RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: delete [打印本頁]

作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 15:48
標題: delete

delete
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 15:52

等我呢條廢柴幫下你啦
請問你系用咩電變?
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 16:11
等我呢條廢柴幫下你啦
請問你系用咩電變?
wyman18 發表於 2010-12-27 15:52

師兄唔好咁講!!我係用呢隻電變

登錄/註冊後可看大圖

相片來自http://www.speed-rc.com.tw/front/bin/ptdetail.phtml?Part=006265
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 16:15
師兄唔好咁講!!我係用呢隻電變

相片來自
1234vvv 發表於 2010-12-27 16:11

咁你用咩電..?宜家開始覺得系白豬ge問題
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 16:30
咁你用咩電..?宜家開始覺得系白豬ge問題
wyman18 發表於 2010-12-27 16:15

謝謝你的熱心,這是我用的搖控和電池圖片

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: wyman18    時間: 2010-12-27 16:35
沖爆舊電5分鐘就無?!
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 16:40
沖爆舊電5分鐘就無?!
wyman18 發表於 2010-12-27 16:35

係呀,一過5分鐘,果轉向就無力,好像有干擾咁,一比油磨打重疾疾下。
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 16:41
係呀,一過5分鐘,果轉向就無力,好像有干擾咁,磨打重疾疾下。
1234vvv 發表於 2010-12-27 16:40

無甘誇張嘛....
       似系你舊電死左....
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 16:45
無甘誇張嘛....
       似系你舊電死左....
wyman18 發表於 2010-12-27 16:41

舊電新賣差左2次,可能要買D高容量的再試下,但係換鋰電係咪要換好多野配合??
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 16:50
舊電新賣差左2次,可能要買D高容量的再試下,但係換鋰電係咪要換好多野配合??
1234vvv 發表於 2010-12-27 16:45

其實用鋰電就要買過部可以差lipo ge 差機(要有平衡差)
        ,睇Lipo電壓ge錶仔(可以無需要..)
            大多數野都系呢d..(有錯請講)
                (以上系一條廢柴所知ge野..)
作者: 達人    時間: 2010-12-27 17:59
等我呢條廢柴幫下你啦
請問你系用咩電變?
wyman18 發表於 2010-12-27 15:52

你知你廢就好啦
作者: 達人    時間: 2010-12-27 18:03
我覺得舊電有問題
作者: nene    時間: 2010-12-27 18:36
電問題大D!!!!
作者: Chason    時間: 2010-12-27 18:51

睇配置,同你講既情況:
一開始無窒窒下,證明電量充足情況下乜樹都無~
只電變喺好嘢,白豬其實故障率都唔高,睇翻應該喺電池放電問題。
國內好多FANS都好精打細算,但電池絕對唔可以馬虎,距地大都會揀翻D 品牌電,如:GE 或者ACE
所以都喺建議你穩其他師兄借舊電試試。
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 19:25
睇配置,同你講既情況:
一開始無窒窒下,證明電量充足情況下乜樹都無~
只電變喺好嘢,白豬其 ...
Chason 發表於 2010-12-27 18:51

謝謝你的建議,不過白豬推12kg重的車會食電嗎?
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 19:31
其實用鋰電就要買過部可以差lipo ge 差機(要有平衡差)
        ,睇Lipo電壓ge錶仔(可以無需要.. ...
wyman18 發表於 2010-12-27 16:50

因為我無用過鋰電池,咁電變,磨打,都要一起換嗎,睇過d價錢兩排電都要成千銀,成套無2,3千蚊都落唔倒樓。
作者: legochunyin    時間: 2010-12-27 20:26
回復 16# 1234vvv

唔洗換其他野架
其實都係買番d 2百幾蚊 4000-4200mah個d鋰電就ok
不過鋰電就要小心過放lor 問題不大既
作者: B仔    時間: 2010-12-27 20:40
係呀,一過5分鐘,果轉向就無力,好像有干擾咁,一比油磨打重疾疾下。
1234vvv 發表於 2010-12-27 16:40

哩位司兄,你係邊道買到哩D極品電池?
買左幾錢?
作者: B仔    時間: 2010-12-27 20:51
因為我無用過鋰電池,咁電變,磨打,都要一起換嗎,睇過d價錢兩排電都要成千銀,成套無2,3千蚊都落唔倒樓。 ...
1234vvv 發表於 2010-12-27 19:31

