RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想玩drift買電好淨油好 [打印本頁]

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 11:20
標題: 新手想玩drift買電好淨油好
我本身已經有一架電車有搖控有電 不過我傢下想玩drift CAR 又唔知頭唔知路 買過架新好 淨係賣二手好 ,又唔知油車可唔可以玩drift 唔知買電好淨油好,又唔知買過架新可唔可以用返D搖控同電,買過架新又唔要知要加D咩零件先好,換馬打,呔,變速仲要換D咩好 見各位大大既帖都話傢下出左Ddrift CAR  又唔知買左返黎仲要換D咩又唔知買,邊種drift CAR好....................................仲知我好煩 唔知有冇大大可以幫下我依個問題煩惱...........我真係新手 細過只有玩阿哥架油車...大過只買過一部電車返黎砌完玩左冇耐....................所以請各位大大   比個 長細意見我      萬分感激

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: WallaceNg    時間: 2007-12-6 11:52
飄移電車好玩好多,平的有tt01,貴d有yokomo的drift package, plus, master
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 11:57
你本身有電車,咪改改佢玩先囉.......
咁你本身架係乜電車先???
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 12:14
我係公司我唔記得咩型號哪   同左手邊個種車身差唔多 底板大小小
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 11:57 發表
你本身有電車,咪改改佢玩先囉.......
咁你本身架係乜電車先???

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 12:17
TT01 =.=個底板好既唔係咁GOOD~~ 如果用2000蚊買新車有咩好介紹 成日見你地講TA05係咪真係咁好

原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 11:52 發表
飄移電車好玩好多,平的有tt01,貴d有yokomo的drift package, plus, master

作者: WallaceNg    時間: 2007-12-6 12:21
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 12:17 發表
TT01 =.=個底板好既唔係咁GOOD~~ 如果用2000蚊買新車有咩好介紹 成日見你地講TA05係咪真係咁好

飄移用ta05唔係咁好,tt01飄都好過佢,貴d咪買部drift plus or master,聽人講唔錯架
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 12:22
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 12:14 發表
我係公司我唔記得咩型號哪   同左手邊個種車身差唔多 底板大小小

如果同左手邊個種車身(TAMIYA TA03R)差唔多,但底板又大小小,你不如影張相睇睇......
如果真係TA03,咁執執部車,買番D新波箱,加4條Drift呔.....咁就Drift得啦
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 12:27
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 12:21 發表

飄移用ta05唔係咁好,tt01飄都好過佢,貴d咪買部drift plus or master,聽人講唔錯架

我反對...."飄移用ta05唔係咁好,tt01飄都好過佢", 依句好有爭論性..........
喺現實RC飄移唔係淨計車架....仲有電子裝備呢,Setting,手指呢,,,,,,,,
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-6 12:29
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 12:27 發表

我反對...."飄移用ta05唔係咁好,tt01飄都好過佢", 依句好有爭論性..........
喺現實RC飄移唔係淨計車架....仲有電子裝備呢,Setting,手指呢,,,,,,,,

我都知,但係ta05出彎太柔,用黎飄移唔係咁好,玩touring就一定唔差
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 12:47
*__*係哪就係TA03哪 咁講問馬打個D洗唔洗換個呢 仲有 有咩波箱換呢??THXTHX

原帖由 bcgg 於 2007-12-6 12:22 發表

如果同左手邊個種車身(TAMIYA TA03R)差唔多,但底板又大小小,你不如影張相睇睇......
如果真係TA03,咁執執部車,買番D新波箱,加4條Drift呔.....咁就Drift得啦

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 12:49
咁請咩有冇你所話既drift plus or master, 既車 網屎比我去睇下呀
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 12:21 發表

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 12:51
仲有想問下各位大大咩叫M車呢
作者: penny.    時間: 2007-12-6 13:01
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 12:29 發表

我都知,但係ta05出彎太柔,用黎飄移唔係咁好,玩touring就一定唔差

柔?即係點呀?請解釋!
我TT-01, TA05, Drift Package, Drift Master都玩過哂!
架架都飄到,其實對正常玩家計,TA05係最好控,最舒服!
亦有人用架TA05飄得好過Drift Plus!(真人真事!)
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 13:19
原帖由 WallaceNg 於 2007-12-6 12:29 發表

咁咪較緊小小皮帶,我D TA03出彎同直路都食住D TT01.....不過,係咪領教過D Yokomo 車
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 13:25
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 12:47 發表
*__*係哪就係TA03哪 咁講問馬打個D洗唔洗換個呢 仲有 有咩波箱換呢??THXTHX

你不如影吓你架車,睇睇架車個狀態先....換波箱.....一來如果你玩番TA03 drift,買番兩三個波箱當Spare...二來換波箱係將你架TA03R 變做 TA03F,
咁玩DRIFT就好好多,波箱KWS 宏記有..$4X 左右....
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 13:28
原帖由 penny. 於 2007-12-6 13:01 發表

柔?即係點呀?請解釋!
我TT-01, TA05, Drift Package, Drift Master都玩過哂!
架架都飄到,其實對正常玩家計,TA05係最好控,最舒服!
亦有人用架TA05飄得好過Drift Plus!(真人真事!)

