RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 直接寄日本KO update [打印本頁]

作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 12:43
標題: 直接寄日本KO update
KO EX10 2.4 RF-901S 對不到頻問題
小弟用EX10 2.4 in JV 好難對頻,要離好遠先對到
所以Email 去小下佢之後直寄日本update 只收1900 yen 包維修妥包EMS, 前后唔使2週
寄回來仲送貼紙
有D ching話交去環球交日本 要近兩個月才回來

作者: seven    時間: 2011-9-1 13:01
garywong5368 發表於 2011-9-1 12:43
小弟用EX10 2.4 in JV 好難對頻,要離好遠先對到
所以Email 去小下 ...

錯, 環球係兩個月都未肯同你寄, 佢話至少3個月至半年 XD
我同個朋友都岩岩寄左支1仔UR, 同兩個901S過去整

作者: sex8088    時間: 2011-9-1 13:58
回復 garywong5368 的帖子

can i get KO contact info ? i have same problem. thx
作者: seven    時間: 2011-9-1 14:02
回復 sex8088 的帖子

修理品送付先:

近藤科学株式会社サービス部 〒116-0014 東京都 荒川区東日暮里4-17-7
電話 03-3807-7648(サービス直通) ※土日祭日除く AM9:00-1200およびM1:00-5:00
[email protected]

作者: jerwin123    時間: 2011-9-1 14:10
JV咁多控你去個度對頻
作者: seven    時間: 2011-9-1 14:13
jerwin123 發表於 2011-9-1 14:10
JV咁多控你去個度對頻

行到出停車場, 其實OK

研究過, 主要原因係, 某個批次既901S,
係D大陸控著住既情況下, pair唔到
一般無大陸控在場, 都基本上一下就pair到的
作者: jerwin123    時間: 2011-9-1 14:33
seven 發表於 2011-9-1 14:13
行到出停車場, 其實OK

研究過, 主要原因係, 某個批次既901S,

唔怪得我之前走到去JV個球場咁遠都對唔到技2PL
d死人大陸控
作者: EricRC    時間: 2011-9-1 14:35
咁其實即係唔關KO事,係d大陸控既問題?
乜大陸控咁犀利,可以搞到其它控pair唔到?
作者: seven    時間: 2011-9-1 14:53
EricRC 發表於 2011-9-1 14:35
咁其實即係唔關KO事,係d大陸控既問題?
乜大陸控咁犀利,可以搞到其它控pair唔到?

關KO事

其他控都基本上改晒用FHSS
得番KO用DSSS, 制式上令佢受阻pair唔到
作者: EricRC    時間: 2011-9-1 14:57
seven 發表於 2011-9-1 14:53
關KO事

其他控都基本上改晒用FHSS

咁新既KO係行DSSS還是FHSS呢?
作者: seven    時間: 2011-9-1 15:03
EricRC 發表於 2011-9-1 14:57
咁新既KO係行DSSS還是FHSS呢?

岩岩7月尾出左FHSS了, 不過天價,

http://www.kopropo.co.jp/sys/product/2-4ghz-fhss/detail
作者: hardmankam    時間: 2011-9-1 15:03

版主或其他師兄:
修理後,問題解決了嗎?
(因我也有同樣pairing問題)
作者: seven    時間: 2011-9-1 15:06
回復 hardmankam 的帖子

我都有send email問過Kenta(KO維修部),
佢答覆都知有呢個問題, 新既批次或調較維修過會有明顯改善,
睇你覺得值唔值得寄過去, 前前後後當300蚊左右
作者: seven    時間: 2011-9-1 15:13
各位CHing, 唔好意思, 頭先個地址係日文, 英文呢個會好少少
呢間係KO日本付責維修, 條link有埋張維修清單download。
記得填email, Kenta一收到會覆你, 佢都幾好service。

Kondo Kagaku co.,ltd.
4-17-7 Higashi-Nippori, Arakawa-ku, Tokyo Japan 116-0014
Phone : +81-3-3807-7751
E-mail : [email protected]

Reference: http://www.kopropo.co.jp/sys_en/support/repairquestions
作者: hardmankam    時間: 2011-9-1 15:15
回復 seven 的帖子

Many thanks!

