RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: My CX-20 [打印本頁]

作者: powis    時間: 2014-11-25 21:24
標題: My CX-20

首先小弟係四軸新生, 所以有乜講錯請見諒.
買了CX-20幾個月, 由最初到現在都改左d野.  最初有:

大至四千五蚊咁上下~

登錄/註冊後可看大圖

作者: powis    時間: 2014-11-25 21:28

依家改到咁:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

加/改了以下items:

作者: powis    時間: 2014-11-25 22:32
首先我都玩過Phantom 2, 相比之下CX-20係無咁定同動作冇咁自然.  但始終兩機價錢差別很大, 用兩者比較其實都幾唔公平.
我冇玩過其它機如Freex 之類, 但我認為CX-20都算抵玩, 起碼操作上都正正常常.

我見有CHING話 CX-20有好多走失case, le樣我唔清楚, 不過我確實試過一次, 架機失控但自動返番黎.

架機有樣好, 就係插線方便, d雲台, 同傳直接插佢底部.  基本上我一舊2700mah電供電比全部devices, 無用external電, 飛到6.5分鐘到.  遲D會用5200mah.
作者: Now902    時間: 2014-11-25 22:50
師兄,你個機身點改?好型!
作者: powis    時間: 2014-11-25 22:55
Now902 發表於 2014-11-25 22:50
師兄,你個機身點改?好型!

噴油only~

作者: Now902    時間: 2014-11-25 23:42
師兄可唔可以影張機底相因為想知點裝圖傳。thanks
作者: ming392    時間: 2014-11-25 23:56
Powis師兄,你未試free x,早知上星期五比你試下。
作者: powis    時間: 2014-11-25 23:58
ming392 發表於 2014-11-25 23:56

You are the one last Friday I met?

作者: ming392    時間: 2014-11-26 00:01
係呀,
作者: powis    時間: 2014-11-26 00:01

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我咁駁線的, 要耐心trace下d線點走.

作者: powis    時間: 2014-11-26 00:05
ming392 發表於 2014-11-26 00:01
係呀,

你好, 上次你見我玩到好驚!
就係因為upgrade 了firmwware 試緊setting, 好在最後都ok~

作者: ming392    時間: 2014-11-26 00:10
幾時再飛讶
作者: 86j    時間: 2014-11-26 10:54
Ching 對 H4 腳邊處買到,可否 PM 啲資料?
作者: powis    時間: 2014-11-26 11:18
ming392 發表於 2014-11-26 00:10
幾時再飛讶

This saturday morning~

作者: powis    時間: 2014-11-26 11:24
86j 發表於 2014-11-26 10:54
Ching 對 H4 腳邊處買到,可否 PM 啲資料?

I bought in Taobao. Here is one of the shop.http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=qlg655632bb

If you see my photo above, you will see how i still it but i have done a little DIY which cut the red metal part to shorter a bit.

Also the carbon fibre rod also cut to shorter as originally is quite long (to CX-20)

作者: gogoyo123    時間: 2014-11-26 11:27
ching 想問你隻H4腳點改架?
作者: ming392    時間: 2014-11-26 11:35
Ok ok ok
作者: powis    時間: 2014-11-26 11:36
gogoyo123 發表於 2014-11-26 11:27
ching 想問你隻H4腳點改架?

Just cut the rod shorter, cut the red metal part shorter a bit. very simple.

The new "foot" is less 5g than original pastic one.

作者: 86j    時間: 2014-11-26 14:59
原裝腳落地時勁跳,改腳後有無改善
作者: powis    時間: 2014-11-26 15:22
86j 發表於 2014-11-26 14:59
原裝腳落地時勁跳,改腳後有無改善

我又唔覺原裝腳好跳, 但好易爛.

但換左腳之後落地好穩.

作者: skyrobber    時間: 2014-11-26 17:45
Ching 改得唔錯喎、向邊樹飛、?

作者: powis    時間: 2014-11-26 18:01
i only go 南生圍,我手機好屎,成日左驚右驚
作者: skyrobber    時間: 2014-11-26 18:10
温日叫埋 Alex 一齊飛轉, 我改左 5200電 Dry 飛有成 25 分鐘..
作者: powis    時間: 2014-11-26 22:56
skyrobber 發表於 2014-11-26 18:10
温日叫埋 Alex 一齊飛轉, 我改左 5200電 Dry 飛有成 25 分鐘..

我試過用5500mah玩, 乜都唔裝飛到最少18分鐘.

作者: alex8abc    時間: 2014-11-27 10:27
樓主星期六南生圍幾點左右?
作者: powis    時間: 2014-11-27 23:25
alex8abc 發表於 2014-11-27 10:27
樓主星期六南生圍幾點左右?

may be 10 or 11~

作者: alex8abc    時間: 2014-11-28 09:48
到時得閒一齊飛,我都是玩cx-20
作者: powis    時間: 2014-11-28 10:16
alex8abc 發表於 2014-11-28 09:48
到時得閒一齊飛,我都是玩cx-20

Sure!

作者: powis    時間: 2014-11-28 10:21
有冇Ching 架CX-20 installed Arduocopter 3.2 同set 到用AutoTune?  我試過係APM Planner 又面set其中一個flight mode 用autotune但試過冇反應, 我見d人係在"basic parameter"入面set channel 7 造autotune 但原廠支控又無channel 7.
作者: skyrobber    時間: 2014-11-28 19:04
APM 只係 CHANNEL 7 先做到 AUTOTUNE。支控係有 cH7 不過你要自己接 TUNE 後再接返原先.
作者: powis    時間: 2014-11-28 20:32
skyrobber 發表於 2014-11-28 19:04
APM 只係 CHANNEL 7 先做到 AUTOTUNE。支控係有 cH7 不過你要自己接 TUNE 後再接返原先. ...

