RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: BD5W跑不直 [打印本頁]

作者: golffer    時間: 2014-8-27 23:39
標題: BD5W跑不直
後齒差,前單向。
慢速時,微調到會直行。
一大催油門,車會快速往右偏。快速放油門,車會慢慢往左偏。
請問,要怎麼調整?

作者: Carkey2000    時間: 2014-8-28 01:16
你先度清楚以下各行, 一定要左右數一致, 車自然行得直
1. down stop
2. 車高
3. camber
4. 頭TOE OUT

作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 01:18

檢查全車所有啤鈴是否順滑 底板是否平直
油壓是否平衡
萬向中珠,pin是否是否崩缺
頭直杯,尾牙杯是否崩缺
頭尾臂碼King pin是否平直
Camber, down stop, toe,車高是否平衡
檢查呔邊與車鈴接合邊位是否爆裂

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 01:31
估咁多做咩,
慢速一定行得直,
換返頭直濕行試試.
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 01:53
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:31
估咁多做咩,
慢速一定行得直,
換返頭直濕行試試.

後齒差,前單向

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 02:09
oolongtea 發表於 2014-8-28 01:53
後齒差,前單向。

換返頭直濕行試試
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 02:16
beebone(real) 發表於 2014-8-28 02:09
換返頭直濕行試試

"頭直濕"係咪三輪車用㗎?
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 02:28
樓主, 呢D咪叫pro囉, 有理無理掟咋嘢出O黎先. 我諗你都係普通玩車O者, 先唔好用頭單, 衣家D摩打咁快無人用呢D放O係頭擔, 單向lock唔切跟唔倒車速就會偏, 試左簡單O野先, D垃圾O嘢慢慢先試.
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 02:43

樓上個位pro啲,"頭直軸"叫做"頭直濕",一出聲叫樓主駛2嚿買件,連最基本檢查都唔需要,不如出架新車一定行得直喇。BD5大大話話斱有三數年,樓主玩BD5一係老手,唔係老手架車就係二手,車擺耐都要跟吓喇,再者玩快車必須檢查同經常注意各項是否正常,單靠文盲斷估,玩三輪車都唔得喇

作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 02:57

如果話基本檢查係垃圾嘅人,相信個位玩車既人技術完全不入流
如果死一粒唕呤,就算學樓上頭直濕加膠都冇用喇!

作者: golffer    時間: 2014-8-28 08:54
全新剛組好的,零件應該都沒問題。請問down stop是?
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 11:03
oolongtea 發表於 2014-8-28 02:57
如果話基本檢查係垃圾嘅人,相信個位玩車既人技術完全不入流
如果死一粒唕呤,就算學樓上頭直濕加膠都冇用 ...

唔係話檢查係垃圾, 係話你個人係垃圾. 自己對號入座走埋O黎脾人話.
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 11:06
golffer 發表於 2014-8-28 08:54
全新剛組好的,零件應該都沒問題。請問down stop是?

全新及跟足說明砌就應該無問題, 係check吓D活動件有無過緊. 不過我覺得最大問題都係用左單向, 呢幾年都無車跟頭單向, 單向係難揸, 或許係我唔識揸O者.
作者: golffer    時間: 2014-8-28 11:33
不好意思,讀不太懂。所以是說,頭單向比較可能是問題點? 原車就是配前單向,後滾差。
跑5.5T怕滾差受不了,才把後滾差換成後齒差。
謝謝上面幾位前輩指教,先來檢查看看各個高度角度。

接著再來把滾差裝在前面試看看。
好像可以把滾差黏死變直軸。不知道該怎麼做。
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 11:51
golffer 發表於 2014-8-28 11:33
不好意思,讀不太懂。所以是說,頭單向比較可能是問題點? 原車就是配前單向,後滾差。
跑5.5T怕滾差受不了 ...

你部BD5可能係最早期版本, 所以跟頭單尾珠差. O個陣摩打無依家咁快, 你仲用5.5T
最簡單你可以上緊個珠差放向前面, 掉個單向O係尾, 試一段直路你就知個感覺.

作者: sean2013    時間: 2014-8-28 12:05
不能用单向呀C弟
作者: lung1    時間: 2014-8-28 12:24
golffer 發表於 2014-8-28 11:33
跑5.5T怕滾差受不了 ...

有無車照片看看?

作者: cvleung    時間: 2014-8-28 12:35
建議不如上JV請教D師兄
作者: Allan007    時間: 2014-8-28 12:59
得到當今武林兩大高手相助,樓主行大運啦
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 14:07

set要一步一步,唔可以一步登天,你要曬料都要睇對像,唔係下下駛錢既如果學你{banned},咁就唔駛set車喇,文盲{banned}三輪車

作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 14:22
Allan007 發表於 2014-8-28 12:59
得到當今武林兩大高手相助,樓主行大運啦

唔好抽我水呀,我係垃圾車手,要抽都抽高手三輪車喇

作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 15:13
beebone(real) 發表於 2014-8-28 11:03
我唔係話檢查係垃圾, 係話你個人係垃圾. 自己對號入座走埋O黎脾人話.

