RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 成功爭取油麻地天橋底興建公眾RC車場(支持者一定要入來). [打印本頁]

作者: Sam123    時間: 2013-5-3 09:38
標題: 成功爭取油麻地天橋底興建公眾RC車場(支持者一定要入來).

成功爭取油麻地天橋底興建公眾RC車場(支持者一定要入來).
(此post關乎全港電動搖控車愛好者的福利,特此要求版主批准此post在本版暫時置頂。)
在2011年11月, 小弟曾發起1人1Email/信 致鍾港武區議員在油麻地天橋底興建公眾RC車場。
現在已成功爭取及接近動工階段。
http://www.districtcouncils.gov. ... _audio_04_DFMC.html   (請聽第12項.)

但現有反對團體反對, 因此現再呼吁1人1Email/信 致鍾港武區議員 (亦可叫家人,老友,老婆,女友,親戚....支持及sent)

鍾港武區議員Email:  
[email protected]
                    Tel: 2175 6811
Sample 如下, 歡迎Copy, 加多減少
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
致: 油尖旺區議會主席
      鍾港武先生, JP

支持在區內興建搖控車場

我們是一群電動搖控車愛好者, 感謝您聽取民意, 支持在區內建設公眾搖控車場。

相信您與我們都會明白, 興建 搖控車場等 文娛設施,支持的市民及街坊 一定比 反對的人士多。

因此希望鍾議員繼續堅持及不要讓步, 繼續在油麻地天橋底興建公眾搖控車場..

祝工作順利

xxx
x.5.2013

作者: 貓仙人    時間: 2013-5-3 09:48
支持
作者: m8m8    時間: 2013-5-3 09:50
支持
作者: baph0met    時間: 2013-5-3 09:51
支持
作者: Samsunny    時間: 2013-5-3 09:53
Confirmation: Sam123 與Samsunny 是同一人.

http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=238049&highlight=%E5%A4%A9%E6%A9%8B
作者: 波板糖    時間: 2013-5-3 09:54
係邊嚟架?
唔會同果欄D 人爭地方架嘛...
作者: KYOSH0    時間: 2013-5-3 09:56
支持
支持
作者: Chungyin3610    時間: 2013-5-3 10:16
support..........拉布戰
作者: 11110516    時間: 2013-5-3 10:18
支持~
作者: Chrischu33    時間: 2013-5-3 10:24
why 現有反對團體反對?? for what reason, pls share share
作者: vcslll    時間: 2013-5-3 10:27
支持.
作者: Sam123    時間: 2013-5-3 10:34
Chrischu33 發表於 2013-5-3 10:24
why 現有反對團體反對?? for what reason, pls share share

因會令 路宿者 無橋底可歸,  要求即上公屋, 才放行動工。

作者: RGear    時間: 2013-5-3 10:50
Any car park near this location ?
作者: 高人    時間: 2013-5-3 11:11
傳了,如可以比灣仔穚底大些就好喇!

作者: epc_mem    時間: 2013-5-3 11:11
e-mail 已 sent ~
作者: Samsunny    時間: 2013-5-3 11:13
油尖旺區議會為美化環境,建議動用一億元「社區重點項目」撥款中的部分款項,將油麻地渡船街天橋底改建成寵物公園或遙控模型車場;另外動用二百多萬元在附近另一處天橋底進行綠化工程,放置二百多個花盆。多項綠化工程雖令環境改善,卻趕絕廿多名以天橋底為家的露宿者,地政總署早前便發出最後通牒,勒令他們於下月七日前離開渡船街天橋底,無家者面臨再次失去「家園」,有人揚言寧死不屈,決不放棄唯一的「家」。有關注基層團體批評當局打壓弱勢社群,令露宿者生活「連寵物都不如」;有立法會議員更炮轟政府本末倒置,以美化為名置貧民於不顧.
作者: winclearly    時間: 2013-5-3 11:18
鍾港武先生,

