RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lummbee
打印 上一主題 下一主題
收起左側

窮人的 MD500

lummbee 發表於 2012-3-29 03:28:56 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見到D Ching大大部o既MD500,流晒口水,唯有自己整部細細地o係屋企玩o下.
用Mini CP機體裝落以前買落o既九鷹Bravo殼度
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-29 13:51:49 | 顯示全部樓層
回復 kamboy 的帖子

唔明問題,指rudder自轉?是否尾摩轉向反轉?
AILE不正常?AILE及PITCH servo反轉插?因2613V同4G3接收唔同.
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-29 14:19:20 | 顯示全部樓層
回復 goodseller 的帖子

就係呢部啦Ching
睇o下差幾遠
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-29 14:27:10 | 顯示全部樓層

D03尾調與4G3尾調不同,是CB100主摩用電調,接線是電池至尾調再連接至主調,供參考.
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-29 14:33:41 | 顯示全部樓層

用番原本固定機殼o既殼柱,不過Bravo殼要自己搵位鑽孔.
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-29 18:39:03 | 顯示全部樓層
回復 LamaV3 的帖子

呢樣唔得,起碼CB100個大齒已大過個殼,況且CB100同而家D三軸加flybarless已經無得比.
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-30 00:27:54 | 顯示全部樓層

呢架黑鷹算係難度最高o既一部,由最初用4G3機架,轉用V120D03,至現在用Genius CP接收,攪到頭都大埋
主要係個殼太重,機轆好快爛,初時用4G3已跌過機,所以細配件都跌晒,一盒模型要百幾蚊,我都唔捨得買多盒o黎整靚佢,奉勸唔好攪啦
俾D相你睇o下啦
千瘡百孔o既殼
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-30 00:52:17 | 顯示全部樓層

我諗你部MCPX未set好至會咁講,CB100 servo行程量好細,慢飛無問題,過快會好難救機,MCPX係3D機,靈敏係好正常,況且CP機比FP機型好多
CB100可推介o既殼只有Udi出o既U1黑鷹
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-30 19:30:31 | 顯示全部樓層
回復 simon540 的帖子

多謝讚賞,呢D燈係鴨記普通 LED,自己拉線
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-30 20:33:16 | 顯示全部樓層

千祈唔好咁講,玩模型無話屎唔屎,況且每人取向唔同,至緊要好玩.
我初玩o個時都係從九鷹及CB100開始,咪又係炒到九彩,不過玩落去至感覺到CB100越o黎越唔夠玩,如果你由CB100直上MCPX都無問題,不過要將ELEV及AILE行程set細D至70%及將expo set至+30以上就會易玩好多.
 樓主| lummbee 發表於 2012-3-30 20:38:10 | 顯示全部樓層

呢個殼以前啞苦都有得買,而家可能要去淘.
個殼用軟膠做,好cum用,如你真係買o黎改就到時再發問啦
 樓主| lummbee 發表於 2012-4-2 03:48:16 | 顯示全部樓層

弓起哂!
白色尾管,個尾槳係藍色,果然好原裝,爛o左應該買唔返
最近發現D03改用MCPX底板更好操控,重好過G CP底板,所以我部4B120又要變身