RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4909|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Choro Q 車殼 車窗黑色的 有影響接收嗎?

relo 發表於 2009-2-13 23:46:20 | 顯示全部樓層
紅外線還紅外線, 可見光還可見光
光線穿唔到唔代表紅外線穿唔到

除左電鍍版, 一般q車改左之後都應該接收到架

影響接收有以下幾點
1) 顏色(某類顏色會對紅外線有影響, 但較次要)
2) 車殼厚度(折射導致訊號損失既問題, 3v既紅外線冇太大既射透力, 主要)
3) 隱蔽情況 (就係講你車殼入面留左幾多空間俾個接收器, 較主要)

但係要用顏色做比較都好難, 唔同車有唔同形狀, 車殼厚薄都唔同, 都會影響接收能力
relo 發表於 2009-2-14 00:32:20 | 顯示全部樓層
你不如買左佢返黎改先啦 一步一步試你就知要點做架啦
電阻就係串聯發射LED個粒(我冇相)
relo 發表於 2009-2-14 01:48:38 | 顯示全部樓層
A 邦快d改控, 等你份報告
relo 發表於 2009-2-14 02:13:29 | 顯示全部樓層
我係0更新= ="(狂汗)
relo 發表於 2009-2-18 23:02:21 | 顯示全部樓層

呢個就一定要搞清楚.....吸收強係指物件本身, 但穿透力係指信號; (物質)吸收力強 同 (訊號)穿透力強弱 冇關係, 只係相對既概念(即係吸收力弱左你會覺得穿透力強左)

黑白色係一個極端例子, 原理就好似白色冇咁吸熱, 黑色就吸熱好好; 熱能同紅外線既關係始終密不可分
但以顏色判斷吸收力強弱其實也不夠全面....就光啞/物質表面本身都有影響(越講越複雜).....省幾百字

relo 發表於 2009-2-18 23:39:00 | 顯示全部樓層
可見光(七色)係wave既一類, 紅外線都係wave既一種
但係可見光同紅外線, 點分類其實由波長/頻率決定

而 紅外線既波長 比 可見光既 長, 其實 紅外線既波長 岩岩比 可見光紅色 為長, 但紅外線同可見光紅色唔同, 肉眼亦都唔見到紅外線係紅色

但係話穿透力強唔強呢點好難講, 因為呢d係比較性既問題
既然問到呢度就一定要講清楚....穿透力其實同頻率有關, 頻率越高"穿透力"越強, 但"射程"越短, 即係穿透到紙多張紙同個訊號去到幾遠既分別

但就steer黎計我地唔可以改到紅外線既頻率同波長, 所以就要由物料同功率著手, 而透過提高功率(例如大d電壓)我地可以提高紅外線既穿透力同射程, 如果個控可以頂到4.5v/6v咁steer既控制距離應該可以高好多

如果一講就真係好長架.....又唔想講d唔講d

但返返去最初黎計.....我覺得steer本身既控制距離已經唔差啦 未必有需要改造呢part

relo 發表於 2009-2-19 00:04:44 | 顯示全部樓層
我睇到自己打既都覺得好長.....  好似洗版咁