RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3468|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教裝南瓜車後問題

monkichi0210 發表於 2008-3-4 02:49:39 | 顯示全部樓層
monkichi0210 發表於 2008-3-4 02:52:36 | 顯示全部樓層
原帖由 BearKing 於 2008-3-4 02:33 發表
改油壓........有咩好油壓介紹呀?

係咩????都唔關事........其實將支彈弓的長度改短就無事.....但其實無咁ga必要......因為都只係fun car一部.....改o左都唔會好跑D!!!!
monkichi0210 發表於 2008-3-4 23:45:48 | 顯示全部樓層
原帖由 vayeate 於 2008-3-4 02:56 發表

照枝油壓說明書seting 咁set 係會改善左呢個問題架

其實我只係想講.......改變這"反八字腳"問題.......換油壓不是唯一方法........
因為......在這簡陋的單A臂幾何上.....只要適量改短小小避震長度.....就會改變了反八字情況...........
情況就如你按壓車頭時一樣......正面睇車轆由"\.../"(反八字)咁樣......先變成"|...|"(正常).....再變成咁"/...\"(八字).....其實這就是這車/這懸掛的特性.........
而改用油壓會即時改變(善)這問題的主要原因.......是因為油壓比原本的彈弓避震短了....所以你會覺得改油壓幫到手.......但其實根本就是謬誤........
油壓是用來吸震的......如果只是因為"美觀".....不要八字腳而換.....用差不多半架車價錢.....實在太不值得了.......
BROTHER們當然有權這樣做......但硬說換了就可解決問題就未免有點本末倒置了......

另外......其實LB同MP這款車......玩的時候經常WHEELIE(起頭)......根本前輛的損耗不會大....不存在容易蝕埋一邊的問題.....
而且這是FUN CAR.....相信沒有人會要求佢入彎要準....出彎要快卦???如果係的話....我諗BROTHER揀錯車了........

以上所說只是希望BROTHER們可以明白多一點......不用使錯無謂錢........如有得罪....請見諒......

monkichi0210 發表於 2008-3-4 23:46:56 | 顯示全部樓層
原帖由 BearKing 於 2008-3-4 03:40 發表

咁枝油壓係唔係要另外買?原本果枝係彈弓好似無得改。買枝油壓有咩選擇呢?

唔改都無問題GA....信我啦!!!!!