RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 油壓唔回彈 [打印本頁]

作者: Daggerbm    時間: 2014-8-14 01:20
標題: 油壓唔回彈
小弟買咗兩套MBW037油壓,裝咗上去只有一枝回彈正常,其餘三枝零回彈,試過裝去唔同位置,情況一樣,只有其中一枝回彈正常。
請師兄們教路,謝謝!

作者: sean2013    時間: 2014-8-14 12:40
有一枝回彈既入多了油
作者: Daggerbm    時間: 2014-8-14 12:49
sean2013 發表於 2014-8-14 12:40
有一枝回彈既入多了油

師兄,正常唔係應該會回彈?
而家好似冧咗起唔返身。
咁即係入幾多油,已跟說明書做。
謝謝!

作者: billy86che    時間: 2014-8-14 13:25
京商蚊車油壓未裝彈簧唔回彈先至正常。
作者: Daggerbm    時間: 2014-8-14 14:01
完成避震連彈弓,回彈正常,但一裝上車就唔回彈。
是否我砌避震時出錯?
作者: 大爛財    時間: 2014-8-14 19:23
https://www.youtube.com/watch?v= ... ZodJyu5PonsyOfSBd4w
正負壓問題??
作者: Alotom    時間: 2014-8-14 22:56
就算原裝油壓入滿油無空氣,未裝彈弓支活塞都可以有少少回彈。
樓主可唔可以放相呢?如果支避震裝上車之後唔回彈好有可能係裝錯位喎。
作者: Tachrom    時間: 2014-10-17 10:03
我都買咗 MBW037。唔裝上車可以回彈,但似乎係下面個 ball joint 太緊所以一裝上車就成個蝕死咗,落油都唔掂。有冇師兄知可以點做?
作者: kwok    時間: 2014-10-17 13:21
Tachrom 發表於 2014-10-17 10:03
我都買咗 MBW037。唔裝上車可以回彈,但似乎係下面個 ball joint 太緊所以一裝上車就成個蝕死咗,落油都唔 ...

用平鉗輕輕的鉗一下波頭膠外圍就可以.
作者: Tachrom    時間: 2014-10-17 14:34
咁鉗 o>

唔會反而鉗細咗個隆咩?

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2