新一代青少年,只對手機和上網沉迷,搖控模型車能夠學習户外社交,團結精神,物理應用,科學,電子等知識,對青少年成長有極大發展。

早在二十多年前,政府己在銅鑼灣摩頓台天橋底(己沒有),興建全港第一個公眾搖控模型車場,及後在灣仔告士打道天橋底,天水圍公園和近年的佐敦谷公園,
也興設有公眾搖控車場,其它地區的議員亦非常支持,搖控模型車的健康活動,(在本港多過地區也舉辮過不少,搖控模型車國際賽事,如觀塘,荃灣,葵興地區等) 。
因有些市民對搖控模型車有誤解,才作出反對。

因此希望鍾議員繼續堅持及不要讓步, 繼續在油麻地天橋底興建公眾搖控車場..

祝工作順利

作者: winclearly    時間: 2013-5-3 11:19
己send
作者: Samsunny    時間: 2013-5-3 11:30
http://www.districtcouncils.gov. ... _audio_04_DFMC.html

留意第12項.
作者: hkloanheight    時間: 2013-5-3 12:00
Already e-mail to [email protected]
作者: 新手008    時間: 2013-5-3 12:04
我地上來支持, 再 send  呢條 link 比各議員, 咁有無用 ?

露宿者問題值得關注, 但沒理由因此阻礙社區發展, 看看政府是不是軟弱無能了
作者: 新手008    時間: 2013-5-3 12:07
BTW, 感謝這位師兄和這位議員  
作者: 性情中人    時間: 2013-5-3 12:09
email sent
作者: masila    時間: 2013-5-3 12:26
支持支持
作者: hydrogen9999    時間: 2013-5-3 13:08
支持!!
作者: benz1850    時間: 2013-5-3 13:38
Done.....Done.....Done.....Done.....
作者: kamwai    時間: 2013-5-3 13:56
支持

作者: 高人    時間: 2013-5-3 14:13
Samsunny 發表於 2013-5-3 11:30
http://www.districtcouncils.gov.hk/ytm/tc/2012_2015/committee_meetings_audio_04_DFMC.html

留意第12 ...

師兄多謝你既分享
希望快d動工!

作者: kkbb9411    時間: 2013-5-3 14:18
支持~
作者: Captain    時間: 2013-5-3 14:29
Send already ...... support
作者: 銀魔鬼    時間: 2013-5-3 14:31
支持!!

作者: rcbody    時間: 2013-5-3 14:33

支持支持……已去信鍾議員。
作者: pl    時間: 2013-5-3 14:41
支持!!
作者: soup_soup    時間: 2013-5-3 14:53
絕對支持!
作者: roydon    時間: 2013-5-3 14:55
mail sent
作者: hon718    時間: 2013-5-3 14:57
mail sent
作者: felixhkabc    時間: 2013-5-3 15:02
十卜十卜
作者: hing830    時間: 2013-5-3 15:15
支持

作者: hing830    時間: 2013-5-3 15:20
但.....都好想KWAI FONG天橋底起一個車場,
作者: pakcheongkwan    時間: 2013-5-3 15:30
my version: (sent)

鍾港武先生, JP

我們是一群電動搖控車愛好者, 感謝您聽取民意, 支持在區內建設公眾搖控車場。

過去政府亦曾於數個地方興建搖控車場,多數興建於較為偏遠的地區,例如天水圍,觀塘順利等。場地環境優美,設備完善,即使交通較為不便,亦無減搖控車愛好者前往的意欲,使用率一直保持在一定水平。

如今再於油麻地橋底興建搖控車場,不但能減輕其地場地假日時的擠逼情況,同時能美化油麻地區,提供新的休憩空間給予居民。油麻地區交通便利,亦能使一眾搖控車愛好者能夠輕鬆到達搖控車場。

希望能於不久的將來看到新設施落成,成為油尖旺區另一個受市民大眾歡迎的公共休憩空間。

祝工作順利

作者: Mkflee    時間: 2013-5-3 15:33
支持
作者: marudee517    時間: 2013-5-3 15:34
絕對支持!!!
作者: ㊣    時間: 2013-5-3 15:40
pakcheongkwan 發表於 2013-5-3 15:30
my version: (sent)