鋰電可以用返落你個電變上面喎,加返隻鋰電警報器(30~40元嗰D就得),另外差電機平嗰隻B6ac都係3佰有找,電池4200mah25c 都係2佰幾蚊一排..
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-27 21:17
哩位司兄,你係邊道買到哩D極品電池?
買左幾錢?
B仔 發表於 2010-12-27 20:40

在d玩具模型鋪,$90一排。不過好d
的電池都成2,3百蚊排,唔捨得......依家得不賞失
作者: B仔    時間: 2010-12-27 21:41
在d玩具模型鋪,$90一排。不過好d
的電池都成2,3百蚊排,唔捨得......依家得不賞失
1234vvv 發表於 2010-12-27 21:17

電子野一分錢一分貨,千其咪貪平..
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 21:45
你知你廢就好啦
達人 發表於 2010-12-27 17:59

所以一開頭已經講左
作者: wyman18    時間: 2010-12-27 21:46
強烈建議師兄換左舊電佢..!!
作者: tommy1218    時間: 2010-12-27 23:58
呢隻電我好似用過,結果係.......................玩過一次後....掉左
作者: 宅男    時間: 2010-12-28 16:21
用intellecy5000mah粒Ni-mh電啦~~~
平平地$250都可以玩1-2個鐘
你架車12kg,應該都玩到1個鐘
作者: 1234vvv    時間: 2010-12-29 21:15
宅男 發表於 2010-12-28 16:21

謝謝你的建議
咁唔錯播,我都驚D鋰電太貴,平又會好易壞,又要買很多野,如果ni-mh電都有1小時左右都夠曬用。

作者: 宅男    時間: 2010-12-29 21:35
謝謝你的建議
咁唔錯播,我都驚D鋰電太貴,平又會好易壞,又要買很多野,如果ni-mh電都有1小時左右都夠曬用 ...
1234vvv 發表於 2010-12-29 21:15

你架車用白插定T插入電先?
如果唔係你買粒白插電就要由T插轉白插
因為粒電係白插
仲有,你如果真係買ni-mh電,你要配反ni-mh充電機
用鋰電叉機唔係咁好
比個建議你:

[attach]448712[/attach]
作者: 1234vvv    時間: 2011-1-2 18:23

宅男 發表於 2010-12-28 16:21

謝謝你的建議
咁唔錯播,我都驚D鋰電太貴,平又會好易壞,又要買很多野,如果ni-mh電都有1小時左右都夠曬用 ...
1234vvv 發表於 2010-12-29 21:15

登錄/註冊後可看大圖

今日買左排5000ni-mh電,開埋燈玩左成40-45min左右,排國產電5分鐘就玩完,我仲入左幾排貨,原來有D野真係唔慳得。
作者: B仔    時間: 2011-1-2 21:34
宅男 發表於 ...
1234vvv 發表於 2011-1-2 18:23

你只要將供電電源公開,咁咪唔會浪費D平價電池law..
**車箱燈用返平電,電變用新電...
作者: 1234vvv    時間: 2011-1-2 21:44
你只要將供電電源公開,咁咪唔會浪費D平價電池law..
**車箱燈用返平電,電變用新電...
B仔 發表於 2011-1-2 21:34

相片來自http://tw.f5.page.bid.yahoo.com/tw/auction/e30500333

登錄/註冊後可看大圖

其實我除左指揮燈是用7.2v電池的,其餘車內的燈都是用鴨記12V電池仔,所以我想都係無什麼用....
作者: B仔    時間: 2011-1-2 21:53
你用呢種電池都幾重吓喎!
作者: 1234vvv    時間: 2011-1-3 14:50
你用呢種電池都幾重吓喎!
B仔 發表於 2011-1-2 21:53

不會,其實唔係好大舊大小約2"x3.5"X3"左右,重量大約1.5排電左右,因為kws買的7.2vLED要成$30-2粒
,而鴨記12vLED$1.5一粒重焊埋線同電阻,舊電約$50左右,一部車用成40-50led,計番節省不小。
作者: Jazz_Wan    時間: 2011-1-3 22:28
不會,其實唔係好大舊大小約2"x3.5"X3"左右,重量大約1.5排電左右,因為kws買的7.2vLED要成$30-2粒
,而鴨 ...
1234vvv 發表於 2011-1-3 14:50

师兄商家销售区有版友会替其他师兄焊接led的可以不用自己焊

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2