RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-17 22:15:53 | 顯示全部樓層
jackyjacky 發表於 2015-2-17 02:39
隻摩打四粒螺絲都甩晒咁奇突 !?

唔奇突 !!! 早期KIM250PRO & 240 1代 機臂配銀燕 , 只上倒2粒螺C !!! 30米高硬撞石屎播 ...

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-18 00:38:46 | 顯示全部樓層
samsonl 發表於 2015-2-18 00:29
我都用6030槳,每兩次飛就有一次飛桨及炸機。宜家轉用6040和6045。我重有4對6030。 ...

6030最好每次飛前都睇睇近中心位有無白邊 , 有就掉得換過隻 !起飛重量盡量500g或以下 , 唔好太暴力或空翻 , 都可玩下 !
4對無所謂啦 , 有機會同朋友出去玩 , 送埋比佢 XDD

我有成20對全新 & 過10對拆左用過 ,  個個朋友都話貼錢送都唔要

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 14:02:47 | 顯示全部樓層
zeronos123 發表於 2015-2-20 12:37
法師傅,我買咗6隻银燕1806,3隻成日窒下窒下,知唔知咩問題?

恭喜發財 , 祝羊年爽飛

留意摩打螺C唔好過長 (用電筒照下)
頂倒入面線圈就會窒 , 頂得太盡傷左D線就掉得 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 14:06:07 | 顯示全部樓層
zetaho2003 發表於 2015-2-19 17:07
終於可以水平飛起

但飛左好唔定, 會向後飄多, 可以點SET

用CC3D為中心點 , 的起部機CHECK下前後平衡會唔會差好遠 !
當然唔平衡CC3D起飛都會同你做平衡 , 但都會有D影響穩定性 !

另外飛控接電腦CAL好水平未 ? 用水平珠放係飛控層去CAL , 偏1度起飛都會偏

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 14:11:30 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 14:45
其實水平起飛只可以係冇風既情況下做到嗎??
我飛起未到2呎有小小風巳經吹走, 怕撞機所以被迫收油, 不斷重復 ...

直上直落無問題 , 有風就一定會飄 , 你話2呎高就更加唔洗講 ,
你試下沙泥地飛5呎高 , 都可吹到你成面泥沙 , 證明250機仔風力都唔細 ,
2呎高 , 自己吹走自己 , 氣墊船原理 !!!
建議試機 , 2米高

仲有你部機 , 好似亂曬龍 ...
*** 機仔唔洗用30A , 10-12A夠曬 , 輕好多
*** 成730g , 離曬譜 , 人地用naza加埋gps上埋808都無你咁重 !
*** 仲有 , 重唔緊要 , 做咩唔用6吋 ? 平衡及升力都重機都有幫助 !
*** 最後建議換摩打 , 你呢隻摩打家陣好多非土豪同胞都唔用 , 個個都話平衡差

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 14:20:04 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-20 18:11
另外機重會唔會令到volt跌得快d??

機重 , 就要用大D油門先飛得起 , 自然用多左電 !
先換6045槳 , 應該穩定D , 仲比5吋飛多起碼2分鐘 !
升力夠就比少好多油 , 用電幾多要睇你隻摩打SPEC , 唔可以話用6吋用多電 = 5吋多油門用多電
你用2210摩打 , 用5吋就係太少 !
一般2204/2206 都係用6吋最好飛 !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 16:02:57 | 顯示全部樓層
henry_lok 發表於 2015-2-22 15:32
thx法師傅詳盡回答..我之前用emax 20A同摩打但燒左一隻所以全部換哂, 點知原來咁重....
我係屋企試飛1 ...

就係近地面有自己產生0既氣流影響先叫你飛高D , 係1-2呎地面試機根本就係玩緊自己 !

出街試機啦 , 屋企地方有限 , 又唔飛得高 , 炸機又會整爛屋企D野 , 就算屋企千幾呎都試唔倒幾多航線 ....  

