RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想買 buggy, 請問 db-01、df-03 那一部較好呢? [打印本頁]

作者: clement    時間: 2014-8-23 02:11
標題: 新手想買 buggy, 請問 db-01、df-03 那一部較好呢?
本人近日 buggy 毒引大發, 但唔知揀邊一部好...

請問 db-01、df-03 邊部較好呢? (通常於跑平路及球場)

那一部 option 及補件較多呢?

thx for info

作者: 965    時間: 2014-8-23 03:35
I just somehow like the look and layout of DB-01 more ...   belt belt ..
作者: gimsink    時間: 2014-8-23 07:35
星星buggy 冇架好, 買呀蘇士喇。
作者: hing830    時間: 2014-8-23 08:40
師兄你好,本人之前都玩db01,呢架車戰力很強。
作者: 965    時間: 2014-8-23 10:25
gimsink 發表於 2014-8-23 07:35

情意結 ma.... And easy to get parts.... I think.,,

作者: george519    時間: 2014-8-23 15:30
hing830 發表於 2014-8-23 08:40

係未架。我有架full op, 唔舍得落地。。。。

作者: clement    時間: 2014-8-23 17:29
965 發表於 2014-8-23 03:35
I just somehow like the look and layout of DB-01 more ...   belt belt ..

db-01 個 look 的確唔錯

作者: clement    時間: 2014-8-23 17:31
gimsink 發表於 2014-8-23 07:35

buget 1500 想買 4WD, 阿穌士有冇好介紹呀? thx

作者: clement    時間: 2014-8-23 17:58
hing830 發表於 2014-8-23 08:40

very good

請問灣路表現如何呢? thx

作者: clement    時間: 2014-8-23 17:59
965 發表於 2014-8-23 10:25
情意結 ma.... And easy to get parts.... I think.,,

yes

作者: clement    時間: 2014-8-23 18:00
george519 發表於 2014-8-23 15:30
係未架。我有架full op, 唔舍得落地。。。。

師兄閣下意見如何呢? thx

等睇落地 report

作者: PV3638    時間: 2014-8-23 18:16
我都想睇兩者比較嘅中立分析
作者: clement    時間: 2014-8-23 18:46
PV3638 發表於 2014-8-23 18:16
我都想睇兩者比較嘅中立分析

期侍同時擁有哩兩部車o既師兄出現

作者: gimsink    時間: 2014-8-24 07:17
clement 發表於 2014-8-23 17:31
buget 1500 想買 4WD, 阿穌士有冇好介紹呀? thx

我唔知街價的, 因为我好少好少好少出廣华街, 我D車多數係上外国网等佢特价買的,以前買T4 就千二, SC10 4x4 就千六, 最近買左架 Durango SC410 就千七……所有价已包運費。
作者: gimsink    時間: 2014-8-24 07:23
星星越野車粗跑唔掂, 我对上一架星星越野己經係当年買的 Avanti 2001, 怕怕。
作者: 貓仙人    時間: 2014-8-24 07:38

同意星星越野車跑球場之類平地都ok..........雖然我唔明跑平地點解唔用平地車。。。。。
作者: hing830    時間: 2014-8-24 12:31
Db01整体可以用ta05 setter跑平路
作者: hing830    時間: 2014-8-24 12:38
師兄你所講2001根本不是跑沙地,早期buggy沒有setter你看當年hotshop邊有呔尺校.當年奕仔都用奧天馬嬴冠軍
作者: iouand    時間: 2014-8-24 17:14
新仔買架少維修易整驅好,所以珠差,beltdrive車就不太見意
如不是獨愛星星和四驅,平價車有好多選擇
星星車一dd啦,有ok架,我舊時架dynablaster,好跑又冇野整,換彈弓呔,去比賽未包尾
作者: clement    時間: 2014-8-24 21:19
gimsink 發表於 2014-8-24 07:17
我唔知街價的, 因为我好少好少好少出廣华街, 我D車多數係上外国网等佢特价買的,以前買T4 就千二, SC1 ...

thx for info

師兄可以比個網址我參考吓嗎? thx again

作者: clement    時間: 2014-8-24 22:21
hing830 發表於 2014-8-24 12:31
Db01整体可以用ta05 setter跑平路

可以介紹下什麽是 ta05 setter 及其功用嗎?

thx a lot^^b

作者: clement    時間: 2014-8-24 22:24
hing830 發表於 2014-8-24 12:38
師兄你所講2001根本不是跑沙地,早期buggy沒有setter你看當年hotshop邊有呔尺校.當年奕仔都用奧天馬嬴冠軍 ...

那 2001 算是平路 buggy 嗎?

作者: clement    時間: 2014-8-24 22:26
iouand 發表於 2014-8-24 17:14
新仔買架少維修易整驅好,所以珠差,beltdrive車就不太見意
如不是獨愛星星和四驅,平價車有好多選擇
星星 ...

