6-2 00:38
bookkeyhk 發表於 2013-6-1 23:40
用174,尾直軸同皮帶頂都有得就鬆緊。

好!!,唔該咁多位ching
BTW,ching你都係用30/15??

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-2 02:48
obert 發表於 2013-6-2 00:38
好!!,唔該咁多位ching
BTW,ching你都係用30/15??

我果部唔係,CS接近,咁改方便d。

作者: obert    時間: 2013-6-2 12:08
bookkeyhk 發表於 2013-6-2 02:48
我果部唔係,CS接近,咁改方便d。

唔該ching,知唔知幾$到??
作者: albert0329    時間: 2013-6-2 12:47
obert 發表於 2013-6-2 12:08

幾條草。今日只有創*及車中6有開。

作者: albert0329    時間: 2013-6-2 12:48

174果條係孖星TRF 416 車用。

作者: obert    時間: 2013-6-2 13:57
albert0329 發表於 2013-6-2 12:48
174果條係孖星TRF 416 車用。

但係咪都岩D3用先?

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-2 16:29

約4x蚊

作者: bookkeyhk    時間: 2013-6-2 16:33
obert 發表於 2013-6-2 13:57
但係咪都岩D3用先?

大部分車皮帶通用,係搵返啱自己用個長度就得。

作者: obert    時間: 2013-6-2 19:57
bookkeyhk 發表於 2013-6-2 16:33
大部分車皮帶通用,係搵返啱自己用個長度就得。

好,吾該ching

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2