RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12633|回復: 62
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MG 電鍍版新安洲

d.s 發表於 2010-1-24 12:45:08 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
好閃.....
 樓主| d.s 發表於 2010-1-24 23:31:19 | 顯示全部樓層
電鍍版中的最愛HCM PRO沙煞比

若果隻新安洲冇咁"令"就正嘞
 樓主| d.s 發表於 2010-1-25 00:38:25 | 顯示全部樓層

7# AMAT

噢~我唔係講水口,係講兩種電鍍質感分別.

普通MG新安洲我冇,唔知d水口點設計,
但MG電鍍百式就冇水口問題,皆因係水口設計好,我砌過,都OK~!
 樓主| d.s 發表於 2010-1-25 12:50:42 | 顯示全部樓層
 樓主| d.s 發表於 2010-3-8 12:24:38 | 顯示全部樓層
見到張相,可以慳番~~
 樓主| d.s 發表於 2010-3-8 22:44:45 | 顯示全部樓層
呢D係電鍍版的通病....你唔係唔知呀?
所以我從來對電鍍版無興趣,
一來呢D"的"位好外眼,二來砌好左放出來,二三年就會氧化...Dgloss面...變左Matt...
RCman 發表於 2010-3-8 12:27

如果我答你唔知,加句師兄你好勁呀!!
會唔會令你好興奮?

電鍍版的通病?
你有冇砌過MG 電鍍版百式??
冇就買盒砌下,睇下N年前BANDAI用咩方法就可以收埋d水口!

ps:果d叫水口位,唔係叫"的"
 樓主| d.s 發表於 2010-3-10 01:02:33 | 顯示全部樓層
師兄,你知定係唔知....我點會興奮,你又唔係女
我只係奇怪你對電鍍版甘有興趣,你應一定知電鍍版的問題己矣。
但你post果張相又比人覺得為好驚訝甘
"百式"我對佢無興趣,一個都無買過。
不過都知它設計果盒"高清版"時,是用上了隱藏式水口。
果盒高清版....是為電鍍而設計出來,才會有如此分模設計。
你可以數下Bandi有幾多款電鍍版不是由普通版改成電鍍版再發售呢?
千其唔好用一盒百式高清版....就以遍蓋全....就當bandi出電鍍版..就理應出隱藏水口比過你?
而呢合新安洲....多數都係前作的MG版電鍍完又搶錢,bandi多用的手段,一雞幾味。
例如單係一盒MG Unicorn 獨角獸...以經有三個版本(普通MG, 電鍍版,gloss 真珠版,仲未計剛剛出果部+MS cage添 )

ps: 多謝你敎識我"水口"....呢個名啦
你唔講...我真係可能唔知叫做"水口"添
我係模型新手,好多野都唔識。多謝前輩你指敎,謝謝
RCman 發表於 2010-3-9 09:24

新手君,唔識模型嘅嘢唔緊要,
但做人要有禮貌,唔識唔明咪亂串人呢d基本做人道理緊要d,
正所謂[先獠者賤,打死無怨],屋企冇教,學校都有教啩?

我唔明我post張相出嚟點解會令你覺得我好驚訝??
你可以睇番post 8,我已表明我冇普通版,唔知水口點設計,
所以我係對佢有期望,而我post張相出嚟只係有對呢隻電鍍版失望,
純粹分享,但冇諗過要比你串~

你都識講,Bandai有某D模型係會為將來出電鍍版而用隱藏式水口,
1/100迷惘就係好例子,咁我對新安洲有期望有幾新奇?!

另外,新手君,話多樣嘢你知,
MG百式係先出電鍍版,再出大氣層突入版先到高清版,係一早就以隱藏式水口設計,
唔好搞錯次序,知冇?

認咗新手,要人指教就謙虛d,咪再叻唔切,串串貢啦~