師兄有咩平價車推介呀? thx

作者: 965    時間: 2014-8-25 00:58
Amain, Tower, Abosulate ...etc.

It makes sense for HKnese to order from foreign (USA) as HK postman service is super good and reliable, don't need to pay service charge. (Vs in Canada here, risk of loosing parcel is huge, plus average $200-300HKD extra service fee)
You don't need to pay duty and tax in HK too.....

HOWEVER, it is still much much more fun to bring out cash, go to a shop, buy what you want, and bring it home!!! Much more encounter!!
作者: clement    時間: 2014-8-25 04:25
965 發表於 2014-8-25 00:58
Amain, Tower, Abosulate ...etc.

It makes sense for HKnese to order from foreign (USA) as HK postma ...

多謝師兄咁有用嘅資訊, thx a lot^^b

無錯呀行街 shopping 買得心頭好, 的確欒趣無窮

作者: gimsink    時間: 2014-8-25 07:26
hing830 發表於 2014-8-24 12:38
師兄你所講2001根本不是跑沙地,早期buggy沒有setter你看當年hotshop邊有呔尺校.當年奕仔都用奧天馬嬴冠軍 ...

一九九幾年買架2001,成二十幾年前, 真係冇setter依家野, 淨係知道架車復雜到嘔,又重, 又难换电, 又跑得慢, 同Lazer 冇得揮, 不过呢,Avanti 真係型,十幾個師兄弟玩車,又猫又狗又激光, 得我拎架Avanti出來,次次包尾, 但係真係型到……
作者: gimsink    時間: 2014-8-25 07:29
再講就要去舊車区开post 講Avanti 了^_^
作者: gimsink    時間: 2014-8-25 18:30
作者: clement    時間: 2014-8-25 23:15
gimsink 發表於 2014-8-25 18:30

支持開 post 講 Avante 2001

作者: clement    時間: 2014-8-25 23:17
gimsink 發表於 2014-8-25 18:30

支持開 post 講 Avante 2001
作者: smallfaifai    時間: 2014-8-27 13:24
小弟有架DB01full option玩左好多年,近年都有帶入倉,其實都有一定戰鬥力,只係當然唔會係最快啦~

零件供應一直都OK
作者: anthony_wg    時間: 2014-8-28 01:21
有没有考慮 2WD? 打算在那裏玩? 星星車以外還有好多選擇, 由平到貴, 選擇比 TOURING 更多.

我有 DF-03, 它吸引我之處在於 AVANTE 的外型, 雖不是原祖 AVANTE, 但 DF-03 相對容易買件, 所以兩者取捨下選了它. 反正我想要的, 也只是在街上石仔地上走走. 星星車向來 FULL OPT. 都是痛苦的, 所以如果樓主没有對舊星星的懷念, 不妨考慮樓上師兄們的提議.   

至於 DB-01, 是 TOURING CAR 佈局, 很易放電子野, 像一部長臂版 TA-05, 左右平衡較不均. 但以它的 OPT. 來看, DB-01 像似競賽型, 而 DF-03 則著重外型.

PS, 我不是 BUGGY 玩家, 只是從設計和物料上判斷.
作者: clement    時間: 2014-8-28 20:59
smallfaifai 發表於 2014-8-27 13:24
小弟有架DB01full option玩左好多年,近年都有帶入倉,其實都有一定戰鬥力,只係當然唔會係最快啦~

零件供 ...

零件供應一直是我擔心的問題, 師兄話 ok 的話我便放心了, thx for info^^b

作者: 丫匡    時間: 2014-8-28 21:42
新手我覺得玩team c好啲,team c有部叫tr04 pro buggy1/10(用到標準電,價錢平,零件平又易買)你可以睇下
作者: clement    時間: 2014-8-28 22:04
anthony_wg 發表於 2014-8-28 01:21
有没有考慮 2WD? 打算在那裏玩? 星星車以外還有好多選擇, 由平到貴, 選擇比 TOURING 更多.

我有 DF-03,  ...

暫時嚟講對田宮 4WD 性趣大一點

db-01 左右平衡較不均, 會否影響入灣呢?

作者: clement    時間: 2014-8-28 22:12
丫匡 發表於 2014-8-28 21:42
新手我覺得玩team c好啲,team c有部叫tr04 pro buggy1/10(用到標準電,價錢平,零件平又易買)你可以睇下 ...

價錢大概多少呀? thx for info

作者: anthony_wg    時間: 2014-8-28 22:38
clement 發表於 2014-8-28 22:04
暫時嚟講對田宮 4WD 性趣大一點

db-01 左右平衡較不均, 會否影響入灣呢?

我没玩 BUGGY 快車經驗, 不肯定 DB01 有冇大細灣, 只想到 JUMP 起落地感覺會比較明顯.