好!!support

作者: kotaro2872    時間: 2013-5-3 16:16
非常支持
作者: victor.rc    時間: 2013-5-3 16:42
Sent
作者: rk2    時間: 2013-5-3 17:06
支持。sent
作者: 4x4jaos    時間: 2013-5-3 18:05
拾卜拾卜
作者: Tam    時間: 2013-5-3 19:35
Support.  但要先要解決露宿者問題,如果唔解決。都幾大阻力
作者: Sam123    時間: 2013-5-3 20:27
Tam 發表於 2013-5-3 19:36
Support.  但要先要解決露宿者問題,如果唔解決。都幾大阻力

露宿者需要的不是天橋底,他們需要公屋,或租平價劏房,社工要做野。

作者: rc.explorer    時間: 2013-5-3 20:41
已send

作者: Sam123    時間: 2013-5-3 20:44
Tam 發表於 2013-5-3 19:36

露宿者需要的不是天橋底,他們需要公屋,或租平價劏房,社工要做野。

作者: momokei72    時間: 2013-5-3 21:36
十萬個支持
作者: yanzifans    時間: 2013-5-3 23:11
fully support !
作者: wongbunny    時間: 2013-5-3 23:14
一定支持
作者: Alotom    時間: 2013-5-3 23:19
支持!
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-4 01:44
支持!
作者: feihome1    時間: 2013-5-4 01:55
支持
作者: 389    時間: 2013-5-4 02:10

支持
作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-4 02:17
Sam123 發表於 2013-5-3 20:44

Ching :非常同意,社工要做嘢。

作者: bookkeyhk    時間: 2013-5-4 02:24
E 咗啦!
作者: snowsenki    時間: 2013-5-4 02:43

Sorry, 我係反對嘅
我地玩搖控嘅,只係一堆幸運有資金去玩搖控嘅人

人地只能住天橋底係不幸,人生有起有跌,有頭髮邊個想做癩痢?

我地唔去玩有幾閒?或者去遠D都可以
我想問,有幾多人連去佐敦谷嘅錢都無先?
但有D人真係連公屋都租唔起先至要露宿!

你要人地日日住開嘅搬走,俾你一個星期三四次玩嘅興趣
我就過唔到自己良心喇,要迫走D比我地不幸嘅人

冇人知未來係點,我只希望係我低潮時,無人黎扶我一把都唔緊要,只係希望唔好有人黎加多一脚

願香港人有更多愛心同温暖俾D不幸嘅人
作者: sdan321    時間: 2013-5-4 02:59
snowsenki 發表於 2013-5-4 02:43

我同你一樣  反對
      香港彈丸之地,己經有三個免費遙控車場,四個收費專業遙控賽車場了,己經足夠有餘.無謂再亂花公帑吧~
作者: snowsenki    時間: 2013-5-4 03:10
sdan321 發表於 2013-5-4 02:59
我同你一樣  反對
      香港彈丸之地,己經有三個免費遙控車場,四個收費專業遙控賽車場了,己經足夠有餘. ...

我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但有必要踢人地走咩?
西九仲有大把填海地喎

高鐵起完後沿線都有位啦

作者: kelvinayhh    時間: 2013-5-4 09:23
snowsenki 發表於 2013-5-4 03:10
我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但有必要踢人地走咩?

呢d只系政府嘅{banned},班議員支持攞一億餵蝗蟲(內地高官),都唔理露宿者

作者: hon718    時間: 2013-5-4 10:33
天橋底根本唔啱人住!
作者: 榮~    時間: 2013-5-4 10:38
已發送
作者: hydrogen9999    時間: 2013-5-4 10:53
幫班露宿者唔係繼續叫佢地訓橋底就算
橋底唔係人住的
作者: edd_0405    時間: 2013-5-4 12:46

Ching!同意你講法!我都係反對嘅!各位不喜勿插!

