RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

manju 發表於 2009-8-27 01:01:15 | 顯示全部樓層
限滑係用尼保護傳動組件及摩打, 係落地或KICK野時卸力, 好少人會當依個係調教項目, 因為一個正確既安裝後係唔駛再點攪佢, 通常係全緊後放半圈至一圈, 用手指按實大牙然後推架車, 剛剛好用大力先推得郁(仲要感覺係不能連續推)就正確

行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度

ftbingobingo 發表於 26/8/2009 04:09 PM

兩份 Manual 都無你所講什麼 "係落地或KICK野時卸力"
人地設計用來調整扭力, 你又話 "唔係TORQUE LIMITER"
E-firestorm 果份話放鬆限滑可減小 Wheelie, 你又話 "什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比"

看來你講的是你所 "以為" 的事情

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

manju 發表於 2009-8-27 09:58:24 | 顯示全部樓層
佢地真係e-maxx(定唔知ep)判官定大狀尼架, 好屬d例同口才好了得架, 仲熟讀manual添.......講左d野或situation out of manual佢地就隊架啦.......
ftbingobingo 發表於 27/8/2009 02:40 AM

係人地廠方設計出黎, 寫出部件既用途, 吾係我作既~
設計出來係限制車輪扭力, 我相信對傅動有保護作用,

有 Brother  以為 "限滑既用途唔係TORQUE LIMITER"
但設計出黎真係用來限制車輪扭力, 我貼一貼 Manual 道明其用途躇~~

~我不是熟讀Manual 只不過我睇到 D 野 可以交流, 點知Brother 好似
部油車甘撻著左甘,
又咩咩 "仲要有好詳細既說明書, 睇完登時變高手"......"可能人地英文太好, 以為"shock"係油壓避震咁解"......
我都無出聲了, 仲係度玩單打...............真係返老還童........好幼稚
manju 發表於 2009-8-27 10:03:15 | 顯示全部樓層
張圖有呢句咩?anyway....你鍾意較到個限滑好緊好緊o黎wheelie都得o既,咪由佢冇左個作用囉
smallfaifai 發表於 27/8/2009 09:59 AM

Mud 你睇吾到咩
manju 發表於 2009-8-27 10:16:26 | 顯示全部樓層
咁係我眼大睇過籠,唔夠D高手睇得多說明書啦

我只係知扭得太緊or太鬆、唔係俾架車正常行走o既 slipper會燒左塊slopper pad、會掃齒、嚴重o既仲會燒摩打電變,到時就好慘啦
smallfaifai 發表於 27/8/2009 10:08 AM

又玩單打, 睇漏左味睇漏左 lor~ 真惡搞
manju 發表於 2010-10-28 09:16:46 | 顯示全部樓層
今日玩架summit鎖住差速行車突然架車唔識行只有摩打空轉,
想請問有冇ching知道發生乜野事?同埋點整~唔該~t ...
makinura 發表於 25/10/2010 09:59 PM

好難話到你知 wor~
可能 Pinion gear 粒機米鬆左,
可能 Motor Mount 鬆左,
可能波箱掃左齒..
要 DIY Check 下, 或者星期日拿去 TKO比 D 師兄睇睇!
manju 發表於 2010-10-28 18:55:50 | 顯示全部樓層
首先唔該晒2位ching嘅解答
問題已經解決o左,
原來係轉高低齒支桿唔暢順埋唔晒變 ...
makinura 發表於 28/10/2010 04:06 PM

所以話 KY 呢樣野係必須的, 不可一時不備~
manju 發表於 2010-10-28 21:06:53 | 顯示全部樓層
惡搞版emaxx,明天拿去jv試車,請問有無師兄試過咁玩?有咩要注意? 估計條胎好快玩完
ThomasZ 發表於 28/10/2010 07:43 PM

記得拍 movie 黎睇睇!!
manju 發表於 2011-4-13 18:39:18 | 顯示全部樓層
mansiu 發表於 2011-4-9 11:42
入境進行中,請稍後

正!  有得玩