RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 玩火高手回歸油車界 [打印本頁]

作者: joe2004    時間: 2013-11-20 01:07
標題: 玩火高手回歸油車界
玩火高手回歸油車界,大家小心為上,請將貴重財物拿回家中安放,切勿放在車場
作者: Lomomo    時間: 2013-11-20 09:50
邊個呢? 講明等大家提防一下
作者: justinwan    時間: 2013-11-20 11:27
玩火總比扇風點火好...

驚就做返步兵.
作者: boxingjoe    時間: 2013-11-20 12:01
大家都想個場好, 唔好有人唔玩, 希望大家能平息事件.
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 12:35
行街唔小心(意外)  撞到人都會講聲sorry.  同驚唔驚喺無關係。
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 12:36
呢位帥兄,唔好成曰話扇風點火,有冇第二句呀?你燒得少姐,步唔步兵唔代表驚唔驚
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 12:39

扇風點火係加鹽加醋、無中生有。唔通佢係你老死,一齊去曰本?
作者: justinwan    時間: 2013-11-20 12:54
咁你想點, 咬佢一啖?

仲有果d 叫意外..吾係玩火...

作者: arto6    時間: 2013-11-20 13:10
justinwan 發表於 2013-11-20 12:54
咁你想點, 咬佢一啖?

仲有果d 叫意外..吾係玩火...

你幫佢都幫到出晒面, 佢嘅個人問題燒晒人地D野,唔say sorry 又唔解釋,佢大把水買新車買新介young, 短短唔夠一個月又報名鬥車,難位我燒晒D野都唔知點解,在工房出聲又比你老哥左檔右檔,板主出聲叫人小心材物又比你唱,係咪玩油車大晒先?

作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 13:18
咁你地同玩火高手私了囉!係工房嘈有咩用?
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 13:23

首先;我咁內有冇嘈過(26號就一個月),第二;呢個post個標題係勿先,第三;係個人嘅事,
作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 13:24
玩遙控嘅冇話邊個大哂!油電一家親
作者: mandymiu    時間: 2013-11-20 13:37
車品好重要
作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 13:38
我地大部份人都私了,吾會係工房嘈的,免得應响到其它人

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 13:42
有意交代請pm!
作者: Bleed.Kaga    時間: 2013-11-20 13:43
影相加格放上來啦, 想知係邊個遙控界火神
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 13:44
如有意交代請pm各事主, whatsapp 睇相, 不議價。
作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 13:55
吾好諗多咗,冇銭銀倍償的
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 14:03
我表達得唔好, 不議價喺, 唔會講錢, 亦都唔需要講錢。
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 14:06

有意交代請pm!
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 14:52
ckl8964 發表於 2013-11-20 13:38
我地大部份人都私了,吾會係工房嘈的,免得應响到其它人

咦;你地私了?唔通枱底交易咗 ?所以晤會再係度說話?免得再枱底交易比其它人?

作者: joe2004    時間: 2013-11-20 15:03
arto6 發表於 2013-11-20 13:10
你幫佢都幫到出晒面, 佢嘅個人問題燒晒人地D野,唔say sorry 又唔解釋,佢大把水買新車買新介young, 短 ...

死得不明不白? 仲要若無其事

作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 15:05
你又諗多了!倍你叫人㸃倍???上面講咗冇錢䬶倍償了,
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 15:14
ckl8964 發表於 2013-11-20 15:05
你又諗多了!倍你叫人㸃倍???上面講咗冇錢䬶倍償了,

我由頭到尾有無講過倍償?現在只有你講,而你易都代佢做咗代言人(唔知點解你咁有返應),莫非你又係佢黃紙兄第?

作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 15:41
你㑖哀,咁你前世更係同佢撈亂骨頭,我地果班年幾大睇化了,最緊要冇人有事,車場冇事就好了,
作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 15:45
冇話代吾代言,而且我吾識佢,只係想比番正面嘅野出泥咁解!
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 16:52
ckl8964 發表於 2013-11-20 15:41
你㑖哀,咁你前世更係同佢撈亂骨頭,我地果班年幾大睇化了,最緊要冇人有事,車場冇事就好了, ...

