RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: FF11 - Belt Gear Differential Project [打印本頁]

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:12
標題: FF11 - Belt Gear Differential Project

開放式波箱有一個問題, 就係齒輪容易比異物例如石仔 "襲擊",  每pack電返黎都要 check 齒, 若果有齒崩左, 輕則行車發出怪聲, 重則仲掃齒...所以我改用左行皮帶, 免除左以上既煩惱.

以下既改裝, 大前提係不改動/不修改原裝零件, 隨時可以還原.

補充:  改動後齒比為 2.66, 跟原本相差不多

作者: Allan007    時間: 2012-1-9 00:29
回復 smallwhite1234 的帖子

師兄犀利呀,要用咩parts?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:29

以上改動, 需要以下零件:

1) Tamiya #51460 - TA06 Gear Differential Unit Bevel Gear Set
2) Tamiya #51462 - TA06 Rear Gear Differential Case Set
3) Tamiya #51463 - TA06 Front Gear Differential Pulley & Case Set
4) Tamiya #51464 - TA06 Gear Differential Unit Gasket
5) Tamiya #51461 - TA06 Main Shaft & Middle Shaft (只需要用長身那一支)
6) Tamiya #51470 - Gear Diff Maintenance Parts Kit
7) 15T Belt Pulley ( 內徑為 4mm, 需用基米收緊那一種) (我在快捷模型找到, 約 $150 一粒)
8) 4x9x3mm Bearing 1 粒
9) S3M144 皮帶
10) Roche #TRF04 - Heavy duty differential cup joints for TA05/TA06
11) Yokomo #BD-503D - 40T Pulley
12) 4mm 內徑 , 1mm & 0.5mm washer 各數粒(我在KWS找到一款,內各有5粒,不過不記得牌子)
13) SpecR 3mm 馬蹄膠一包

作者: 870110a    時間: 2012-1-9 00:36
皮帶係邊度買?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:39

以上除8同9 之外, 均可以在 KWS 買到.

啤令可以到九龍啤令行購買, 約 $8 一粒
皮帶在模型鋪找不到, 需要到皮帶鋪買, 去到同事頭婆講係比遙控車用, 佢就會知,
皮帶型號為 S3M144, 不多不少, 切勿買錯, 約 $32-$35 一條

(因事頭婆說過存貨不是太多, 各 ching 如有意購買, 不要買太多, 以免其他人買不到而需要訂)
(另外有意改裝的 ching 最好先到皮帶鋪買左皮帶先, 確保齊 parts)
我暫時測試左超過 70 排電, 仍然原好無缺, 所以只做多2條做 spare, 應該有排玩了.

作者: KENNY110    時間: 2012-1-9 00:42

上次睇完比賽啲相,就係等係呢個POST!多謝
另外想問用TA05牙叉又得唔得呢?因為我唔用馬蹄的.

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:43
以下為安裝方法:

2包牙差殼 (一黑一白) 只取一邊使用(黃色箭咀)

作者: KENNY110    時間: 2012-1-9 00:47
回復 KENNY110 的帖子

多謝你就真,我套KIT都未開工
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:52
白色那隻殼先用鉗/Cutter, 除去外邊, 再在外圈用介刀介坑 (一圈計), 如圖示

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 00:58
再將 Yokomo 黑色皮帶轆, 用各式方法 (鑽/Cutter/Cut鉗) 將內裡挖空, 如圖示
你會見到內圈另有一條黑邊, cut 到去果個位就 ok, 切勿過多,
我就 cut 淨少少, 再用沙紙慢慢磨, 因為稍後需要同白色殼合體, 太多的話就逼佢唔實, 要再做過...

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:02

你最好一邊整一邊試合體, 比少少心機慢慢磨, 以中至大既力度可以將佢逼入白色殼為準.
入到之後, 拉番出一半, 圍圈落 AA 膠, 再逼番佢入去

合體成功

(留意合左體之後, 2者為平邊)

作者: anthony_wg    時間: 2012-1-9 01:02

師兄, 點解要介坑既
作者: anthony_wg    時間: 2012-1-9 01:08
師兄, 可不可以幫我量一量你隻 TA06 牙差既直徑啊, 如圖:
謝謝啊

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:10
跟住照番正常裝牙差方法去裝好佢

(雙星跟黎果份 Maint. Kit 既介子( 6 x 0.1mm)係垃圾, 掉哂佢唔好用, 最好自己搵 2 隻 0.3 既大介子放入去用, 稍後另外開一個 post 講)

作者: anthony_wg    時間: 2012-1-9 01:10
回復 anthony_wg 的帖子

明白呀
作者: anthony_wg    時間: 2012-1-9 01:18

回復 anthony_wg 的帖子

噫, 你買左先發覺架? 係就整定比你搞啦  
作者: anthony_wg    時間: 2012-1-9 01:21
anthony_wg 發表於 2012-1-9 01:08
師兄, 可不可以幫我量一量你隻 TA06 牙差既直徑啊, 如圖:
謝謝啊

