RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-12 16:25:25 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-11 23:48
一心諗住一寸長就一寸強吖嘛.....其實用6寸玩吾玩到呢

如果你係我果隻240摺機架 , 咁就無計 , 最大只可用5吋槳
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-12 17:21:26 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-12 11:06
求指導:
如要睇住個芒飛,圖傳是否要買埋接收呢, 即TS832+RC832, 謝謝

對 , 飛機上要圖傳發射 , 地上跟芒要有圖傳接收 ,
接收發射咩牌子型號無所謂 , 都係一樣5.8G系統就OK ,
注意大路野有 8頻及32頻 , 32可食埋8頻 , 所以買32頻好D !!!

又要注意 , 前排識個新飛友先知有人誤會左 ....
32頻意思係有32個比你隨時改 , 而唔係AUTO 32個頻跳頻咁先進 XDDD

同場有另一個人用同一頻道 , 是旦一個就要即時轉 , 唔係會收左人地架機個畫面 XDD
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-13 13:15:25 | 顯示全部樓層

到付即係你收貨果時比運費個速運 , 賣家都無另收你運費, 又無講包郵比你 , 呢PART完全無問題播 !!!  
其實TAOBAO野好簡單 , 我5-6年前已開始玩 , 平均每個月都十幾張單 , 80%都無問題 !
激氣野會有 , 一定可解決 !!!
我大口氣講, 照面價計 , 我呢咁多年係TAOBAO上消費 , TOTAL 肯定我有賺的 !

有咩事 , 佢怕過你 , 唔係太貴0既野 , 有爛有壞發錯貨等等 ,
收倒貨你唔好確認住 , 同佢傾傾先 , 佢要退貨你就話到付 (即係佢比) ,
咁攪佢好多時都情願唔要錢唔要貨 , 但講到尾 , 你肯定係佢錯先 , 而唔係屈佢錯 !!!
溝通有問題就你自行解決 , 無得亂屈人 !!!
另中港文化唔同 , 我地香港人要學識點同佢地溝通 , 因佢地有D人處事係怪怪的 !!!
問佢地野 , 一個問題答左你明白 , 先問第2個 ,
問好曬先拍 , 拍左等佢改好$ , 有咩要講就另外係張單度註明,
CHECK過無問題先比錢 !!!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-13 13:46:07 | 顯示全部樓層
Day 發表於 2015-3-13 13:18
看來是我真的不懂淘寶文化了。大家可以繼續幫襯佢,

睇黎, 你誤會左張單寫左 "含運費" 吧  

國內文化 , 含乜 , 即係某某 (價錢/物件) 入面 , 已包括埋 乜 (價錢/物件) ,
而唔係代表送左 () 比你

溝通問題姐 , 無野 !!!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-19 12:15:45 | 顯示全部樓層

恭喜恭喜 !!!
快快砌好去試機

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-19 17:25:25 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-19 14:05
以前砌過350,380,550 size 機
250相對細小輕巧易砌, 最緊要揀啱 槳和motor kv
而家係擔心set唔惦個CC3D,  ...

CC3D多野得黎其實算好易SET , 因為起步已一個個SETP帶你做 , 做曬已可飛 !反而要執靚個PID飛到你滿意呢下有D技術 (我仲摸緊)
家陣新版CC3D軟件好好了 , SETUP過程中有堆機架比你選擇 , 選QAV250已好適合KIM240機架用 !

試左先 , 唔明再問 ! 加油 ~
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-20 12:35:36 | 顯示全部樓層
chubb 發表於 2015-3-20 08:35
請問大家裝摩打果時有無加介子

我有 , KIM240機架5mm機臂 , 我會用8mm螺絲 , 會睇睇銀燕1806摩打入面d線點樣 , 個別加1-2個介子的 !
唔用介子 .... 多數會頂倒線 !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-20 12:44:38 | 顯示全部樓層

<>  短暫告別穿越日 <>

最近升左尼 , 唔知幾時先抽倒時間出去玩 ,
所以上星期約左班老友 , 每人差十幾廿粒電 , 唔好比佢停 , 飛飽佢 ....

** 左機係k牌250pro , 280軸距 6吋槳 ! 右機唔洗多介紹了 , 240
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-20 15:37:15 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-20 13:18
玩細機真係帶多D電無所謂 ^^

YES !!! 一粒電玩得6-7分鐘 , 多個FRD飛下停下吹下水 , 1打電玩倒起碼 3粒鐘
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-22 16:13:38 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2015-3-21 18:47
幾遠係睇你用咩控同點 setup個喎,我部機條天線冇地方擺,平放咗機低,所以一百米度就斷線如果加直放 ...

2.4G 100米就斷 ? 唔會呱 , 1舊水一部無天線手掌玩具4軸我都飛過N次200米都無斷過 ...

