RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11072|回復: 83
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新玩具 Blade® mCP X BL

LamaV3 發表於 2013-2-16 16:57:53 | 顯示全部樓層
MCPX新舊版兩兄弟

一直玩開舊版碳刷越玩越鍾意, 機仔之中佢個FBL Gyro可以話最好, 極穩定好聽話, 學3D一流, Cup轉左都可以放晒手一陣去拉返條褲鏈 , 基本上改得既都改晒, 係從來沒有改無刷, 因為原裝動力在屋企玩或樓下小草地玩比較小壓力!當然, 原裝機玩3D 比pitch一定要好柔, 唔係就.....

但有時係富山飛完大機, 拎隻小雞出來玩下成日頂唔住D風, 所以係時候入多隻無刷版呢

登錄/註冊後可看大圖

同細路合照!!

登錄/註冊後可看大圖

借細路件衫著下

登錄/註冊後可看大圖

除衫就見到無刷主電機

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩兄弟全裸

登錄/註冊後可看大圖
LamaV3 發表於 2013-2-16 17:39:02 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-16 17:07
試機未, 這部比 mcpx 勁好多

得一舊電, 所以只係咁依試左一個flight, 玩慣左碳刷版動力好柔, 一玩無刷估佢唔到動力咁勁, 玩玩下做個向後半圓再抽返起時比負pitch太多, 一野抽到衝左上樹撞到樹枝, 整甩左個大餅, 好彩係同舊款共用, 現在裝住舊既先, 明天再試機
LamaV3 發表於 2013-2-16 17:40:35 | 顯示全部樓層
話時話, JH得機賣沒有電賣, 阿B到又未有BL用HXXK電住, only兄去邊到搵電??
LamaV3 發表於 2013-2-16 17:41:26 | 顯示全部樓層
cf2468 發表於 2013-2-16 17:13
無刷板幾$左右呢?

千九有找
LamaV3 發表於 2013-2-17 09:54:49 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-16 22:48
周圍都未有電買, 剛剛諗到用 2 粒 mcpx 自己駁線頂住先
線材插頭我家有, 明天動手整
...

師兄你D DIY真勁, D插頭係搵到搵到咁??
LamaV3 發表於 2013-2-17 17:01:27 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-17 13:11
插頭, 鴨記華輝可找到

完成任務

Only兄, 請問知唔知Spektrum控如何設定BL的尾巴感度??
BL的金魚尾很嚴重呢
LamaV3 發表於 2013-2-17 17:02:44 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-17 13:11
插頭, 鴨記華輝可找到

完成任務

二合人後效果如何??
LamaV3 發表於 2013-2-18 20:45:48 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-18 19:16
剛剛試了把主槳收緊到差不多不會轉動
Gyro set 到約 22%
慢速左右旋金魚尾明顯減低 ...

台灣有機又叫我試先做主槳平衡, 再轉用KBDD尾槳, 話可能有改善, 遲D詆下先
LamaV3 發表於 2013-2-18 20:45:55 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-18 19:16
剛剛試了把主槳收緊到差不多不會轉動
Gyro set 到約 22%
慢速左右旋金魚尾明顯減低 ...

台灣有機又叫我試先做主槳平衡, 再轉用KBDD尾槳, 話可能有改善, 遲D詆下先
LamaV3 發表於 2013-2-18 22:18:16 | 顯示全部樓層

堅呀!!
咁多好多電選擇呢!!
另外我睇左幾版你比我helifreak條link, 大致知道點set BL的Gyro Sens, 但有亦好像想玩3D鎖尾鎖得實就唔可以較低個sens, 要接收金魚尾........今日試左兩個Flight, Cup來Cup去大pitch上上落落, 其實飛緊時係無金魚, 只有停定
Hold機時才金魚呢
LamaV3 發表於 2013-2-18 22:18:24 | 顯示全部樓層

堅呀!!
咁多好多電選擇呢!!
另外我睇左幾版你比我helifreak條link, 大致知道點set BL的Gyro Sens, 但有亦好像想玩3D鎖尾鎖得實就唔可以較低個sens, 要接收金魚尾........今日試左兩個Flight, Cup來Cup去大pitch上上落落, 其實飛緊時係無金魚, 只有停定
Hold機時才金魚呢
LamaV3 發表於 2013-2-20 07:32:57 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-19 21:00
mcpx bl 電池插轉標準 2s 插頭

電子野真係你最在行呀
另外想問你UN差機係咪可以淨係用鋰電平衡頭對每個Cell獨立差呢??
LamaV3 發表於 2013-2-21 20:59:11 | 顯示全部樓層
剛到手的淘寶某牌子代用電, 這粒是該廠為130X制做的2S 35C 300mah, 用於BL有點緊, 要除下頭殼慢慢塞才塞進去, 有點開苞的感覺
剛剛試了相當爆, 初步感覺力量比原廠爆, 但跟過往用這品牌經驗
耐用性不及原廠好, 但價錢便宜一半以上, 性價比不錯呢

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
LamaV3 發表於 2013-2-21 21:33:07 | 顯示全部樓層
日為部BL換件新衫, 攪下新意思

Fusuno頭罩

登錄/註冊後可看大圖

KBDD尾槳, 可以解決了BL天生金魚尾的問題

登錄/註冊後可看大圖

MCPX V2用的KBDD主槳, 比BL原裝槳短少少, 剛試左連續翻足三分鍾, 升力完全沒有問題, 可以用住先, 等遲D
KBDD真正出比BL用主槳時再換

登錄/註冊後可看大圖

LamaV3 發表於 2013-2-21 22:02:41 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-21 21:55
高手, 可以在家中連 '翻' 3 分鐘
我最多在家中飛航道

落樓下花園咋.......係屋企翻真係唔敢...........
LamaV3 發表於 2013-2-22 09:27:43 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-21 21:57
可惜大咗少少, 唔係我可以搵人幫我係英國寄過來

http://www.ebay.com.hk/itm/Turnigy-nano-tech-260ma ...

•Dimensions: 33x20x13.5mm

闊得濟, 塞唔落呢.....

另外因為BL力量比以前V2大左好多, 但竟然係共用返原本個大餅, 係咁易少抄就算打晒Hold制, 一樣好易掃主摩大餅呢
LamaV3 發表於 2013-2-22 16:13:14 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-22 12:00
掃牙位定係軸心位

當然係掃牙呢, 應該好難掃軸心位呢
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:20:17 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-22 21:03
鎖尾超定, 擺都唔擺

http://www.youtube.com/watch?v=2RDxehIFlFs

依隻我好似已經有, 但唔知原裝BL主板 support唔support到依隻尾無刷呢, 等外國或台灣多D人改左睇下口碑點先,
題外話, 玩左BL一星期, 今日越玩越激終於都玩到佢好似已前碳刷V2咁甩尾成個圈咁濟.........
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:23:15 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-22 21:41
原廠都快有彩槳

早知我唔使買對新既KBDD先啦
LamaV3 發表於 2013-2-22 22:36:33 | 顯示全部樓層
only 發表於 2013-2-22 22:28
http://www.ebay.com.hk/itm/Turnigy-nano-tech-300mah-2S-35-70C-Lipo-Pack-Battery-/221141280200?p ...

Turnigy其實都係國內牌子, Hobbyking轉賣依隻電到外國, 一向口碑唔錯, 我同好多機友都有用來玩大機,
但近來好多人都話近年Nano-Tech條line既電好似越來越差, 我剛買舊6S 2600玩500都覺得重衰過舊以前玩開既Turnigy