我有幾哀?你講你睇化,唔代表我地呢D後生仔睇化,(你唔可以代表其他人的,你可唔出聲當睇戲)。(人冇事糸緊要,我認同,車場冇事,我都認同,如果唔係我晨早就大炒大鬧,追究到底),(至於你只係你個人睇法,你冇講有D人係全副身家,全部係用自已嘅錢買,而有D人係有贊助,燒左可以再攞過喎),我澄清,我係冇心得罪任何人,請不要見怪 ,至於當事人,拍下羅柚走左去,頭七都未到,就若無其事又蒲頭,咁你講句公道話喇

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 17:05
點解呢件事仲未解決,因為無人出嚟交代過。 就喺咁簡單。
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 17:10
其實呢件事真喺影響緊好多人, 由其啲走去買左防爆袋嘅人, 因為佢地意為喺因為差lipo 而起火, 完來喺因為差火咀電。 其實真相喺點喺無人交代過。所以仲會因為呢件事繼續討論。
作者: ckl8964    時間: 2013-11-20 17:18
係依到㸃會有結果?可不直接找當事人
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 17:20
請指教!
作者: arto6    時間: 2013-11-20 17:23
錯晒, 係傳聞係火咀電差爆起火,我又真係想睇下佢點樣用隻牛仔差爆火咀電。咁以後7.1. 回歸用火咀電當煙花放囉。

自己人為錯誤都可以講成火咀電著火。影真威水。
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 17:34
"若無其事" 100% prefect descriptions!!!!
作者: arto6    時間: 2013-11-20 18:11
ckl8964 發表於 2013-11-20 17:18
係依到㸃會有結果?可不直接找當事人

Pm 咗佢啦, 無回音咋,識佢嘅人都唔肯比佢電話我,點搵

作者: joe2004    時間: 2013-11-20 18:18
arto6 發表於 2013-11-20 17:23
錯晒, 係傳聞係火咀電差爆起火,我又真係想睇下佢點樣用隻牛仔差爆火咀電。咁以後7.1. 回歸用火咀電當煙花 ...

kws 己經傳聞又話油車加吸煙,又話鋰電爆炸,又話電線漏電,又話差机著火,原來仲有火咀電著火先真,已傳到好多版本。佢再縮頭烏龜,再傳落去,孔怕你地最擔心嘅嘢返而實現。其實我地更加要正確態度對待,通知各方好友正確使用,先至係萬全之策。(仲要由其他人口中,講埋D大話)
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 18:31
如果事主可以公開交代一下, 大家(玩rc 嘅ching)  都可以了解到點樣可以避免同一意外喺佢地身上發生。 我唔明白點解呢個要求會比視為搞事呢???
作者: joe2004    時間: 2013-11-20 18:37
bigheman 發表於 2013-11-20 18:31
如果事主可以公開交代一下, 大家(玩rc 嘅ching)  都可以了解到點樣可以避免同一意外喺佢地身上發生。 我唔 ...

中國人,大部份報喜不報憂。(睇下下次邊位師兄中招,米有得笑囉

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 18:48
arto6 發表於 2013-11-20 18:11

咪喺囉, CKL ching 請advice.  Thx!

作者: epkwokgp    時間: 2013-11-20 20:36
禁都出port?
作者: arto6    時間: 2013-11-20 21:57
epkwokgp 發表於 2013-11-20 20:36
禁都出port?

乜port,  I pod?

作者: arto6    時間: 2013-11-20 22:00
epkwokgp 發表於 2013-11-20 20:36
禁都出port?

你唔係打手又唔係燒晒全身家先, 唔該唔係就唔好駁咀

作者: epkwokgp    時間: 2013-11-20 22:56
你為去民事起訴囉
作者: justinwan    時間: 2013-11-20 23:07
我真係吾知有咩好交代.....開個記招?

原因係點又如何....有咩辦法去查證?

都燒完la ...

討論一d 無結果既野不如快d 諗下繼續玩定吾玩.
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:17
你唔知喺應該, 因為唔喺事主。
作者: justinwan    時間: 2013-11-20 23:18
bigheman 發表於 2013-11-20 17:05
點解呢件事仲未解決,因為無人出嚟交代過。 就喺咁簡單。

咁你想點解決....小弟都算係苦主....仲係一個窮西車手...你有咩路數話過我知....

我一定實卜你討回公道.....