咁確實皮帶同直軸喺Drift 裡面係最多人爭論嘅........可能Wallace佢追求出入彎嗰種爆炸力啫
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 13:33
不過我自已覺得,用油車玩,個Feel喺最正,嗰D聲,嗰D煙,嗰種力量加埋車好重,Drift到.......
係夜晚冇得玩衰.....
作者: penny.    時間: 2007-12-6 13:39
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 13:33 發表
不過我自已覺得,用油車玩,個Feel喺最正,嗰D聲,嗰D煙,嗰種力量加埋車好重,Drift到.......
係夜晚冇得玩衰.....

睇左D油雞Drift 0既片,好正!!
應該勁去呔!
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 13:47
原帖由 penny. 於 2007/12/6 13:39 發表

睇左D油雞Drift 0既片,好正!!
應該勁去呔!

有冇link睇下丫penny哥?
作者: penny.    時間: 2007-12-6 13:48
http://www.hpiracing.co.jp/contents/kits/stage_d/nitro2html.html
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 13:55
原帖由 penny. 於 2007/12/6 13:48 發表
http://www.hpiracing.co.jp/contents/kits/stage_d/nitro2html.html

THANKS~~
唔錯... 不過好似冇左電車果種味道~
個feel好唔同, 感覺上電車飄起上黎真d...
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 14:00
原帖由 terence0103 於 2007-12-6 13:55 發表

THANKS~~
唔錯... 不過好似冇左電車果種味道~
個feel好唔同, 感覺上電車飄起上黎真d...

我明你意思....只係條片架車條呔比較咬地,似甩尾多過漂移,用番D合適嘅呔,效果會大不同
作者: penny.    時間: 2007-12-6 14:02
有時間再搵D片!!
作者: penny.    時間: 2007-12-6 14:02
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 14:00 發表

我明你意思....只係條片架車條呔比較咬地,似甩尾多過漂移,用番D合適嘅呔,效果會大不同

Yes,好似未Set好咁!!
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 14:04
原帖由 bcgg 於 2007/12/6 14:00 發表

係囉...
都應該係tire既問題, 但如果換番d洗d既tire...
會唔會打白鴿轉呢?   架車咁鬼快...
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 14:05
原帖由 penny. 於 2007/12/6 14:02 發表
有時間再搵D片!!

好~~~
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 14:07
原帖由 terence0103 於 2007-12-6 14:04 發表

係囉...
都應該係tire既問題, 但如果換番d洗d既tire...
會唔會打白鴿轉呢?   架車咁鬼快...

所以玩油車Drift,手指嘅要求比電車高.....玩得好,成功感仲大....
作者: WallaceNg    時間: 2007-12-6 14:24
用油車玩飄移,d車呔去得快過洗頭水
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 14:48
咁多位大佬 咁如果我買yokomo既  master package 既車  要幾多錢到
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 14:56
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 14:48 發表
咁多位大佬 咁如果我買yokomo既  master package 既車  要幾多錢到

連車費$2500(淨車架)冇走雞......
其餘等D玩過嘅師兄再補充..............點解唔玩星星車
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 14:59
我已經有一架星星啦 NSXR
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 14:56 發表

其餘等D玩過嘅師兄再補充..............點解唔玩星星車

作者: bcgg    時間: 2007-12-6 15:02
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 14:59 發表
我已經有一架星星啦 NSXR

係喎 咁平平地買架TT01 Drift 吓先啦
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 15:03
原帖由 orochichu 於 2007/12/6 14:48 發表

drift master $2300到, 淨車架..
唔包tire唔包鈴唔包電子野唔包車殼
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 15:04
咁馬打洗唔洗換 我個馬打係後面咁係咪TA03先 我記得係星星出 同埋 有咁TA03既Drift Package  可唔可以介紹下 不如MSN呢好嗎 ADD我PLS 我MSN:
  [email protected]
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 13:25 發表

你不如影吓你架車,睇睇架車個狀態先....換波箱.....一來如果你玩番TA03 drift,買番兩三個波箱當Spare...二來換波箱係將你架TA03R 變做 TA03F,
咁玩DRIFT就好好多,波箱KWS 宏記有..$4X 左右....