KO 知道有問題應該免費維修,對 KO 有小小失望。
鬼叫我用熟支 KO 1仔,可能用返FM 好過...

作者: nghoming    時間: 2011-9-1 15:21
依家用am/fm應該唔會jam
作者: seven    時間: 2011-9-1 15:23
nghoming 發表於 2011-9-1 15:21
依家用am/fm應該唔會jam

唔好搏, JV B場久唔久有人用AM/FM,
佢地仲要唔會過A場報頻
有朋友試過撞到應, 架(快)車亂跑, 好灰
作者: hardmankam    時間: 2011-9-1 15:30

需要郵寄收據嗎? (sales receipt)
作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 15:41
4pk一出901收皮所以出902其實唔關大6控事,我都係同埸flysky-gt3b,有時開住gt3b試,901都係要去厠所對
作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 15:42

不用,我沒有!你寫得串d就ok
作者: seven    時間: 2011-9-1 15:48
hardmankam 發表於 2011-9-1 15:30

唔洗,佢地無保養年期,寄過去就會整
作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 15:53

環球是收100 help u send to Japan 但佢話2個月左右,我心諗痴線,但就免維修費,
作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 16:06
各位記得付款是用paypal
作者: garywong5368    時間: 2011-9-1 17:59

師兄岩岩寄左支1仔UR, 同兩個901S過去整
KO收幾錢?
作者: RCK    時間: 2011-9-8 01:43

ching your ex10 now in jv is ok?
作者: 寇仲    時間: 2011-11-3 15:40
想問師兄修理結果點?
作者: justinwan    時間: 2011-11-6 01:48
garywong5368 發表於 2011-9-1 12:43
所以Email 去小下 ...

仲送日文報紙..
作者: cwyip    時間: 2011-11-18 14:30
請問是否只買一個月都照維收費,我有野想寄

作者: lcman    時間: 2011-12-20 03:22
維修其間未無得玩?FHSS module是否合EX10 Helios 用?
作者: magic_pro2004    時間: 2011-12-20 14:12
EX10 Helios  要用 FH - 903 module、新款 EX10 EURUS 就用 FH - 904 module!
作者: c290616778    時間: 2012-3-1 10:02
我系大陆玩家 都系同楼主一样既控 但系我地大陆发EMS过日本估计要300RMB 而且我个901S可能坏左 甘包埋维修费不就非常贵?有无朋友可以告诉一下我点send过日本会平D?
作者: garywong5368    時間: 2012-3-2 13:33
回復 寇仲 的帖子

直至現在未有任何問題
作者: garywong5368    時間: 2012-3-2 13:36

修理後,問題解決了
而且再不用出來JV對頻,在家對了就ok
作者: garywong5368    時間: 2012-3-2 13:37
hardmankam 發表於 2011-9-1 15:30

我無receipt寄去
作者: haeconelson    時間: 2012-4-20 11:29

環球回覆::::::::您可把有問題的產品送到您購買產品的模型店或本公司, 我們會把它送回KO廠方
                        做維修,而維修費用及涉及的所有運費需由閣下承擔,確實的費用需在維修完成
                        後才能確定。

若您選擇送回本公司,請回覆是在哪間模型店購買以及提供發票。
作者: haeconelson    時間: 2012-4-20 11:41

請問免維修費嗎?????????環球收100 help u send to Japan?????????????
作者: wingwingday    時間: 2012-6-1 13:31
any ching try to email them and ask for repair or fix this problem??
作者: martin888    時間: 2013-5-9 18:03
用PCM和SPCM應 No problem喎,係條嘢長咗D

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2