作者: 大朋友    時間: 2013-11-20 23:20
justinwan 發表於 2013-11-20 23:07

澳洲佬,你係咪叫philip 先, 邊個叫你交代?乜野叫『原因係點有如何?』 你嘅價值觀咁粉凸別,咁你下次比人『意外』招呼你同架真車,唔好問點解。因為一定係『意外』。

作者: joe2004    時間: 2013-11-20 23:25
justinwan 發表於 2013-11-20 23:07

我都好明白你嘅意思,標題係高手回歸油車界,貴重野拿回家,唔好放係車場免招損失,ok?又冇講話開記招。(咁菲律賓人質事件又係意外,咁D家屬算把啦,唔死都死左囉,又唔會返生,不如諗下去定唔去菲律賓玩仲好)係米咁呢? D家屬真麻煩

作者: arto6    時間: 2013-11-20 23:26
justinwan 發表於 2013-11-20 23:18
咁你想點解決....小弟都算係苦主....仲係一個窮西車手...你有咩路數話過我知....

我一定實卜你討回公道. ...

你同個friend左檔右檔都叫support苦主。我真係好滾動囉

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:26
出嚟同大家講下事發經過, 都喺一個好開始。 火咀電又好, lipo 差爆又好。 飛機炒左, 啲人死晒, 咁就算喇, 過左去唔好提, 好無??
作者: justinwan    時間: 2013-11-20 23:28
大朋友 發表於 2013-11-20 23:20
澳洲佬,你係咪叫philip 先, 邊個叫你交代?乜野叫『原因係點有如何?』 你嘅價值觀咁粉凸別,咁你下次 ...

我梗係吾會問點解.....真車有保險.....

仲有我係hk 人

作者: cw10615    時間: 2013-11-20 23:28
意外既野大家都唔想架,每人少句啦!

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:29
就算事主喺度講, 都喺一個好channel.  
作者: epkwokgp    時間: 2013-11-20 23:29
又係綱上超人
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:34
cw10615 發表於 2013-11-20 23:28

同意, 快啲交代事件發生過情, 好快無人再想講呢件事。

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:42

同意, 快啲交代事件發生過情, 好快無人再想講呢件事。

作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:42
就算事主喺度講, 都喺一個好channel.  
作者: 大朋友    時間: 2013-11-20 23:43

如果真係意外,苦主一定要認命。
我收返來嘅西北風消息係
西風: 條友幫佢女人用錯模式充電,佢就自已關埋房門玩油車,佢女人就去玩電車。結果爆炸火蠋。
北風: 充火咀電爆炸火蠋。

我就覺得北風係唔會發生,聽講有入房救火嘅目擊者所引述, 火在佢桌面蹦蹦聲咁噴上去燒。

作者: joe2004    時間: 2013-11-20 23:46

其實呢樣嘢我地成年人係明白嘅,當事人係度蒲過頭,又唔出聲走咗去。彈左幾位車手出黎唔知係苦主定係業主,有贊助商梗係睇得開,再燒多幾次有勿問題,yeah,
都係D家屬麻煩
作者: bigheman    時間: 2013-11-20 23:47
justinwan 發表於 2013-11-20 23:18

我一定實卜你討回公道. ...

未解決喺形容件事嘅狀態, 點解未解決,喺因為事主無向受影響人事交代過事發過程。唔複雜。

作者: arto6    時間: 2013-11-20 23:52
真係好唔明, 點解Y 理就可講得通,道理就比打手左檔右檔左入右入。
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 00:06
事主, 我現在正式向你say sorry.  我啲物件嘅燒毀,帶到你好大嘅壓力, 令到你好難受。 對唔住, 如果我請你食飯可以令到你舒服啲, 請pm 我。 謝謝, 再次說對不起。
作者: 大朋友    時間: 2013-11-21 00:08
bigheman 發表於 2013-11-20 23:47
未解決喺形容件事嘅狀態, 點解未解決,喺因為事主無向受影響人事交代過事發過程。唔複雜。
...

苦主,明眼人都睇到,除咗你間房,其他被燒咗幾間房,一係同佢係隊友,一係就係屎幫沙車手, 所以點可能會有真答案。所以香港要有ICAC
作者: arto6    時間: 2013-11-21 00:12
philip , 我現在正式向你say sorry.  我啲物件燒毀晒,這樣帶到你好大嘅壓力去砌快D架車去比賽, 令到你好難受。因此對唔住, 如果我請你食飯可以令到你舒服啲, 請pm 我。 謝謝, 再次說對不起。
作者: justinwan    時間: 2013-11-21 00:24
大家真係吾好吳會, 我吾係想幫某一個, 都吾係試圖左檔右檔...我同事主係的確相識但吾係話好熟.
宜家吾係死人/有人受傷...陪常又無咩可能.咁係咪要諗下日後既野...我真係吾認為事件發生過情有幾重要.
事發時睇住佢燒, 我都好心痛.
我相信要一個令所有人滿意交代,係無可能..任何差机, 電, 電器, 呔水, 易燃品都有可能出意外, 除非你吾玩..
吾通佢吾交代我停手吾玩車咩
車場有22隻柜, 有18隻柜既人仲玩緊車.當然我一個都吾想少.我最希望19-22 號一個都無少..