作者: maxchow    時間: 2013-5-4 12:49

我支持建搖控車場。

因為果度已經系要發展了,
系咪都唔比路宿者,
同起唔起 RC track 無關。

如果因起 RC Track 先趕走D路宿者,
咁我唔支持起。
但大前題系 起 RC Track 系咪同趕路宿者走有無關?

作者: albertau2011    時間: 2013-5-4 12:51
油麻地天橋底興建公眾RC車場

C Hing, where , 有冇地圖?

作者: sean2012    時間: 2013-5-4 13:55
我自己覺得啦
場就真係愈多愈好
但冇必要踢人地走咩?
西九仲有大把天橋喎,唔訓果度仲有大把天橋同公園佢揀,
咁有心使唔使比埋公屋佢上樓呀?
作為管治係應該迫佢地對社會有作用,或去揾野做,唔係俾地佢訓
有手有腳訓橋底,真係同狗有乜分別?仲要霸橋底?
作者: sean2012    時間: 2013-5-4 14:01
http://rc-evo.com/xbbs/thread-286911-1-1.html
作者: seasky    時間: 2013-5-4 14:13

Duplicated
作者: RCandylau    時間: 2013-5-4 16:28
支持,但個場似灣仔咁大就唔會去喇
作者: Sam123    時間: 2013-5-4 17:36

尊重露宿者,就不要讓他們再在天橋底露宿,要協助他們上單身公屋,或上NGO宿舍,因此政府,社署 NGO要做野,今次興建設施,藉此找出需要協助的露宿者提下供最好的協助。
遙控車場與協助露宿者不是對立的,是有相互作用。
作者: Sam123    時間: 2013-5-4 17:47
現在綜援金,取了生活費外,還可協助全額單身公屋租金或NGO宿舍租金,因此除非他們不是香港居民,否則不存在無錢交租問題。
作者: ebe    時間: 2013-5-4 17:49
支持鍾港武先生
作者: cvleung    時間: 2013-5-4 17:51
support x 1000

作者: IBM    時間: 2013-5-4 18:17
請大家千祈要搞清楚, 依家係講緊贊成起車場, 而唔係贊成迫遷露宿者

係兩回事, 無直接關係, 不要混為一談

政府要起休憩公園, 如何處理露宿者問題, 這是政府, 社工, 褔利部門的事

當決定起公園後, 當局可以加建足球場, 滑板場, 或是RC場,

不是因為要起RC場而去迫走露宿者, 最後起的可能是單車場, 但露宿者還是要搬走

那些講到是RC愛好者是罪人, 因為要玩RC所要迫走露宿者, 這些人可能別有用心, 這是亂扣帽子, 曲線抺黑,

就算最後不起RC場, 但只要政府決定起公園, 露宿者問題還是要處理, 這問題不用在這討論, 可到吹水區講

大家由這一刻開始要分清楚, 這是兩個討論題目, 如我們不表達意見, 最後起的可能是其他的設施, 不要給人魚目混珠, 上綱上線, 請大家用清淅的頭腦分清兩件事有無直接關係, 因果關係

謝謝大家

作者: Nicholas.C    時間: 2013-5-5 18:54

小弟已SEND~但有小小意見~其實香港有好多空置地方可以建成搖控車場或可作其他用途~只係政府沒善用土地~有很多空置地方可用~但卻又重重鐵欄圍封~政府早前說要徵收空置稅~但事實最為團積居奇的~卻是我們的政府本身~如要繳納土地空置稅款~我相信他可能很快要破產了~
其次係雖說香港有三個免費的遙控車場~但有兩個的設備既不完善~地方也小~又容易撞爛車~地點唔方便~渣車去又難搵地方泊車~這樣便說照顧了玩遙控車人士的需要~實在太輕率了~建多幾個冇人去的遙控車場~倒不如興建些似樣D的車場~才不會令到大部份人都只聚於某車場玩~
作者: Sam123    時間: 2013-5-6 11:36
Nicholas.C 發表於 2013-5-5 18:54
小弟已SEND~但有小小意見~其實香港有好多空置地方可以建成搖控車場或可作其他用途~只係政府沒善用土地~有很 ...