CAL好水平先上機 ? 咁我又無諗過 , 我諗正常過程都係裝好曬先接電腦 ! 不過你要肯定你放飛控中心板 & CC3D 都係同一水平 , 2者差少少又係偏

樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 16:37:28 | 顯示全部樓層
zetaho2003 發表於 2015-2-22 16:26
我用緊EMAX MT2204 2300KV 又岩唔岩用

2204 基本上係 1806 0既加強版
1806最FIT用5吋 , 6吋都可以但烈日下飛得耐都幾熱 , 但我飛了過百次都未有事 , 用6045
而 2204 用6吋就最FIT 又無1806咁熱 , 因每隻2204都比 1806 重 , 用5吋變左升力少左 , 比6吋飛少左時間
 樓主| 法師傅 發表於 2015-2-22 23:19:18 | 顯示全部樓層
surfer_ann 發表於 2015-2-22 22:50
想請問各位,gcs入面可否set motor轉向?我試過output嘅reversed唔成功。謝謝大家。 ...

我未試過 , 只係之前聽過好似話唔係隻隻摩打都可SET轉向 ,
亦聽過有話成功SET倒但轉速都有D問題 ....  
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-4 17:24:22 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-3-4 16:32
法師  想請教你  在Hobbyking買充電器買那一個好?
  1806VS2204那一個裝在250機比較好  THX ...

你好 , 唔洗淨係請教我 , 因為我只係玩左幾年遙控玩具 , 呢度仲有大把玩左過十年0既大C兄係度  

充電器我唔清楚 , 我用緊0既都係朋友比我 , 聽聞好似十年前買的 , 仲好掂

睇你架機用幾多吋槳 / 你想用幾多吋槳 , 6吋就 2204 , 5吋就 1806 ,
起飛重量唔過580g , 1806都可上6吋 , 如1806 重過600g 用6吋夏天會幾熱 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-5 12:50:45 | 顯示全部樓層

### 羊 年 首 次 爽 飛 ###

農曆前後忙到PK , 手都痕埋 !

近日UPDATE左OP軟件 , 見多左部ZMR250機架 , 一於試下 !
SET左係部240V2度 , 屋企試 , 手感唔錯 , 好順滑 !
貼地飛都唔震 , 上星期襯未開市 , 就急急腳去屯門新熱點試飛下 ~  

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-6 11:58:21 | 顯示全部樓層
chung212 發表於 2015-3-5 14:02
里個ZMR之前試過
真係踢都唔郁
試左兩分鐘就是轉番QAV 250

推少少唔郁 , 推多D有反應啦 , 想拉後就太遲 ,
好唔慣 , 所以好多時係直撞樹
即晚轉番QAV250套SETTING ~
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-10 12:06:20 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-10 11:33
法師傅, 小弟正踏入火坑中,有問題一個. 我已有一部山狗3代,可以裝上機嗎, TS832 600MW可以配合嗎, 謝謝.... ...

HI ~ 火坑歡迎你

山狗可以 , TS832 都可以 , 其實主要係重量問題 ,
因為呢D小機本身都唔係飛得耐 , 每負重多DD , 飛0既時間就會少D !!!

就參考我家陣部240V2 SPEC ,
無裝CCD CAM , 淨用808 , 圖傳係AOMWAY 200MINI ,
淨機重401 , 另加3S 1300 就 510克起飛重量 ,
飛6分半接近7分鐘 , 3.5V落黎等陣有 3.7V !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-10 14:12:07 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-10 12:58
感激回應,看來這火坑非墮不可鳥。我會主打穿越,希望到時法師多多指導

我都仲學緊野 , 呢度好多高手 , 唔洗淨係搵我架
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-10 16:08:47 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-10 14:41
正在選擇中,
1.  CC3D要灣針還是直針的好呢;
2.  槳套餐跟6030的,加訂士啤是否6045比較好;

1.  CC3D用咩插 , 無話一定用邊隻好 ! 睇你用咩機架 , 機架設計係點 ,      
     可參考下其他玩緊相同機種0既組裝方式再決定 ,

例如安裝飛控果層高度唔夠 , OR 飛控放機頂 , 就可能要彎針 !
     又例如飛控前後都裝曬野 , 無位就直針 !