.但今日開始每個人提高安全, 防火意識先係重點.每隻柜大家夾$ 買多隻滅火筒已經好大幫助.
做好防火先係防止同類事件發生最有效方法.咩導至起火都係一樣

真正苦主係小洪, 叔.都無話要人交代...仲要做, 由朝做到晚, 為左盡快整返好比大家玩, 呀叔幾十歲仲要爬上爬落,全部heavy duty , 一部冷氣幾重, 張車床有几危險........
如果有人覺得我講錯, 我比你兜口兜面指住來{banned}
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 00:42
我都喺見到呀叔,小洪咁樣辛苦法,就更加唔希望好似無嘢咁。
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 00:46
唔喺要什麼滿意交代, 喺想知道事發經過。 架車唔好跑都想知點解啦, 就喺咁簡單。
作者: arto6    時間: 2013-11-21 00:46
justinwan 發表於 2013-11-21 00:24
大家真係吾好吳會, 我吾係想幫某一個, 都吾係試圖左檔右檔...我同事主係的確相識但吾係話好熟.
宜家吾係死 ...

唔好拉小洪呀叔落水,你唔可以話CY都無叫菲律賓道歉,就等於死者家屬唔應該要求菲律賓道歉,philip  佢要一人做事一人當,這是責任嘅問題。 你嘅係乜野道得觀我真係無可能認同。

作者: bigheman    時間: 2013-11-21 00:49
btw,  我唔喺追求任何陪償。 比我都唔會要。
作者: joe2004    時間: 2013-11-21 01:06
justinwan 發表於 2013-11-21 00:24
宜家吾係死 ...

其實你同佢有曰本之旅,梗加要同佢講解正確嘅禮貌同正確態度,一人做事一人當,講幾句誠懇說話,無為同佢擋。邊度愈麻煩,引來大孖沙唔士邦沙仲大單,得不償失,場主佢地兩個真係多謝你

作者: justinwan    時間: 2013-11-21 01:11
同佢有曰本之旅???? 我???
作者: joe2004    時間: 2013-11-21 01:18
bigheman 發表於 2013-11-21 00:42
我都喺見到呀叔,小洪咁樣辛苦法,就更加唔希望好似無嘢咁。

真正苦主係小洪, 叔.都無話要人交代...仲要做, 由朝做到晚, 為左盡快整返好比大家玩, 呀叔幾十歲仲要爬上爬落,全部heavy duty , 一部冷氣幾重, 張車床有几危險........

我地都認同x2
作者: joe2004    時間: 2013-11-21 01:20
日本1\8世界賽你冇去?
作者: joe2004    時間: 2013-11-21 01:23
24小時突破1700點擊
作者: justinwan    時間: 2013-11-21 01:24
我有去, 但"佢" 無wo...定我一直以為你講緊第二個? 我搞錯左???
作者: beebone(real)    時間: 2013-11-21 01:32
大渣冷靜d..................
作者: joe2004    時間: 2013-11-21 01:33
你仲未瞓?
作者: beebone(real)    時間: 2013-11-21 01:36
joe2004 發表於 2013-11-21 01:33
你仲未瞓?

準備熄機
作者: justinwan    時間: 2013-11-21 01:50
我重申, 我吾係幫某一個, 都無為同佢擋..我只係講我睇法...
我注意力係繼續玩車....不等於當無件事...
意外無人想, 如果大家放吾底可以繼續做你想做的事....我相信總有一日, 大家同當事人一定會係車場碰頭.有咩面對面解決
我個心就只係一個車友都不能少.
作者: arto6    時間: 2013-11-21 07:57
justinwan 發表於 2013-11-21 01:50
我重申, 我吾係幫某一個, 都無為同佢擋..我只係講我睇法...
我注意力係繼續玩車....不等於當無件事...
意外 ...

