RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 後悔買fc40 [打印本頁]

作者: keiji11    時間: 2014-10-28 12:11
標題: 後悔買fc40
買了后先知fc40 的camera 做fpv 距離得50米。用wifi repeater 會不會改善距離?還是賣fc40 ,買phantom 2 vision ? 我想要300-500米fpv 距離thanks ching

作者: george519    時間: 2014-10-28 12:46
phantom 2 vision 好好多, 又有iosd, 我已有FC40, 但都買多部P2V
作者: ng3c    時間: 2014-10-28 16:04
george519 發表於 2014-10-28 12:46
phantom 2 vision 好好多, 又有iosd, 我已有FC40, 但都買多部P2V

師兄果然有【食力】不過 2Vision咁嘅價錢好難抵擋誘惑。如果我唔係有一部,我都上去溝返條女,托佢買一部。

作者: bigcow    時間: 2014-10-28 18:36
不用後悔,改fc40 la,改机都係樂趣,我將部fc40改p2殼,可用3s5000电,加云台改2.4g控,5.8圖傳,全部用平野,都好好玩

作者: Gainax    時間: 2014-10-29 22:12
樓主你要300-500米圖傳, 係香港地飛就算vision +都唔保證比到你

只有P2 加圖傳唔用wifi先有可能,

我以前都玩過FC40 自改雲台加repeater 都有200米穩定圖傳

不過要買穿牆王加平板天線

作者: mathus    時間: 2014-10-30 09:33
bigcow 發表於 2014-10-28 18:36
不用後悔,改fc40 la,改机都係樂趣,我將部fc40改p2殼,可用3s5000电,加云台改2.4g控,5.8圖傳,全部用平野,都好 ...

bigcow ching, 點改2.4g控? thx

作者: keiji11    時間: 2014-10-30 09:59
不用後悔,改fc40 la,改机都係樂趣,我將部fc40改p2殼,可用3s5000电,加云台改2.4g控,5.8圖傳,全部用平野,都好 ...

我是新手,怎樣改?可否detail多點?謝謝
作者: bigcow    時間: 2014-10-30 14:22
mathus 發表於 2014-10-30 09:33
bigcow ching, 點改2.4g控? thx

不是將5.8g控改2.4g,只是換2.4g控

作者: ng3c    時間: 2014-10-30 16:54

師兄你改做2.4控,是否換左機內個5.8接收走,買過個2.4G接收?

作者: bigcow    時間: 2014-10-30 17:22
ng3c 發表於 2014-10-30 16:54
師兄你改做2.4控,是否換左機內個5.8接收走,買過個2.4G接收?

可以收個dji2.4g控($2-300)接收$2xx,或改市場上2.4g 8ch控(devo 10)也不錯

作者: bigcow    時間: 2014-10-30 17:23
遲下得閒改部phantom x8

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2