而家陣幾部240 250 我都係用單天線接收 , 天線得1吋長 , 平痴係機架上 , 天上高飛350米都無斷線 !貼地穿機飛百多米都無問題 , 係試過某一條橋底可能有干擾 , 唔夠一百米就失控自由落體
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-22 16:42:22 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-21 22:00
CC3D 最新mini版

太細反而螺絲位唔啱

所以MINI已送埋雙面貼比你 , 咁細隻仲用咩螺C吖
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-22 23:40:44 | 顯示全部樓層
alexbaby999 發表於 2015-3-22 20:48
我用11.1V雷鵬 3S 1800  但我白色電頭接左燈

白色電頭 = 平衡插頭 ?
你機架無集線板 ? 無用其他集線板 ?

通常大家都會主電池去集線板 , 再分電比四軸電變 ,
3S電池入 , 其他接去集線板都我倒3S (12V) 電 !

另外可係集線板拉多1組比 圖傳 , 用得圖傳一定會駁鏡頭 , 所以圖傳都會有12V OR 5V 輸出 ,
有12V 0既話 , 直接駁700線CCD/CMOS 鏡頭就可以 ( 黃紅白線)
5V 就可以駁X狗/808 等等

我好怕D線立立亂 , 所以我買機架 , 都會搵內置集線板0既機架 , 接線整齊好多 !!!
有心做0既機架 , 一定會係板0既前後做埋LED燈焊接位 ,
另會加多1-2吉位比你駁圖傳或其他電子野的 !!!
就好似我呢個帖講緊果隻240 , 就係例子 ,
圖傳及LED都有獨立焊接位及獨立開關 , 彈性好 ,
接線唔洗煩 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-23 19:58:29 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-23 00:17
唔知你果個咩控,我用Walkera遙控,我會設定 "fail safe",萬一 no 控時 receiver 會將油門降至約 35%,  ...

我果隻控就係 FREE X 同廠 , 早1-2年前出果部 250四軸 跟0既控 , 好多野都無得SET , 唔洗煩 不過NO控快快停油好過 , 無動力自已炸死好過仲識轉有機會片倒人 ...

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-23 20:01:21 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-23 00:30
引以為鑑: 之前燒了pcb板,原來是我將 電源線焊錯左落 圖傳供電接口 (紅圈位置) ...

咁大意 , 咁就成塊燒左 ?  
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-23 20:06:33 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-23 00:50
鏡頭 我斜向上裝,向前飛時 視覺會變番水平

機頭Diy了 bull bar

勁 !!! 鏡頭SET到咁斜 , 一定飛得好快

電變果堆線建議修短佢 , 我岩岩忍唔住買左隻鉗 ,
唔洗野野中間剪開再焊

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-23 20:08:05 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-23 01:26
無裝osd, 但裝了個 BB警報,低電壓響之餘, 在遙控可控制開關,失踪尋機時用 ...

聽聞呢隻BB好細聲 ,  過百米已經聽唔倒 , 有無試過 ? 我都有興趣
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-23 23:12:16 | 顯示全部樓層
sims{banned}9w 發表於 2015-3-23 21:39
椅~ 點用架 ?

尼隻鉗唔係起外面層膠用咩,剪完都係要焊wor~

起線皮係另一款鉗 , 唔同樣的 !!!

呢隻係FOR杜邦 OR JST 頭 ,  唔洗焊 , CUT左條線 , 買SET杜邦頭慢慢夾 !

樓主| 法師傅 發表於 2015-3-24 10:24:13 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-23 21:33
BB 聲真係一米百 only

因為前排有人講過 , 飛到失控聽唔倒 , 要斷估某個方向邊行邊聽 , 先聽倒微弱呼叫 XDDDD

最後先知自己飛左300米 , 估計100米內先聽倒
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-24 10:28:14 | 顯示全部樓層
simson99w 發表於 2015-3-24 00:51
剛剛實測完, 鏡頭太斜了. 驚炸機, 會set番水平

哈 ~ 仲斜過D西人機 , 仲諗住等睇表演
好多人都係斜10度左右 , 我仲係入門新手 , 飛得慢 , 鏡頭仲係水平咋
 樓主| 法師傅 發表於 2015-3-24 10:32:50 | 顯示全部樓層
sims{banned}9w 發表於 2015-3-24 01:45
參巧其他racing 250, ccd 鏡頭多數水平設置, 因為即使放手唔推elevator, 部機都向前滑行得快 (在default  ...

就係穿越機預左至少都KEEP住少少角度向前沖 , 所以CCD鏡頭就最好向上小小 ,
再飛快D都唔會淨係望地下 !

你有無睇過我呢條片  ?

我飛到咁慢 , 地下已佔畫面70-80% , 再飛快D .... 死得