RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 水冷問題 [打印本頁]

作者: hc6313    時間: 2013-4-3 01:08
標題: 水冷問題
各位師兄做水冷是否用這些抽水泵?我在安裝前做抽水測試,但行了五分鐘左右,已經發熱至燙手,並且自動減速,估計未替電調降溫之前已足已焚。是否我用錯抽水泵?

作者: kotaro2872    時間: 2013-4-3 07:33
如果系快船會用吸水舵利用行駛時吸水做水冷,慢船可考慮系車葉後面整吸水管利用車葉打水做水冷,希望幫到你
作者: hc6313    時間: 2013-4-3 09:38
師兄,是否在車葉與舵之間做吸水?我隻是不快的木快艇,但水喉內徑只有2-3mm,來回行程也有60cm左右,靠車葉打水也夠水壓?
作者: valklai    時間: 2013-4-3 11:30
hc6313 發表於 2013-4-3 09:38
師兄,是否在車葉與舵之間做吸水?我隻是不快的木快艇,但水喉內徑只有2-3mm,來回行程也有60cm左右,靠車 ...

靠車葉打水已經係最好既方法,但依家反而要考慮放在車葉與尾舵之間時,車葉與尾軸會否夠位退出
作者: hc6313    時間: 2013-4-3 11:55
裝晒龍骨冇咩空間落手整,真的有困難,估計只可裝一次,喉咀與軟喉要接駁得好靚先得,漏水都冇咩空間可維修到。
作者: alanalan_27    時間: 2013-4-3 12:27
CHING  如果係快船 可以唔用水泵  如果你像真船 你用 6v 出水太快 可用個平價 電變 用微謂控制 或姐用 一出兩線 跟油門 控制  

我架像真慢船 都係這樣做

只係 個人設計/意見 有錯 請指教
作者: valklai    時間: 2013-4-3 12:32
hc6313 發表於 2013-4-3 11:55
裝晒龍骨冇咩空間落手整,真的有困難,估計只可裝一次,喉咀與軟喉要接駁得好靚先得,漏水都冇咩空間可維修 ...

所以咪要等蓋頂前要check好漏水先好冚蓋囉.......啊下隻我識喇!!
但我今次隻小木船又幾方便日後維修喎!!成個冚上去就得嘞!!

登錄/註冊後可看大圖