RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教點可以令差速耐用d? [打印本頁]

作者: helljc    時間: 2006-2-23 12:12
標題: 請教點可以令差速耐用d?
有冇師兄可以教我點先可以令到個差速耐用d呀?

我係玩緊Kyosho 既 Mega Force (十五級大腳), 但係佢差速經常掃, 大概玩六,七缸油就掃.  次次都係先掃後差速.  有冇師兄可以教我點先可以令到個差速耐用d呀?  時時要換好煩呀!!

作者: Skyline    時間: 2006-2-23 12:14
原帖由 helljc 於 2006-2-23 12:12 發表
我係玩緊Kyosho 既 Mega Force (十五級大腳), 但係佢差速經常掃, 大概玩六,七缸油就掃.  次次都係先掃後差速.  有冇師兄可以教我點先可以令到個差速耐用d呀?  時時要換好煩呀!!

Did U apply enough grease / lube on it??  Was the gear spacing set properly??  
作者: helljc    時間: 2006-2-23 14:14
原帖由 Skyline 於 2006-2-23 12:14 發表

Did U apply enough grease / lube on it??  Was the gear spacing set properly??  

落足晒啦.  我係用原裝diff. gear set架, 唔會gear spacing問題掛...
作者: crunch    時間: 2006-2-23 14:20
原帖由 helljc 於 2006-2-23 12:12 發表

It's probably not an issue with the lube but an issue with the gear spacing.  You'll need to shim the gears properly so that there is no free play in the gear box.  Move your gears as is right now to see if it can move from side to side freely.  If you can, you'll need to shim it with spacers.
作者: helljc    時間: 2006-2-23 14:41
原帖由 crunch 於 2006-2-23 14:20 發表

It's probably not an issue with the lube but an issue with the gear spacing.  You'll need to shim the gears properly so that there is no free play in the gear box.  Move your gears as is right  ...

oh thanks.  As I'm new in RC hobby, would you tell me what's spacers and how it works?  Thanks again.
作者: WTO    時間: 2006-2-23 15:17
原帖由 helljc 於 2006-2-23 14:41 發表

oh thanks.  As I'm new in RC hobby, would you tell me what's spacers and how it works?  Thanks again.

1. buy kyosho shim set have 0.1, 0.2 , 0.3mm for one pack for shim pinion gear. see manuel step7 , circle21 pinion gear.

2. as per photo  : p/n IF102 include some shims install behind the bevel gear.

作者: Sukhoi-37    時間: 2006-2-23 16:31

你可以拎粒齒比GPM車粒鋼既出黎
作者: WTO    時間: 2006-2-23 18:29
原帖由 Sukhoi-37 於 2006-2-23 16:31 發表

你可以拎粒齒比GPM車粒鋼既出黎

GPM metal
作者: helljc    時間: 2006-2-24 01:36
原帖由 WTO 於 2006-2-23 15:17 發表

1. buy kyosho shim set have 0.1, 0.2 , 0.3mm for one pack for shim pinion gear. see manuel step7 , circle21 pinion gear.

2. as per photo  : p/n IF102 include some shims install behind the beve ...

oh NO!  I forgot to use it!!  Thanks guys.
作者: hou11    時間: 2006-3-19 00:23
我架mage force又爆左前差既其中一個齒圖入面黑箭咀戈個=.=而家未買到...咁仲可唔可以行到架?
作者: fr888    時間: 2006-3-19 02:14
looks like same differential as 7.5, try ask ask KWS shops!
作者: buggyg    時間: 2006-3-19 09:50
I think you can buy Hong Nor Hardest gear wow (CNC cut and hardest in black color) around $6x one set at 11/F Ho King (nikki )
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 22:44
請問差速器是否要補落差速油?(因為小弟的後輪扭落很鬆)
後差速鬆會有甚麼後遺症?

落剎掣時打白鴒轉是差速器作怪嗎?
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 22:45
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-26 22:44 發表
請問差速器是否要補落差速油?(因為小弟的後輪扭落很鬆)
後差速鬆會有甚麼後遺症?

落剎掣時打白鴒轉是差速器作怪嗎?

你係咪行頭單ga?!
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 22:49
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 10:45 PM 發表

你係咪行頭單ga?!

係呀~師兄你又知ge
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 22:51
行頭單咪會有一落brake or 放油 部車會打轉ge 情況lor!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 22:52
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-26 22:49 發表

係呀~師兄你又知ge

緊係知啦!係你唔明個頭單有咩用之嗎?
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 22:52
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 10:51 PM 發表
行頭單咪會有一落brake or 放油 部車會打轉ge 情況lor!