你唔係保住佢,咁姐係你認同咗以下事件作自然定律-行街意外地碰撞到別人,原來係無需要講對唔住。

-在條track 上意外碰撞到別人,原來係無需講對唔住。
唔怪得你會認同philip 在這件事中係無需向事主交代及道歉,可拍拍蘿油當乜事都無報名比賽。

作者: bigheman    時間: 2013-11-21 08:04
早晨! 事件本身喺過去式,但喺唔等於處理好。不如今次就算,等下次真喺有人有事先再問點解喇。 (我唔希望再有下次,但喺意外,就喺意料之外).  
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 08:17
都話呢件事喺我唔啱囉, 但喺真喺好想知,我以後差火咀電嗰時喺用乜嘢袋好囉。 麻包袋,紅白藍, 環保袋, 密實袋, 紙袋, bubble 袋, 0.02mm.袋。 差電喺咪用唔好用差線?用手搞式發電機?用lipo mode 喇差火咀電?
作者: 大朋友    時間: 2013-11-21 08:19

氣氛咁好,咁不如一齊去澳洲佬何文田間學校搵佢飲茶,或者去土瓜灣philip間公司搵佢食飯。我請
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 08:26
仲要買個果籃,紅酒當喺賠罪都好。我報名, 請問駛唔駛報埋amb??
作者: 大朋友    時間: 2013-11-21 08:36
唔洗報AMB, 因為Philip 公司嘅歐洲名車有GPS
作者: arto6    時間: 2013-11-21 09:01
bigheman 發表於 2013-11-21 08:17
都話呢件事喺我唔啱囉, 但喺真喺好想知,我以後差火咀電嗰時喺用乜嘢袋好囉。 麻包袋,紅白藍, 環保袋,  ...

火咀電原來爆炸力咁強, 以後電車唔好行lipo,  用火咀電, 一定TQA1

作者: arto6    時間: 2013-11-21 09:05
大朋友 發表於 2013-11-21 08:19
氣氛咁好,咁不如一齊去澳洲佬何文田間學校搵佢飲茶,或者去土瓜灣philip間公司搵佢食飯。我請 ...

我可唔可以帶埋變咗碳嘅AMB 及 幾抽車 加埋串晒全新百幾粒火咀電當性誕燈式放比philip掛係性誕樹用

作者: boxingjoe    時間: 2013-11-21 09:07
如果去到連公司都post出來講. 版主係時候關post了.
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 09:13
喺, 要對事唔對人。
作者: beebone(real)    時間: 2013-11-21 09:17
請暫時停一停,家羞不出外傳,禁煙區睇倒都會踩多兩腳。
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 09:23
arto6 發表於 2013-11-20 18:11

咪喺囉, CKL ching 請advice.  Thx!

作者: justinwan    時間: 2013-11-21 09:26
arto6 發表於 2013-11-21 07:57
你唔係保住佢,咁姐係你認同咗以下事件作自然定律-行街意外地碰撞到別人,原來係無需要講對唔住。

-在條 ...

我不是認同,我係包容!事實上我記得好清楚事發時佢有同人say sorry .當然不是個個在埸•

比人撞到,人家係都吾say sorry ,咁你可以點
你吾好講到我有份放火咁,我都係苦主
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 09:31
無可以點架, 佢唔鍾意講喺佢嘅選擇, 呢種行為淨喺可以比我地了解事主喺乜嘢人。
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 09:35
都喺我唔啱,無喺現場搵事主同佢講聲對不起。
作者: arto6    時間: 2013-11-21 09:59
咁點呀,pm 佢又唔覆,想同佢講對唔住都唔得
作者: justinwan    時間: 2013-11-21 10:07
你都話佢報左名, 星期日去僕9佢.
作者: bigheman    時間: 2013-11-21 10:14
扇風點火。。。。
作者: arto6    時間: 2013-11-21 10:37
justinwan 發表於 2013-11-21 10:07

有無可聯絡上佢嘅方法,等我可問下佢係咪星期日堅去比賽

作者: justinwan    時間: 2013-11-21 10:42
arto6 發表於 2013-11-21 10:37
有無可聯絡上佢嘅方法,等我可問下佢係咪星期日堅去比賽

我真係吾係同佢好熟....電話都無...事發之後都無見過..

作者: arto6    時間: 2013-11-21 10:43
justinwan 發表於 2013-11-21 10:42
我真係吾係同佢好熟....電話都無...事發之後都無見過..

收到

作者: joe2004    時間: 2013-11-21 10:58
justinwan 發表於 2013-11-21 10:07

扇風點火。。。。

呢D真係叫做扇風點火呀,師兄uknow?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2