RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: doc
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SAKURA D3 落地!!

doc 發表於 2013-6-2 17:49:28 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
終於落地啦 , 不過部車仲有排執!

先來全相一副!
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 17:56:17 | 顯示全部樓層
BUY LIST
車架 : SAKURA D3 CS $6xx
摩打 : SP - 怒響 10.5T $3XX
電變 : HW - XERUN STOCK 60A $4XX
伺服 : FUTABA - S3003 $7X
遙控 : FLYSKY - GT3C $3XX
電池 : SB - LIPO 5000mah 40C $2XX
叉機 : SKYRC - I MAX B6 AC/DC $3XX
工具 : $2XX
全數落樓埋單價 : $2800
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 18:05:02 | 顯示全部樓層
係 , 咁大獲.....係淨係覺得隻摩打唔係好配合呢隻車架 , 三條線會HI到條避震
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:12:17 | 顯示全部樓層
fix埋走線既問題 , 個頭轉向同各ching所講真係好多虛位 , 一步一步慢慢執返好先得!!
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:13:41 | 顯示全部樓層
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:19:32 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-2 18:44
讚同,我都係走油壓板下面,但你個電變D線放出面會好D。

個senor cable 插口係電變d線下面 , 掉轉擺會插唔到條senor@_@
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:27:50 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-2 20:21
想問下呢個殼吸唔吸得曬D3 呀?

都ok~原裝鈴係咪0 offset?
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:36:55 | 顯示全部樓層
如個用我個隻電變要買返條use cable / program card 先可以set 返行前行後 , 如果唔係就好似我而家咁淨係可以行前.....
 樓主| doc 發表於 2013-6-2 20:46:30 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-2 20:38
因為我見Yahoo 有人賣,好平,一舊有找,想試下。

用隱型殼柱會好d , 唔係既話差唔多去頭燈位開窿
 樓主| doc 發表於 2013-6-3 00:57:28 來自手機 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2013-6-2 19:53
你個叉同我一樣WOR。

部差機storeage mode係味唔識自己停?都差左成個幾鐘,個mon都show左7.6v
 樓主| doc 發表於 2013-6-3 12:25:36 來自手機 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-6-3 01:54
你個部原來即係e-station BC6,咁都好D,我都係用緊e-station,係儲存模式,係一定要SET返LI PO每CELL 3.7V, ...

見有d唔對路一早stop左@@都係買定d防爆袋好d
 樓主| doc 發表於 2013-6-3 20:27:42 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我都係玩下,自古成功在嘗試,做下白老鼠都冇咩所謂,10.5T定13.5T對而家既我來講都只不過係數字〜其實在於我呢個新仔,最重要係電子野既安全性@@
 樓主| doc 發表於 2013-6-3 20:39:00 來自手機 | 顯示全部樓層
LOSE 發表於 2013-6-3 17:05
小心D都係好事,早年都有好幾單火燒屋,SET返每CELL3.7V未?應該好似另外重有兩項安全設定,差電容量,同埋時 ...

即係lipo 1s 計最低3.2v , 最高4.2v , 保存3.8v?
小弟對呢方面既知識係百痴,淨係之前爬過下文得出既結論,今日買左hw張program卡,可以check埋電,部差機一陣返到屋企checkcheck先
 樓主| doc 發表於 2013-6-3 22:54:56 | 顯示全部樓層
另外問多問
於終齒比係唔係 大減齒/摩打齒 X1.9 ?
SP說明書推介隻怒響10.5T 齒輪比 係4.5~5.8
咁我部車係 : 大減齒80T / 摩打齒 18T X1.9 = 8.4
咁咪原全唔啱..@_@