RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 散熱風扇應該係吹風定係吸風? [打印本頁]

作者: m05car    時間: 2012-7-10 00:43
標題: 散熱風扇應該係吹風定係吸風?
[attach]638996[/attach]
借Sherman C hing 圖一用,散熱風扇應該係吹風定係吸風?

作者: smallwhite1234    時間: 2012-7-10 00:47
吹風...

作者: lobo617    時間: 2012-7-10 00:50
吹風...X2

作者: TKOFANS    時間: 2012-7-10 00:53
吹風 x 3
作者: d.s    時間: 2012-7-10 00:57
吹風 x4
作者: kelvin888    時間: 2012-7-10 01:04

吹風 x5
作者: Chrischu33    時間: 2012-7-10 01:11
吹風 x6
作者: monsterken    時間: 2012-7-10 01:21
吹風 x7
作者: gos    時間: 2012-7-10 03:41
回復 m05car 的帖子

吹風散熱比較快。但抽風也可以,花點時間做一條糟在摩打雨邊,則摩打在中間位置,一邊吹另一邊抽,我以前部TC也是這樣做。不過M車受到先天性車架設計限制,只能吹風散熱。
作者: tiger1    時間: 2012-7-10 06:25
blow is way more efficient and better.
作者: kahungboy    時間: 2012-7-10 08:13

企響風扇前面一定涼過企響風扇後面
作者: m05car    時間: 2012-7-10 09:11
  不過我又覺得時風速是從前面撞過來喎、咁係咪應該要吸會對散熱好的、
作者: ken6159    時間: 2012-7-10 09:25
回復 kahungboy 的帖子

Yes, totally agree with you
作者: jypepe    時間: 2012-7-10 09:46
m05car 發表於 2012-7-10 09:11
不過我又覺得時風速是從前面撞過來喎、咁係咪應該要吸會對散熱好的、

咩"風速從前面撞過來"...完全唔明...
作者: m05car    時間: 2012-7-10 09:52
意思係行車時、風從前面撞過來、跟真車水箱一樣。
作者: jypepe    時間: 2012-7-10 10:14

遙控車同真車好唔同
真車前面有入風位
遙控車冇, (除左玩油車engine需要)
所以遙控車入面, 其實可以帶走 "摩打熱能" o既 "空氣流動" 並唔多
若果發覺玩落摩打溫度太高, 就要加風扇

至於係吹定係吸
吹, 比較簡單
吸, 你需要製造一條通道
作者: m05car    時間: 2012-7-10 11:11
多謝咁多師兄意見、完全明白、吹風的效果是比較好。
作者: ken6159    時間: 2012-7-10 11:48
jypepe 發表於 2012-7-10 10:14

遙控車同真車好唔同

But most car-chassis have holes, the exhaust fan could extract the air via the hole.
作者: kahungboy    時間: 2012-7-10 11:54
m05car 發表於 2012-7-10 09:52
意思係行車時、風從前面撞過來、跟真車水箱一樣。

如果rc可以做到入風鬼面罩,cooler,水冷喉去機件....

最主要係真車副偈前面唔會有大大隻既電變同servo
作者: jypepe    時間: 2012-7-10 12:33
回復 ken6159 的帖子

點解要裝風扇先~
就係想用空氣帶走摩打發出o既熱能
風扇設計到吹o既風可以好集中 (抽...好以冇得集中抽掛?)
用吹o既, 確保到大部份o既風都吹住摩打, 即係大部份流動o既空氣都帶走熱能
用抽, 你要先確保隻風扇抽入o既空氣會經過摩打先再入風扇
唔係唔可以用抽, 不過要整多d野去引導d氣流o者
車架係好多窿, 但唔係所有空氣都先經摩打再到風扇呢
咁用吹o既, 咪比較簡單d
作者: rexcheung    時間: 2012-7-11 00:15
吹定吸我諗要睇情況,Air flow 比較重要!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2