RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: billgate803
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Axial Yeti 技術討論區

樓主| billgate803 發表於 2015-6-10 12:50:04 | 顯示全部樓層

在庫中
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-10 13:13:01 | 顯示全部樓層
這件mip萬向的重量適中好多,xtra的超級重
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-10 13:31:23 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-9 22:32
thx 聶風 ching..

如果rtr用2s, 4-5000mA電大約可以玩幾耐呢?

用過放咇咇器,yahoo 拍賣或雷達行有售,約$25蚊件,廣華街約$40件
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-10 13:33:39 | 顯示全部樓層
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-10 22:47:34 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-10 21:51
請問2s/3s既速度會相差好遠嗎.....仲諗緊買邊種.......

2s夠曬
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-12 17:21:20 | 顯示全部樓層
mikuro 發表於 2015-6-11 16:11
想問大家用邊隻接收?
原來MX-v 隻接收放唔入車底箱

我用futaba 2pl接收, 放esc則邊, 其實車的左邊都有個箱, 該箱上下可放接收
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 08:27:03 | 顯示全部樓層
馬糬 發表於 2015-6-13 00:19
請問各位師兄,如要用以下的車軚在Yeti上,可否建議用哪些車軨?  Pro-Line Interco TSL SX Sawmper XL 2.2" ...

http://www.rcmart.com/proline-27 ... eights-p-57907.html
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 19:30:25 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-13 17:27
入手RTR版用2s都巳經夠快, thx ching提點.
但有個小問題, 有時向前急停後 再立刻向後會冇反應, 要放開油門 ...

正常的esc setting,這是先brake後倒後,試想想如沒有此設定,部車一落brake, 部車就會full油門入後波都幾危險,因部車無後崩把,如行賽道或山道,亦很難操控
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 19:37:13 | 顯示全部樓層
mikuro 發表於 2015-6-13 14:20
架yeti 砌左四晚, 說明書都好清楚易明. 砌起左都有成2.8kg
今朝囝囝幫我首航, 真係好好玩  ...

嗯嗯,很認同都好易砌,不過記得部車唔好set得太快,夠快就好收了,因部車的尾軸同一般1/10房車一樣粗,但要承受兩倍車重,即1/10約1.5kg重,yeti有成3kg重,如部車太快,一反條車軸會好易彎
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 19:40:45 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-13 12:14
之前請教billgate師兄馬達齒輪唔該晒,540馬達pinion gear 16T 去rc媽買了33元貴都冇計,我經驗淺覺得yeti ...

warehouse兄不用客氣,討論區係大家分享下先開心的,有機會都放架yeti車相上來分享下
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 23:39:36 | 顯示全部樓層
馬糬 發表於 2015-6-13 20:16
多謝ching介紹,但可惜RC媽賣哂了!

通常一個月內返貨
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-13 23:43:41 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-13 21:59
billgate ching 請教你這車servo 4.5KG扭力夠用嗎,放屋企地板停車狀態擰左右轉向移少少,但拿起部車轉向就 ...

我就用9KG, 因為個車轆直徑大, 加上車重, 對SERVO扭力要求較高,,, 有些師兄用15KG以上SERVO
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 11:28:57 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-6-14 00:04
billgate ching, 但rtr版隻TSX45 servo唔係10.9kg扭力?

http://www.tacticrc.com/servos/

嗯嗯,10.9kg扭力
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 11:30:24 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-14 00:34
唔該billgate樓主及各師兄,我要換servo。

好丫,用hirosaka幾好
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 16:17:19 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-14 15:54
先謝billgate及聶風ching指點,剛看rc媽,請問hirosaka#hs000008或#hs000009較適合這3KG重之車轉向。 ...

兩款都ok,00008個款就輕些少,和細些少,,00009就大扭力幾kg, 各有各好,如果我揀就00008, 因9kg已夠力,第二就因很多車都要配合這細size servo,可空出更多空間,放其他電子野,令重心下移,當然,咁大部車影響就很輕微。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 16:36:49 | 顯示全部樓層
聶風 發表於 2015-6-14 11:59
Servo 有 10KG 好足夠,多餘力會被 Servo Saver 卸晒
尾擔幼但唔脆,我玩到扯斷膠拉桿尾擔都無事
如果你手 ...

聶風兄,講得岩,我都覺yeti啲膠幾有彈性,唔駛換咁多金屬件
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 19:55:30 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-14 19:42
謝billgate樓主指點servo,剛看見有ching買kit2100元,我喺亞媽度買左2340元,差額剛夠買hirosaka舵機,如 ...

我見極速賣$2080yeti kit, rcmart係車價貴少少,但hirosaka servo及gpm件就rcmart平過廣華街, 但極速的gpm件係貴rcmart 20%, 但極速勝在多色,,proline tire方面,都係rcmart平過極速。
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-14 19:57:22 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-14 19:42
謝billgate樓主指點servo,剛看見有ching買kit2100元,我喺亞媽度買左2340元,差額剛夠買hirosaka舵機,如 ...

sanwa 的遙控就無留意開了
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-17 16:44:21 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-17 16:34
pault ching 請問yeti個袋嘅網站內找不到聯絡電話地址,可否上店付現金,唔該。 ...

試過上hobbyking, 佢地無上門付款,只有網上信用咭/paypal購物,小弟只得現金,已放棄在hobbyking買野
 樓主| billgate803 發表於 2015-6-17 16:48:12 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2015-6-17 15:44
billgate ching ,已換hirosaka舵機,轉馱力水強勁,現用escTBLE-02s及摩打M&Y Tune up motor 300RB Buggy ...

是否$500想買esc & motor?如esc 用tble-02(60A)可以不換,motor可用speed passion v3, 13.5R,rcmart $27x
(但如果upgrade esc到120A, 可用較低turn摩打,如6.5R),