係唔係直接remove channel 5 and 6 in flight controller, still keep the channel 7, 係APM planner set channel7 行autotune?

作者: powis    時間: 2014-11-29 19:06
雖則未試autotune, 今曰架機幾定同好操控都ok~
作者: Now902    時間: 2014-11-29 19:25
各位師兄,我都係飛cx20.
請問大家用乜野裝架機出去玩
作者: powis    時間: 2014-11-29 21:54
Now902 發表於 2014-11-29 19:25
各位師兄,我都係飛cx20.
請問大家用乜野裝架機出去玩

我用宜家傢私d大袋~

作者: Now902    時間: 2014-11-29 22:29
如果真係帶出去旅行係唔係一定要買個箱?

仲有想請教下有刷同無刷云台有乜分別?
作者: powis    時間: 2014-11-29 22:55
Now902 發表於 2014-11-29 22:29
如果真係帶出去旅行係唔係一定要買個箱?

仲有想請教下有刷同無刷云台有乜分別? ...

I also donno whats the difference

作者: powis    時間: 2014-12-2 22:41

又講下點加Telemetry.

登錄/註冊後可看大圖

我加了3DR的telemetry...

用以下焊接方法...(好肉)

登錄/註冊後可看大圖

咁就可從用APM Panner 或 Mission Planner set 機睇status.

作者: Now902    時間: 2014-12-3 20:17
師兄,係唔係一定要用apm控?
作者: powis    時間: 2014-12-4 21:12
Now902 發表於 2014-12-3 20:17
師兄,係唔係一定要用apm控?

Not sure..any othe Ching know?

作者: alex8abc    時間: 2014-12-13 21:13
我的cx-20今天離家出走了
作者: solaris8x86    時間: 2014-12-13 22:00
alex8abc 發表於 2014-12-13 21:13
我的cx-20今天離家出走了

我係依嗰論壇已告介過N次,遙控飛機玩具級無線電,個結局十之八九都係咁架啦,所以至叫人唔好再加入玩4軸,去玩車丶船好過,起碼出事後唔使剩係攞住個控回家,心情都好過啲。

作者: Now902    時間: 2014-12-14 01:03
我到而家都係敢manual飛最多飛九至十層樓高。
從未試過用一鍵返航,直係好怕太高到時真係一鍵不返航
作者: byuen    時間: 2014-12-14 08:16
小弟老友有呢隻 cx-20 行 apm 的, 飛 10 次有 3 次會失聯自返, 搖控 or/and 接收嘅問題, 超嚴重一定要換掉!
作者: alex8abc    時間: 2014-12-14 09:35
昨日飛遠左小小,就走左佬了,之前都識自己返來
作者: alex8abc    時間: 2014-12-14 09:41
控已改,都死

作者: solaris8x86    時間: 2014-12-14 11:51
alex8abc 發表於 2014-12-14 09:41
控已改,都死

你個booster (功放) 有可能唔Q得,因為其實booster有分:

單向 - Directional (通常analog用)
相向 - Bi-Directional (通常digital用,如WiFi,要夾Protocol/Modulation用 (製式))

Signal Types (Modulation)又再細分:

- DSSS (Phantom)
- OFDM (AR Drone)
- FAST/FFAST (Futaba)
- DSM/DSM2 (Spectrum)
...etc

所以唔Q係是能旦放個booster上去就會work,要夾個控原本用嗰個signal type,個ampflier功能先至會被起動 (言語不通),不然以為自己加咗舊嘢上去就會肯定work,其實到頭來跟本無嘢嘔出嚟,變成個假狗。大家現在明白"玩具無線電"一詞嘅意思吧。

作者: powis    時間: 2014-12-14 12:09
以我所知Ching架CX-20係好早期個隻版本, 唔係open source firmware 個隻, 係有唔stable既情況.

我玩緊係open source version, 玩左五個月試過一次失控但自己番到黎.
作者: alex8abc    時間: 2014-12-14 13:27
哦!吾怪得啦!thanks各位師兄
作者: chriswkn    時間: 2015-1-9 10:24
各位師兄,
小弟正相考慮購入CX-20,但睇完大家嘅留言,有幾個問題唔係太明白,想請大家指教下。
1。失聯問題,原裝控會失聯,係咪可以換控定改裝?要換有什麼介紹?要改係怎樣改的??
2。GPS,我見樓主改GPS 6H,改左收得快些?唔改會出事嗎?要改又要買咩和點做??
因電子白痴,所以不太明白,請賜教。。。。謝謝各位
作者: henry_lok    時間: 2015-1-9 15:21
ming392 發表於 2014-11-25 23:56

Ching,我都睇緊部free x,你有冇加圖傳/osd? 可以分享下嗎.
Thx

作者: ming392    時間: 2015-1-9 21:41
有加圖傳,無osd,
作者: wilsonchunkit    時間: 2015-6-24 01:28
大家好, 我都入左部CX20, 已加FPV, OSD, 但個腳架仲未改, 唔係好夠高俾雲台轉...
而且仲未真正飛過...

作者: wilsonchunkit    時間: 2015-6-24 01:31
想請教5200電池邊度有賣? 我都想買黎試下.

作者: fung58745    時間: 2015-6-24 23:20
請問轉咗apm frameware osd 用唔用到定係用原廠

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2