RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1 [打印本頁]

作者: fd123    時間: 2015-1-10 22:50
標題: DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1

AD-RC02 Led Lighting System

終於搞掂鳥,相都影左啦,片就等多陣啦~

AD-RC02 功能介紹:

-用最基本的2ch槍控或棍控即可搖控開關不同燈組,不需要用3ch /或4ch以上的頻道。獨立開關夜燈,死火燈,插座A+B,請參閱說明書操作

-AD-RC02油門出廠為反向設定,如車/搖控的設定為正向請參閱說明書操作油門正向/反向設定,不需要調較搖控

-插座A+B可用於不同位置。例如霧燈,頂燈,車內燈etc,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

說明書:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

成品現貨,有興趣PM問價,有咩想問隨時電話!

可於觀塘公司交收:比較安全的辦公時間時間10:00AM-5:00PM(一至五)
非安全的辦公時間時間可電話約上黎令或者牛頭角MTR交變

都系果句:最緊要玩得開心!所以有咩操作上的問題,技術交流,或者有任何正面/負面的意見,隨時打電話過黎!最緊要說出心聲!

買完套AD-RC02記住keep番張收據,總之認單唔認人啊,唔系for保養啦,總之有你著數啦~
棍操操作片,槍控會再更新
https://www.youtube.com/watch?v=0KdrSVT_dzw

作者: sam529    時間: 2015-1-10 23:12
講完有冇set送返比發表過意見嘅師兄先!sam
作者: fd123    時間: 2015-1-11 00:09
sam529 發表於 2015-1-10 23:12
講完有冇set送返比發表過意見嘅師兄先!sam

Hey Sam, 我反而想做平D可能仲合大家心意,最緊要玩得開心!

作者: Annie268    時間: 2015-1-11 00:29
Very good
作者: sam529    時間: 2015-1-11 01:54
fd師兄,當然要平啦,但其實有好多咩爆閃模式係唔要!做到晒所有功能都應該唔太貴,只係有好多無良商家!sam
作者: sam529    時間: 2015-1-11 02:01
我有幾個建議,希望有用同發展成功,平靚正,益我地!1)想睇下,如果燈組着咗,可唔可以有一個模式唔使着車頭燈已經可以有指揮燈,剎車燈同後波燈。現在大部份都係着燈組就着晒。希望做到真車咁!
作者: sam529    時間: 2015-1-11 02:12
2)除咗車頭大燈同射燈外,希望其它火係用散射燈。市面上好多如尾燈,指揮燈,都用咗好集中嘅LED,搞到好似照明嗰啲燈,又傷小朋友眼睛!
作者: sam529    時間: 2015-1-11 02:16
3) 死火燈好重要,一定要有。sam
作者: ricksonchow    時間: 2015-1-11 02:16
支持innovation 發展! 防水好重要, 其他燈組都冇. 另外可以用散射led(草帽型5mm), 上淘寶可以搵到
作者: sam529    時間: 2015-1-11 02:29
4) 模式就如果可以用遙控開就最好,唔得用手動我都覺得冇問題,手動着車頭大燈,手動着射燈等。sam
作者: sam529    時間: 2015-1-11 02:33
5) 如rick師兄話,防水好重要。sam
作者: fd123    時間: 2015-1-11 10:55
sam529 發表於 2015-1-11 02:01
我有幾個建議,希望有用同發展成功,平靚正,益我地!1)想睇下,如果燈組着咗,可唔可以有一個模式唔使着車 ...

Sam兄,唔太識用個回覆功能,一野copy俾你

1)想睇下,如果燈組着咗,可唔可以有一個模式唔使着車頭燈已經可以有指揮燈,剎車燈同後波燈。現在大部份都係着燈組就着晒。希望做到真車咁!

A1:要做到這個問題不大,有興趣可以參考AD-RC01燈果部份的做法,eg:車頭可以切換大細燈 etc

2)除咗車頭大燈同射燈外,希望其它火係用散射燈。市面上好多如尾燈,指揮燈,都用咗好集中嘅LED,搞到好似照明嗰啲燈,又傷小朋友眼睛!

