RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Jonathanyu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變問題] 新買返黎既HWV3.1電變已經係壞

ivan仔 發表於 2015-3-26 01:33:02 | 顯示全部樓層
carven.chow 發表於 2015-3-24 18:03
其實會唔會師兄自己焊電子野個陣整壞左?

估計hobbywing唔會冇qc亂咁出野架喎 ...

是小弟幫樓主焊的, 可能我焊錯啦, 原裝有5條線, A+B-C, 睇清楚跟清楚去焊, 焊好兩個人4隻眼睇多次先插電, 插電都係兩個人買隻眼, 沒插錯, 插好+-等幾秒先開, 一開電沒幾內就好似有D怪味(個人覺得有問題), SET好中位之後比油向前OK之後突然停左魔打唔再轉, 比油電變LED燈的信號正常, 馬上關機再盟再SET中位一次, 之後魔打轉左兩秒就停左, 只好放棄.
可能我焊得唔好啦
ivan仔 發表於 2015-3-26 08:22:58 | 顯示全部樓層
bitmap 發表於 2015-3-26 03:04
A+B-C 5條線, 唔係原裝焊好哂咩? 我果隻係喎

原裝電變上5條線焊左的
ivan仔 發表於 2015-3-26 14:28:10 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2015-3-26 13:40
我覺得佢新手唔知焊錯乜啫,我信HW多過信佢

係囉我新手焊錯左囉, A+B-C 再對魔打ABC 對錯左囉,
如+-錯一定見東菇(燒電容,在IVE讀電子昤見唔小同學仔+-反轉就發生),
當時沒東菇, 魔打可以SET完中位轉幾下就停, 證明魔打沒焊錯,

CHING你講到係新手都會錯, 你信廠多過信自己的話, 你下次有野壞唔話人有問題,

講真電子野真係好難講, 要唔壞就玩幾年都唔壞, 要壞就....大家知道的唔多講,
不過一買返來裝完一試就壞, 我都係第一次見, 真係要買六合彩(我真係中左七獎有$40)
ivan仔 發表於 2015-3-26 14:34:03 | 顯示全部樓層
DLS 發表於 2015-3-26 14:00
大牌子有壞就人為問題, 細牌子有壞就肯定d 產品有問題

大牌子就唔會壞? 一定係人為?
三星大牌子嗎? 成日壞電話,
APPLE IPHONE 夠大牌子嗎? 都會新機開唔到機

真係大牌子唔會壞?
ivan仔 發表於 2015-3-27 13:58:51 | 顯示全部樓層
salton 發表於 2015-3-27 13:27
IVAN仔 不要生气,你能够帮朋友焊接,足以证明你乐意助人。
以我的经验,这种问题多数是马达和电变的ABC相 ...

我沒生氣, 只係看不過眼有D CHING第一句就話人係新手自己弄壞,

仲有就係大牌子壞就人為, 世界上有邊個大牌子保證唔會壞?
就算幾好的QC, 都有機會有問題產品,

唔怪得現在沒咩新手, 第一句就話人新手唔識, 大家都做過新手, 沒人一生出來就識玩車識焊野.
樓主都好努力學玩車, 有唔識都會問清楚, 唔係自己唔識又亂試野而壞野.
ivan仔 發表於 2015-3-31 23:44:17 | 顯示全部樓層
salton 發表於 2015-3-31 21:13
小弟前两天特意到维修部查看了你送修的电变以及了解具体损坏原因。

你的电变检测结果是C相功率管有部分 ...

