RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: (請教) 新手買 Mini-z .... [打印本頁]

作者: alvinshum    時間: 2012-2-15 12:28
標題: (請教) 新手買 Mini-z ....
新手想買架車仔玩下, 2.4g mr02 連控請問最平幾錢呢? 同埋係邊間買比較好呢?? 多謝各Ching 解答
作者: casper    時間: 2012-2-15 12:33
哈哈~~
作者: alvinshum    時間: 2012-2-15 13:07
有咩好笑呢, 師兄?
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-2-15 13:52
alvinshum 發表於 2012-2-15 13:07
有咩好笑呢, 師兄?

佢只係笑...1個月有幾單同樣問題,其實番舊文都好易搵!你落KWS睇下萬里極速有無貨啦!如果你想買埋PARTS改車,萬里應該比到更好意見你
作者: keith0203    時間: 2012-2-15 14:31
萬里亞郭 好好人

作者: Tat-tat    時間: 2012-2-15 14:39
同一個 page 都已經有人問過, 仲要係新既. 舊既可以話難搵, 我估哩個 post 應該唔難搵掛.
比埋條 link 你, 再有唔明, 就響個 Post 問下, 或者去鋪頭同車場請教下師兄啦

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... p;page=1#pid2222252
作者: luenfat    時間: 2012-2-15 16:01
發問題想升級(馬)
作者: casper    時間: 2012-2-15 17:12
哈哈, 你地真係好心機~~
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-15 17:23
casper 發表於 2012-2-15 17:12
哈哈, 你地真係好心機~~

冇所謂啦,幫到咪幫囉,我都係想多 D 朋友玩 Mini-Z 姐, 嘻嘻 <<<原來係有目的既!
作者: HN577    時間: 2012-2-15 20:46
02 EX有新車,唔洗下下都係睇開果4款,悶到嘔茄
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=108182
作者: 卡洛c    時間: 2012-2-15 23:21

原本我都想開POST問,不過見有人問開我就順便搭單問

我十年前就玩過下D 1/10,好耐冇玩,我諗果個控應該唔o岩Mini-Z啦

睇過下之前D Post雖然睇落AWD好似好玩D,但比人炒貴哂~~

咁所以我想問問MR02同MR02EX同MR03有乜野分別呢?
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-16 00:35
卡洛c 發表於 2012-2-15 23:21
原本我都想開POST問,不過見有人問開我就順便搭單問

我十年前就玩過下D 1/10,好耐冇玩,我諗果個控應 ...

電子野既分別 (希望我冇記錯):
MR-02 > AM (以前有 AD,但而家冇得賣了)
MR-02 EX > 2.4Ghz (唔可以加 Gyro)
MR-03 > 2.4Ghz (可以加 Gyro)

車架:
MR-02 = MR-02 EX
MR-03 係全新車架

車尾既摩打座係可以大家共用既
分別最大係車頭,03 行上搖臂,再加上 Sevro 快左,車身輕左,重心集中左,架車比 02 好彎好多,sensitive 好多。
但係我又覺得其實 02 同 03 比,02 可以話定少少,應該係份頭冇 03 咁 sensitive 啦。如果條 Track 係主要行快灣, 02 唔會輸好多, 但如果係好多又細,又慢既灣, 就會好似掃把佬响石澳道快放大牛一樣, 但係你都會諗到, 架大牛有技術既話,掃把佬都一樣食塵架!

作者: 卡洛c    時間: 2012-2-16 01:01
http://www.kyosho.com/jpn/produc ... l?product_id=108182

想問下上面架野出面有得賣未呢,上星期出去睇果陣好似唔多覺眼?
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-16 01:16
To: 白鬍子  
我講真架, 因為見過 (Mini-Z), 嘻嘻。

To: 卡洛c
我都唔見有哩盒賣,可能仲未有返貨啦,可以等下既,不過哩款花既車殼就早排返過, 兩三個月前左右啦, 而家賣哂啦。暫時仲有另外兩款 HSV 有售 (紅黑&銀藍有日本字),去 慢你 睇下啦,星期一既時候我仲見到。
作者: henry888    時間: 2012-2-16 01:21
大牛行石澳道真係....踩住大半條線,對頭有巴士都咪話唔牙煙
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-16 19:43
henry888 發表於 2012-2-16 01:21
大牛行石澳道真係....踩住大半條線,對頭有巴士都咪話唔牙煙

所以賽車都係去翻賽車場啦
行街,真係要守法呢。
作者: 卡洛c    時間: 2012-2-16 23:54
Tat-tat 發表於 2012-2-16 01:16
To: 白鬍子  
我講真架, 因為見過 (Mini-Z), 嘻嘻。

