RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11591|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小弟想知多D同車有關的東西,今次係死氣喉

beebone 發表於 2011-12-30 18:27:09 | 顯示全部樓層
喉咀大少同性能無關, 關鍵係整套死氣喉由頭至尾既組合.
口徑愈大, 死氣壓力細, 底轉起圍弱, 但高轉夠出. 口徑細就相反.
要嘈同口徑大少又無關, 事乎你用既死氣古, 直出或用既死氣棉質地.
汽車雜誌唔會解釋咁多你知, 要蒲多D車房
beebone 發表於 2011-12-30 18:37:24 | 顯示全部樓層

排氣管上裝有排放氣體淨化裝置和消音裝置,(Cat 同Muffler順唔順對油耗有影響ga)
這些對發動機的油耗沒有影響,
有的改裝把發動機上的芭蕉頭改大是為了使高轉速下的排氣更加順暢,(exhaust manifold無人改粗, 只有換等長或更順滑既死氣蕉增加抰扭力)
與油耗沒有關係,
發動機是根據探測排氣的成份調整噴油量的,(O2 探測排氣只係底轉時起作用, 高轉時O2唔會有作用, ECU只會睇高轉既fuel map做O野)
增大排氣管不會對排氣的成份產生影響,
故排氣管改粗不能增加功率,
也不會增加油耗。
換左響喉,又噪、又大食、又無力,為乜?
beebone 發表於 2011-12-30 18:38:17 | 顯示全部樓層
BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:28
即是只要在原裝喉拿走消音器,就可以有響喉的效果?

唔用死氣古得, 等收告票囉, 中硬.
beebone 發表於 2011-12-30 18:55:23 | 顯示全部樓層
BUZZ777 發表於 2011-12-30 18:51
哦...姐係一係唔好搞,一搞就搞大佢

你改揸飛機咪嘈囉
beebone 發表於 2011-12-30 21:21:50 | 顯示全部樓層
iggihk 發表於 2011-12-30 21:03
It also applies to Supercharge engine~

Yes, some of the SC car equiped with BOV.