A2: 會留意下LED的款式,你有資料更加好啦

3) 死火燈好重要,一定要有。sam

A3: 死火燈加唔難,問題系點去開著佢,(現在的開發會基於2ch的搖控去做)

4) 模式就如果可以用遙控開就最好,唔得用手動我都覺得冇問題,手動着車頭大燈,手動着射燈等。sam

A4: 遙控我有諗過另外配多個好細既控管理晒所有的燈 on/off, 死火燈 哩個控管緊燈模式功能,冇哩個控有基本功能,不需要使用槍控任何ch。當哩個控系延伸件可以買可以唔買,一切從簡

手動系咪想甘?假設
Mod 1 -  all on 指揮燈,剎車燈 ,後波燈 ,車頭燈 ,射燈
Mod 2 -on 指揮燈,剎車燈 ,後波燈  off  車頭燈 ,射燈
Mod 3  -  on 死火燈  其他on 定off?
哩度就最好用遙控控制,冇就手動去控制燈組既模式

仲有冇其他野?

作者: fd123    時間: 2015-1-11 11:01
ricksonchow 發表於 2015-1-11 02:16
支持innovation 發展! 防水好重要, 其他燈組都冇. 另外可以用散射led(草帽型5mm), 上淘寶可以搵到 ...

Thanks師兄, 防水系重點之重!有幾個問題問下
1)散射led(草帽型5mm)有冇想用系咩燈位還是全架車都系?
2)需唔需要3mm?
3)線既長度及粗度?

作者: sam529    時間: 2015-1-11 11:26
fd師兄,總結就係做到好似真車咁就得!sam
作者: kiying    時間: 2015-1-12 12:48
我想要加車頭黄色霧燈,尾頂迫力燈,最好有埋聲組
作者: fd123    時間: 2015-1-12 14:19
kiying 發表於 2015-1-12 12:48
我想要加車頭黄色霧燈,尾頂迫力燈,最好有埋聲組

好!車頭黄色霧燈同尾頂迫力燈記錄在案先,全組聲組哩套未必做啦!加個後波"必必"聲就應冇問題既~

作者: fd123    時間: 2015-1-12 22:31
一樓已更新控制方案,各位師兄俾多D意見啊
作者: sam529    時間: 2015-1-13 09:52
fd兄,其實對於不同車嘅玩家出不同嘅模式仲好!我比較喜歡像真,其實開關1同2會常用。如果一套有1同2,另一款就四種,唔同價錢定位會一丨乛一一乛
作者: sam529    時間: 2015-1-13 09:53
唔同價錢定位會仲好啲!sam
作者: kiying    時間: 2015-1-13 12:05
可以加到搞機嗎?直插燈組攞電和控制
應該會比貨車套燈平嗎?
預我一套
作者: fd123    時間: 2015-1-13 15:51
sam529 發表於 2015-1-13 09:52
fd兄,其實對於不同車嘅玩家出不同嘅模式仲好!我比較喜歡像真,其實開關1同2會常用。如果一套有1同2,另一 ...

Sam兄,分開出反而限制左大家的靈活性,假設我買左套只有開關1同2的燈,有日無神神想加組燈,甘就出事啦,又要俾錢買過套。如果我買既系4組,一直只用開關1同4,多出既2組對我冇壞架,可以用亦可以唔用。所以因應不同玩家需要,只可以講盡量去滿足啦~

俾個合理的目標價出黎,睇下有冇雞會做到~

作者: sam529    時間: 2015-1-13 15:55
fd兄,咁又係。就一至四啦!sam
作者: sam529    時間: 2015-1-13 15:58
我係驚搞到成套好貴!
作者: sam529    時間: 2015-1-13 16:04
如果好似我咁,用開,整完就唔會再轉,咁返而買多咗幾樣冇用嘅功能。我覺得有基本版,同豪華版其實係必要!你都可以睇到市場上邊一類用家係主導。
作者: fd123    時間: 2015-1-13 16:04
kiying 發表於 2015-1-13 12:05
可以加到搞機嗎?直插燈組攞電和控制
應該會比貨車套燈平嗎?
預我一套