點樣 "解決"......
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 22:54
點樣解決?!?! 改下你手車lor!!   一係留意下部車一落brake戈時向左定右轉.. 落brake 就補小小轉向.
唔係就唔好用頭單. 用直濕!!! haha!
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 22:57
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 10:54 PM 發表
點樣解決?!?! 改下你手車lor!!   一係留意下部車一落brake戈時向左定右轉.. 落brake 就補小小轉向.
唔係就唔好用頭單. 用直濕!!! haha!

我的車放油沒有打白鴒轉, 但轉彎要吊住油, 如果唔係又係失控......
剎車打白鴿轉係咪叫鎖死, 我開左ABS情況有改善的.
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:02
開abs 冇咩用...

你明唔明白頭單係點運作先?
作者: 維園船王    時間: 2006-5-26 23:04

你個牙差入面係咪得一對(即係兩隻)細斜牙?.?
如果係就再加多一對,total 4隻....

作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:10
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 11:02 PM 發表
開abs 冇咩用...

你明唔明白頭單係點運作先?

有人講過頭單直路狂 彎路亡, 你地認同嗎?
的確開左ABS部車剎掣時定很多,但剎車時間太長.
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:11
邊個話ga?!

頭單d 變不知幾靚!!如果你操得惦佢就係!!!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:12
原帖由 維園船王 於 2006-5-26 23:04 發表

你個牙差入面係咪得一對(即係兩隻)細斜牙?.?
如果係就再加多一對,total 4隻....

都係船王個見意最實制
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:14
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:11 發表
邊個話ga?!

你明白佢講D嘢?.......(有人講過頭單直路狂 彎路亡, 你地認同嗎?
的確開左ABS部車剎掣時定很多,但剎車時間太長. )
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:14
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 11:11 PM 發表
邊個話ga?!

直濕 和 頭單 功能比較上如何?
頭單點樣玩先勁, 我最想解決左個白鴿轉問題
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:16
原帖由 oasc 於 2006-5-26 23:14 發表

你明白佢講D嘢?.......(有人講過頭單直路狂 彎路亡, 你地認同嗎?
的確開左ABS部車剎掣時定很多,但剎車時間太長. )

明明地..

不過.. 開abs 同頭單冇關係!!!!  

直路狂, 彎路亡...     我以為佢講緊surpa ja.!!!! haha!
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:18
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-26 23:14 發表

直濕 和 頭單 功能比較上如何?
頭單點樣玩先勁, 我最想解決左個白鴿轉問題

直濕= 冇差速.   

頭單= 勁!!

如果用頭單.. 你尾差速要用高度數先好跑!!!!!!

打轉問題.. 睇你手車!
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:22
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 11:18 PM 發表

直濕= 冇差速.   

頭單= 勁!!

即是話 就算玩真車, 手車唔掂用頭單一樣會......砰?
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:22
下?!?!   直車邊有頭單ga?!!??!?!?!
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:25
原帖由 andrewlio 於 26/5/2006 11:22 PM 發表
下?!?!   直車邊有頭單ga?!!??!?!?!

我指理論上.
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:25
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:18 發表

直濕= 冇差速.   

頭單= 勁!!

咁冇辨法啦!

直濕冇錢買,因為神人話自巳貧苦學生?

頭單唔係好勁,係隻手指勁姐!
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:28
原帖由 oasc 於 26/5/2006 11:25 PM 發表

咁冇辨法啦!

yes,窮!!!
用得到既都會用,爛左先會諗下試用第二d新野.
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:29
原帖由 DieselEngine 於 2006-5-26 23:25 發表

我指理論上.

理論上, 冇可能..

人地真車  4個wheel 都有brake system ga ma>

一brake 就brake 哂4個.

rc 用頭單落brake , 可以話只有後呔有brake function. 前邊咩都冇........
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:30
有時間就睇下人地啲Setting Sheet啦!
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:30
原帖由 oasc 於 2006-5-26 23:25 發表

咁冇辨法啦!

用前頭單, 尾直濕仲勁!!! haha!~!! 超好跑!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:32
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:30 發表

用前頭單, 尾直濕仲勁!!! haha!~!! 超好跑!

緊係頭直單,尾LSD啦
作者: DieselEngine    時間: 2006-5-26 23:32
原帖由 oasc 於 26/5/2006 11:30 PM 發表
有時間就睇下人地啲Setting Sheet啦!

邊道有, 我一直想參考很耐.
而家仲係望住張原廠說明書set車咋......
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:34
去啲日本網揾下啦?做得神人唔好咁懶!
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:34
原帖由 oasc 於 2006-5-26 23:32 發表

緊係頭直單,尾LSD啦

頭直單?!?!?

