RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ericsky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 16:22:46 | 顯示全部樓層
回復 133# mansiu
1/10獅子頭
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 19:27:04 | 顯示全部樓層
回復 138# ATSE1

下層最左邊係唔係有塊MCW ge車頭?

MCW??

係  勝利二型都普車身,頭和尾,頂(在依馬打上)
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 21:53:20 | 顯示全部樓層

回復 141# MRX-2

多謝C兄的讚賞。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-22 22:28:50 | 顯示全部樓層
回復 143# 馬輝

sorry,說得多左。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-28 09:41:55 | 顯示全部樓層

回復 148# yin1992

上面個部係銀牙,
下面個部係金牙。

除左面罩有明顯分別外,外型基本相同,  應該還有一隻面罩,和金牙很相似,我都好想知道怎稱呼。
但當然副偈唔同, " 金牙仔係V8 ,銀牙係直6 " (Daytona C兄提供資料 )  
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-28 09:59:25 | 顯示全部樓層
回復 150# wyman18

Bumper 已收到,等其餘金屬件到齊再post上來,現正set 緊 屋仔 如何安裝在龍骨的配件。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-28 10:48:39 | 顯示全部樓層
回復 152# leyland

我不是說這架,不過這架我未見過,個屋仔看起來相同,也是只差面罩不同好野wo!
我指的那面罩兩邊是斜的。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-28 11:08:58 | 顯示全部樓層
就是這架。
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-29 11:45:34 | 顯示全部樓層
回復 162# renault

多謝C兄指教,你是行內人嗎?
 樓主| ericsky 發表於 2010-7-30 12:54:08 | 顯示全部樓層

我有這盒模型,係KWS買,好貴,肉都赤。

咁你知唔知日本出D 盒仔1/150 貨車有冇這款

登錄/註冊後可看大圖

借相一用
 樓主| ericsky 發表於 2010-8-13 09:19:53 | 顯示全部樓層
回復 172# yin1992

唔係冇左消息 , 只係希望集齊配件,下星期會有相post。

自己隻右手打緊石膏,尾指四節骨裂左,希望快D埋口,到時收齊件可以set 位置噴油。
 樓主| ericsky 發表於 2010-8-13 16:12:33 | 顯示全部樓層
回復 176# yin1992
上星期紅暴雨在屋企大廈樓梯pk,水濕冼底.......
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-4 22:59:48 | 顯示全部樓層

近期工作很忙,只有把 金,銀 牙  的製作放在一旁先。 今天,因為有些工作上的配件必要直接到國內廠家交代。所以順便跟進之前order了的貨車配件。點數後才知道還欠  金牙面罩, 風隔鼓和屋仔金屬支撐架,會一星期後才補做。只能帶來已做好的配件回港先。

因為還要繼續工作,屋仔未上色,暫時用膠紙固定樣子。

同場加上,冇冷氣旅遊巴車。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

金屬門抽,手抽,倒後鏡,膠水潑。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

一件過用CNC 車出來的水潑,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好厚料的bumper ,定得死人!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| ericsky 發表於 2010-9-6 00:57:31 | 顯示全部樓層
回復 194# rabbitmomo

ERICSKY 兄希望你唔好介意, 我覺得隻港式軨唔係好全神, 係咪制作過程限制o左?

O...........傻啦,制作過程上基本冇乜限制,我畫得出,廠就會跟做,但繪圖時也要考慮CNC機 能否方便落刀,鋁材的厚度要足夠。
前令的羅C 是一件鋁車出來,當然,這樣比起要自己上羅C的車令在車工上煩好多,車工也貴很多。前令內藏了一粒磁石,這是唯一有限制的東西。

後令要用把假羅C用機逐粒打實,相當麻煩,廠家老細媽媽聲,比錢都唔想咁晒人工去咁做。

我也明你所講港式令欠全神的地方,是否這種你所想的?

登錄/註冊後可看大圖

這種令的車工費貴好多,如果買車頭跟車令用這種令會超支,............有幾何買屋仔咁價錢會跟埋車令及其他金屬配件!

或者第日獨立出套這種令吧。
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-6 01:03:35 | 顯示全部樓層
回復 195# B仔

Eric部旅遊巴做得好Detail..
**有冇整埋窗框?
THANKS.
窗框自己用LASER 造,到時用深籃色做玻璃窗,現只欠BUMPER 未落ORDER 造。
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-17 00:18:29 | 顯示全部樓層
今天收到其餘的配件啦,抽時間upload 上來。

金牙頭

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

銀牙頭

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

面罩合照

登錄/註冊後可看大圖

排氣件

登錄/註冊後可看大圖

敢問一聲,可否暫時舉舉手給我知,有多少C兄有興趣 金牙 或是 銀牙 ?
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-17 00:46:07 | 顯示全部樓層
回復 205# cx888

C 師 冷靜D,如果跟兩件,我就唔使問啦,不是覆膜出,用cnc車出來,體諒下。
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-17 15:27:53 | 顯示全部樓層
回復 215# mansiu

自己伸報,金牙夠老坑,粗獷D。
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-17 17:39:26 | 顯示全部樓層

全數如下:
車頭一件   cnc 原件
面罩一隻   cnc 原件
水潑 三隻  cnc 原件  ( 末確定 鋁或膠件 )
排氣組件   cnc 原件

上色bumper             (鋁 )
車頭所有玻璃
指揮燈
倒後鏡  四件  ( 末確定 鋁或膠件 )
Hino logo     鏡鋼料蝕刻

車頭踏板    ( 用 Laser 切割 膠料 )
門鎖抽  兩隻            (鋁 )
車頭抽     兩隻         (鋁 )

車頭架  六件   (固定車頭與龍骨 )  (鋁 )
港式頭令尾令各一對連 拆令匙一隻    九件  
龍骨3尺一對   

早前說過價錢會因 order 而影響,只一次過order,日後不會散訂後補,廠戶要求40套以上才可以做到這個價,(請細心反看舊文,現不太方使在此講價 )
只有拍手掌不夠order,可能會取消生產。
希望幫忙投票 ,要金定要銀。      
 樓主| ericsky 發表於 2010-10-2 15:16:31 | 顯示全部樓層
回復 242# [email protected]

亞Sir , 你有興的話,大可以大手購入金牙,好似開車行咁,唔怕冇人要,肯定齊足數,功得無量。