Good Question! 系套燈之後我想做既野就系搞基,Oh NO!! 系搞機的控制。個plan就系將貨車果三組獨立摩打抽出來,任由大家去搞機 ,搞水撥,唔知仲有咩搞啊etc,所以點操作或者想點設定個摩打SERVO都可以俾多D意見。

拆開就一定會平,哩個放心!

作者: sam529    時間: 2015-1-13 16:04
如果好似我咁,用開,整完就唔會再轉,咁返而買多咗幾樣冇用嘅功能。我覺得有基本版,同豪華版其實係必要!你都可以睇到市場上邊一類用家係主導。
作者: sam529    時間: 2015-1-13 16:10
目標價就冇啦,唔識電子嘢!不如你睇下做到唔同模式成本係幾錢,之後你接受食水幾深先肯做,再比個大約零售價出來睇下!sam
作者: fd123    時間: 2015-1-13 16:32
sam529 發表於 2015-1-13 16:10
目標價就冇啦,唔識電子嘢!不如你睇下做到唔同模式成本係幾錢,之後你接受食水幾深先肯做,再比個大約零售 ...

依家仲系傾緊操作,LED,用料未計,好多野都未定案!拍板後條數就出到啦。實數答你唔到住~

照依家哩套野甘去睇啦~平過市面既應該冇問題! 可以平幾多就定晒上邊既野先! 出左SAMPLE就答到你約數

作者: sam529    時間: 2015-1-14 16:04
謝謝fd兄!
作者: fd123    時間: 2015-1-14 23:32

價錢就下一步先傾。目標仍然是基本版的價錢,豪華版的覆蓋。

講番開關次序先~為左方便埋解,整左幾張圖出黎(系一樓),顯示不同燈位的暫定預設。

其實開關2 和 3 一定系獨立,一開一關就OK啦!相信哩個位都差唔多

基於不同車款的設計,車燈的多寡不一,為增加用家靈活性,插座不會跟燈名,而改用插座A和插座B

開關1 :

插座 A ON +插座B OFF  >> 插座B ON +插座A OFF >> A+B ON     >> ALL OFF

[除了大燈,Brake燈,Pilot 燈,左/右指揮燈及後波燈會指定插座外,其餘插座不會命名。燈位名稱視乎個人擺放,開關先後視乎插入A定B]

eg:
玩法1)我將已安裝好的霧燈插入插座A ,側燈插入插座 B
開關先後次序  : 霧燈 ON + 側燈 OFF  >> 側燈 ON + 霧燈 OFF  >> 霧燈+ 側燈 ON >>ALL OFF

玩法2)我將已安裝好的車頂射燈插入插座A ,低燈插入插座 B
開關先後次序  : 車頂射燈ON + 低燈 OFF  >> 低燈 ON + 車頂射燈 OFF  >> 低燈+ 車頂射燈 ON >>ALL OFF

玩法靈活,按個人喜好N種配搭。

新手問路,俾多D意見

作者: sam529    時間: 2015-1-15 11:18
Ok喎,應該係插座。即係有多兩組燈組控制。只係用家插乜落去。sam
作者: fd123    時間: 2015-1-15 15:52
sam529 發表於 2015-1-15 11:18
Ok喎,應該係插座。即係有多兩組燈組控制。只係用家插乜落去。sam

有冇D仲OK D既方法啊~如果唔系就照哩個架啦~

OKOK~我改番插座。新手打錯字~

作者: fd123    時間: 2015-1-24 18:57
更新下先,做緊軟件開發,有進度再更新

登錄/註冊後可看大圖

作者: sam529    時間: 2015-1-28 17:11
幾時有,我地比過意見有冇特價先!sam
作者: fd123    時間: 2015-1-28 18:03
sam529 發表於 2015-1-28 17:11
幾時有,我地比過意見有冇特價先!sam