咁我其實係咪03搭支普通控行住先比較好?反正我連控都要再買過~~
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-17 00:28
卡洛c 發表於 2012-2-16 23:54
咁我其實係咪03搭支普通控行住先比較好?反正我連控都要再買過~~

買支普通控,即係 KT-18, 約 $480
買支全新 EX-10 要千多至過二千

首先,你玩 Mini-z 既要求係怎樣呢?
如果未知會唔會長玩,或者覺得佢只係玩具一件,好容易操控,咁我會建議你買 KT-18 去感受一下哩架車仔先。

如果你想認認真真咁去玩,或有興趣參加比賽,咁就一定要買 EX-10 或者係等新款 EX-1 (未知新款 EX-1 會唔會對應 Mini-z), 又或者係二手既 EX-10

KT-18 (約 $480)
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/detail.html?product_id=103030

現時新款既 EX-10 Eurus (過二千)
http://www.kopropo.co.jp/sys_en/radios/ex-10-eurus.html
要配 RF-902SM
2.4GHz SS RF Module for MiniZ

登錄/註冊後可看大圖

舊款 EX-10 Helios (哩款 EX-10 KWS 有 for Mini-z 2.4Ghz 既槍連 Module 既原廠套裝賣,約千多元)
http://www.kopropo.co.jp/sys/archives/158
要配 RF-901SM
2.4GHz SS RF Module for MiniZ

登錄/註冊後可看大圖

EX-1 (未知幾錢)
http://www.kopropo.co.jp/sys_en/radios/ex-1.html

作者: kevt2005    時間: 2012-2-17 11:14
New KO EX1暫時都唔對應mini-z, KO話只係考慮中。我個人覺得唔會係短時間嘅事,因為除非京商出新mini-z底板對應FHSS或者KO整到EX1對應DDS.  京商出FHSS新mini-z車種應該可能性大啲,同時再出埋新底板。我估最快都會係下半年嘅事。
作者: killermomo    時間: 2012-2-17 11:28
個人認為, 最初想玩 Mini-z 最卡住就係支控, kt-18 又屎過頭, 1 上 10仔, 又好難過得自己個關
所以有兩個咁好既場, 都無法吸引太多人玩......
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-17 11:34
killermomo 發表於 2012-2-17 11:28
個人認為, 最初想玩 Mini-z 最卡住就係支控, kt-18 又屎過頭, 1 上 10仔, 又好難過得自己個關
所以有兩 ...

講得好! 中哂我諗既 point! 當日如果我要買過支新槍, 真係唔知會唔會玩翻 Mini-z!

比個: Like X 100
作者: killermomo    時間: 2012-2-17 12:42
回復 Tat-tat 的帖子

師兄太客氣 lu.....
小弟又有諗頭, 下次再有新手問入門野, 就介紹佢地買 mr02 + kt18 套裝
加埋幾粒電, bearing, 珠差....兩千鬆d蚊就開到皮,
咁就容易d 佢地落火坑
你地上面講到咁大陣象.....我諗樓主散左水去 1/10果版 lu.....
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-17 12:51
killermomo 發表於 2012-2-17 12:42
回復 Tat-tat 的帖子

師兄太客氣 lu.....

果然有見地!
最衰 2.4G 既 MR-02 唔多貨,唔係既話哩個真係入門既好選擇!

P.S. 好在我支十仔冇壞到姐,哈哈哈!
作者: 卡洛c    時間: 2012-2-17 13:10
Tat-tat 發表於 2012-2-17 12:51
果然有見地!
最衰 2.4G 既 MR-02 唔多貨,唔係既話哩個真係入門既好選擇!

我原本都係想要MR02EX果set架咋,不過見未有貨先未買咋

依家睇睇下先發覺個坑愈掘愈大,投資上可能比我以前玩1/10大

初頭係心血來潮想玩番R/C,又睇中D殼同Size比較適合依家的我咋

話說我原本係睇中依款殼

登錄/註冊後可看大圖

作者: killermomo    時間: 2012-2-17 13:45
回復 卡洛c 的帖子

-__-''我就玩過 Takara 部 drift 就諗住升級玩 mini-z.......
點知一玩就停唔到......
不過相比之下, 1/10 開壇真係兩k幾搞掂, 2手市場又活躍........
所以要設d陷阱引d新人落火坑 hehe

作者: Tat-tat    時間: 2012-2-17 13:49
卡洛c 發表於 2012-2-17 13:10
我原本都係想要MR02EX果set架咋,不過見未有貨先未買咋

依家睇睇下先發覺個坑愈掘愈大,投資上可能比我 ...

可能你會覺得開始玩既時候, 比既錢差唔多, 但玩落之後, 1/10 一定要用多 D 錢

可以睇睇小弟之前個 Post, 小小感受分享.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 721&fromuid=586

作者: Yinbb    時間: 2012-2-17 17:49
killermomo 發表於 2012-2-17 11:28
所以有兩 ...

