RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: Qsteer轉個彎大約多少 [打印本頁]

作者: vrally582    時間: 2008-11-12 01:40
標題: Qsteer轉個彎大約多少
bcg 轉個彎大約一尺. Qsteer大約多少?
作者: 800mah    時間: 2008-11-12 01:50
差唔多, 會細小小, 不過左右彎唔同大細既問題一樣有
作者: vrally582    時間: 2008-11-12 01:59
係咪car同buggy都會一樣?
仲有 Hotshot 個front wheel比 Hornet大D.边一架会好D.

作者: LokSpec    時間: 2008-11-12 09:50
原帖由 800mah 於 2008-11-12 01:50 發表
差唔多, 會細小小, 不過左右彎唔同大細既問題一樣有

Q-Steer已經有人改裝到可以原地轉
至於大細彎問題,用手指配合啦
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-12 12:35
只要用新既LR44+LR1130兩粒
換埋快齒
就可以白鴒轉
係D木板地 唔洗加速都已經會咁。

家下唸緊點加大個轉向
等星期6同relo師父研究研究下先

作者: zz2    時間: 2008-11-12 18:08
唔洗用LR44+LR1130兩粒.....
自家的改頭+後軩[送]+快齒都白鴒轉la...
....加大個轉向....是指不白鴒轉但轉向超好?
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-12 18:38
原帖由 zz2 於 2008-11-12 18:08 發表
唔洗用LR44+LR1130兩粒.....
自家的改頭+後軩[送]+快齒都白鴒轉la...
....加大個轉向....是指不白鴒轉但轉向超好?

你唔係話改頭好危險咩= ="都係加電安全快捷d。
係 暫時我自己唸到d方法 不過唔知得唔得0.0"等同relo師父一齊研究研究

作者: zz2    時間: 2008-11-12 18:49
改頭的危險是弄破轉向線...
我的q-steer買回來3星期就拆頭...
改頭是要準量減低[比]震....以使轉向改好...
磨走底的某小小位也可以改好轉向@@
若我方法 加電,估計很強很可怕的....

自己的car食[陳]食到可有點 真.甩尾 ...
but很難控好 真.甩尾 = =

作者: forgetmyla    時間: 2008-11-12 19:50
我部c3買番黎玩左次就斷線=.="
拆左頭整番好 又斷多次
斷正係線卷度 報消
作者: zz2    時間: 2008-11-12 21:02
斷正係線卷度有方法整....
換bcg的線卷落去....但未正式試過...
報消的bcg太多了= =
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-12 21:43
= ="我矛bcg波
家下bcg快變絕版野
我不如用6x蚊買部新

你有無唸過自制線卷= =+(拎摩打線自己繞個出黎)
話唔定會有意想不到的效果....
q-steer既未來  靠晒你啦!

作者: relo    時間: 2008-11-13 00:53
原帖由 forgetmyla 於 2008-11-12 21:43 發表
= ="我矛bcg波
家下bcg快變絕版野
我不如用6x蚊買部新

你有無唸過自制線卷= =+(拎摩打線自己繞個出黎)
話唔定會有意想不到的效果....
q-steer既未來  靠晒你啦!

我試過用0.15線(比原裝steer的粗一倍有多)繞了兩組線圈再裝上steer, 以為會轉向好一點, 實質不然!!

用粗的銅線會瞬間提高耗電量, 進而嚴重影響車速!!!!

結果我覺得用原裝線是最好的 , 其實原裝線所產生的"磁力"已經很足夠了.....用太粗的線會"弄巧反拙"

問題是轉向角度....透過對前懸掛進行切削就可以提高.....

其實steer是可以在半尺內180轉向的......

作者: forgetmyla    時間: 2008-11-13 02:04
wow
估唔到你真係會去試
q-steer末來靠晒你啦

我都會出下(棉)力
作者: relo    時間: 2008-11-13 02:37
當時為左整部MOBIL 1真係咩辦法都試過曬架.........而家諗返都...........
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-13 02:59
你架mobile 填充物上面闊小小係咪為左個車殼既扣岩位@@?

作者: zz2    時間: 2008-11-13 18:07
對前懸掛進行切削....是指切那位?....
我只知懸掛越小....轉向越好....
研究水上行q-steer可行性中.....
relo你是否完全清楚q-steer的電路...有些電路我不知在那.....
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-13 18:21
= ="研究係水上行
會唔會有d..........
不會去玩mini既遙控船實際d咁

如果你研究點樣加大個voltage 個pcb都頂得順 咁會好d...

作者: zz2    時間: 2008-11-13 18:24
推進器.....雙麼打就ok...
推進器...不可能的dream...
研究加大個voltage個pcb都頂得順....研究到ga話 做開發q-steer d人咪唔洗係度..........

作者: forgetmyla    時間: 2008-11-13 19:04
又係喎
作者: LokSpec    時間: 2008-11-14 10:49
原帖由 forgetmyla 於 2008-11-13 18:21 發表
= ="研究係水上行
會唔會有d..........
不會去玩mini既遙控船實際d咁

如果你研究點樣加大個voltage 個pcb都頂得順 咁會好d...

HOVER-Q 遙控氣墊"船"都唔可以落水
叉大半個鐘,玩得幾分鐘

比我就研究如何改善接收,四部車同時行經常失控
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-14 11:23
原帖由 LokSpec 於 2008-11-14 10:49 發表

HOVER-Q 遙控氣墊"船"都唔可以落水
叉大半個鐘,玩得幾分鐘

比我就研究如何改善接收,四部車同時行經常失控

引用zz2師兄果句
研究到ga話 做開發q-steer d人咪唔洗係度..........

作者: LokSpec    時間: 2008-11-14 12:20
原帖由 forgetmyla 於 2008-11-14 11:23 發表

引用zz2師兄果句
研究到ga話 做開發q-steer d人咪唔洗係度..........

比$買就得
搵到適合的紅外線接收零件就可以
問題係搵唔搵到咁解
作者: forgetmyla    時間: 2008-11-14 12:53
未試過4架車一齊玩0 0"
2架都未試過.......
睇黎我要去Q車會聚會試下

唔記得邊個講過
就係見佢疾疾下 玩到起火先至過引架媽

作者: zz2    時間: 2008-11-14 16:16
試過3架車一齊玩....
冇失控..................
失控because有人用9?
作者: relo    時間: 2008-11-14 22:33
原帖由 zz2 於 2008-11-13 18:07 發表
對前懸掛進行切削....是指切那位?....
我只知懸掛越小....轉向越好....
研究水上行q-steer可行性中.....
relo你是否完全清楚q-steer的電路...有些電路我不知在那.....

是指....."那些會影響轉向角度的地方"...
只要提高前輪的轉向角, 轉彎半徑就可以減小

至於q steer的電路.....你在找甚麼?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2