我諗農歷新年前後應該出到樣板,如果可以既價錢可以平就做平,甘樣大家Happy~

多口問句啊,差唔多功能,最平幾銀買到啊~

作者: sam529    時間: 2015-1-28 23:07
其實始終係燈組控制,我諗一百至百五會多人花錢。做到一百樓下最好。如果二三百買個燈組控制,我都未必捨得。sam:shakehand
作者: fd123    時間: 2015-1-29 00:00
sam529 發表於 2015-1-28 23:07
其實始終係燈組控制,我諗一百至百五會多人花錢。做到一百樓下最好。如果二三百買個燈組控制,我都未必捨得 ...

都系八掛下者~過多陣就知大約幾多銀~

過兩日試車先,軟件冇問題就到硬件~

作者: sam529    時間: 2015-1-29 06:35
Fd師兄,好勁!謝謝你嘅努力,希望成功!我地有平靚正燈組控制用!sam
作者: 711leung    時間: 2015-1-29 09:01
希望成功
作者: kiying    時間: 2015-1-29 09:03
看功能和效果啦,$3-500,我個人覺得ok的
作者: fd123    時間: 2015-1-29 09:20
sam529 發表於 2015-1-29 06:35
Fd師兄,好勁!謝謝你嘅努力,希望成功!我地有平靚正燈組控制用!sam ...

多謝先,有冇好野要睇班engineer。哩套野難度不大,系點做到user friendly 同邊d功能要同邊d唔要,所以新手上黎問問路

作者: fd123    時間: 2015-1-29 09:33
kiying 發表於 2015-1-29 09:03
看功能和效果啦,$3-500,我個人覺得ok的

基於哩套野既功能如果賣3-500我覺得貴左少少,

想要咩功能講出黎研究下,套野既效果微調晒先
作者: goodwind    時間: 2015-1-29 09:37
十卜樓主,少少意見: 1, 有後波聲的話,可唔可以有埋 響按聲?(有少少貪心:->)
作者: tunagt    時間: 2015-1-29 12:57
Hi
Good News
作者: fd123    時間: 2015-1-29 21:12
goodwind 發表於 2015-1-29 09:37
十卜樓主,少少意見: 1, 有後波聲的話,可唔可以有埋 響按聲?(有少少貪心:->)  ...

後波声是用buzzer出,只工作單一固定频率,即beep beep声!而响按声的频率不同,不能用buzzer, 只可用speaker. 但spk需要聲源及放大电路(Amp),成本会大大提高

所以哩個未必會系度搞埋啦,都系一個不同玩法,可以諗多下說多d,大家都覺得ok既都可以睇下有冇得做黎玩

作者: fd123    時間: 2015-1-29 21:15
tunagt 發表於 2015-1-29 12:57
Hi
Good News

Thanks mate! Any advise?

作者: fd123    時間: 2015-2-2 23:07
又更新下先~拍左段片表達各組開關操作(4ch棍控),2ch遲少少拍

有時間可以copy 下邊條youtube link睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=GA8oFHdB-HE
作者: sam529    時間: 2015-2-3 06:25
Fd兄,好勁喎。功能我ok!2channel控都用到就勁正!sam
作者: sam529    時間: 2015-2-3 06:26
Fd兄,好勁喎。功能我ok!2channel控都用到就勁正!sam
作者: Annie268    時間: 2015-2-3 06:45
非常好……
作者: fd123    時間: 2015-2-3 10:39
sam529 發表於 2015-2-3 06:26

多謝! 2ch槍控哩個我完全唔擔心,有時間會拍片

反而依家要傾傾D硬件如:底板,LED,走線點做仲好~有冇咩意見?