你的电变检测结果是C相功率管有部分烧坏。类似这样的情况多发生于输出端有短路现象

我有幾樣野想問關於 C相功率管有部分烧坏:
1. C相功率管有部分烧坏,输出端有短路现象, 是C相短路了什麼? 短路A+B-C的那一個位置?
2. 如果C相短路B相, 想問在這樣如開電源, 比油魔打會轉動嗎?(這樣的話就是焊魔打時短路, 如短路位置一定會有火光, 不過當時沒有, 魔打還可以一直轉動)
3. 其他A/B相有烧坏?
4. 如果不是C相短路B相的話, 是否C相短路(-)? 如這樣短路的話, 一定不是人為, 因為A+B-C 在電變位置本身是焊好的, 我只焊ABC在魔打上, +-焊在焦插上.

我可以好確定是這隻HOBBY WING V3.1本身有問題, 因為以我所知如是短路, 魔打一定不會轉動(當時魔打會轉), 還有的是, 魔打ABC位置沒有短路時產生的燒黑現象, 如給我說中是C相跟(-)短路的話, HOBBY WING V3.1 現在新包裝的麻煩回收, 因為本身A+B-C已經焊好線, 不過有機會短路.

ivan仔 發表於 2015-3-31 23:51:01 | 顯示全部樓層
我覺得品質有問題, 一開動就有燒野味道, 再看沒電線短路,

現場你們看到C相燒了,就回覆維修了事?

真的希望查清楚是什麼跟什麼短路, 要是短路沒可能只有一條線有問題.
ivan仔 發表於 2015-4-1 14:26:45 | 顯示全部樓層
salton 發表於 2015-4-1 10:46
“C相功率管有部分烧坏。类似这样的情况多发生于输出端有短路现象”
1、这句话的意思不是说一定,而是说 ...

我想此事到此,应可告一段落。

買家新買回來就有問題, 現在推到買家身上, 現維修換零件了事, 現在是否代表因賣家使用不當, 所以不能更換一隻全新ESC呢?

如果係的話, 那就算了, 這就是最好的售後服務, 沒野可以再講,

##新買返黎既HWV3.1電變已經係壞## 這句話不能收回, 因為都說不出是什麼原因壞, 還有的是, 才買兩天裝上就出事, 兩星期內送修, 回答內部C相部份燒毀, 更換輸出板了事.

下次買HOBBY WING 電變時會先拍片, 一直影下所有過程, 到時有壞就有片為證, 現在講咩都沒用.
ivan仔 發表於 2015-4-2 01:51:37 | 顯示全部樓層
1312 發表於 2015-4-1 22:51
aBC+- 都焊好哂線準長些及電容要四粒裝
買回來就方便,自己焊電位及摩打
減低焊接時產生過熱,燒左就買家硬 ...

現在是方便, 不過現在就是有問題, 我只焊+- ABC, 焊好後有看清楚沒錯及沒短路, SET中位後比油魔打轉之後電變入面有怪味,

現在送修話C相燒壞了, 原因多數係短路問題, 沒多解釋就只換輸出板了事, 全新買回來就這樣(不到3天, 玩都沒玩過), 好大機會本身出廠有問題, 不過算啦

有片先有真相, 現在咩都沒, 廠話咩就咩啦, 唔換都沒辦法, 再講都沒用, 現只想講, 裝之前要有朋友在幫你拍影片, 有影片有真相, 出事時保障自己.
ivan仔 發表於 2015-4-3 15:18:42 | 顯示全部樓層
f104wgp 發表於 2015-4-3 14:58
師兄:我的HW V3 3。1都有差不多同樣問題,就是裝上車後比油行不到5秒就停,比油也不行,但用手推下架車 ...

叫小車幫你手啦, 這問題不是單一出現, 和我朋友的問題差唔多, 如果送收真的希望好盈查清楚是否真的有問題(出品問題)

我唔係想話好盈出品差, 只希望查出是否出品真的有問題, 如真的是有問題希望盡快處理及解決問題所在,
我自己手上都有兩隻好盈ESC, 都覺得唔錯就推薦比朋友用, 我自己都想好盈以後有好的出品(價錢公道).

ivan仔 發表於 2015-4-30 20:27:44 | 顯示全部樓層
有感線有沒接好?