RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: [投票] SCANIA 原裝橙色 [打印本頁]

作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-7 22:29
標題: [投票] SCANIA 原裝橙色
我噴左隻色, 睇下似唔似雙星SCANIA官方噴好左的橙色 ? 選"唔似", 請講出原因~

我噴TS-75 香賓金色打底, 再噴TS-73 透明橙

登錄/註冊後可看大圖

作者: kong    時間: 2007-8-7 22:51
呢隻先係.你個隻好似深色左

點解睇睇下又好似差唔多

作者: firefly    時間: 2007-8-7 23:07
Silver Leaf 打底 + 透明橙﹖
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-7 23:22
OK 喎...師兄...
作者: toyotali2000    時間: 2007-8-7 23:29
ok ~
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-7 23:31
原帖由 kong 於 2007-8-7 04:51 發表
呢隻先係.你個隻好似深色左

點解睇睇下又好似差唔多

我係對住官方D相試噴, 對真車可能有出入

http://www.tamiya.com/japan/products/56317scania/index.htm
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-7 23:44
標題: 回復 #6 AltezzaMak 的帖子
師兄噴油之功力果然深不可測
作者: tommy1218    時間: 2007-8-8 00:08
原帖由 AltezzaMak 於 2007-8-7 22:29 發表
我噴左隻色, 睇下似唔似雙星SCANIA官方噴好左的橙色 ? 選"唔似", 請講出原因~

我噴TS-75 香賓金色打底, 再噴TS-73 透明橙

http://www.hkedcity.net/citizen_ ... 6501/myresources/20 ...

其實我一直都試緊呢隻橙色,之前post都曾講過,最後只係搵到隻X34比較似!不過睇埋你呢隻,又好似似D渦!
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 00:11
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-7 05:44 發表
師兄噴油之功力果然深不可測

實在太高估小弟既能力
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 00:14
原帖由 tommy1218 於 2007-8-7 06:08 發表

其實我一直都試緊呢隻橙色,之前post都曾講過,最後只係搵到隻X34比較似!不過睇埋你呢隻,又好似似D渦!

我都有留意你既研究成果, 但欠銀粉, 所以再加研究
作者: NICI    時間: 2007-8-8 11:17
師兄
小弟層噴此色,但用了銀底+雙星透明橙,效果好好,但最終失敗收場.原因如下,因為雙星隻透明橙太簿色,要噴多層オ做到Scania鐵銹橙的效果,但因為拖頭的凹凸位太多,當你噴到D凸及平位岩色時,D凹位就唔到色,所以一定要好有耐性逐層慢噴,所以我失敗了!但後來我用了郡氏透明橙試,效果改善了,因為郡氏透明橙夠深,凹凸位一野就到色,比較易控制D,但我第二次是用其它膠件試噴,還未敢噴上個拖頭殼,因為第一次噴巳破產!兩罐銀+四罐透明橙,失敗後還用兩支郡氏最大號洗油水洗乾淨個殼,一個字!......慘!但我都想學師兄你用金托底,可能重唔洗噴甘厚透明橙.
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 11:31
原帖由 NICI 於 2007-8-7 17:17 發表
師兄
小弟層噴此色,但用了銀底+雙星透明橙,效果好好,但最終失敗收場.原因如下,因為雙星隻透明橙太簿色,要噴多層オ做到Scania鐵銹橙的效果,但因為拖頭的凹凸位太多,當你噴到D凸及平位岩色時,D凹位就唔到色 ...

我之前試過用銀色噴底, 唔夠深色, 所以轉用香賓金色噴底, 我噴兩浸透明橙就ok,

係呀, 呢d色要噴d凹位真係好難掌握, 好易深淺色, 用噴鎗噴會好d~
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-8 11:31
師兄們
有冇發現用銀色做底色, 再噴其他顏色上去時, 有冇出現車身顏色於碰撞後容易脫落的情況??
作者: NICI    時間: 2007-8-8 11:44
師兄
個穀太大,噴槍D色驚唔平均!
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 11:47
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-7 17:31 發表
師兄們
有冇發現用銀色做底色, 再噴其他顏色上去時, 有冇出現車身顏色於碰撞後容易脫落的情況??

我n年前試過噴銀色車色, 再噴光油, d光油係會易甩少少, 都唔知點搞
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 11:49
原帖由 NICI 於 2007-8-7 17:44 發表
師兄
個穀太大,噴槍D色驚唔平均!

有錢就得      

一支噴槍噴大面積, 一支噴槍噴細面積
作者: 有勇冇謀    時間: 2007-8-8 11:50
標題: 回復 #15 AltezzaMak 的帖子
咁....d 橙色油會唔會好易甩??
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 11:54
原帖由 有勇冇謀 於 2007-8-7 17:50 發表
咁....d 橙色油會唔會好易甩??

我未試過用黎噴車車呀 ~
作者: NICI    時間: 2007-8-8 11:56
師兄
噴完後上多噴透明油保護就very good!我copy唔到D公仔頭?師兄們,點放架????????
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 12:03
原帖由 NICI 於 2007-8-7 17:56 發表
師兄
噴完後上多噴透明油保護就very good!我copy唔到D公仔頭?師兄們,點放架????????

係咪呢d死人頭? >>     回覆果時按一下d死人頭就會用到 ~
作者: NICI    時間: 2007-8-8 12:07
...................... test
作者: NICI    時間: 2007-8-8 12:12
師兄
謝謝你! 希望你早日噴架靚靚銀底橙拖頭post上來睇下
作者: kennily    時間: 2007-8-8 14:32
原帖由 NICI 於 2007-8-8 12:07 發表
...................... test

呢隻橙都好似的
作者: tommy1218    時間: 2007-8-8 21:01
原帖由 AltezzaMak 於 2007-8-8 00:14 發表

我都有留意你既研究成果, 但欠銀粉, 所以再加研究

X34係金屬色,METALLIC  BROWN,可能我油得唔好,所以睇落冇銀底!
作者: AltezzaMak    時間: 2007-8-8 21:35
原帖由 tommy1218 於 2007-8-8 03:01 發表

X34係金屬色,METALLIC  BROWN,可能我油得唔好,所以睇落冇銀底!

可能未上光油, 銀底未現
作者: cwk777cwk    時間: 2008-4-26 02:26
我用工業噴槍 貴買平用
作者: manman2121    時間: 2008-7-31 02:32
標題: 香橙雞
可以嗎?...............
作者: Issac    時間: 2008-8-22 13:36
咁會唔會似啲呢???
唔同既光暗會有唔同既深淺!!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2