直濕定頭單ar?!??!  

lsd   感覺唔多好!!!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:39
直單有單向工能但收油唔會打轉,LSD有兩種LSD油,但啲高手話用番差速油就可.
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:41
原帖由 oasc 於 2006-5-26 23:39 發表
直單有單向工能但收油唔會打轉,LSD有兩種LSD油,但啲高手話用番差速油就可.

直單.. 睇上黎好似好好咁!!!! 不過  我估個價都會係好好!!!

lsd.. 我試過一下ja.. 不過.. 冇咁好跑!!!
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:42
始終我都係覺得頭  頭單, 尾直濕好正!!!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:46
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:41 發表

直單.. 睇上黎好似好好咁!!!! 不過  我估個價都會係好好!!!

lsd.. 我試過一下ja.. 不過.. 冇咁好跑!!!

直單大約$420....不過唔係咩車都有,3R就有,05要自巳改
LSD好唔好跑睇自巳姐....
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:46
原帖由 oasc 於 2006-5-26 23:46 發表

直單大約$420....不過唔係咩車都有,3R就有,05要自巳改
LSD好唔好跑睇自巳姐....

點自己改?!?!?!
作者: 維園船王    時間: 2006-5-26 23:48
點解由"點先可以令到個差速耐用d呀?"講到去
頭單,直單,直sub,LSD?????

作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:49
你要問ar 油渣神人啦!!!
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:53
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:46 發表

點自己改?!?!?!

自巳想,然後揾模型鋪幫手整.自巳整都得,但花要啲時間!
俾05用嘅,好似得我這一套.
作者: andrewlio    時間: 2006-5-26 23:54
=.='
我連直單係點ge 樣都唔知..=.='
作者: oasc    時間: 2006-5-26 23:56
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:54 發表
=.='
我連直單係點ge 樣都唔知..=.='

比人話Off 啦!
作者: devilstar    時間: 2006-5-27 00:08
唔好離題,不過比andrewlio
你睇吓呢份係頭直單,以後唔好話未見過,唔好問我用咗會點....thx!

登錄/註冊後可看大圖

作者: devilstar    時間: 2006-5-27 00:48
原帖由 andrewlio 於 2006-5-26 23:49 發表
你要問ar 油渣神人啦!!!

神人一出,咩事情都有可能會發生

登錄/註冊後可看大圖

作者: 維園船王    時間: 2006-5-27 00:56
原帖由 devilstar 於 2006-5-27 00:48 發表

神人一出,咩事情都有可能會發生

登錄/註冊後可看大圖

貢西利?.?
作者: devilstar    時間: 2006-5-27 00:58
原帖由 維園船王 於 2006-5-27 00:56 發表

貢西利?.?

你睇番過往嘅post,真係神到唔神架,嘔血到似呀

登錄/註冊後可看大圖

作者: devilstar    時間: 2006-5-27 01:03
原帖由 維園船王 於 2006-5-27 00:56 發表

貢西利?.?

喂,你要覆都覆得快啲吖,咁慢,悶屎我喇,唔同你玩架,我去沖涼!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 維園船王    時間: 2006-5-27 01:03
原帖由 devilstar 於 2006-5-27 00:58 發表

你睇番過往嘅post,真係神到唔神架,嘔血到似呀

登錄/註冊後可看大圖

你飲完某某d油渣梗係嘔la....
作者: devilstar    時間: 2006-5-27 01:05
原帖由 維園船王 於 2006-5-27 01:03 發表

你飲完某某d油渣梗係嘔la....

仲要加forty呀

登錄/註冊後可看大圖

作者: oasc    時間: 2006-5-27 01:06
原帖由 維園船王 於 2006-5-26 23:48 發表
點解由"點先可以令到個差速耐用d呀?"講到去
頭單,直單,直sub,LSD?????

作者: DieselEngine    時間: 2006-5-27 02:24
原帖由 devilstar 於 27/5/2006 01:05 AM 發表

仲要加forty呀

登錄/註冊後可看大圖

點只呀, 仲黎多條"神人師傅"的新配方<<KY>>都未落, 哈!
作者: andrewlio    時間: 2006-5-27 07:20
原帖由 devilstar 於 2006-5-27 00:08 發表
唔好離題,不過比andrewlio
你睇吓呢份係頭直單,以後唔好話未見過,唔好問我用咗會點....thx!

[img]http://www.dchome.net/emote/icon/367. ...

得閑先問你!!! haha!!!!

不過... 睇上黎好似幾好玩咁!!! 可惜, 澳門又買唔到!!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2