作者: fd123    時間: 2015-2-3 10:40
Annie268 發表於 2015-2-3 06:45
非常好……

多謝~俾多D意見~

作者: sam529    時間: 2015-2-3 11:16
fd兄,我邊識點走線!但,如果計劃個燈組係痴係車殼,睇下就唔就到相對嘅位做出口。如車頭燈就放一邊,車尾燈就係另一邊,兩邊各有前後指揮燈,咁車殼走線就唔會大亂。sam
作者: sam529    時間: 2015-2-3 11:18
如果搞到,最少都要入三套!sam
作者: fd123    時間: 2015-2-3 12:38
sam529 發表於 2015-2-3 11:16
fd兄,我邊識點走線!但,如果計劃個燈組係痴係車殼,睇下就唔就到相對嘅位做出口。如車頭燈就放一邊,車尾 ...

sam兄,唔系講底板入邊d走線。痴係車殼哩個位要收集多D意見同諗諗先,講多少少

其實我有個諗法! 分2塊細件既板 (LED板 +主板), LED板痴系個車殼度一野供晒所有燈,主板跟車底接電/share搖控個訊號同埋個後波buzzer。跟住2塊板用一條電線接埋。方便平時換電set車。

如果燈位唔夠多,系個主板度留多個插座可以接多一塊LED板,者系一塊主板可以拖2塊LED板,方便用家增加LED燈既數量。當然一塊LED板已經足夠供晒基本燈位,另一塊當做optional位,睇個人需要配唔配

假設我將LED板裝左系車殼度,我又想系車底裝燈,我無奶由系車殼拉幾條線落車底架!如果系甘,買多塊LED板跟車底,直插即用,甘就最方便啦~

哩下點睇?

作者: fd123    時間: 2015-2-3 12:42
sam529 發表於 2015-2-3 11:18
如果搞到,最少都要入三套!sam

想裝系咩車度啊?
作者: sam529    時間: 2015-2-3 15:18
fd兄,你嘅方法冇得頂。我覺得最重要係可簡化車殼同車架接線!又可平好多咁加燈。一流!咁燈組同,燈板要有得散賣先得。sam
作者: fd123    時間: 2015-2-3 17:00
sam529 發表於 2015-2-3 15:18
fd兄,你嘅方法冇得頂。我覺得最重要係可簡化車殼同車架接線!又可平好多咁加燈。一流!咁燈組同,燈板要有 ...

重點接線問題,唔系個個師兄識串聯並聯或者有辣雞,當然有玩開DIY哩D好簡單~如果我要速食加多D燈,放低幾兩就搞掂。

主板一定要配一塊LED板,LED板可以再另配甘會好D~散賣冇咩問題,最緊要大家HAPPY~

甘LED呢?要幾多MM,幾多粒etc~

作者: sam529    時間: 2015-2-4 21:42
我諗要5mm做照明,指揮燈就3mm。其它基本5mm sam
作者: sam529    時間: 2015-2-5 21:09
Fd師兄,個後波如果有聲,可唔可以較大細聲?sam
作者: sam529    時間: 2015-2-5 21:12
唔使傷小朋友聽覺sam
作者: fd123    時間: 2015-2-6 17:05
sam529 發表於 2015-2-5 21:09
Fd師兄,個後波如果有聲,可唔可以較大細聲?sam

我認真既,搵野傘住出聲果個窿,唔系講笑!!
作者: sam529    時間: 2015-2-7 12:19
fd兄,咁又係!sam
作者: fd123    時間: 2015-2-8 01:37
更新下先~1樓有2ch槍控片睇,另外有問題想問問

同enginner研究過開關3光敏sensor問題,收集下大家意見

光敏sensor硬件要用家DIY或安裝在一個光度有反差的地方,安裝設定光度會較複習

模型車未必有多機會接近到真車SENSOR能發揮的情景(入黑前/入隊道)

基於套燈簡單化以及實用性,如果將光敏sensor改成車頭大燈意見如何?