師兄, 如有合適地方, 可在本版吹雞, 一呼百應, 一人一Email 向該區區議會建議反影.
自古成功在嘗試.

作者: whatafather    時間: 2013-5-6 18:44
should put one in hong kong east IMO
作者: sean2012    時間: 2013-5-6 20:31
我sENd左EMai1去希望佢參考下JV唔好又再灣仔咁cute細,咁就毛謂起喇.
作者: Veren    時間: 2013-5-7 16:01
支持
作者: Mkflee    時間: 2013-5-7 17:41
應該叫D議員去JV了解下,咩叫RC
作者: gos    時間: 2013-5-9 18:29
support 100%.
作者: RCK    時間: 2013-5-10 12:36

作者: stevewong.wk    時間: 2013-5-14 16:27
Support
作者: luenfat    時間: 2013-5-17 00:36

作者: hon718    時間: 2013-5-20 17:29
如果有市區越野車場就正啦!
唔史下下去到流浮山咁遠!
作者: 蛇仔    時間: 2013-5-20 22:57
太好了!!!
作者: jun9999    時間: 2013-5-21 10:25
支持!!!市區真係太少rc場啦!!
作者: jpl    時間: 2013-5-23 18:27
,起碼同外國啲塲咁大先以樣,,要有小食部同有人執車,,仲要有幾百個車位,最好響地鉄站隔離,,條track要用海綿鋪,,以免撞爛車,以避免唔識玩車嘅朋友撞爛,最好響你屋企留下,要玩就立即可以玩,,最好有埋模型店,,爛野即刻可以買到,唔使又要楂車同搭車去買,,以免無位泊車,,最好每區都有模型舖,才不會令咁多人出mk,,小弟除咗愛玩車仔外,也喜歡溜冰,,不知可否起番幾個溜冰塲,,最緊要又靚又晤使錢嗰隻,,即係世界上有免費午餐
作者: WC118    時間: 2013-5-31 13:19
jpl 發表於 2013-5-23 18:27
,起碼同外國啲塲咁大先以樣,,要有小食部同有人執車,,仲要有幾百個車位,最好響地鉄站隔離,,條track ...

好提議。如有這樣埋想的場, 你願意付多少入場費? 每週玩多少次?

作者: zx300    時間: 2013-6-2 13:13
已经帮发。

基本上不玩油车,电车是环保项目重点配套。我从事电动汽车生产和研发。国家正在推广这个活动。
有什么原因要反对呢?
作者: RX78amuroray    時間: 2013-6-7 23:07
葵涌道天橋底都有位
作者: sean2012    時間: 2013-6-9 15:59
RX78amuroray 發表於 2013-6-7 23:07
葵涌道天橋底都有位

邊個位罝?去信區議員試試
作者: hon718    時間: 2013-6-10 13:56
會唔會折外生支呢!
多名立法會議員在一個委員會上,炮轟政府借綠化油麻地渡船街天橋底,趕絕該處的露宿者,質疑政府的舉動有歧視之嫌。社會福利署副署長麥周淑霞否認歧視,聲言會在福利範疇盡量提供協助。麥周淑霞表示,民政專員已就事件召開會議,討論如何向受影響露宿者提供協助,但承認現時問題仍未完全解決。有露宿者表示,日常只靠打散工維持生活,但收入不足以應付租金才會選擇露宿。有住板間房的市民則希望政府可提供平價單位讓他們租住。民建聯油尖旺區議員鍾港武和楊子熙,去年以美化市容為名,向政府提議綠化渡船街天橋底,防止露宿者聚集。政府決定斥資253萬,包括買入200個石屎大花盆和用鐵網圍封天橋底。
作者: RoyaleM3    時間: 2013-6-15 12:00
Support
Email sent
作者: Yiu.N    時間: 2013-6-22 21:56
支持
但起個大啲啲嘅飄移場得唔得?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2