其實KT-18 同D靚控,分別在於邊度呢? 反應? THX
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-17 18:03
Yinbb 發表於 2012-2-17 17:49

1) 同車既 servo and 油門同步性, 又可以睇成反應的靈敏度
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬件上的暢順程度
4) 整體可靠性

我自己對於1, 2 和 4 都比較重視:
1 和 2 直接影響你的操控, 如果同步性不足, 那麼你的指令便唔可以及時傳到車上
第4 項, 如果在比賽途中壞了, 絕對影響那一場的成績, 就算之後的比賽可以借到另一支槍, 都會和本身用的有唔同

唔好意思, 我經常都以用於比賽的方向去諗, 請見諒.

作者: 卡洛c    時間: 2012-2-20 01:17
回復 killermomo 的帖子

咁你家陣玩awd定MR多?
作者: vickyrx7    時間: 2012-2-20 06:48
Yinbb 發表於 2012-2-17 17:49

打個比喻: 如果百領二百蚊TOMY 搖控車果支槍控可以玩1:10或Mini-z 你用吾用
我個人覺得KT18 吾會好得過玩具控好多, 用埋KT18壞既機率較大。收支舊歀EX10連芒早都係一千留下可以考慮

作者: killermomo    時間: 2012-2-20 09:35

回復 卡洛c 的帖子

我而家有兩部 AWD, 分別係 98mm 同 94mm, 同埋 1部 F1
同埋我都係用 2手 10仔控 law....

作者: samy    時間: 2012-2-20 09:55
Tat-tat 發表於 2012-2-17 18:03
1) 同車既 servo and 油門同步性, 又可以睇成反應的靈敏度
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬 ...

仲有外形-這点好個人喜好。叧外記憶車輛設定・十仔或ー仔都比KT18只有得ー個記憶為多・如果日後會有多輛Mini-z的話・這就要注意啊!
作者: Yinbb    時間: 2012-2-20 10:28
Tat-tat 發表於 2012-2-17 18:03
2) 線性比例
3) 槍上既軚盤同油門的硬 ...

謝謝ching! 咁ex5ur 又點睇呀? 又有無芒組合1/10車用呢?
作者: Yinbb    時間: 2012-2-20 10:28
vickyrx7 發表於 2012-2-20 06:48
打個比喻: 如果百領二百蚊TOMY 搖控車果支槍控可以玩1:10或Mini-z 你用吾用
我個人覺得KT18 吾會好得過玩 ...

謝謝ching! 咁ex5ur 又點睇呀? 又有無芒組合1/10車用呢?
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-20 10:35
EX5 小弟未用過呢,唔知操控上同十仔有幾大分別。
不過佢都唔平,同埋佢冇得 change module,即係話只可以用响 Mini-z 啦。

我會一係平平地,用 KT-18,一係貴少少,用 EX-10。
EX-5 太雞肋了
作者: vickyrx7    時間: 2012-2-20 23:59

EX-5同Futaba 2PL 差吾多呔感ex-10呻貴 ex-5呻苯
你揀EX 10定5

作者: 卡洛c    時間: 2012-2-21 00:24
估唔到今日想出手點知第一個問題係冇電賣
作者: Tat-tat    時間: 2012-2-21 00:57
卡洛c 發表於 2012-2-21 00:24
估唔到今日想出手點知第一個問題係冇電賣

冇電賣咁激!

作者: 卡洛c    時間: 2012-3-5 01:37
想請問EX-10 Helios仲有冇得賣?我見新果款就大把,不過1900+600好似真係好"拿利"

我已經肯定會入架MR03喇,雖然今日見返左Epson HSV SET好吸引
作者: samyukdog    時間: 2012-3-5 21:44
卡洛c 發表於 2012-3-5 01:37
想請問EX-10 Helios仲有冇得賣?我見新果款就大把,不過1900+600好似真係好"拿利"

我已經肯定會入架M ...

只可以留意二手
作者: Tat-tat    時間: 2012-3-6 01:10
卡洛c 發表於 2012-3-5 01:37

我已經肯定會入架M ...

早幾個星期仲見到有 EX-10 Helios 連 901SM 既套裝 (全新),但應該賣左了, 到而家都唔多覺有賣

講真,真係買支二手 Helios 好,都係幾百就有交易,同埋,好似壞 Module 多過壞控呢,所以二手控應該問題不大,買的時候試清楚它的功能都正常便可以啦。
作者: JasonLeung    時間: 2012-4-24 17:14
想問下依家出面仲有黑色果枝KYOSHO PERFEX EX-5 UR ASF賣
淨係見到紅色特別版

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2