開關3現行操作
光敏SENSOR ON  >>  手動夜燈 ON(光敏SENSOR 會OFF)  >> ALL OFF

建議開關3操作
車頭大燈 ON+夜燈OFF >> 車頭大燈 OFF+夜燈ON >> 車頭大燈+夜燈ON >>ALL OFF
作者: fd123    時間: 2015-2-10 15:43
更新 2CH槍控操作,有時間可以睇睇下邊條LINK~

https://www.youtube.com/watch?v=5qBQxU9Ff8I
作者: sam529    時間: 2015-2-13 01:03
係,光敏開關我覺得冇用! sam
作者: fd123    時間: 2015-2-13 10:48
sam529 發表於 2015-2-13 01:03
係,光敏開關我覺得冇用! sam

Hey Sam,好耐冇見
所以簡單化做番車頭大燈開關
作者: sam529    時間: 2015-2-14 16:41
係,仲等緊你呀,兩channel好得!sam
作者: fd123    時間: 2015-2-14 19:27
sam529 發表於 2015-2-14 16:41
係,仲等緊你呀,兩channel好得!sam

定過豪油!不過真系要D時間,有野會自動波update

燈之外其實仲有冇咩野想玩啊?可以研究下,吹下水喔~~

作者: sam529    時間: 2015-2-15 02:25
後波有聲,響号係咪真係要喇叭先出到?sam
作者: fd123    時間: 2015-2-15 16:46
sam529 發表於 2015-2-15 02:25
後波有聲,響号係咪真係要喇叭先出到?sam

後波系哩套己經有"必必聲",系透過buzzer(蜂鳴器)出發聲,亦系最低成本,最輕重量去做到仿後波聲效
響安的聲頻唔同左,要由speaker出,而是speaker出,就要有響安的聲源(房車/貨車/SUV etc),可以做埋引擎聲等等,但會有版權問題!

同埋一段聲音要跟油門或轉向再透過speaker出,要落唔少功夫,如果好多師兄都好需要,可以講多d意見想點做想點玩。技術層面就唔洗擔心,只是做同唔做的問題!

假設我做左一套山豬的引擎聲(類似MFC02既野啦),但我玩緊架 F350或者scx 10,甘就有問題啦!

當我自己甘計,有部山豬+Landrover Discovery3 殻, CC01+Jeep/D90殻,XV01 + Landrover evoque/ Subera XV殻同埋G55殻,用家自然想有套聲最切合自己架車,就又出現一個問題:點定位可以一次過滿足晒上邊所有車款,基於咩聲源去做,用咩聲唔用咩聲etc!有冇咩睇法?

作者: andy3210    時間: 2015-2-16 18:37
會吾會有可能做到轉波果下有個空轉極力子聲?

吾同車系點有可能招乎曬呢,吾好想太多了。除非你粒eprom錄曬咁多款再加selector
作者: fd123    時間: 2015-2-16 18:56
andy3210 發表於 2015-2-16 18:37
會吾會有可能做到轉波果下有個空轉極力子聲?

吾同車系點有可能招乎曬呢,吾好想太多了。除非你粒eprom錄曬 ...

有聲源就可以,

岩啊,就是未必滿足晒,睇下大家家有咩好計可以搞搞哩個問題

作者: tempo3010    時間: 2015-2-16 21:15
支持, 睇片好似唔錯咁!
作者: fd123    時間: 2015-2-17 11:47
tempo3010 發表於 2015-2-16 21:15
支持, 睇片好似唔錯咁!