還有這架靚仔, 好耐冇係 KWS 停留, 唔知有冇得賣.
http://www.redrc.net/2014/05/tamiya-trf201xmw-chassis-kit/

作者: clement    時間: 2014-8-28 23:39
anthony_wg 發表於 2014-8-28 22:38
我没玩 BUGGY 快車經驗, 不肯定 DB01 有冇大細灣, 只想到 JUMP 起落地感覺會比較明顯.

還有這架靚仔,  ...

嘩哩部真心靚仔喎, 行開 kws 留意吓先

作者: smallfaifai    時間: 2014-8-29 10:27
DB01左右平行與否視乎電子野配搭啦,有得搞既
作者: clement    時間: 2014-8-29 16:59
smallfaifai 發表於 2014-8-29 10:27
DB01左右平行與否視乎電子野配搭啦,有得搞既

請師兄賜教賜教

作者: smallfaifai    時間: 2014-8-29 18:52
clement 發表於 2014-8-29 16:59
請師兄賜教賜教

小弟要求不高,通常所有野(電/電變/接收/SERVO/AMB/摩打....)擺晒上車再用balancer度度,唔balance咪加鉛囉......

balancer

http://www.hudy.net/xhudy/show.p ... 5613910d613d574d0cb
作者: GZchiu    時間: 2014-8-29 22:02
serpent srx2 RTR
作者: clement    時間: 2014-8-30 00:54
smallfaifai 發表於 2014-8-29 18:52
小弟要求不高,通常所有野(電/電變/接收/SERVO/AMB/摩打....)擺晒上車再用balancer度度,唔balance咪加鉛 ...

明白了, thx for info^^b

作者: clement    時間: 2014-8-30 01:07
GZchiu 發表於 2014-8-29 22:02

暫時對 4WD 興趣多一點, thx for info

作者: 965    時間: 2014-8-30 02:14

With the Brushless power and efficient, big capacity and punch from Lipo, AWD seems better choice overall for bashing around nowadays.

2WD used to be quicker and back then ~4-5min run time for 4wd, and 6-7 min on 2wd ... (1200mah nicd) now, not hard to get 30min run time, parts are stronger and cheaper too .. so AWD has big edge over 2wd... with limited traction, 2WD can't go well with too fast motors ..

However, 2WD still a bit more fun for high traction track ..
作者: sfdo    時間: 2014-8-30 21:32
GZchiu 發表於 2014-8-29 22:02

好奇問 serpent srx2 零件易訂嗎?我玩開星星 DT02 ,錯手入左 serpent S100 之後就對 serpent 有情結...

註:我有
星星 F104W 、DT02
serpent S100 、[手狠想入 srx2 ]

作者: 965    時間: 2014-8-31 01:01
Seems like Serpent isn't hard to get parts in HK .. or u can always order from amain.
作者: clement    時間: 2014-8-31 02:39
965 發表於 2014-8-30 02:14
With the Brushless power and efficient, big capacity and punch from Lipo, AWD seems better choice ov ...

thx for info^^b

作者: GZchiu    時間: 2014-9-1 09:22
sfdo 發表於 2014-8-30 21:32
好奇問 serpent srx2 零件易訂嗎?我玩開星星 DT02 ,錯手入左 serpent S100 之後就對  serpent 有情結... ...

Seems like Serpent isn't hard to get parts in HK .. or u can always order from taobao

作者: 965    時間: 2014-9-1 12:34
Oh... nice.. I wonder how is the pricing for Serpent parts from Taobo?
作者: LANCIA    時間: 2014-9-12 20:59
借貼問下DB01萬向問題,我部DB01換左前後OP萬向,但係後面支狗骨好似好短,放松避震之後好易跌出黎。唔知有冇師兄知道點解呢?
作者: Bernardauau    時間: 2014-10-4 09:49
其實DB01 部車原裝跟個 setting 已以經幾好,尤其是入彎的性能真係無得頂! 問題是雙星的膠件好cheap, 容易爛, 平路飛都可以 掉臂, 爆油壓架,斷避震。只要加上(很多)補品便可大大提升戰鬥力。但是千多元的車無理由要加多二千落去,吾化算。DF03, DB01 我個有一部,兩部全改,花近6000。其實E 個價已經賣到D 頂級BUGGY。唯一雙星好的是跑街時吾怕磨爆D 碳纖維油壓架!  所以CHING 自己考慮下啦。。。。
作者: clement    時間: 2014-10-8 01:26
Bernardauau 發表於 2014-10-4 09:49
其實DB01 部車原裝跟個 setting 已以經幾好,尤其是入彎的性能真係無得頂! 問題是雙星的膠件好cheap, 容易 ...

估唔到一如既往, 佢嘅膠料都係咁 cheap... 唉
多謝師兄詳盡分析
我會再好好咁考慮考慮

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2