作者: bcgg    時間: 2007-12-6 15:04
不過如果你有筆直,味買DriftMaster...........二千幾,我會買TB5....
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 15:14
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 15:04 發表
咁馬打洗唔洗換 我個馬打係後面咁係咪TA03先 我記得係星星出 同埋 有咁TA03既Drift Package  可唔可以介紹下 不如MSN呢好嗎 ADD我PLS 我MSN:
  [email protected]

連住馬打嗰個係波箱,你架馬打係後面,依架咪係TA03R, R for(REAR motor), 星星係有出過TA03 Drift Package,不過好似冇得買了,我建議你如果想玩TA03 Drift,
去買多一兩個波箱,將架TA03R 改番做 TA03F, F for (Front motor), 再買4條 Yokomo Drift 呔,咁基本就可以漂吓先,一步一步來....

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 15:15
筆直唔係問題 我只係想 張OLD個架轉做Drift 再買多一架新既做Drift   咁咩係TB5

作者: orochichu    時間: 2007-12-6 15:23
我傢下係巴西要22號先番到HK 番到HK先再影D相比你睇下我OLD架野有冇得攪下 Y要買多1,2個波箱 1個唔夠做? 咁本身係4W 點改呀
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:14 發表

連住馬打嗰個係波箱,你架馬打係後面,依架咪係TA03R, R for(REAR motor), 星星係有出過TA03 Drift Package,不過好似冇得買了,我建議你如果想玩TA03 Drift,
去買多一兩個波箱,將架TA03R 改番做 TA03F, F for  ...

作者: bcgg    時間: 2007-12-6 15:24
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 15:15 發表
筆直唔係問題 我只係想 張OLD個架轉做Drift 再買多一架新既做Drift   咁咩係TB5

依句正........"筆直唔係問題"..............有你依一句.....唔駛唸.......Drift Master啦...唔駛煩,之後大把師兄比見議,再揀埋Yokomo D 正殼,
問題解決.......

下面嗰部味TA05.....TB5...TB EVOLUTION 5.....你去星星個Site睇吓啦
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 15:26
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 15:23 發表
我傢下係巴西要22號先番到HK 番到HK先再影D相比你睇下我OLD架野有冇得攪下 Y要買多1,2個波箱 1個唔夠做? 咁本身係4W 點改呀

你係巴西??你係踢波嘅?
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 15:30
哈哈 我只係公司出外做野姐 22號番HK 放1個月假 放完又要番過去 搵餐飯食姐 踢波我未夠班 哈哈     不過MSN好嗎=.=

原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:26 發表

你係巴西??你係踢波嘅?

作者: ERIXON    時間: 2007-12-6 15:43
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 14:56 發表

車係2380~~~
作者: penny.    時間: 2007-12-6 15:57
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:04 發表
不過如果你有筆直,味買DriftMaster...........二千幾,我會買TB5....

有筆直...當然支持肉都無,見人消費最開心!!
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 16:07
我睇左哪TB5都係用筆冇用皮帶 咁TB5幾多錢呢 咁星星同YOKOMO既 Drift Master 又有咩分別呢 又係一樣淨車底 冇呔 冇呤 冇車殼 ?? 仲有D咩分別呢 TB5又係唔係Drift既POST黎傢呢
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 15:24 發表

依句正........"筆直唔係問題"..............有你依一句.....唔駛唸.......Drift Master啦...唔駛煩,之後大把師兄比見議,再揀埋Yokomo D 正殼,
問題解決.......

下面嗰部味TA05.. ...

作者: penny.    時間: 2007-12-6 16:09
TB-5出世目的唔係為Drift!
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 16:12
=.=咁未姐係如果買TB5返黎又要改D Drift既PARTS囉 知唔知TB5幾多錢呢

原帖由 penny. 於 2007-12-6 16:09 發表

作者: chc288    時間: 2007-12-6 16:15
ta05 係冇咁爆 , 不過就飄得幾順 , 同yokomo 都有得比 , 好多人都玩ta05飄移 , tt01個車架係差少少 , 多虛位 , 條軸係第一樣一定要換既野  ,有錢既買yokomo 係好啲 , 車本身既setting 已經係 drift , 唔使搞咁多野就drift 到
作者: terence0103    時間: 2007-12-6 16:33
原帖由 chc288 於 2007/12/6 16:15 發表
ta05 係冇咁爆 , 不過就飄得幾順 , 同yokomo 都有得比 , 好多人都玩ta05飄移 , tt01個車架係差少少 , 多虛位 , 條軸係第一樣一定要換既野  ,有錢既買yokomo 係好啲 , 車本身既setting 已經係 drift , 唔使搞咁 ...

u play with 7 gor on the coming SAT?
作者: bcgg    時間: 2007-12-6 17:04
原帖由 penny. 於 2007-12-6 16:09 發表

TA03出世目的都唔係為Drift!
錯有錯着....
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 17:44
我睇左YOKOMO既Drift車底板點解咁貴都只係膠 TB5既板就係炭 仲有想問下點分  頭單 直單 尾濕 依D野呢 頭係只頭波箱 咁點為之單 直係咪講既直鐵 尾既濕又係咩呢 真係唔明
原帖由 bcgg 於 2007-12-6 17:04 發表

TA03出世目的都唔係為Drift!
錯有錯着....