多謝~可以俾多d意見,再改進下~
作者: sam529    時間: 2015-2-17 20:00

我覺得冇可能做晒。我提議,可以試下做一套後加套件,唔知可唔可以收納一至兩種聲音,如,Tundra 同Ford,又或只配一種聲。平啲。唔同車種一定要買過套啦!套件最好簡單同細。方便用係唔同車,又唔會影響重心。至於往後,可以自行錄製用你做出來嘅檔案去自行燒錄就仲好。成套附加件,當然要防水啦!呢個係我想要嘅嘢囉,諗下佢!sam
作者: fd123    時間: 2015-2-19 09:54
sam529 發表於 2015-2-17 20:00
我覺得冇可能做晒。我提議,可以試下做一套後加套件,唔知可唔可以收納一至兩種聲音,如,Tundra 同Ford, ...

再研究下,同埋要收多d意見先

除左聲仲有咩野想玩,有可以講下波~

作者: vince523hk    時間: 2015-2-19 19:03
支持!兩ch都玩到,期待完成品!
作者: fd123    時間: 2015-2-19 23:27
vince523hk 發表於 2015-2-19 19:03
支持!兩ch都玩到,期待完成品!

多謝,操作都系要方便大家用用唔同類型既控做到搖控on/off/轉換,可以講多d意見或者仲有咩唔同既諗法

作者: sam529    時間: 2015-3-2 06:28
fd兄,唔知有冇得試下?sam
作者: fd123    時間: 2015-3-4 12:17
sam529 發表於 2015-3-2 06:28

放心,會試好晒野先出,到時慢慢玩
作者: sam529    時間: 2015-7-14 09:40
作者: lawrencechan    時間: 2015-7-14 10:08
支持本地創作,

FD 兄~ 開發好後, 請預留一套比小弟~
作者: fd123    時間: 2015-7-16 19:18
lawrencechan 發表於 2015-7-14 10:08
支持本地創作,

FD 兄~ 開發好後, 請預留一套比小弟~

留一套冇問題啦!多謝支持先放心,唔會爛尾既,前排真系忙到傻,所以暫時停左下

會盡快出左現時已拍片既板本先,有齊youtube片既操控同功能,連光敏sensor都唔要,用最單純既搖控開關大燈取代。軟件冇咩問題,系想將底板再縮細,一塊板過,其他野都唔搞,睇下哩幾日再update下個size同埋其他硬件。以最簡單的燈組操作為主。

甘新既諗法果個板本,如外加LED板/搞機控作/光敏sensor要唔要 etc,多D功能既板本就收集多D意見,因為都系系度吹水先諗到,分享下又做到既大家Happy。甘就進一步再搞,要重新設計同開發,因為總有師兄想要純燈組/多D搖控操作支援既板本。

俾多少少意見

現有燈組意見:1. 支持,但快少少ok?
                      2.每條燈線要30cm長

新諗法板本:1.(假設)我要搖控個搞機
                   2.(假設)停定車,我要2ch槍控控制多個servo

大家點睇?

作者: 711leung    時間: 2015-7-17 09:16
支持
作者: sam529    時間: 2015-7-18 00:54
fd兄,終於等到你回覆了。
我意見係
1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着,但其他,指揮,後波,剎車燈係要運作。
2) 夜間模式就着埋車頭燈同車尾燈。
3) 基本版可供使用者手動或遙控來轉換日夜模式,或全關閉。
4) 防水防塵
5) 燈線長度我冇所謂,30cm應該夠晒了。
6) 基本燈我個人覺得預一粒就得。如指揮燈,頭尾一粒,大部分九成用家都夠。車身兩旁可以基後再加。

小弟意見。
sam
作者: fd123    時間: 2015-7-19 17:53
sam529 發表於 2015-7-18 00:54
fd兄,終於等到你回覆了。
我意見係
1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着 ...

hey Sam兄,好耐冇見

1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着,但其他,指揮,後波,剎車燈係要運作。
2) 夜間模式就着埋車頭燈同車尾燈。
A1&2 : 冇問題啊,可以睇番youtube片

3) 基本版可供使用者手動或遙控來轉換日夜模式,或全關閉。
A3:當然系全遙控操作啦(支援 2ch槍控on/switch/off)

4) 防水防塵
A4:認真既,有需要到時自己搵個氣球或者密實袋成塊底板塞入去打個死結,低成本高效能!

