RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 有關電池充,放,存問題 [打印本頁]

作者: bb6vtir    時間: 2011-10-16 12:43
標題: 有關電池充,放,存問題
我買咗兩舊LiPo電,6200mAh同4200mAh,想請問充電時個充電機要set幾A去充電,唔同電係咪要唔setting去充電?充滿咗電如果冇玩過或玩唔哂係咪要放番電先可以儲存。最後就係如果有一段時間唔玩,係咪又要將電池差做store mode先好儲放?太多問題了,因為買差機時位師傅講個一次,太複雜了,記唔哂,請各位指點一下.Thank you x 10000000000
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 12:58
bb6vtir 發表於 2011-10-16 12:43
我買咗兩舊LiPo電,6200mAh同4200mAh,想請問充電時個充電機要set幾A去充電,唔同電係咪要唔setting去充 ...

6200 and 4200... 係咪應該6.2A同4.2A咁差?? 我唔識...Sor
但我本身差滿左電無玩/玩完唔玩住/有一段時間唔玩都會Storage Mode左佢,之後自已2-3星期囉返出黎Storage 多次,我係咁既...
作者: bb6vtir    時間: 2011-10-16 13:12
mathew97726 發表於 2011-10-16 12:58
6200 and 4200... 係咪應該6.2A同4.2A咁差?? 我唔識...Sor
但我本身差滿左電無玩/玩完唔玩住/有一段時間 ...

但係我個差機得最多6.0A set咋。
我見store mode都要set野,都唔知點攪。頭痕中
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 13:14
bb6vtir 發表於 2011-10-16 13:12
但係我個差機得最多6.0A set咋。
我見store mode都要set野,都唔知點攪。頭痕中

store mode有咩set? 我平時乜都1A storage mode - -
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 15:05
我從來唔理乜野store mode,玩完放度,再玩再差,鋰電冇memory架嗎
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 18:23
jythegreat 發表於 2011-10-16 15:05
我從來唔理乜野store mode,玩完放度,再玩再差,鋰電冇memory架嗎

鋰電玩完就咁放響度?好快可以買新電啦
作者: bb6vtir    時間: 2011-10-16 19:51
jythegreat 發表於 2011-10-16 15:05

唔得架喎,賣比我個位師傅講明如果存放電一定要差store mode先得,唔係舊電好快死
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 21:40
Allan007 發表於 2011-10-16 18:23
鋰電玩完就咁放響度?好快可以買新電啦

電話d電都係鋰電喎,咪又係咁用,可能我要求低啩
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 21:44
jythegreat 發表於 2011-10-16 21:40

我部電話用緊Li-ion
但電話果d應該有set自動cut電 ^^
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 21:46
jythegreat 發表於 2011-10-16 21:40

電話果D係Li-Ion,車仔果D係Li-Polymer,點解電話電唔駛storage就唔瀨啦
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 21:48
bb6vtir 發表於 2011-10-16 19:51
唔得架喎,賣比我個位師傅講明如果存放電一定要差store mode先得,唔係舊電好快死

除非RC d鋰電同其他電子產品d 鋰電唔同啦,電話,電鎗,電車d電我都係咁用,我唔知呀,或者等我受吓教訓先知呢

我用野都幾操,如果要我好似tune F1咁嚟tune我屋企架家用車,我唔會囉
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 21:54
Allan007 發表於 2011-10-16 21:46
電話果D係Li-Ion,車仔果D係Li-Polymer,點解電話電唔駛storage就唔瀨啦

ic 我111用果舊電差滿放度成两個星期未玩過... ...死啦死啦
死電係舊電用唔到定performance差左,我以前用NiCd/NiMH係後者.
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 22:00
jythegreat 發表於 2011-10-16 21:54
ic 我111用果舊電差滿放度成两個星期未玩過... ...死啦死啦
死電係舊電用唔到定performance差左 ...