係啊, 你 YOKOMO 呢個輪有幾多 T 架?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:21
裝好 10x15啤令後, 可放上車試位, 正常係 Fit 到漏唔 high 野.
另外一邊, 用條長軸套上一粒 4x9 啤令, 適量既 washer, 同埋隻 15T pulley 上去, 另一頭可以裝番個大減齒, 度好哂位, Pulley 收緊基米....  跟住拆番哂落黎, 響支軸"基米" 花痕處, 用磨機/銼 銼個凹坑, 用意比粒基米收入D, 唔會打滑, 跟手裝番哂上去, 都差不多收工

(啤令2邊同 Washer有接觸既地方, 最好每邊加粒 0.2mm shim)

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:27
重量:

原裝跟齒輪同埋 TA06 牙差, 共重 48.8g
改裝後為 65.8g

重左 17g.

估計因為15T pulley 為 Alum, 另多左 yokomo 皮帶轆及皮帶而重左

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:50

補充:
裝好之後, 會發現2個問題:

1) 2個皮帶轆條邊, 會有少少互相 hi 到
2) 40T 皮帶轆會穿過底板, set 車有困難

解決方法係: 反轉部車, 裝好電開車開搖控, 微調佢慢速向前行, 再用把介刀響個皮帶邊"拖" 薄佢, 拖到唔超過底板為準, 我整左5分鐘就攪掂.

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 01:59

後記:

1) 裝完試車, 一個字: 靜, 開 turbo 仲隱約聽到皮帶 "呼呼" 聲, 好過引~
2) 玩完唔駛再用介刀將D 細石挑出黎, 爽~
3) 開頭仲會每排電 check下, 玩玩下已經冇再理佢, 可以多D時間跟下其他野~
4) 可能自己手勢唔好, 玩左20排電之後有微微漏油(蓋邊 Gasket 微漏) , 無計可施, 把幾火圍邊用AA膠封死佢, 跟住之後玩超過5x 排電再冇漏過
作者: minimini    時間: 2012-1-9 03:32
very nice project !!.......
作者: kmart    時間: 2012-1-9 06:31
驅動模式同以前Yokomo部YR-F2一樣,勁!
作者: chacha    時間: 2012-1-9 14:58

作者: 葉生    時間: 2012-1-9 15:35
十分詳盡!!! 圖文並茂!!! 一睇就明.....
絕對可以放係精華貼!!!
作者: RCwing    時間: 2012-1-9 19:22
大約幾多錢,依套牙差。
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 20:35
除左隻 Roche 杯 ($1xx), 其他每樣都係十零廿蚊一包~
作者: RCwing    時間: 2012-1-9 21:42
請問用幾多度差速油
作者: 威威    時間: 2012-1-9 22:06
師兄起油嗰下力度會唔會柔咗?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-9 22:11
會有好輕微, 但響 FF 車度感覺又良好~~
作者: Roche    時間: 2012-1-10 11:35
回復 威威 的帖子

Hi 威威, RCF Round 12 - Derek Hung 用belt drive FF11入到A組, 最後第八位完成。總括性能及耐用性應該冇大問題。
作者: Roche    時間: 2012-1-10 11:35

A super nice project
作者: 威威    時間: 2012-1-10 16:25
max 咁你地會唔會出一份完美版本改裝kit?其實我覺得可以的話,用nt1/蛇的全金屬齒牙差比較好及最好不用馬蹄膠.
作者: 天娜    時間: 2012-1-10 16:34
威威 發表於 2012-1-10 16:25
max 咁你地會唔會出一份完美版本改裝kit?其實我覺得可以的話,用nt1/蛇的全金屬齒牙差比較好及最好不用馬蹄膠 ...

我都好期待
作者: KENNY110    時間: 2012-1-10 17:11
師兄個見意好呀!我買咗都未砌咁就唔洗煩啦!
作者: Roche    時間: 2012-1-10 18:00
回復 威威 的帖子

威威及各位師兄, 我都希望能夠出一套成品FF11車架, 但始終要睇老闆Surikarn點搞..... 希望今年會有這機會。
值此機會再次多謝大家支持Roche及HUGE!!
作者: kkchung    時間: 2012-1-10 22:55
Kyosho TM-17皮帶也應是 48x3=144 S3M144
作者: Roche    時間: 2012-1-11 00:35
回復 kkchung 的帖子

Thanks information! 小強
作者: tt01E    時間: 2012-1-11 01:28
smallwhite1234 發表於 2012-1-9 01:02
你最好一邊整一邊試合體, 比少少心機慢慢磨, 以中至大既力度可以將佢逼入白色殼為準.
入到之後, 拉番出一半 ...

如果問錯請勿大插:
點解唔可以用番全套TA06前牙差,又要買yokomo pulley同尾牙差殼?如果係齒比問題,咁BD5, TC6全套牙差又如何?
4x9x3 bearing 即係inner diameter 4mm 定厚度4mm?

作者: tt01E    時間: 2012-1-11 02:06

咁TA06 前牙差唔係行皮帶咩?
咁BD5同TC6全set牙差又點?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-11 15:19
TA06 果套差少少放唔入, 要磨波箱及油壓架...

