RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TEU101BK 盡油起步會窒下窒下 [打印本頁]

作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-9 12:15
標題: TEU101BK 盡油起步會窒下窒下

我有個星星TEU101BK,SET好了,但係每次停車[size=14.3999996185303px]盡油起步,架車都會窒下窒下唔去,向前倒後都係,變成每次起步我都唔可以按盡油門,要行順先可以盡油.....請教各位大大點解會咁,我用個SPORT TUNED黑豬,套REMOTE係FS-GT3C,有落BEC比接收的,謝!!

作者: kennywch    時間: 2014-12-9 12:57
不如你試吓,換其他摩打再試一試。
作者: Simonng    時間: 2014-12-9 13:03
可能Motor 有事. 換第2隻試下 ,
大減/摩打掃左齒, 可以Check 下

作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-9 13:12
試了,用白豬都係咁,放落地就會有問題,拎住架車空轉無負載就無事, 好奇呀><
作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-9 13:19
大減/摩打齒冇掃,好新的
作者: angryboy    時間: 2014-12-9 13:53

有冇檢查下架車先,暢順嗎
作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-9 14:16
有啊,架車好順架,就係起步果下好似冇力咁,按盡油門會窒下窒下

作者: niethomas    時間: 2014-12-18 08:55
我架車跟你一樣,仲未找到原因,正在努力,要D時間找。
作者: kkchung    時間: 2014-12-21 12:46
工行李e旗 發表於 2014-12-9 13:12
試了,用白豬都係咁,放落地就會有問題,拎住架車空轉無負載就無事, 好奇呀> ...

先換電試一下。也有可能電變試過過熱,內裡燒掉斷路部份 MosFET 。令起動電流負荷不到。小數是起動時不明的干擾,可先看著接收 LED 按大油馬達一下一下時 LED 燈是否有不正常動作。

作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-22 10:26
多謝CHING指導!!! 我剛剛搵到原因,原來係我架車齒比太細,令到架車起動唔夠力就窒下窒下! 我將套野放落另一部無改細齒比嘅車度就好正常了!! 呢個電變真係好弱...
作者: 工行李e旗    時間: 2014-12-22 10:26
kkchung 發表於 2014-12-21 12:46
先換電試一下。也有可能電變試過過熱,內裡燒掉斷路部份 MosFET 。令起動電流負荷不到。小數是起動時不明 ...

多謝CHING指導!!

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2