趁佢未漲,快快做storage!
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:03
Allan007 發表於 2011-10-16 22:00
趁佢未漲,快快做storage!

ic right away
現眼報囉,呢個教訓4舊水
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 22:05
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:03
ic right away
現眼報囉,呢個教訓4舊水

吓?漲左啦?
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 22:05
jythegreat 發表於 2011-10-16 21:54
死電係舊電用唔到定performance差左 ...

死電係漲得好緊要同埋唔爆, 最驚舊電爆炸出煙著火炸師傅...快d Storage啦
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:08
Allan007 發表於 2011-10-16 22:05
吓?漲左啦?

...算啦... 經一事長一智啦
再差會唔會爆呢?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:10
mathew97726 發表於 2011-10-16 22:05
死電係漲得好緊要同埋唔爆, 最驚舊電爆炸出煙著火炸師傅...快d Storage啦

就咁放響度都會爆?咁孔布?唔好嚇我呀
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 22:13
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:08
...算啦... 經一事長一智啦
再差會唔會爆呢?

算啦,唔好搏啦。
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:15
Allan007 發表於 2011-10-16 22:13
算啦,唔好搏啦。

會唔會好似馬飛師傅話齋會自爆架,或者掉鬼左佢算囉
作者: windows3.11    時間: 2011-10-16 22:17
舊電唔用最安全電壓應該係3.3v-3.4v一粒.
有錯請指正
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 22:20
windows3.11 發表於 2011-10-16 22:17
舊電唔用最安全電壓應該係3.3v-3.4v一粒.
有錯請指正

太低了,應該係3.8V-3.9V好D。
作者: windows3.11    時間: 2011-10-16 22:25
Allan007 發表於 2011-10-16 22:20

以前爬文講的,實際有待查正
買返個鋰電袋叉電或存放會安心D
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 22:32
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:15
會唔會好似馬飛師傅話齋會自爆架,或者掉鬼左佢算囉

係馬修呀師傅,你再叫我師傅我唔彩你 .3.
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:44
mathew97726 發表於 2011-10-16 22:32
係馬修呀師傅,你再叫我師傅我唔彩你 .3.

sorry sorry, 講開, 今個星期五晚出嚟攞架tt01有無問題?
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 22:52
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:44
sorry sorry, 講開, 今個星期五晚出嚟攞架tt01有無問題?

晚難d... 星期六早午得...其餘好Mun.. 但係去橋底? 咁或者12月頭先? BTW 我仲諗緊點同呀媽解釋多左架車... - -
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 22:56
mathew97726 發表於 2011-10-16 22:52
晚難d... 星期六早午得...其餘好Mun..  但係去橋底? 咁或者12月頭先? BTW 我仲諗緊點同呀媽解釋多左架車 ...

星期六下午KWS可以,我比你果架當parts用,唔算係車,你重要諗辦法溶左d鑼絲膠
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 22:59
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:56
星期六下午KWS可以,我比你果架當parts用,唔算係車,你重要諗辦法溶左d鑼絲膠

火燒得唔得? - - 星期六KWS 3:30前ok嗎?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:10
我諗用天拿水可以,不過d膠料就唔要得咯,你可用返嘅應該有:三姑奶炭板,齒輪,差速,金屬車軸,摩打,damper,bearing及其他金屬件等,重有份全新part A件.見圖

星期六3:30KWS應該無問題,call你

作者: Allan007    時間: 2011-10-16 23:12
jythegreat 發表於 2011-10-16 22:56

咁都得?過唔過到骨o架
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:14
Allan007 發表於 2011-10-16 23:12
咁都得?過唔過到骨o架

唔明?
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 23:17
Allan007 發表於 2011-10-16 23:12
咁都得?過唔過到骨o架

我都驚驚地,我諗我到時係屋企樓下打散架野走私返屋企再收起佢,遲下先搞...唔係真係通櫃都唔掂-_-
作者: Allan007    時間: 2011-10-16 23:17
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:14
唔明?