係唔垃圾都好,知你勁,玩三個轆都行得直

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-28 17:02
叫人掉轉頭尾差試都叫駛錢,真係垃圾都不如
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 19:18
beebone(real) 發表於 2014-8-28 17:02

好心你講嘢經下個䐉,唔好用屎忽唸嘢
作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 19:25
beebone(real) 發表於 2014-8-28 17:02

頭牙差行1千定2千油呀?買50,100萬油駛唔駛錢呀,你估玩三輪車咩

作者: oolongtea    時間: 2014-8-28 21:33
樓主,正所謂"未學行先學走"就係三輪車嗰類人,你估 Yokomo 出one way pulley係咪専登令到架車行唔直呢?係咪頭尾軸調換唔駛set車花時間上JV試行直就算呢,係咪唔駛理轉灣呢?叫人前後調換係咪直頭多餘呢?

基本set車係至重要,某些部件有少少虛位都可以完全令到行唔直
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 00:05
oolongtea 發表於 2014-8-28 21:33
樓主,正所謂"未學行先學走"就係三輪車嗰類人,你估 Yokomo 出one way pulley係咪専登令到架車行唔直呢?係 ...

嘩, 過左成4粒鐘都仲講緊呀? 我似乎激得你好嬲喎!!!!
多謝你指出我係"未學行先學走"(要放大佢脾人睇你寫咩先).............

作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 01:39
beebone(real) 發表於 2014-8-29 00:05
嘩, 過左成4粒鐘都仲講緊呀? 我似乎激得你好嬲喎!!!!
多謝你指出我係"未學行先學走"(要放大佢脾人睇你寫 ...

仲有指出你"由頭到尾濕+膠"

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 10:14
oolongtea 發表於 2014-8-29 01:39
仲有指出你"由頭到尾濕+膠"

點話點好啦, 咁唔忿氣發洩完會好d, 我明既..........
作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 12:10
beebone(real) 發表於 2014-8-29 10:14
點話點好啦, 咁唔忿氣發洩完會好d, 我明既..........

唔好拉開話題,衰左就要認,你所謂前後調轉濕+膠根本不知所謂!三輪車死膠撐飯蓋
你係新仔面前扮下代表還可以嘅

作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 12:25
叫樓主前行牙差用稀油,後行One way pully, 咁都講得出口,證明三輪車用屎忽唸嘢
作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 13:00
oolongtea 發表於 2014-8-29 12:25
叫樓主前行牙差用稀油,後行One way pully, 咁都講得出口,證明三輪車用屎忽唸嘢 ...

你睇清楚我15樓寫咩先啦!!!!

"你部BD5可能係最早期版本, 所以跟頭單尾珠差. O個陣摩打無依家咁快, 你仲用5.5T
最簡單你可以上緊個珠差放向前面, 掉個單向O係尾, 試一段直路你就知個感覺."
我都未叫過行牙差用稀油, 你就真係咁都講得出.

O係唔買新件情況下係可以咁試, 直行唔轉灣單向會兩邊lock死唔會偏, 都係癈事講咁多............. 係呀, 衰左呀, 報警拉我啦.

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 13:03
oolongtea 發表於 2014-8-29 12:10
唔好拉開話題,衰左就要認,你所謂前後調轉濕+膠根本不知所謂!三輪車死膠撐飯蓋
你係新仔面前扮下代表還 ...

""""你係新仔面前扮下代表還可以嘅""""   ( 呢道仲有一個笑既)

係, 多謝高手指教.  

作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 13:24
beebone(real) 發表於 2014-8-29 13:00
你睇清楚我15樓寫咩先啦!!!!

"你部BD5可能係最早期版本, 所以跟頭單尾珠差. O個陣摩打無依家咁快, 你仲 ...

珠差放頭,尾行oneway咪一樣攪笑, 新setting嗎?

你叫個新人係JV玩大龍鳳;P
作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 13:35

正正經經學下set車, 包你行得直,仲識入灣!
作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 13:44
beebone(real) 發表於 2014-8-29 13:03
""""你係新仔面前扮下代表還可以嘅""""   ( 呢道仲有一個笑既)

知你玩得咪用你同大家攪笑下囉

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 14:04
我想去JV搵你教我玩車
作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 14:23
beebone(real) 發表於 2014-8-29 14:04
我想去JV搵你教我玩車

你同邊個講呀?

作者: sykwok    時間: 2014-8-29 16:17
可能有人覺得JV喺日本呢
尾單向

作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 16:24
sykwok 發表於 2014-8-29 16:17
可能有人覺得JV喺日本呢
尾單向

如果有幸教佢,先叫佢試頭珠差尾oneway先,不過好在我時運高

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 19:12
{banned}啫,可必認真,又唔睏又要我認衰。不過想你教我玩車你認真的。
作者: oolongtea    時間: 2014-8-29 19:26

又開始自言自語 病到冇得救!
得罪人多,稱呼人少既人辦!

玩車首先要有車品,要尊重其他人同人交流自然就學到嘢,唔駛專登搵人教
改下你把口,相信大把人會同你交流既!
工房有料既人而家都唔敢出聲,只因為有三輪車呢類自以為是,口不擇言,唸嘢用屎忽既人攪事!

作者: beebone(real)    時間: 2014-8-29 21:00
哦,玩車要有品. 同人交流流就會學到嘢。我會記住你講既良言。點解工房有料既人而家都唔敢出聲呢?
作者: pixmaRC    時間: 2014-8-31 11:51
今日嘅工房,好似好難再大家討論同交流。一出聲就{banned}, 垃圾,,,好似城市論壇咁。
真失敗。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2