RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14124|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇師兄玩開 XV01?

sam529 發表於 2015-4-6 18:15:27 來自手機 | 顯示全部樓層
我有,仲玩緊!sam:handshake
sam529 發表於 2015-4-6 18:17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
優點缺點好瞓個人要求,你心目中想搵乜車玩?sam
sam529 發表於 2015-4-8 02:27:38 來自手機 | 顯示全部樓層
其實XV01唔夠密封,先天設計問題。我玩開Rally,不過只係同朋友亂片下。最易入沙就係大減齒同摩打齒個罩,形同虛設。sam
sam529 發表於 2015-4-8 13:46:25 來自手機 | 顯示全部樓層
波牙支六角型芯,外套上內六角counter gear。成個都係錯誤設計囉!我都掃過內六角齒,但不是外齒,就係內六角掃,因為內六角近乎圓形,好易掃。如果傳動有阻力,呢處是高危掃嘅位。我只係用10.5T,跑沙。sam
sam529 發表於 2015-4-8 13:49:31 來自手機 | 顯示全部樓層
XV01其實好難DIY防沙,大減嗰罩係軟膠做,撞到,碰到會爛或變形!激死!sam
sam529 發表於 2015-4-8 13:55:40 來自手機 | 顯示全部樓層
波箱就密封,如果波箱啤鈴有死,基本好小會掃其它齒。我又試過波箱其中一個啤鈴可能老化,鎖死了。啲熱力整到旁邊M4膠介子容咗,成個idler gear就有位移動,掃齒。sam
sam529 發表於 2015-4-8 14:03:39 來自手機 | 顯示全部樓層
成架車設計比較複習,大部份維修工作都要成擔抽出來整,大手術。其它就小毛病,慢慢玩同執。大減同摩打齒,我做法係買多幾個換。sam
sam529 發表於 2015-4-8 14:26:09 來自手機 | 顯示全部樓層
咁多問題,點解我仲玩XV?其實也有佢嘅好處。摩打放頭位,似真車特性。車輪上下行程,係暫時未停產嘅車最長,最啱跑沙同微跳躍。油壓選擇多,唔磨底盤已經可以裝62mm油壓了。皮帶感覺上,傳動效能好似高過行直軸。sam
sam529 發表於 2015-4-8 14:29:17 來自手機 | 顯示全部樓層
希望這些幫到你,有問題攞出來研究下。sam