5) 燈線長度我冇所謂,30cm應該夠晒了。
A5:我估都系甘上下應該夠做,長短自己安裝果陣搞靚仔D

6) 基本燈我個人覺得預一粒就得。如指揮燈,頭尾一粒,大部分九成用家都夠。車身兩旁可以基後再加。
A6: 一定會配番足夠既LED,如果唔夠或者想做番自己想要燈款就動動手DIY~

順手update下先:

大細應該50x50x20(H) mm左右,盡量再細D啦

底板LED燈座會改為單邊直出,紅圈改去藍圈(只供參考)

登錄/註冊後可看大圖

插座會系附圖(只供參考)是但一款,睇下邊款再慳位D

登錄/註冊後可看大圖

大家參詳下,俾D意見

作者: fd123    時間: 2015-7-19 18:02
711leung 發表於 2015-7-17 09:16
支持

多謝先~俾多少少意見

作者: Xaver95chan    時間: 2015-8-16 15:27
support!!!
作者: fd123    時間: 2015-9-14 22:03
Xaver95chan 發表於 2015-8-16 15:27
support!!!

多謝先

作者: fd123    時間: 2015-9-14 22:23
update下先
個底板砌得八八九九,睇住圖先,會再拍片上泥
Size暫時40 x 47 mm。條線系痴線既,之後唔會存在

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: fd123    時間: 2015-9-16 18:13
20150916更新

底板增加加閃爍提示,詳情請看youtube操作演示,俾少少意見,多謝
https://www.youtube.com/watch?v=Ivu-L3dPfnc

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Trujillo_leong    時間: 2015-9-18 03:00
Support.
FD 兄, 請預留一套,
Thanks

作者: 貓仙人    時間: 2015-9-18 09:04
fd123 發表於 2015-2-15 16:46
後波系哩套己經有"必必聲",系透過buzzer(蜂鳴器)出發聲,亦系最低成本,最輕重量去做到仿後波聲效
響 ...

我見淘x都有D簡易聲組......一粒微動按一次轉一種聲.....有十種聲轉的.....

作者: fd123    時間: 2015-9-18 10:43
Trujillo_leong 發表於 2015-9-18 03:00
Support.
FD 兄, 請預留一套,
Thanks

冇問題啦~多謝師兄支持

作者: fd123    時間: 2015-9-18 10:46
貓仙人 發表於 2015-9-18 09:04
我見淘x都有D簡易聲組......一粒微動按一次轉一種聲.....有十種聲轉的.....

師兄,可以俾多D資料同意見研究下個可行性啊,最緊要大家家玩得開心!

作者: fd123    時間: 2015-9-18 10:50
加多個功能,俾D意見

新增搖控關閉燈組功能:關閉頭燈,閃燈,死火燈,插座AB燈。 剎車燈,倒車燈,轉向燈不會被關閉

操作:將搖控扭入死火燈等5秒,會長beep提示,已開著既頭燈/閃燈/死火燈/插座AB燈會一個次過關閉

eg1:我架車開左死火燈,插座B燈,閃燈同閃。
       將搖控扭入死火燈等5秒,熄晒上邊D燈

eg2:我想開插座AB燈,但開錯左閃燈
       將搖控扭入死火燈等5秒,熄晒上邊D燈

會再更新youtube片顯示相關操作
作者: 貓仙人    時間: 2015-9-18 11:09
fd123 發表於 2015-9-18 10:46
師兄,可以俾多D資料同意見研究下個可行性啊,最緊要大家家玩得開心!
...

類似呢D.....

作者: fd123    時間: 2015-9-18 19:48
貓仙人 發表於 2015-9-18 11:09
類似呢D.....

大家好似對聲有d需求甘但市面上已經有大量可以買到波~
作者: fd123    時間: 2015-12-18 21:49

update下先,底板加左個外殻同埋更新個size

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

大家俾少少意見多謝~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2