RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4097|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買叉機

倒錢落海 發表於 2008-10-28 09:35:21 | 顯示全部樓層
原帖由 小羽__ 於 2008-10-27 19:10 發表
想問下有咩叉機又平又正..最好唔洗令外買個火牛
我係出面睇左d po..都話Sell Hotpower 6016好..
但係我係廣華街問過..要令外買隻火牛
佢俾左隻480$既我睇..唔記邊隻..話永久保養
其實對新人黎講.邊隻會好d.唔會令 ...
簡單道理: 一分錢一分貨.

聽取意見時, 小心某些人係懷有私心/私利. 佢地自己賣大陸野, 梗係話大陸野冇問題.

都係果句, 一分錢一分貨.

你玩遙控車都知啦. 幾百蚊部車, 同幾千蚊部車, 會唔會 "一樣"?
倒錢落海 發表於 2008-10-28 21:35:22 | 顯示全部樓層
原帖由 defcone 於 2008-10-28 20:53 發表

姐係差過電池上面個mah數字, 無問題?
冇乜問題. 尤其用細 amp 去差, 周不時都差多左. 4600mah 既電通常差 48xx 入去. 過 5000 都試過. 照玩無問題..

我通常乜電都用 2a 去差.. 不過咁, 最近有一排電因為擺埋一二邊太耐冇玩, 拎返出來差時發覺死死地. 係 orion 4200 來的. 照用 2a 去差, 差滿, 容量約 4500. 但個 volt 數甚低. 好似得 5v 左右. 唔正常. 擺入車內, 電變嘟嘟聲, 部車唔識行.

放晒佢, 用 1a 差, 呢次仲神奇, 差左接近 10 小時, 容量九千幾 (!), 都仲未差滿, 仲係度差緊, 而且 voltage 好低, 得 3.x. 我覺得唔對路, 於是停左佢. (見圖一)

放晒佢, 用 4.2a 差, 諗住如果再差唔起, 又拎佢去做風鈴. 點知咁又差到了. 正常停. 正常 voltage. 擺入車內, 又玩得返. performance 正常. (見圖二)

我唔知舊電發生乜事. 有冇師兄可解釋下?