作者: bcgg    時間: 2007-12-6 17:51
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 17:44 發表
我睇左YOKOMO既Drift車底板點解咁貴都只係膠 TB5既板就係炭 仲有想問下點分  頭單 直單 尾濕 依D野呢 頭係只頭波箱 咁點為之單 直係咪講既直鐵 尾既濕又係咩呢 真係唔明

好難一下子講得晒,一下你Search 工房D文意温習吓先
作者: penny.    時間: 2007-12-6 17:58
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 17:44 發表

你睇Yokomo果架應該係平版,$2XXX果架係碳纖黎架
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 18:05
反正大家都2000幾 咁既話買架炭底係我首選KEKE 咁 大家仲有咩好介紹

原帖由 penny. 於 2007-12-6 17:58 發表

你睇Yokomo果架應該係平版,$2XXX果架係碳纖黎架

作者: bcgg    時間: 2007-12-6 18:33
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 18:05 發表
反正大家都2000幾 咁既話買架炭底係我首選KEKE 咁 大家仲有咩好介紹

冇啦......快D番嚟去KWS買DriftMaster,聖誔有車砌
作者: penny.    時間: 2007-12-6 18:54
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 18:05 發表

Must la!!
因為買左平車,見到貴版靚仔D,咪又係心思思,反正2XXX又唔係大舊錢
作者: orochichu    時間: 2007-12-6 20:27
>O<咁你地話買TB5好淨M車好呀
原帖由 penny. 於 2007-12-6 18:54 發表

Must la!!
因為買左平車,見到貴版靚仔D,咪又係心思思,反正2XXX又唔係大舊錢

作者: penny.    時間: 2007-12-7 13:59
原帖由 orochichu 於 2007-12-6 20:27 發表
>O

點解無啦啦變左TB5同M車架??
作者: terence0103    時間: 2007-12-7 14:02
原帖由 penny. 於 2007/12/7 13:59 發表

我都奇怪~
作者: bcgg    時間: 2007-12-7 14:06
原帖由 penny. 於 2007-12-7 13:59 發表

"$錢唔係問題嘛", DriftMaster已經決定買,只不過想買多架啫,我唸
作者: penny.    時間: 2007-12-7 19:41
咁緊係TB5加架M車啦!
作者: orochichu    時間: 2007-12-8 08:00
多謝各位大大 我張會買DRIFT MASTER 同TB5 KEKE再加 YOKOMO既新個4 SET  中單 直頭 釱弓但 同C字型藍色裝係上下搖臂個個野(=.=我唔知個個野應該叫D咩...因為係新手...哈哈)   咁我應該買咩SERVO好同咩馬打好 我想買6.5R既羅打 唔知夠唔夠做呢...要用咩SERVO先好呢 同埋我見良哥有粒好大既電容又係D咩野呢

作者: penny.    時間: 2007-12-8 09:25
原帖由 orochichu 於 2007-12-8 08:00 發表
多謝各位大大 我張會買DRIFT MASTER 同TB5 KEKE再加 YOKOMO既新個4 SET  中單 直頭 釱弓但 同C字型藍色裝係上下搖臂個個野(=.=我唔知個個野應該叫D咩...因為係新手...哈哈)   咁我應該買咩SERVO好同咩馬打好 我想買6 ...

Good!!!
C字型藍色裝係上下搖臂個個野 - 金屬C座
咁我應該買咩SERVO好 - 我個人喜好KO Servo 2413啦,再唔係無刷Servo囉
馬打- 6.5R 一定都唔慢架喇!!
好大既電容 = 好大既電容  
作者: orochichu    時間: 2007-12-8 09:46
=.=O...叫C座 咁個粒大電容係比咩野用傢 咁4.5R馬打好淨6.5R呀 邊個快D傢 仲有無刷同有刷又有咩分別同有咩好呢 KEKE 我真係一個問題少年
原帖由 penny. 於 2007-12-8 09:25 發表

Good!!!
C字型藍色裝係上下搖臂個個野 - 金屬C座
咁我應該買咩SERVO好 - 我個人喜好KO Servo 2413啦,再唔係無刷Servo囉
馬打- 6.5R 一定都唔慢架喇!!
好大既電容 = 好大既電容  

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2