2. 用6吋槳 , 建議放棄6030 , 因為太軟 , 小炸損毀 1-2隻 , 大炸多數4隻KO , 成本唔細 !!!
    高飛仲危 , 有機會無故斷槳 , 我體驗過 , 網上仲有好多人分享過 !!!
    用黎穿越 , 貼地剪草都未必夠力 ! 6045 硬好多 , 有人話太硬炸機摩打好傷 ,
    我0既經驗係預左炸硬之前盡快收油門 , 摩打唔轉 , 就無咁硬食 !
    我個個星期飛 10粒電 , 炸足 半年多 , 2部240 加埋只係換左2隻摩 (炸到有D唔平衡)  !
    6045有1/10機會唔太平衡, 我會用黎每次出去玩第一ROUND試路用 (預左炸)
    近日TAOBAO搵倒隻ATG 5040/6040 , 評語好多都讚平衡好 , 我買左未到手, 大家可留意下 ~

3.  窮人OSD +GPS , FOR CC3D 都只係睇下座標方向距離等等資料 , 無定位無回航 !

有無需要就你諗你 , 我就只係睇電壓/時間 , S2 就內置氣壓睇埋高度 , GPS 我玩左2次就拆左無再用 !!!
    你睇清楚先 , N2  N1 講問係FOR NAZA 飛控用 , 唔好買錯 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-10 16:58:36 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-10 16:26
謝謝回應!!
明白鳥.......咁即係淨買平果隻,TB有隻窮人OSD係"開源"的, 我諗對吧...
...

OSD , 可睇睇 #243 開始 有討論 :
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=341239&pid=2711704&fromuid=87235

我果隻係非凡 , 無得接電腦改畫面
只可接OSD上果粒制去ENABLE/DISABLE某D功能
淨番時間 / 電壓就係咁 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-11 10:42:27 | 顯示全部樓層
chung212 發表於 2015-3-10 18:23
槳可以買多D
我D 5030買親都二十對二十對咁買
出動一次都斷番十隻八隻

第一次落坑 , 建議咩槳都先買十對八對 , 試下邊隻槳岩自己玩 ,
大路野 5030 5040 5045 6030 6040 6045
仲有膠槳碳槳 , 唔同槳都有唔同效能 , 好影響操控 !
好似我近半年玩慣左 5045 6045 , D舊 5030 6030 完全唔識飛 , 加埋超過50對送曬比人   
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-11 14:27:50 | 顯示全部樓層
valentiHO 發表於 2015-3-11 13:33
我都想砌番架 有小小問題 想知 如果砌240機 要玩fpv 航拍 gps回航 懸浮 求砌機清單 新手上入坑ccc ...

你要砌機清單 , 已經唔係 "小小問題" 咁簡單
清單 , 好多C兄出POST都有講 , 我呢度第一頁都有 , 可參考下 !
機仔變化唔大 , 你要 " gps + 回航 + 懸浮 " , 唔要CC3D 轉用 DJI NAZA 就OK,
NAZA 快靚正簡單易用 !!!

但好似好少有人分享 240/250 細機 + NAZA 玩GPS 回航  ,

多數都係貼幾張相 , 之後都無咩下文 , 我都想知多D實用程度如何 ,
重量增加一定影響飛行時間及穩定性 ,
另聽過有人話機仔好易干擾GPS唔準 ,
唔知有無其他C兄分享下心得 ....  
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-11 21:29:53 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-11 16:55
已針火坑了.....等貨到.

不過我訂左ATG6040槳先知道應該用5040..訂左24對 tim.. ...

未發貨就叫佢轉5040啦 , 如果發左貨 , 留番下次砌多架用6吋0既機就攪掂 !
呢個坑 , 有幾部機係手係正常的
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-12 16:22:17 | 顯示全部樓層
danny23418973 發表於 2015-3-11 22:53
請問CC3D設定時, SAVE唔到, 是CC3D有問題嗎?

邊PART出問題 ? 最好CAP個出事畫面放上黎睇睇 , 大家易明D ~