BD5/TC6 同其他大部份1:10 touring 都唔岩位..
作者: tt01E    時間: 2012-1-11 16:50

BD5/TC6 等1:10touring 都唔岩位係指太大,波箱放唔入定其他原因?軸長長得濟定直徑長得濟?
Sorry for being annoying but I wanna make it myself with simpler way.

作者: smallwhite1234    時間: 2012-1-12 20:52
應該大部份都放唔入....
作者: tt01E    時間: 2012-1-13 16:52

Thank you. You rock
作者: defcone    時間: 2012-1-13 16:58
tt01E 發表於 2012-1-11 16:50

BD5/TC6 等1:10touring 都唔岩位係指太大,波箱放唔入定其他原因?軸長長得濟 ...

BD5 牙差比起416/417果D係闊大約1mm左右(無度過).
作者: gavl    時間: 2012-4-20 20:33
smallwhite1234 發表於 2012-1-9 00:39
以上除8同9 之外, 均可以在 KWS 買到.

啤令可以到九龍啤令行購買, 約 $8 一粒

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... page%3D1&page=1

其實我發覺原裝套牙都唔係咁容易掃,架FF11落地用TA06牙差,都行到3X排電跟手打開佢check下見到隻大斜齒背後個pin位開始有小小谷出黎,跟手就用3racing 0.3 mm x 1介子放係每邊斜牙度,而就咁安裝係唔得,要磨薄個大斜齒背面先可以,係咁既情況下我再玩多十排電到都無事,反而我覺得要面對既問題係漏油,隻牙差玩到十零二十排電D鑼絲會翻鬆,我覺頭轆隻牙差太受力,將D油向兩面逼出去而隻牙差殼又唔係太耐用引致漏油。

而跟師兄整個隻皮帶牙差用左十幾排電到,非常之正!係有小小delay感覺,但我反而覺得係失速方面無行齒咁多,好柔順。但都有鑼絲翻鬆問題,可能我手工差,砌得唔好。
作者: smallwhite1234    時間: 2012-4-20 21:21
TA06 個牙差(黑色)其實唔錯,不過有2個問題,第一就係跟黎果d 0.1介子太弱,跟原裝砌法好快就變鑊仔,我宜家都係用3 racing 牙差果d 0.3介子,一邊就咁放入去就用得,一邊就用磨機將隻介子外徑磨細佢,咁就一路都冇再掃過。另外裝之前,所有齒輪背面都用600號水磨沙紙拖拖佢,尤其係2隻大齒。漏油又係一個問題,有人話唔好收咁死,收到變型就實會漏,但收得佢唔夠實又驚佢漏...好煩..最近留意緊有隻 Ri putty, 實物未見過,只見過個樽,唔個佢係泥狀定膏狀,如果係泥狀唔知會唔會改變到漏油問題呢?
作者: smallwhite1234    時間: 2012-4-20 21:28
補充:番鬆問題我冇遇過,因為我冇番用d 牙差殼,次次都整過個新既用  因為我對裡面果灘 "30萬”實在冇咩胃口,亦冇心機整番乾淨淨佢,唯有再整過   
作者: Andrewkwan    時間: 2012-5-3 16:46
Roche 發表於 2012-1-10 18:00
回復 威威 的帖子

威威及各位師兄, 我都希望能夠出一套成品FF11車架, 但始終要睇老闆Surikarn點搞..... 希 ...

相信會另一番熱潮玩 FF ,快D出 !
作者: dl    時間: 2012-6-17 18:30

小白!跟你咁改的話!大減同摩打牙用幾多牙
作者: smallwhite1234    時間: 2012-6-17 19:51
大減我用 75T 48p, 摩打齒用 31T (齒比 6.435)

p.s. 套皮帶組合玩左大半年, 耐久性我証實左係冇問題, 但感覺都係有少少拖, 或者係 15T/40T 呢個組合有少少緊, 一般玩唔覺有問題, 但群抽搏命時就硬係覺得差少少 (另方面自己手車都係好一般)所以想試下用 16T/39T 呢個組合, 皮帶會鬆番少少但應該會順D (料買哂但未得閒整)
又或者唔係皮帶問題, 而係跟本行齒輪既組合太順, 相比之下覺得皮帶拖.

至於牙差漏油問題, 我試過好多方法, 收緊/收鬆/落AA膠/落爭口膠等 都係唔解決唔到, 可能係油既壓力問題, 以往裝D稀油既既牙差, 因為油品流動容易, 所以冇問題, 但用左杰既油,因為阻力大, 油既壓力會湧向牙差蓋, 導致容易漏油. 而本身TA06個牙差蓋比較薄可能都係其中一個原因.

響無計可施之下, 跟 Dan 兄走去買左 Ri putty. 果然好用! 感覺在30-50萬硬度左右, 最緊要乾手淨腳冇漏油, 宜家玩得好開心
作者: dl    時間: 2012-6-17 22:29

小白!謝謝你呀!幾時再約埋入tc呀!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2