同呀媽講呢架唔係車,係parts姐,你估師傅呀媽受唔受o拿。
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 23:17
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:10
我諗用天拿水可以,不過d膠料就唔要得咯,你可用返嘅應該有:三姑奶炭板,齒輪,差速,金屬車軸,摩打,dampe ...

Thx
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:19
mathew97726 發表於 2011-10-16 23:17
我都驚驚地,我諗我到時係屋企樓下打散架野走私返屋企再收起佢,遲下先搞...唔係真係通櫃都唔掂-_-

你同你呀媽講話人地送比你嘅咪得囉
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:22
Allan007 發表於 2011-10-16 23:17
同呀媽講呢架唔係車,係parts姐,你估師傅呀媽受唔受o拿。

有相為証喎,如圖,點似架車呢?一係我一齊去同呀伯母解釋吓啦
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:23
mathew97726 發表於 2011-10-16 23:17

你槌仔打散佢?
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 23:23
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:19
你同你呀媽講話人地送比你嘅咪得囉

其實收你咁大份禮...真係唔多好意思...
話曬都唔小錢..
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 23:25
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:23
你槌仔打散佢?

當然唔係 - - 螺絲批...係咪十字螺絲?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:26
mathew97726 發表於 2011-10-16 23:23
其實收你咁大份禮...真係唔多好意思...
話曬都唔小錢..

是但啦...好過擺度封塵
作者: mathew97726    時間: 2011-10-16 23:27
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:26
是但啦...好過擺度封塵

不如算啦...真係唔好意思..
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:29
mathew97726 發表於 2011-10-16 23:25
當然唔係 - - 螺絲批...係咪十字螺絲?

三姑奶要用2.0六角批,你唔先溶左d鑼絲膠扭得開你好野
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 23:33
mathew97726 發表於 2011-10-16 23:27
不如算啦...真係唔好意思..

唔好咁婆媽啦...講左係咁就咁,其實你要溶晒d鑼絲膠都係大project嚟架
作者: mathew97726    時間: 2011-10-17 19:29
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:29
三姑奶要用2.0六角批鮁,你唔先溶左d鑼絲膠扭得開你好野

架TT-01用Sakura 螺絲?
定一話乜...唔明 ~_~
作者: mathew97726    時間: 2011-10-17 19:30
jythegreat 發表於 2011-10-16 23:33
唔好咁婆媽啦...講左係咁就咁,其實你要溶晒d鑼絲膠都係大project嚟架

好鬼唔好意思 - -
我到時玩左一排想賣又唔係咁好咁...
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:55
mathew97726 發表於 2011-10-17 19:29
架TT-01用Sakura 螺絲?
定一話乜...唔明 ~_~

我架tt01换左櫻花果set炭板
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:56
mathew97726 發表於 2011-10-17 19:30
好鬼唔好意思 - -
我到時玩左一排想賣又唔係咁好咁...

男人老狗,咪咁婆媽啦,比左你點處置你鐘意
作者: mathew97726    時間: 2011-10-17 19:56
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:55
我架tt01换左櫻花果set炭板

用3Racing果set? 明白 要換埋六角螺絲架? 明白啦 thx ^^
作者: lrr174    時間: 2011-10-17 23:24
Allan007 發表於 2011-10-16 22:20

yes, 我見b6 顯示 storage mode 好似係 3.8 v / cell

網上有文話 差"滿"唔怕, 我唔知ar, 但我自己非專業覺得 lipo 一個星期 full charge 會ok

Overcharging 或 過放 一定唔得!!
用b6唔會overcharge (不過記住咪set錯機 ),
至於過放 .... 我用104bk 會 autocut, 但係所謂autocut都有可能落到3.3v(說明書話),
so...自己就住玩羅,  如果番到屋企見舊電 3.8v~4v/cell, 我唔會理佢

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2